Пізнавальні задачі від запорозьких козаків

Про матеріал

Це пізнавальний та навчальний матеріал для учнів початкової школи, спрямований на формування в школярів почуття патріотизму, любові до свого народу, його історії та героїчного минулого; для закріплення навичок розв'язування простих і складених задач, з урахуванням вікових особливостей учнів, формування інтересу до читання творів про Українське Козацтво.

Перегляд файлу

Пізнавальні задачі від запорозьких козаків

  • Задача 1

Інформація.  Січ – це фортеця. Козаки навколо неї викопували глибокі рови.

Картинки по запросу запорізька січ картинкиВ одному місці  козаки викопали рів завглибшки 9 м, а біля входу у фортецю – на 2 м глибший. Дізнайтеся, якою є глибина рову біля входу в фортецю?

 

 

 

  • Задача 2

Картинки по запросу козацькі куреніІнформація. Навколо церкви стояли великі, довгі  будівлі – курені (з хмизу і глини, побілені), де мешкали козаки.

 

У трьох куренях проживало 90 козаків. У першому курені - 30, у другому – 35 козаків. Скільки козаків проживало у третьому курені?

 

 

  • Задача

Картинки по запросу козаки готують їжуІнформація.  Козаки на Січі самі готували собі їжу.

 Сніданок, обід і вечеря на Січі готувалась в курені  кухарем і його помічниками. Обов’язком помічників було носити воду, тримати в чистоті казани і посуд та допомагати кухарю в разі необхідності. Їжа готувалася три рази на день на всіх козаків в чавунних чи мідних казанах в сінях кожного куреня. В кожному курені проживало до 150 козаків.

У курені проживало 120 козаків. Скільки порцій приходилося готувати кухарю своїм козакам за одну добу?

 

  • Картинки по запросу козацька зброя шабля і рушницяЗадача 4

Інформація. Зброя у козаків була різна, але основною була шабля і рушниця.

У першому курені у козаків було 45 рушниць і 82 шаблі. У другому курені 51 рушниця і 70 шабель. У якому курені зброї було більше?

 

  • Задача 5

Картинки по запросу козацька ловлять рибуІнформація. У вільний час козаки рибалили, полювали, розводили бджіл.

Картинки по запросу козацьки -  бджоляріДо вечері козаки наловили 10 кг линів і стільки ж карасів. А сомів – на 2 кг менше, ніж линів і карасів разом. Скільки кілограмів риби приготували козаки на вечерю?

 

  • Задача 6

Інформація. Займалися козаки також і бджолярством. З меду запорожці готували напої, а з воску робили свічки для січової церкви, а також для монастирських і парафіяльних Церков. 

Маса двох діжок з медом 72 кг. Маса пустої діжки 6 кг. Якою є маса меду в одній бочці?

 

  • Картинки по запросу козацькі коніЗадача 7

Інформація. Вірними братами у козаків були коні, яких вони дуже любили.

В одній стайні стояло 40 коней, а в другій – 45 коней. Під час переможного бою козаки забрали у ворогів 11 коней. Скільки коней стало в обох стайнях?

  • Задача 8

Похожее изображениеІнформація. Аби стати козаком–запорожцем, новоприбулий довго навчався військовій справі і традиціям січового товариства. На завершення йому обов'язково потрібно було пройти неймовірно складні випробування. Зокрема, він мусив  пройти по перекинутій між скелями на березі Дніпра колоді й не зірватися у воду.

Перший новоприбулий пройшов по перекинутій колоді 6 м, другий – на 2 м  вперед. А третій – на 4 м коротшу відстань, ніж другий.  Хто з них пройшов більшу відстань?

 

  • Задача 9

Похожее изображениеІнформація. Січова школа існувала на території Запорізької Січі при церкві Святої Покрови. За звичаєм там не було жінок, школа складалася з двох відділів. У першому навчалися юнаки, що готувались на паламарів та дияконів. Другий – відділ молодиків, де вчилися сироти, хрещеники козацької старшини і інші діти. Тут навчали грамоти, співу і військовому ремеслу.

У січовій школі навчаються 43 хлопчики. На музичних інструментах грають 12 хлопчиків, співають  11, а решта вчить гопак. Скільки хлопчиків учить гопак?

  • Задача 10

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/46/Kafa._1616..jpg/1024px-Kafa._1616..jpgІнформація. Козаки дуже ретельно готувалися до морських походів. Наслідком морських походів козацтва було і визволення великої кількості невільників із турецько-татарської неволі і захоплення ворожих галер і човнів.

 

Козаки вирушили у морський похід на 35 чайках. Під час бою в гирлі Дніпра вони розбили турецьку флотилію та захопили 6 турецьких галер і   28  човнів,  втративши при цьому 4 своїх чайки. Скільки морських  суден у них залишилося?

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Івінська Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Носальська Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Яблонская Мария
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
8 квітня 2018
Переглядів
3774
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку