План - конспект до уроку та презентації "Картинки з виставки"

Про матеріал
План - конспект до презентації та уроку з музичного мистецтва 3 клас мистецтво до теми "Картинки з виставки", урок 21.
Перегляд файлу

«____»___________.20___ року

Конспект уроку музичного мистецтва з використанням навчального посібника «Мистецтво – Л.М. Масол»

Урок №21.Картинки з виставки. Сюїта. Слухання:М. Мусоргський сюїта для фортепіано «Картинки з виставки». Виконання: А. Житкевич «Семеро гномів»

Мета: актуалізувати знання учнів про п’єсу, ознайомити з поняттям сюїти;вчити уважно слухати й споглядати твори мистецтва,виявляти власні враження від виконання музичних творів М. Мусоргського «Картинки з виставки»; розвивати творчі здібності учнів; формувати культуру емоційного сприймання виконуючи пісню А. Житкевича «Семеро гномів».

Обладнання:  мультимедійний комплект

Хід уроку

  1. ОК(організація класу)

Створення позитивного психологічного клімату класу.

  1. МНД (мотивація навчальної діяльності)
  2. АОЗ (актуалізація опорних знань)
  3. ВНМ (вивчення нового матеріалу)

Демонстрація навчальної презентації.

Слайд6.Пригадаємо поняття «п’єса».

Слайд7.Чи може п’єса називатись картиною?

Слайд8.Модест Мусоргський під враженням від виставкових творів художника Віктора Гартмана створив сюїту з 10 контрастних п’єс. Він назвав її «Картинки з виставки».

Слайд9.Модест Петрович Мусоргський – Картинки з виставки. Прогулянка.

Слайд10.Модест Петрович Мусоргський – Картинки з виставки. Гном.

Слайд11.Модест Петрович Мусоргський – Картинки з виставки. Тюїльрійський сад. Сварка дітей після гри.

Слайд12.Дай відповіді на питання.

Слайд13. Поглянь на ілюстрацію. Назви гномів та розкажи про їх настрої та характер.

Слайд14.Перегляд мультфільму «Білосніжка та семеро гномів».

Слайд15. Словничок.

Слайд16.Музична грамота.

Слайд17.Фізкультхвилинка.

Слайд18.Прослуховування пісні А. Житкевича «Семеро гномів».

Слайд19.Вивчення слів пісні А. Житкевича «Семеро гномів».

Слайд20.Виконання пісні А. Житкевича «Семеро гномів».

  1. ЗВ (закріплення вивченого)
  2. Підсумок
  3. Рефлексія          Архітектор і, говорячи сучасною мовою, дизайнер Віктор Гартман мав неабияку уяву: він мріяв про казкові замки та палаци. Художник намагався ввести у проекти народні мотиви, подібно до того, як композитори вводили до музичних творів народні мелодії.                            Недарма Гартман мав багато друзів серед діячів мистецтва, особливо серед музикантів. 
    Саме друзі після передчасної смерті художника влаштували виставку близько 400 робіт Гартмана, створених ним за 15 років, – малюнків, акварелей, архітектурних проектів, ескізів театральних декорацій і костюмів, художніх виробів.                                                                                                                 На виставці Віктора Гартмана був і Модест Мусоргський – композитор, друг художника.                                                                                     Відвідання Модестом Мусоргським виставки Гартмана стало поштовхом до створення музичної «прогулянки» по уявній виставковій галереї – з’явилася серія із 10 музичних картин. П’єси стали результатом вільної фантазії композитора.                                                                       За основу своєї «виставки» Мусоргський узяв малюнки та ескізи художника Віктора Гартмана. Сьогодні більшість робіт митця втрачені.              Картинки з виставки це програмна музика.

 

Прогулянка це невелика п’єса яка звучить на початку і буде звучати після кожної частини, і буде звучати з видозміненому вигляді. Проста мелодія, дуже схожа на народну пісню, звучить у фортепіано, легка для запам’ятовування. Мелодія проста, крокова, кроки у галереї.

 

Гном. На картині художника був зображений карлик на кривих ніжках. Музика неспокійна, то летить а потім завмирає. Музика дика, настирлева. Гучна динаміка, швидкий темп. Напружені баси.

 

 

Тюїльрійський  сад. На малюнку була зображена алея саду паризького палацу Тюїльрі « з безліччю дітей та няньок». Звучить сонячна мелодія у високому регістрі, мажорний лад. Протиставляється спокійніша тема з розмовним ритмом, що передає інтонацію няньок, що намагаються заспокоїти дітей. Тут присутня якась метушня, напруга.

 

 

 

 

Модест  Петрович Мусоргський видатний російський композитор. З  6 років почав займатися музикою під керівництвом матері. Мав дуже хорошу музичну пам'ять. У подальшому житті навчається як піаніст, потім вивчає композицію ( тобто здобуває професію композитора). Писав твори для оркестру, твори для фортепіано, твори для хору, романси.

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
10 лютого 2022
Переглядів
1909
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку