Пізнавально-краєзнавчий проект "Птах року-2018"

Про матеріал

Дорослий припутень - один з найобережніших птахів. Він і для співу завжди обирає місце, де огляд кращий: на сухій верхівці дерева, на дроті. І його круговий токовий політ відбувається більше для того, щоб побачити те, чого не розгледіти з місця. У цьому польоті немає нічого незвичайного або цікавого.

Перегляд файлу

Відділ освіти Олександрійської райдержадміністрації

Олександрівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

Припутень (Columba palumbus)

 

 

 

Common Wood Pigeon.jpg

                             

                                 Робота учня 8 класу

                               Олександрівської ЗШ

                     І – ІІІ ступенів

                    Токаря Віталія

                          

          Керівник:

                        Кандейкіна М.Ю.

 Мета проекту:

 


 

  •                привернути увагу громадськості до проблем охорони птаха припутня та його  біотопів на території України через пропаганду охорони цього виду птаха та поширення знань про нього;
  •                вивчити  біологічні  особливості припутня, його спосіб життя;
  •                оволодіти методикою визначення, спостереження

та обліку  птахів;

  •                виховувати гуманне ставлення  до птахів та охороняти їх.

 

Завдання:

  •  Ознайомитися із загальними відомостями про припутнів та їх різноманітністю;
  • вести спостереження за птахами;                    
  • навчитися визначати  види  птахів;
  • провести конкурс творчих робіт, віршів, малюнків, плакатів;
  • провести захист найкращих робіт і презентацій.

 

                                Древо  поезії  під  небеса  виростає,  
                                Скільки  птахів  над  цим  древом  завжди  пролітає:  
                                Голуб-синяк,  Голуб  сизий  ї  припутень-голуб.  
                                Винно-рожеві  у  припутня  груди  і  воло.  

 

   ПРИПУТЕНЬ 

(Columba palumbus)

 

Припутень. Фото Андрія Бокотея

 

 

Біологічна класифікація

Домен:

Еукаріоти (Eukaryota)

Царство:

Тварини (Metazoa)

Тип:

Хордові (Chordata)

Клас:

Птахи (Aves)

Ряд:

Голубоподібні (Columbiformes)

Родина:

Голубові (Columbidae)

Рід:

Голуб (Columba)

Вид:

Припутень (Columba palumbus)

 

 

        Ми звикли бачити навколо нас голубів, які часом збираються цілими зграями і живуть своїм мирним життям поряд з нами. Для деяких міст ці птахи вже встигли стати своєрідною візитною карткою. Як правило, це звичайні сизі голуби, або ще їх називають сизарики. Однак все частіше по сусідству з ними починають зустрічатися лісові голуби. Вони відрізняються від інших своїми цікавими забарвленнями і розмірами.

        Найбільший екземпляр називається припутень, або витютень. Назва до недавнього часу була відома лише вузькому колу фахівців в цій області.

Розміри вражають. Розмах крил може досягати три чверті метра, а вага нерідко доходить до пари кілограмів. Можливо, саме тому птиця стала цікавити  мисливців.

 

Лісовий голуб Припутень і його родичі: опис, фото

 

        Цей лісовий голуб має в своєму арсеналі загострений дзьоб і м’ясисте тіло, яке не викликає сумнівів з приводу здатності голуба до довгих і важких перельотів. Представники виду відрізняються гарним забарвленням. Лапки і дзьоб зазвичай червоного кольору, нижня частина — червоно-блакитна, грудка може змінюватися від бордового до червоного, спинка блакитна з включеннями сірого, хвіст темно-сірого кольору з темною облямівкою на краю. Шия цікаво підкреслена білими плямами. Молоді  припутні майже не виділяються явними відмінними характеристиками, крім як відсутністю білих цяток на шиї.

         Місце мешкання і звички

         Птахи цього виду традиційно мешкають у помірних широтах, які включають величезні території від Західної Європи до західного Сибіру.

 

         Голуби, що живуть у теплих районах, не мігрують. Але їх північні родичі покидають будинок на зимовий період. Вони збираються у великі зграї і здатні подолати значні відстані в пошуках оптимального місця зимівлі. Назва виду дає чітке уявлення про походження і традиційне місце проживання виду.

 

 

Ареал припутня

http://www.zoolog.com.ua/ptici/red.gif - Ареал припутня

 

         Однак все частіше їх також можливо зустріти по сусідству з нами, в містах. Тим більше, урбанізовані голуби відрізняються від своїх диких родичів більшою сміливістю і толерантним ставленням до людини. Тому дають можливість підібратися до них на дуже близьку відстань. У природному ж середовищі ситуація протилежна. При спробі підійти ближче найбільший лісовий голуб, не роздумуючи, зникає. Живуть припутні в лісах, але поживу шукають в полі. У лісі можна почути їхні голоси, але на очі птахи потрапляють в полі або над полем, над степом.

        Цікаво, що вплив місця проживання накладає свій відбиток на поведінку птахів. Так, наприклад, міські мешканці з причини більш легкої доступності харчування та дах над головою не так охоче відлітають в зимовий період, тому що  період гніздування у них дуже тривалий і починається ще з ранньої весни. У зграї, на годівлі, припутень мовчазний. Але в пору гніздування вранці і на вечірніх зорях лунають з сімейних ділянок глухуваті завивання. Так гуде, стоячи на гілці улюбленого дерева, припутень-самець. Не воркує, а саме гуде, не відкриваючи дзьоба. Це гудіння належить до тих неголосних звуків природи, які без перешкод однаково добре чути і на близькій відстані, і на далекій, що за двадцять кроків, що за двісті. Простенький мотив: «гу-гру-у-гу-гу», з наголосом на другому складі. Він може бути повторений і двічі, і чотири або п'ять разів, але вся «пісня» обов'язково закінчується тієї ж нотою, якою починалася, і тому щоразу здається раптово обірваною, немов починав птах ще одну фразу, так замовк на півслові, наляканий чимось. 

Дорослий припутень - один з найобережніших птахів. Він і для співу завжди обирає місце, де огляд кращий: на сухій верхівці дерева, на дроті. І його круговий токовий політ відбувається більше для того, щоб побачити те, чого не розгледіти з місця. У цьому польоті немає нічого незвичайного або цікавого. Але зрідка в дні найбільш старанного токування можна помилуватися особливим польотом припутня, коли він, немов впевнений, що за ним ніхто не підглядає, перелітає відкритий простір між двома перелісками або лісосмугами: птах, що летить дивовижно нагадує сміливого плавця, що ковзає по невисоких і нечастих хвилях. Обірвавши гудіння, голуб набирає швидкість, по-особливому ставлячи крила і хвіст і підкидаючи голову. Потім знову кілька помахів для розгону на плавне зниження і - знову грудьми на хвилю. Але помітивши хоча б на віддалі людину, припутень негайно переходить на звичайний політ і швидко мчить за межі видимості. Шлюбні польоти відбуваються з голосним плесканням крил. У період розмноження пара часто треться дзьобами і чистить одне одному пір’я. Очевидно, саме тому з’явилося поняття „голубина вірність”.

 

Розмноження припутня

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Гнізда лісовий припутень в’є на деревах відразу після прильоту. Зазвичай самка відкладає яєчка і сама їх висиджує. Інкубаційний період складає трохи менше трьох тижнів. Однак під час вимушених пошуків їжі самець підміняє самку в гнізді. Гніздо припутня - це простий, але товстий і міцний лоток для яєць, складений з сухих, тонких прутиків в основі бічних гілок. У кладці припутня два сніжно-білих яйця. Насиджують їх обоє батьків, причому вже після відкладання першого яйця, тому пташенята в гнізді різного віку і розміру.

         Товстий стовбур - надійний захист збоку для птаха, що насиджує. Найкращі дерева для облаштування гнізд - на узліссі, де достатньо бокового світла, а на височині, де багато вітру, припутень не любить зводити своє тимчасове житло. Степове полезахисне лісорозведення створило для цих голубів додатковий життєвий простір. Сотні тисяч кілометрів галявин серед полів стали для них місцем проживання.  

http://pernatidruzi.org.ua/pictures3/prypsem/2.jpg
Пташенята припутня, які щойно вилупились, в гнізді


       Найкращі дерева для облаштування гнізд - на узліссі, де достатньо бокового світла. А трохи глибше, під тісно зімкнутими високими кронами, навіть в сонячний полудень суцільна тінь, і тонкі нижні гілки дерев відвалюються досить швидко, а на височині, де багато вітру, припутень не любить зводити своє тимчасове житло. Степове полезахисне лісорозведення створило для цих голубів додатковий життєвий простір. Сотні тисяч кілометрів галявин серед полів, де раніше не було ні деревця і припутень зупинялися лише прольотом, стали для них місцем проживання.  

         Пташенятам, доки вони в гнізді, батьки нічого не приносять в дзьобі, а годують їх спочатку густим «молочком» з вола, а потім м'якою молочною «кашкою».

 

http://pernatidruzi.org.ua/pictures3/prypsem/3.jpg
Припутень годує пташеня


        Прилетівши до гнізда, самець чи самка не відразу, як інші птахи, починають годувати дітей, а довго сидять біля гнізда, воркують тихенько, немов розповідаючи їм казку, і «варять кашку» з півгодини або довше. Потім птах перепурхує на гніздовий поміст, присідає або лягає перед пташенятами, а вони обидва, один - праворуч, один - зліва, засунувши свої м'якуваті дзьоби в материнський або батьківський рот, не відриваючись ні на мить, щоб перепочити, висмоктують усе до краплі. На очах порожніє і опадає воло дорослого птаха і наповнюються вола пташенят. І хоча годівлі трапляються рідко, але зате вони швидкі і ситні, і ростуть на них голубенята, як на дріжджах. У місячному віці вони вже птахи, яким не потрібно гніздо, а незабаром можуть обходитися і без батьків, зайнятих уже турботами про другий виводок.

  Зате від пернатих ворогів пара захищає яйця і пташенят, як може. Якщо біля їх гнізда з'являється ворона або сорока, обидва дорослих птахи, як по тривозі, опиняються тут же, і буває достатньо лише одного їх рішучого вигляду, щоб злодійка забралась без бійки. Нападати на пташенят в присутності батьків - значить ризикувати отримати сильний і різкий удар твердим крилом. Підрослі пташенята, залишені без нагляду, лякають ворога, сильно розмахуючи ще не зовсім опереними крилами. І це таки помагає.

  Як всі голуби, припутень - вегетаріанець. Батьки вигодовують пташенят «молочком», самі ж харчуються насінням, нирками, зеленню, ягодами.

 

http://pernatidruzi.org.ua/pictures3/prypsem/5.jpg
Припутень їсть ягоди


      Тому ситий цей голуб завжди і всюди, не маючи серед птахів серйозних конкурентів по харчуванню. Любить жолуді, і восени, не чекаючи, коли застукає в лісах жолудевий град, рве їх прямо з гілок, а пізніше збирає під дубами. І навесні його ще годує цей урожай. Жолуді з підмороженими паростками лежать цілісінький на землі до середини літа. Навесні кидають насіння сосна і ялина, навесні дозрівають насіння в'язів, у яких не буває неврожаїв. Насіння осики, тополь - теж пожива. Пасуться припутні на сходах, доки вони ще не стали травою, скубаючи соковиті сім'ядолі. Особливо полюбляють гречку і довго літають на її посіви.

 

Їжа припутня

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зграя зголоднілих птахів може за кілька хвилин вищипати плантацію ранньої капусти. Єдине, що може позбавити припутнів поживи, - це стихія: сильний снігопад або міцна ожеледиця, що покриває землю, гілки, трави товстим шаром міцного льоду. Але тоді птахи, не зволікаючи, залишають район лиха і зграями  відлітають в пошуках поживи в місця за сотні кілометрів.

 

http://pernatidruzi.org.ua/pictures3/prypsem/4.jpg

 

Зграя припутнів

 

 

         Припутень досить широко розповсюджений по всій Європі, його чисельність поступається тільки чисельності здичавілих домашніх голубів й міських нащадків сизих голубів.

ДІЗНАЄМОСЯ:

Як відрізнити припутня, голуба-синяка та сизого голуба?

http://pernatidruzi.org.ua/pictures3/whichholub/2.jpg

 

 

 

 

 

 

Припутень(Columba palumbus)

 

 

http://pernatidruzi.org.ua/pictures3/whichholub/3.jpg

 

 

 

 

 

Голуб-синяк(Columba oenas)

http://pernatidruzi.org.ua/pictures3/whichholub/5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Голуб-сизий (Columba livia

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Припутень ретельно підбирає будівельний матеріал для гнізда. Кожну гілочку та стеблинку він детально досліджує дзьобом, перш ніж вирішить, взяти їх або викинути.
  • Попри великі розміри і масивне тіло, припутень може виконувати в повітрі запаморочливі акробатичні номери. Птах може повиснути на гілці вниз головою, щоб дотягтися до плодів або горіхів.
  • Протягом року припутні мають 2-3 приплоди.
  • На Оркнейських островах, на північ від Шотландії, де немає дерев, припутні гніздуються на землі або, частіше, у скельних ущелинах.

  Учні нашої школи брали активну участь у природоохоронній акції

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
13 листопада 2018
Переглядів
966
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку