План - конспект уроку "Енергетична цінність продуктів харчування"

Про матеріал
План - конспект уроку "Енергетична цінність продуктів харчування" з предмету «Технологія приготування їжі з основами товарознавства» («Кухар» 3 розряду) використовується під час вивчення теми «Хімічний склад продуктів харчування». Завдання, які поставлені перед здобувачами освіти розраховані на самостійну, групову, колективну роботу, роботу з підручником, довідниковою літературою та пошуком інформації на професійних і навчальних сайтах.
Перегляд файлу

ДПТНЗ «Полтавське вище професійне училище ім. А. О. Чепіги» ПЛАН - КОНСПЕКТ  УРОКУ № 9

Предмет:   «Технологія приготування їжі з основами товарознавства»

Група

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема програми: Вступ. Хімічний склад продуктів харчування

Тема уроку:  Енергетична цінність продуктів харчування

Навчальна мета: ознайомити учнів з поняттям енергетична  цінність  (калорійність  їжі), сформувати в учнів уявлення про основні складові харчових продуктів, їх значення для організму людини, знання про джерела білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей; навчити порівнювати енергетичну цінність складових харчових продуктів; вивчити особливості раціонального  харчування, навчити самостійно визначати калорійність страв та кулінарних виробів та обраховувати енергетичну цінність добового раціону харчування, обговорити поняття негативної калорійності

Розвиваюча мета: розвивати в учнів вміння та навички працювати в парах, самостійного    пошуку       інформації та      роботи        з додатковими джерелами, навички систематизації та аналізу навчального матеріалу

Виховна мета: прищеплювати принципи правильного збалансованого харчування,         виховувати уважність, доброзичливість, охайність,         ретельність,         працьовитість,     бережливе ставлення до праці, взаємоповагу під час колективної роботи, підтримувати інтерес учнів до процесу отримання знань

Тип уроку: комбінований

Методи і прийоми навчання: словесні, наочні, опитування по пройденому матеріалу

Обладнання, наочність: таблиці «Калорійність їжі та вмісту в ній білків, жирів та вуглеводів», «Фізіологічне значення поживних      речовин,      їхні    джерела»,   «Групи продуктів харчування за калорійністю, зразки упаковок продуктів

Міжпредметні зв’язки:  хімія, біологія, фізіологія харчування, санітарія та гігієна, організація виробництва та обслуговування,

виробниче навчання Хід уроку

І. Організаційний момент

Øпривітання;

Øперевірка присутності учнів; Ø перевірка готовності учнів до уроку.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань. Повторення пройденого матеріалу 

Фронтальне опитування

1.     Які речовини називаються ферментами?  (Ферменти (ензими) — це речовини білкового походження, які виробляються живою клітиною).

2.     Яку роль виконують ферменти в організмі людини?  (Роль каталізаторів всіх біохімічних процесів в організмі (травлення, дихання, утворення тканин організму), активізуючи, прискорюючи їх).

3.     Наведіть приклади позитивної дії ферментів в кулінарії. (При квашенні овочів ферменти молочно-кислих бактерій перетворюють цукор на молочну кислоту, яка консервує овочі; при замішуванні тіста ферменти дріжджів зброджують цукор у спирт і вуглекислий газ).

4.     По якому принципу називають ферменти? Наведіть приклади.  (Кожний фермент каталізує тільки одну певну реакцію або кілька близьких хімічних реакцій.  Тому назва їх складається з назви речовини, на яку вони  діють, і закінчення «аза». Наприклад, фермент, який розщеплює сахарозу, називають сахаразою, а фермент, який розщеплює лактозу — лактазою).

5.     При яких умовах відбуваються  ферментні реакції? (За невисоких температур дуже швидко. Найбільшу активність ферменти виявляють при температурі 40—50°С, при 70—80°С вони руйнуються, а у разі зменшення температури до 0°С діяльність їх дуже уповільнюється).

6.     Від чого залежить активність ферментів? (Від вологості та реакції середовища. Підвищення вологості призводить до прискорення ферментних процесів і, відповідно, до псування продуктів. Найбільша активність ферментів спостерігається у нейтральному або слабокислому середовищах.

7.     Де використовуються властивості ферментів? (У виробництві борошняних кондитерських виробів, хліба, для одержання патоки з крохмалю. При додаванні ферментів до пшеничного борошна скорочується процес випікання хліба, покращується смак і аромат хліба, збільшується його об'ємний вихід (при цьому уповільнюється черствіння хліба). Ферментативні процеси є основою багатьох виробництв: хліба, виноробства, пивоваріння, сироваріння, виробництво сиру, оцту, чаю. За допомогою ферментів отримують лікарські препарати та складні хімічні сполуки).

8.     Як класифікуюся ферменти за хімічним складом?(Прості (протеїни) - мають білкову частину: амілаза, ліпаза, протеази та складні (протеїди) - складаються тільки з амінокислот: каталаза, ДНК полімераз),

9.     Які функції ферментів Ви знаєте? (Будівельна, транспортна, рухова, захисна, каталітична (ферментативна).

10. Яка негативна дія ферментів? (Викликати скисання молока, згіркнення жирів, проростання зерна, перестигання плодів, бродіння варення, руйнування вітаміну С).

11. Дайте визначення органічних кислот. (Смакові речовини, які містяться майже в усіх харчових продуктах у вільному стані або у вигляді солей. Кислоти надають продуктам певного смаку, сприяють кращому засвоєнню і травленню їжі. Органічні кислоти можуть бути природною складовою продуктів, наприклад, плодів, овочів, ягід (в лимонах міститься до 8 % лимонної кислоти, у винограді — 0,7 % винної кислоти).

12. Які властивості органічних кислот Ви знаєте? (Прискорюють процес травлення їжі, надають продуктам певного смаку, сприяють кращому засвоєнню їжі).

13. Коли утворюються органічні кислоти? (Можуть утворюватися у процесі виробництва продукту, беручи участь у формуванні його смаку. Так, у процесі приготування сиру, дріжджового тіста утворюється молочна кислота (як наслідок бродіння цукрів, які містяться в сировині). Кислоти також додають у процесі приготування продукту для покращення його смаку. Так, лимонною і яблучною кислотами підкислюють кондитерські вироби. Органічні кислоти (оцтову, бензойну, сорбінову) використовують при консервуванні.

14. Дубильні речовини за хімічною природою є складними сполуками і містяться в рослинах. Дубильні речовини зумовлюють приємний в'яжучий смак деяких плодів (горобини, кизилу, айви, терену), а також специфічний смак чаю та кави.

15. Поясніть поняття ароматичних речовин, їх властивості та особливості застосування в кулінарії.  (Зумовлюють аромат харчових продуктів і є важливим показником їхньої якості. Містяться ароматичні речовини у різних продуктах у вигляді ефірних олій. Багато ефірних олій у прянощах (кориці, шафрані, ванілі), їх використовують для ароматизації борошняних кондитерських виробів. Для ароматизації часто використовують синтетичні речовини у вигляді складних ефірів, які містять запах яблук, абрикосів, ананасів та ін. Ароматичні речовини швидко звітрюються при тепловій обробці і під час зберігання).

16. Які властивості мають барвники.умовлюють колір харчових продуктів. До них відносяться хлорофіл (зелений пігмент овочів і плодів), каротиноїди — жовті пігменти: каротин, ксантофіл, лікотин, які містяться в моркві, цитрусових плодах; антоціани і бетаціани (пігменти буряка, чорної смородини, вишні).

17. Дайте визначення глікозидам та наведіть приклади де вони містяться. (Складні органічні сполуки з різким запахом і гірким смаком. Містяться глікозиди в овочах (цибулі, хроні, редьці), плодах (грейпфрутах), насінні (слив, абрикосів, вишень та ін.). У невеликих, кількостях глікозиди збуджують апетит, а у великих — отруюють організм.

18. Які речовини називають алкалоїдами? Органічні речовини, що містять азот і збуджують нервову систему. До них відносяться кофеїн чаю і кави).

19. Які речовини називають фітонцидами? (Речовини, які мають бактерицидні властивості. Потрапляючи до організму людини з їжею вони вбивають шкідливі мікроорганізми. Фітонциди є в часнику, цибулі, цитрусових, малині. При тривалому зберіганні продуктів з вмістом фітонцидів їхня кількість і активність знижується).

 

ІІІ  Повідомлення теми і мети (запис на дошці)

Проблемні запитання

1.     Чи знаєте ви, які поживні речовини містяться в стравах, які ми споживаємо?

2.     Чи звертаєте ви увагу на інформацію, розміщену на упаковках продуктів?

Підсумовуючи, викладач підводить учнів до висновку, що харчові продукти є джерелом усіх речовин, необхідних людському організмові.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу:

План

1.     Теоретичні концепції харчування

2.     Як розраховувати енергетичну цінність

3.     Калорійність харчування та енерговитрати залежно від фізичних навантажень

4.     Практична частина (Розв’язування задач).

 

1.Теоретичні концепції харчування Джерелом енергії є їжа.

Відповідно до сучасної концепції регуляції енергетичного обміну у дослідженнях балансу енергії необхідно оцінювати три основні компоненти:

image надходження енергії з їжею;  запаси енергії в організмі;  енергетичні витрати.

Достатня кількість продуктів харчування високої якості дозволяє організувати збалансоване (раціональне) харчування, тобто організоване та своєчасне постачання до організму людини речовин, що необхідні для оновлення тканин, забезпечення енерговитрат, регуляції процесів метаболізму.

Раціональне харчування – це, передусім, правильно організоване та своєчасне постачання до організму людини добре підготовленої поживної та смачної їжі, що містить оптимальну кількість різних речовин для його розвитку та функціонування. Теоретичні концепції харчування:

üтеорія раціонального(збалансованого) харчування;

üтеорія адекватного харчування; 

üтеорія диференціального харчування; 

üтеорія індивідуального харчування; 

Раціональний (від лат. rationalis) – розумно обґрунтований, доцільний.

Адекватний (від лат. adaequatus) – рівний, цілком відповідальний.

Диференціальний (від лат. differentia) – різний, неоднаковий у різних мовах.

Харчові продукти – об'єкти тваринного і рослинного походження, які використовують в їжі у натуральному чи переробленому вигляді як джерело енергії, харчових речовин.

Енергетична цінність – показник, що характеризує частку енергії, яка може вивільнитися з харчових речовин у процесі біологічного окислення і використовуватися для забезпечення фізіологічних функцій організму.

image 

 

2.Як розраховувати енергетичну цінність

Калорійність – кількість енергії, одержуваної в організмі при умові повного засвоєння з продуктів харчування в процесі травлення. Одиниця виміру – кДж або ккал. Вживання слова «калорія» зазвичай передбачає кілокалорію.

Цифра, зазначена на упаковці продукту, насправді дуже далека від тієї кількості енергії, яку організм отримає, переваривши і засвоївши цей продукт. Крім цього, така цифра отримана виключно математично, без хімічного аналізу.

Відсоток засвоюваності їжі

Один грам білка, як і один грам вуглеводу, містить 4 ккал, тоді як один грам жиру – 9 ккал. Найчастіше виробник бере рецепт продукту, математично вираховує кількість нутрієнтів, а потім, також математично, сумарну калорійність.

При цьому тваринний білок і протеїнові коктейлі засвоюються на 9597%, рослинний білок – приблизно на 60%. Важливо знати, що чим менше ви пережовуєте їжу, тим вона менше засвоюється (зерна кукурудзи можуть взагалі не перетравитися).

Формула добової норми калорій

По-перше, формулою для визначення норми калорій вже більше ста років. По-друге, вона визначає базовий рівень метаболізму, після обчислення якого необхідно використовувати коефіцієнт від 1,3 до 1,75, що залежить від рівня активності.

Однозначних рекомендацій по цьому коефіцієнту немає, тому точність формули знищується методикою вибору коефіцієнта – переоцінивши або недооцінивши рівень своєї активності, ви можете внести 20-30% похибка в розрахунки.

Скільки калорій потрібно в день

Дослідження показують, що потреби в денних калоріях відрізняються навіть у людей однієї статі, віку, ваги, відсотка жирової і м’язової тканини – причому, відмінності можуть досягати порядку 20%. При цьому причини цього явища до кінця не відомі.

Раніше вважалося, що чим більше м’язів, тим більше енергії потрібно для їх підтримки. Але з’ясувалося, що 1кг м’язів вимагає близько 15ккал в день, що мізерно мало. Так, силові тренування здатні прискорити метаболізм, але механізм цього не ясний.

Чому склад продукту важливіший калорій

Все вищесказане має довести вам одну просту істину: немає ніякого сенсу вважати самі калорії, оскільки це вельми умовна цифра. Реальний склад продукту – кількість білків, жирів і вуглеводів – ось те, на що потрібно звертати увагу.

Якщо ви набираєте добову норму калорій, але вам не вистачає білка, організм не почне будувати м’язи, а буде спалювати існуючі. Скоротивши жири до мінімуму і збільшивши вуглеводи, ви почнете товстіти, навіть скоротивши норму калорійності на 20%.

Не існує такого поняття, як «калорійність борщу» – все залежить тільки від його інгредієнтів. Жирна свинина і багато картоплі – одна цифра, пісна яловичина з овочами – інша. При цьому зовні суп може виглядати абсолютно однаково.

Якщо ви бачите, що листя салату блищать, то їх явно заправили олією, але відповісти на питання, скільки жиру в одній порції не зможе ніхто.

Єдиний спосіб визначити навіть приблизний склад їжі – зважувати інгредієнти до процесу готування.

Як визначити харчову цінність

Найпростіший спосіб визначення харчової цінності – зважувати порції продуктів і використовувати інформацію на етикетці для розрахунку по кожній порції. Очевидно, що для цього вам знадобляться електронні кухонні ваги і калькулятор.

Що стосується готових страв, то щоб розрахувати харчову цінність готової страви і кожної порції необхідно зважувати інгредієнти до готування.  Логічні завдання (закінчити фрази)

1.Для росту і розвитку підліткам необхідні… _________________________

__________________________________________________________________

2.Споживання води визначається… _________________________________

__________________________________________________________________

3.Оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів у їжі повинне становити…______________________________________________________  __________________________________________________________________

4.Основним джерелом енергії для організму є… ______________________

__________________________________________________________________

5.Якщо дуже жарко, то найкраще випити… __________________________

__________________________________________________________________

6.При інтенсивних тренуваннях потрібно їсти… ______________________

__________________________________________________________________

7.Енергетичний еквівалент їжі – це __________________________________

__________________________________________________________________

________________________________________________________________

 

                   Для     визначення    енергетичної     цінності    застосовують     прилад 

image

 

Енергетична цінність 1г білка становить 4 ккал (16,7 кДж), 1г жиру — 9 ккал (37,7 кДж), 1г вуглеводів — 3,75 ккал (15,7 кДж).

Мінеральні речовини, вода прихованої енергії не мають, а енергетичну цінність вітамінів, ферментів та інших органічних речовин не враховують, оскільки в продуктах їх дуже мало. Таким чином, енергетична цінність харчових продуктів залежить від вмісту в них білків, жирів і вуглеводів.

Енергетичну цінність розраховують на 100г їстівної частини продукту харчування. Так, у 100г яловичини 1 категорії міститься, %: білків — 18,9, жирів — 12,4. Отже, енергетична цінність яловичини становить 9 × 12,4 + 4,0 × 18,9 = 187 ккал, або 782 кДж.

У середньому за добу людина витрачає 2 000÷4 300 ккал, або 836818017 кДж (залежно від віку, фізичного навантаження, клімату).

Калорійність добового раціону для дітей: від 3 до 7 років становить

1900 калорій, від 7 до 11 — 2300, від 11 до 15 — 3000, від 15 до 18 років — 3500.

Енергетична цінність добового раціону харчування повинна бути на цьому ж рівні, її визначають додаванням енергетичної цінності окремих харчових продуктів, які входять у страви.

При визначенні енергетичної цінності враховують, що харчові речовини не засвоюються повністю: рослинна їжа засвоюється в середньому на 80-85 %, оскільки протопектин і клітковина не засвоюються, тваринна їжа засвоюється на 90-95 %, а змішана — на 85-90 %.

Робота в парах

Перелічіть продукти, які наділені так званою негативною, а насправді близькою до нуля, калорійністю:

овочі ____________________________________________________________ __________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________ __________________________________________________________________ _________________________________________________________________ фрукти і ягоди_____________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ _________________________________________________________________ спеції ____________________________________________________________ _________________________________________________________________ інші продукти ____________________________________________________ __________________________________________________________________

__________________________________________________________________

 

Як використовувати теорію негативної калорійності собі на благо:

vїжте з пісними видами м’яса і риби побільше овочів некрохмальних замість звичних гарнірів;

vдодавайте прянощі в їжу – вони є прекрасними замінниками солі;

vвідмовтеся від білого цукру, споживаючи щодня фрукти, але крім бананів і винограду, і не більше 300 грамів на добу (денна норма – приблизно 2 середніх фрукта);

vзаправляйте салати з овочів рослинним маслом, лимонним соком або нежирним йогуртом, а не сметаною і майонезом.

Продукти з «негативною калорійністю» дійсно допомагають схуднути, але за рахунок здатності швидко заповнювати шлунок і вгамовувати голод, а також давати мінімум калорій в порівнянні зі звичними нам стравами. Спалювати калорії, набрані під час інших прийомів їжі, вони не можуть.

Калорійність харчування та енерговитрати залежно від фізичних навантажень

Треба  розрізняти  такі  поняття,  як  «калорійність»  і  «поживність» їжі.

Енергетична  цінність  (калорійність  їжі)  —  це  кількість  енергії,  що  вивільняється  в  організмі  людини  з  продуктів  харчування  в  процесі  травлення,  за  умови  її  повного  засвоєння.

Харчова  цінність  (поживність)  —  це  вміст  у  продукті вуглеводів,  жирів  і  білків  з  розрахунку  на  100  грамів  продукту, тобто це якісний склад їжі.

Раціональне  харчування  передбачає  дотримання  енергетичної  рівноваги  в  організмі  відповідно  до  принципу:  кількість  енергії,  що  надійшла,  повинна  відповідати  кількості витраченої енергії.

Калорійність  добового  раціону  людини  змінюється  залежно від кількості енергії, що витрачає людина.

Під  час  різних  видів  діяльності,  особливо  фізичної  активності,  істотно  збільшуються  енерговитрати  людини.  Так, якщо  читання  книги  збільшує  обмін  речовин  лише  на  16%, то фізичне навантаження — у кілька разів більше.

Для підрахунку споживаних калорій слід мати на увазі, що калорійна цінність звичайної порції (500г) більшості супів коливається від 200 до 300 ккал. Калорійна цінність молочних супів і збірних м'ясних солянок може бути вище 400 ккал. Енергетична цінність більшості м'ясних страв з гарніром коливається від 500 до 600 ккал, рибних - близька до 500 і дещо нижче, овочевих страв - від 200 до 400, причому калорійність їх залежить від вмісту в них жиру. Енергетична цінність порції каші з жиром або молоком наближається до 350-400 ккал. Калорійність третіх страв (компотів, киселів, кави з молоком, какао і т.п.) коливається від 100 до 150 ккал.

Середня енергетична цінність продуктів добового раціону на людину в розвинутих країнах вища, ніж в Україні: у США цей показник дорівнює 3800 ккал, у Канаді — 3590, тоді як у Польщі — 3400, Росії — 3054 ккал, а в Україні — всього 2910 ккал, що зумовлено більш високим споживанням хлібобулочних продуктів і картоплі замість споживання інших складових продовольчого кошика — м'ясних і молочних продуктів.

Енергетичний еквівалент їжі — кількість енергії, що виділяється при розщепленні 1г будь-якої речовини.

Згідно з розрахунками, при постійному перевищенні добової калорійності їжі над енерговитратами на 300ккал збільшується накопичення резервного жиру на 15-30г в день, що складає в рік зайвих 5,4-10,8 кг.

 

Заповніть таблицю

Калорійність страв 

Страви (1 порція)

Калорійна цінність (ккал)

Супи (500гр) 

 

Молочних супів і збірних м'ясних солянок (500гр)

 

М'ясні страви з гарніром

 

Рибних страв з гарніром 

 

Овочевих страв 

 

Каші з жиром або молоком

 

Калорійність третіх страв (компотів, киселів, кави з молоком, какао і т. п.)

 

 

Середня енергетична цінність продуктів добового раціону на людину в розвинутих країнах вища, ніж в Україні: у США цей показник дорівнює 3800 ккал, у Канаді — 3590, тоді як у Польщі — 3400, Росії — 3054 ккал, а в Україні — всього 2910 ккал, що зумовлено більш високим споживанням хлібобулочних продуктів і картоплі замість споживання інших складових продовольчого кошика — м'ясних і молочних продуктів.

Згідно з розрахунками, при постійному перевищенні добової калорійності їжі над енерговитратами на 300ккал збільшується накопичення резервного жиру на 15-30г в день, що складає в рік зайвих 5,4-10,8кг.

Калорійність їжі та вмісту в ній білків, жирів та вуглеводів

Назва продукту харчування

Кількість ккал у 100г продукту

Кількість білків у

100г продукту

Кількість жирів у

100г продукту

Кількість вуглеводів у 100г продукту

Нежирна яловичина 

123

20,6

3,5

0,6

Нежирна свинина 

121

20,1

6,3

0,4

Куряче м'ясо 

124

20,0

4,5

-

Одне яйце 

86

7

6

0,3

Сир (нежирний)

88 - 98

17

0,1 – 0,2

4

Сметана (30%)

300

2,7

30

3

Сир твердий (45%)

382

27,5

28,3

2,2

Кукурудзяні пластівці 

362

8,7

0,8

78,1

Кавун 

26

0,5

0,2

6,9

Абрикоси 

53

0,9

-

11,1

Апельсини 

43

0,9

0,2

11,3

Банани 

98

1,3

-

22,8

Груші 

58

0,4

-

13,6

Мед 

303

0,64

-

75,4

Коров’яче молоко 

36

3,6

0,1

5,1

Хліб житній 

251

6,3

0,9

52,9

Черешня 

60

1,1

0,4

14,6

Шоколад 

542

4,5

29

63,1

Яблука 

60

0,4

-

13,3

 

Розв’язати задачі

Користуючись таблицею №1 (додаток №2), підрахуйте, скільки Ви отримали калорій, якщо з'їли:

а) 50г сиру (нежирного) _______________________________________

___________________________________________________________

б) одне яйце ________________________________________________ ____________________________________________________________ в) 20г курячого стегенця (м'яса) ________________________________

___________________________________________________________

г) 70г сиру твердого __________________________________________

___________________________________________________________

д) 60г сметани _______________________________________________ ___________________________________________________________

 

Користуючись таблицею №1(додаток №2), підрахуйте, скільки Ви отримали білків, якщо з'їли:

а) 50г кукурудзяних пластівців _______________________________________

_________________________________________________________________

б) одне яйце ______________________________________________________ __________________________________________________________________

в) куряче крильце масою 20г _________________________________________

_________________________________________________________________

г) 70г сиру _________________________________________________________

_________________________________________________________________

д) 60 г твердого сиру _______________________________________________

_________________________________________________________________

 

Користуючись таблицею №1 (додаток №2), підрахуйте, скільки Ви отримали жирів, якщо з'їли:

а) шоколадку масою 50г ____________________________________________

_________________________________________________________________

б) 100г абрикосів ___________________________________________________

_________________________________________________________________

в) 50г житнього хліба _______________________________________________

_________________________________________________________________

г) один банан масою 150г ____________________________________________

_________________________________________________________________

д) 200г черешень __________________________________________________

_________________________________________________________________

 

V. Закріплення вивченого матеріалу

Фронтальне опитування

1. Дайте визначення поняттю раціональне харчування? (Правильно організоване та своєчасне постачання до організму людини добре підготовленої поживної та смачної їжі, що містить оптимальну кількість різних речовин для його розвитку та функціонування). 2.Які на Вашу думку основні теоретичні концепції харчування. (Теорія раціонального(збалансованого) харчування, теорія адекватного харчування, теорія диференціального харчування, теорія індивідуального харчування).

3.     Пояснити   теорію        раціонального    харчування.        (Розумно обґрунтовано, доцільно).

4.     Пояснити   теорію        адекватного        харчування.        (Рівний,       цілком відповідальний).

5.     Пояснити   теорію        диференціального       харчування.         (Різний, неоднаковий у різних мовах).

6.     Що відноситься до харчових продуктів? (Об'єкти тваринного і рослинного походження, які використовують в їжі у натуральному чи переробленому вигляді як джерело енергії, харчових речовин).

7.     Що характеризує показник енергетична цінність? (Частку енергії, яка може вивільнитися з харчових речовин у процесі біологічного окислення і використовуватися для забезпечення фізіологічних функцій організму.

8.     Що розуміють під поняттям калорійність? (Кількість енергії, одержуваної в організмі при умові повного засвоєння з продуктів харчування в процесі травлення. Одиниця виміру – кДж або ккал. Вживання слова «калорія» зазвичай передбачає кілокалорію).

9.     Що враховують при визначенні енергетичної цінності?(Враховують, що харчові речовини не засвоюються повністю: рослинна їжа засвоюється в середньому на 80-85 %, оскільки протопектин і клітковина не засвоюються, тваринна їжа засвоюється на 90-95 %, а змішана — на 85-90 %).

10. Перелічіть продукти, які наділені так званою негативною, а насправді близькою до нуля, калорійністю. (Фрукти, овочі, ягоди, спеції).

11. Від чого залежить калорійність харчування та енерговитрати залежно. (Від фізичних навантажень).

 

Заповнити кросворд

«Енергетична цінність продуктів харчування»

По горизонталі

1     Прилад, яким визначають енергетичну цінність харчових продуктів

3           Як називається калорійність, коли організм на обробку певного продукту витрачає більше калорій, ніж отримав з ним?

4           Продукт, який нульовий по калорійності

8     Інша назва поняття «харчова цінність»

11 На яку масу їстівної частини продукту харчування розраховують енергетичну цінність?

 

По вертикалі

1           Важливий показник харчової цінності продуктів харчування, виміряється у кілокалоріях або в кілоджоулях

2           Як називається стан організму, при якому в кров перестає надходити необхідна кількість поживних речовин 5 Яка енергетична цінність 1гр білка? 6       Яка енергетична цінність 1гр жиру?

7     Інша назва поняття «Енергетична цінність»

9             Поживні речовини, які надходять в організм людини з олією, вершковим масло називаються…

10        Яка добова потреба для підлітків в жирах (грам)? 

 

image 

 

Робота з тестовими завданнями  за допомогою комп’ютерних програм (використовую  MyTest)  Тестові завдання до теми:

«Енергетична цінність продуктів харчування»

1.     В яких одиницях вимірюється калорійність?

А) гр., кг;

Б) Дж, кДж;

В) ккал, кДж;

Г) гр., кДж.

2.     Принципи раціонального харчування це…

А) регулярність, помірність, різноманітність, збалансованість;

Б) регулярність, помірність, обов’язкове вживання перших страв, збалансованість;

В) регулярність, вживання великої кількості вуглеводів, різноманітність, збалансованість;

Г) регулярність, помірність, різноманітність, обов’язкове споживання жирів і білків.

3.     Якщо дуже жарко, то найкраще випити… А) холодну кока - колу;

Б) каву;

В) холодну воду;

Г) компот із сухофруктів

4.     Основним джерелом енергії для організму є…

А) білки;

Б) жири;

В) вуглеводи;

Г) вітаміни

5.     Якою є енергетична цінність 1г жиру?

А) 4 ккал;

Б) 15 ккал;

В) 9 ккал;

Г) 3,75 ккал

6.     У середньому за добу людина витрачає …

А) 2000 – 4300 ккал;

Б) 3000 – 4000 ккал;

В) 4000 – 5300 ккал;

Г) 5000 – 7300 ккал

7.     Якою є енергетична цінність 1г вуглеводів?

А) 3,75 ккал;

Б) 9 ккал;

В) 4 ккал;

Г) 12 ккал

8.     Що таке енергетична цінність харчових продуктів?

А) це вага продукту;

Б) це кількість енергії, яка вивільняється в організмі людини з продуктів харчування в процесі травлення, за умов її повного засвоєння;

В) це кількість їжі, яку спожила людина;

Г)це     кількість     енергії,        яку    витрачає     людський    організм     для життєдіяльності

9.     Енергетичний еквівалент їжі – це…

А) кількість         енергії,        яку    витрачає     людський    організм     для життєдіяльності;

Б) кількість енергії, яка утворюється при окисленні жирів, білків, вуглеводів, що містяться в продуктах харчування;

В) кількість їжі, яку спожила людина;

Г) кількість енергії, що виділяється при розщепленні 1гр будь – якої речовини.

10. При нормальному харчуванні співвідношення білків, жирів та вуглеводів має бути…?

А) 1:2:4;

Б) 1:2:2;

В) 1:1:4;

Г) 1:1:2

11. Харчова  цінність – це …

А) кількість         енергії,        яку    витрачає     людський    організм     для життєдіяльності;

Б) кількість енергії, яка утворюється при окисленні жирів, білків, вуглеводів, що містяться в продуктах харчування;

В) кількість енергії, що виділяється при розщепленні 1гр будь – якої речовини;

Г) вміст у продуктах вуглеводів, жирів і білків з розрахунку на 100гр продукту.

12. Якою є енергетична цінність 1г білка? А) 9 ккал;

Б) 4 ккал;

В) 1 ккал; Г) 3,75 ккал.

VІ. Підсумок уроку (оцінювання)

 

VІІ. Домашнє завдання:

Заповнити таблицю «Раціональне харчування підлітків»

Заповнити таблицю

 

 

 

 

 

 

 

 

image

 

VІІІ. Література:

1.     В. С. Доцяк «Технологія приготування їжі  з основами товарознавства продовольчих товарів», Київ, «Наш час», 2014 р.

2.     В. С. Доцяк «Українська кухня», Львів, «ОРІЯНА-НОВА», 1998 р.

3.     Л .Я. Старовойт "Кулінарія"—К."Вища школа"-1991р.

4.     Збірник рецептур страв і кулінарних виробів для підприємств громадського харчування,-М. Економіка-1988р.

5.     Збірник рецептур страв української кухні-К. Техніка - 1992р.

 

 

 

 

 

 

Викладач:______________________   О. М. Птиця

 

 

 

 

 

 

Додаток до№1

Основні правила здорового харчування підлітків

1.     Приймати їжу слід 4 рази на день. Три прийоми їжі є основними - сніданок, обід, вечеря, а четвертий - другий сніданок або полуденок є додатковим. 

2.     Якщо заняття проводяться в першу зміну, ти повинен пообідати після повернення додому, а якщо в другу зміну - перед тим, як іти з дому. 

3.     Ніколи не забувай вимити руки з милом перед їдою, а після прийому їжі прополоскати рот теплою водою. 

4.     Твоя їжа повинна бути різноманітною, мати усі необхідні компоненти. 

5.     Ніколи не переїдай, навіть якщо їжа дуже смачна. Це зашкодить, твоєму шлунку. 

6.     Не вживай на ніч чай, каву, какао. Вони збуджують твою нервову систему. 

7.     Цукерки, морозиво, солодку воду краще заміни на овочі та фрукти, вони корисні для твого організму. Для тебе буде достатньо однієї цукерки і однієї склянки солодкої води на день. 

8.     Не забувай, що тобі потрібно випивати не менше 3-4 склянок молока на день. 

9.     Ходи до зубного лікаря на огляд не менш 2-3 разів на рік, навіть якщо із зубами та яснами все гаразд. Таким чином можна попередити розвиток карієсу і запалення ясен на самому початку, а також одержати від лікаря декілька корисних порад. 

10.Твердо запам'ятай! Зуби слід чистити двічі на день. Обов'язково виконуй це правило. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток до№2 За допомогою таблиці «Калорійності продуктів харчування» Ви можете порахувати калорійність будь-якої страви. Для цього потрібно помножити вагу інгредієнтів з рецепту на їх калорійність (взяту з таблиці) та додати всі значення.

Таблиця №1 калорійності продуктів харчування

Найменування продукту

Калорійність, ккал/100 г

Овочі та зелень

Артишоки

45

Баклажани

28

Зелений горошок

93

Зелений горошок консервований

41

Кабачки

22

Капуста білокачанна

23

Капуста брокколі

33

Капуста брюссельська

12

Капуста квашена

20

Капуста китайська

16

Капуста червонокачанна

27

Капуста кольрабі

26

Капуста цвітна

18

Картопля відварна

60

Кукурудза

103

Цибуля зелена

20

Цибуля ріпчаста

45

Морква

34

Огірки свіжі

15

Огірки солоні

8

Перець солодкий

19

Петрушка

23

Помідори

15

Ревінь

16

Редис

18

Редька

25

 

Ріпа

 

25

Салат

 

15

Буряк

 

44

листова Селера

 

21

коренеплоди Селери

 

38

Гарбуз

 

24

Кріп

 

30

Квасоля стручкова

 

31

Хрін

 

49

Цвітна капуста

 

28

Часник

 

60

Шпинат

 

17

Щавель

 

28

 

Фрукти і ягоди

Абрикоси

 

49

Авокадо

 

204

Айва

 

30

Алича

 

38

Ананас

 

44

Апельсин

 

45

Кавун

 

40

Банани

 

90

Брусниця

 

45

Виноград

 

70

Вишня

 

25

Лохина

 

37

Гранат

 

52

Грейпфрут

 

35

Груша

 

42

Диня

 

45

Ожина

 

32

Суниця

 

48

Інжир

 

56

Ківі

 

50

 

Кизил

 

41

Полуниця

 

35

Журавлина

 

33

Агрус

 

48

Лимон

 

30

Малина

 

45

Мандарин

 

41

Обліпиха

 

30

Персики

 

45

садова Горобина

 

81

Горобина чорноплідна

 

54

Сливи

 

44

Смородина

 

43

Черешня

 

53

Чорниця

 

44

Яблука

 

45

 

Горіхи і насіння

Насіння

 

580

Горіхи Волоські

 

650

земляні Горіхи (арахіс)

 

470

Горіхи Кедрові

 

620

Мигдаль

 

600

Фісташки

 

620

Фундук

 

705

 

Сухофрукти

Родзинки

 

280

Інжир

 

290

Кишмиш

 

310

Курага

 

293

Урюк

 

297

Фініки

 

290

Чорнослив

 

220

Яблука

 

210

 

Яйця

 

Яйце куряче 1 шт.

65

Яєчний порошок

540

Гриби

Гриби білі

25

Гриби білі сушені

210

Гриби варені

25

Гриби в сметані

230

Гриби смажені

165

Опеньки

20

Підберезники

30

Підосичники

30

Хліб та здоба

Бублики

312

житні коржі

375

Здобна випічка

300

Сушіння, пряники

330

Сухарі пшеничні

330

Хліб Дарницький

206

Хліб пшеничний (білий)

265

Хліб житній (чорний)

210

Молочні продукти

Ацидофілін (3,2% жирності)

58

Бринза коров'яча

260

Йогурт (1,5%)

51

Кефір жирний

60

Кефір (1% жирності)

38

Кефір знежирений

30

Молоко (3,2% жирності)

60

Молоко коров'яче незбиране

68

Молоко згущене з цукром

324

Молоко сухе

470

Морозиво вершкове

220

Кисляк

59

Ряжанка

85

 

Вершки (10% жирності)

 

120

Вершки (20% жирності)

 

300

Сметана (10%)

 

115

Сметана (20%)

 

210

Сирки

 

380

Сиркова маса

 

207

Сир (18% жирності)

 

226

Сир нежирний

 

80

Сир зі сметаною

 

260

 

Сири

Сир голландський

 

357

Сир Гауда

 

384

Сир Ламбер

 

377

Сир Пармезан

 

330

Сир Російський

 

371

Сир ковбасний

 

268

Сир Рокфор

 

352

Сир Честер

 

398

Сир Швейцарський

 

335

 

Борошно і крупи

Горох Зелений

 

280

Борошно Пшеничне

 

348

Борошно Житнє

 

347

Крупа Гречана ядриця

 

346

Крупа манна

 

340

Крупа вівсяна

 

374

Крупа перлова

 

342

Крупа пшенична

 

352

Крупа пшоняна

 

335

Крупа ячна

 

343

Кукурудзяні пластівці

 

369

Макаронні вироби

 

350

Мюслі

 

370

Вівсяні пластівці

 

305

 

Пшоно

 

351

Рис

 

337

Соя

 

395

Квасоля

 

328

Сочевиця

 

310

Ячмінні пластівці

 

315

 

БАРАНИНА

Грудинка

 

533

Окіст

 

375

Відбивна на кісточці

 

380

Лопатка

 

380

Спинна частина

 

459

 

ЯЛОВИЧИНА

Яловичина тушкована

 

180

Яловичина смажена

 

170

Яловичий фарш

 

118

Грудинка

 

405

Лопатка

 

208

Мізки

 

124

Нежирне тушене м'ясо

 

200

Оковалок

 

380

Окіст

 

308

Печінка

 

87

Нирки

 

59

Ребра

 

446

Серце

 

82

Філе (стейк)

 

189

Філе (ростбіф)

 

381

 

СВИНИНА

Нежирне тушене м'ясо

 

184

Окіст

 

543

Відбивна на кісточці

 

537

Печінка

 

108

Плече

 

593

 

Нирки

80

Свиняча ніжка

431

Серце

90

Філе

264

Шийка

552

Шніцель

252

Язик

208

ТЕЛЯТИНА

Грудинка

213

Ніжка

161

Окіст

155

Відбивна на кісточці

188

Спинна частина

210

Філе

158

Шніцель

162

ПТИЦЯ, ДИЧИНА

Гусак

390

Дика птиця, в середньому

108

Індичка

200

Індик

230

Зайчатина

124

Ковбаса варена

250

Ковбаса напівкопчена

380

Корейка

430

Кролятина

115

Курка варена

135

Курка смажена

210

Качка

405

Фазан

143

Курчата

156

М'ЯСНІ ТА КОВБАСНІ ВИРОБИ

Шинка

365

В'ялене м'ясо

264

Діабетична Ковбаса

254

 

Ковбаса Дієтична

170

Ковбаса Докторська

260

Ковбаса Любительська

291

Ковбаса Кров'яна

452

Ковбаса Українська

404

Напівкопчена Краківська

466

Напівкопчена Мінська

259

Напівкопчена Полтавська

417

Напівкопчена Українська

376

Ковбаса копчена

507

Паштет з печінки

314

Ковбаса язикова

215

Сало

248

Салямі

560

Сардельки

147

Сервелат

484

Сосиски

204

Шпик

215

РИБА І МОРЕПРОДУКТИ

Горбуша

147

Ікра зерниста

250

Ікра кетова

245

Ікра минтая

130

Кальмар

75

Камбала

90

Короп

87

Короп смажений

145

Кета

157

Консерви рибні  в олії

320

Консерви рибні  у власному соку

120

Креветки

85

Краби

70

Лящ

100

Лососина смажена

145

 

копчена Лососина

385

Макрурус

60

Мідії

72

Минтай

70

Мойва

157

Морська капуста

16

Навага

44

минь

81

Окунь морський

95

Окунь річковий

82

Омар

82

Печінка тріски

613

Раки

75

Салака

98

Севрюга

137

Оселедець атлантичний

57

Сьомга

219

Сиг

144

Скумбрія

153

Сом

154

Ставрида

119

Стерлядь

320

Судак

72

Тріска

59

Трепанг

35

Тунець

296

Вугор річковий

598

Форель

208

Хек

86

Шпроти в олії

250

Щука

72

Калорійність Жирів і масла

Жир яловичий топлений

871

Жир гусячий

930

 

Жир топлений

 

930

Маргарин вершковий

 

745

Маргарин бутербродний

 

670

Маргарин для випічки

 

675

Олія арахісова

 

895

Олія кукурудзяна

 

900

Олія оливкова

 

824

Олія соняшникова

 

900

Масло вершкове

 

750

Олія соєва

 

900

Масло топлене

 

885

Калорійність Соусів

 

Кетчуп

 

80

Майонез

 

625

Майонез легкий

 

260

Калорійність Безалкогольних напоїв

 

Апельсиновий сік

 

123

Грейпфрутовий сік без цукру

 

75

Колу

 

110

Кава без молока і цукру

 

0

Лимонад

 

123

Мінеральна вода

 

0

Морквяний сік

 

68

Овочевий напій

 

60

Сік із червоної смородини

 

125

Сік з чорної смородини

 

138

Яблучний сік

 

118

Чай без цукру

 

0

Калорійність Алкогольних напоїв

 

Вино біле

 

80

Вино червоне

 

74

Вино яблучне

 

37

Віскі

 

240

Вишнева наливка

 

300

Горілка

275

Джин

33

Лікер

325

Коньяк

250

Пиво

45

Слив'янка

120

Сидр

40

Шампанське сухе

85

Шнапс

200

Калорійність Кондитерських виробів, солодощів

Вафлі з фруктовими начинками 

342

Вафлі з жировмісними начинками

530

Варення

294

Драже фруктове

384

Зефір

300

Ірис

387

Какао

416

Карамель

296

Цукерки, глазуровані шоколадом

396

Мед

310

Мармелад

296

Пастила

305

Повидло

270

листкове Тістечко з кремом

544

листкове Тістечко з яблуком

454

Тістечко бісквітне з фруктовою начинкою

344

Цукор

380

Торт бісквітний з фруктовою начинкою;

386

Торт мигдальний

524

Халва тахинна

510

Халва соняшникова

516

Шоколад гіркий

540

Шоколад молочний

548

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дунаєвська Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Пов’язані теми
Педагогіка, Розробки уроків
Додано
7 грудня 2020
Переглядів
16224
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку