План - конспект уроку "Консервування продуктів"

Про матеріал
План - конспект уроку "Консервування продуктів" з предмету «Технологія приготування їжі з основами товарознавства» («Кухар» 3 розряду) використовується під час вивчення теми «Хімічний склад продуктів харчування». Завдання, які поставлені перед здобувачами освіти розраховані на самостійну, групову, колективну роботу, роботу з підручником, довідниковою літературою та пошуком інформації на професійних і навчальних сайтах.
Перегляд файлу

ДПТНЗ «Полтавське вище професійне училище ім. А. О. Чепіги»

ПЛАН - КОНСПЕКТ  УРОКУ № 11

Предмет:   «Технологія приготування їжі з основами товарознавства»

Група

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема програми: Вступ. Хімічний склад продуктів харчування 

Тема уроку:  Консервування продуктів

Навчальна мета:  Ознайомити учнів із значенням та видами консервування, з основними видами переробки: соління, квашення, маринування, консервування, сушіння, замороження та їх короткою характеристикою, основними технологіями приготування овочевих консервів

Розвиваюча мета: допомогти освоїти знання по основним видам переробки та зберігання продуктів харчування

Виховна мета: виховати культуру спілкування, натхнення до творчої, професійної діяльності

Тип уроку: комбінований

Методи і прийоми навчання: словесні, наочні

Обладнання, наочність: таблиці «Фізичні методи консервування», «Фізикохімічні      методи        консервування», «Біологічні методи консервування», зразки продуктів, які зберігаються         за      допомогою різних         методів консервування,      плакати       «Пастеризація продуктів», «Стерилізація продуктів»

Міжпредметні зв’язки:  хімія, біологія, фізика, фізіологія харчування, санітарія та гігієна, виробниче навчання

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

Ø привітання;

Ø перевірка присутності учнів;

Ø перевірка готовності учнів до уроку.

ІІ. Актуалізація опорних знань. Повторення пройденого матеріалу 

Фронтальне опитування 

1.     Дайте визначенню поняттю якість харчових продуктів(Сукупність властивостей товарів, що зумовлюють їх придатність задовольняти певні потреби людини. Якість харчових продуктів повинна відповідати вимогам стандартів). 

2.     За якими показниками визначається якість будь-якого харчового продукту? (За характерними для нього властивостями, які називають показниками якості).

3.     Від чого залежить якість харчових продуктів? (Від факторів сфери виробництва і умов вирощування рослинної продукції, якості сировини, напівфабрикатів, технології їхнього оброблення, обладнання; факторів сфери розподілу — якості зберігання, транспортування, реалізації; факторів сфери споживання — якості короткочасного зберігання, споживання і засвоєння).

4.     Що називають якістю харчових продуктів? (Сукупність властивостей, що визначають їхню практичну користь для організму людини).

5.     Перерахуйте  показниками якості харчових продуктів. (Зовнішній вигляд, смак, колір, запах, консистенція, харчова цінність, засвоюваність).

6.     Від чого залежить якість готової продукції. (Від якості сировини, способу виробництва, хімічного складу, умов зберігання, упаковки, умов перевезення також від виконання правил ведення технологічного процесу при приготуванні страв та їх реалізації).

7.     Якими методами визначають якість харчових продуктів.  (Органолептичним і лабораторним методами).

8.     Який метод називається органолептичним? (Визначення якості продукції за допомогою органів чуття. Цей метод простий у застосуванні, доступний, не вимагає складного лабораторного обладнання. 

9.     За допомогою чого визначають якість продуктів органолептичним методом? (Зору, дотику,смаку, нюху).

10.Які показники визначають органолептичним методом? (Смак, колір, запах, консистенцію, зовнішній вигляд продукту).

11.Які недолік органолептичного методу? (Суб'єктивні особливості дослідження, неможливість одержання повного уявлення про якість продукту). 

12.Які переваги органолептичного методу? (Дозволяє швидко і просто оцінити якість сировини, напівфабрикатів і кулінарної продукції, виявити порушення рецептури, технології виробництва та оформлення страв, що, у свою чергу, дає можливість оперативно вжити заходів стосовно усунення виявлених недоліків).

13.За допомогою чого використовують лабораторний метод? (За допомогою приборів, реактивів). 

14.Які показники визначають лабораторним методом? (Фізичні (питому вагу, щільність продуктів, температуру їхнього плавлення, в'язкість), хімічні (масова частка вологи, білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, шкідливих та отруйних домішок), мікробіологічні (наявність хвороботворних мікроорганізмів і тих, що спричиняють псування продуктів), фізіологічні властивості, енергетичну цінність, засвоюваність тощо.

15.Який метод визначення якості продукції у закладах ресторанного господарства поширений і чому? (Органолептичний метод простий у застосуванні, доступний, не вимагає складного лабораторного обладнання).

 

ІІІ  Повідомлення теми і мети (запис на дошці) ІV. Вивчення нового матеріалу:

План

1.     Короткі теоретичні відомості

2.     Фізичні методи консервування

3.     Фізико-хімічні методи консервування

4.     Біологічні методи консервування

5.     Консервування  антисептиками

6.     Недоліки та брак

 

1. Короткі теоретичні відомості

Переробка сировини сприяє зменшенню втрат сировини, ароматичних і фарбувальних речовин за рахунок скорочення термінів зберігання та транспортування свіжої продукції та зниження собівартості готової продукції.

Технопрогрес у розглянутій технології подарував можливість реалізувати на практиці методи, що формують високостійкість їстівних продуктів при тривалому зберіганні із утримуванням не тільки їх смакових властивостей, але і харчових, а також біологічних.

Консервування- це спосіб збереження продуктів від псування. 

Суть процесу консервування полягає в створенні певних умов зберігання продуктів, за яких припиняється розвиток мікроорганізмів і дія ферментів, що викликають псування продуктів.

Методи консервування Методи консервування продуктів поділяються на: ü фізичні;

image

 

imageМета консервування ід латинського слова conservare, що означає зберігати, зберегти):   захист продуктів від дії мікроорганізмів;

 створення широкого асортименту різноманітних щодо смаку і споживних якостей продуктів харчування.

Методи консервування дуже різноманітні і різняться між собою характером впливу на мікроорганізми. 

2.Фізичні методи консервування

Консервування низькими температурами впливає на сповільнення або припинення розвитку мікробів і дії ферментів. 

При охолодженні температуру продукту знижують до 0 - 5°С, не допускаючи його замороження. В охолоджених продуктах добре зберігаються вітаміни, ферменти, ароматичні і смакові речовини. Цей спосіб консервування використовується при зберіганні овочів, плодів, м'яса, риби, молока, сиру, сметани.

image

Для тривалого зберігання продукти заморожують. Заморожування проводять швидко, при температурі 18-25°С, щоб всередині продукту температура досягла 6-8°С. Тоді в продукті складаються несприятливі умови для розвитку мікробів і біохімічних процесів. Заморожування використовують для зберігання м'яса, риби, овочів.

При розморожуванні частина поживних речовин втрачається.

Консервування   високими    температурами    -        пастеризація.      Це нагрівання продукту до температури нижче 100°С.

Розрізняють пастеризацію короткочасну (при 85-90°С протягом 1-1,5 хв), тривалу (63-65°С протягом 30-40 хв).

При пастеризації гинуть мікроби, а їхні спори залишаються. Пастеризують молоко, вершки, соки, варення, джеми. Пастеризація майже не змінює харчову цінність продукту.

Стерилізація.Це нагрівання продукту до температури вище 100°С (113-120°С протягом 20-40 хв) в герметично закритих банках. 

При стерилізації гинуть спори і мікроби, тому продукти зберігаються довше. 

Однак їхня харчова цінність знижується внаслідок денатурації білків, гідролізу жиру, руйнування вітамінів. Цей метод використовують при виготовленні консервів з м'яса, риби, молока.

Асептична стерилізація.Це гаряче розливання рідких пюреподібних продуктів, нагрітих до температури 130-150°С, і швидке їх охолодження до 30-40°С. При цьому зберігаються колір, аромат, вітаміни.

В охолоджених продуктах добре зберігаються вітаміни, ферменти, ароматичні і смакові речовини.

Цей спосіб консервування використовується при зберіганні овочів, плодів, м'яса, риби, молока, сиру, сметани.

3.Фізико-хімічні методи консервування

image

Консервування сіллюі цукром ґрунтується на тому, що під дією солі і цукру в клітинах мікроорганізмів створюється підвищений осмотичний тиск, при цьому клітини зневоднюються і гинуть. Концентрація солі повинна бути не менше 10%.

Консервування сіллю використовують для оселедців, лососевих риб, ікри, сала-шпик.

Консервування цукромвикористовують у виробництві фруктовоягідних кондвиробів, згущеного молока. Концентрація цукру при цьому повинна бути 60-65%.

Сушіння   ґрунтується          на      зменшенні (випаровуванні)   води в продуктах, внаслідок чого підвищується концентрація сухих речовин, виникає високий осмотичний тиск.

Сушені продукти добре зберігаються, мають високу енергетичну цінність, однак при високих температурах сушіння може відбуватися денатурація білків, клейстеризація крохмалю, втрата ефірних масел, меланоїдинові утворення.

Сушать плоди, овочі, гриби, молоко, яйця, рибу. Розрізняють природне і штучне сушіння. 

Сушіння – це спосіб консервування овочів і плодів, заснований на їх збезводненні. Сушені овочі містять води до 12-14%, плоди – до 16-25%. У сушених продуктах практично припиняються мікробіологічні і ферментативні процеси.

Сушені плоди і овочі більш калорійні (246-286 ккал), краще зберігаються при транспортуванні, займають менший об'єм складських приміщень, порівняно зі свіжими. У сушених плодах і овочах міститься (%): вуглеводів – 50-70, азотних речовин – 1,8-5,2, мінеральних речовин – 1,5-7,0, органічних кислот – 1,2-5,0. Сушені плоди, особливо абрикоси, персики, виноград, сливи мають дієтичне значення. Проте при сушінні плодів і овочів відбуваються значні зміни їх складу (втрати вітамінів, ароматичних речовин), змінюються смак і колір, знижується засвоюваність. Зменшення маси і об’єму продуктів впливає на транспортні витрати, потреби в тарі та складських приміщеннях.

Сушіння заморожених продуктів у вакуумі називається сублімацією. Висушені у такий спосіб продукти добре зберігають вітаміни, смак, колір, об'єм. Різновид сушіння - в'ялення.

image

Копчення— це комбінований спосіб консервування, при якому продукт насичується антисептичними речовинами диму. 

Коптять попередньо посолені продукти гарячим (при 70-140°С) або холодним (при 40°С) способами. При копченні зменшується (випаровується) вміст вологи.

Також використовують коптильну рідину і електрокопчення. Коптять м'ясо, рибу, птицю.

Квашення.Використовують при консервуванні капусти, огірків,

помідорів, грибів. 

При         квашенні    утворюється         молочна      кислота       в           результаті молочнокислого бродіння цукру, що міститься в продуктах.

Маринування.Консервування харчових продуктів, заснований на дії кислоти (часто оцтової), яка в певних концентраціях (0,5-9%) і особливо в присутності           кухонної     солі   пригнічує   життєдіяльність   багатьох мікроорганізмів, які викликають псування. Маринуванню піддають плоди, овочі, гриби, рибу, м'ясо.

Виробництво варення, джему, повидла та цукатів, засоленої зелені засновано на здатності цукру і солі підвищувати осмотичний тиск в клітинах, що призводить до плазмоліз рослинних тканин і часткової загибелі мікроорганізмів.

Найбільш         ефективно комбіноване         консервування     шляхом застосування осмофільного впливу цукру і температури (пастеризації). 5.Консервування  антисептиками

 Харчові  продукти консервують також антисептиками, тобто речовинами, які є отрутами для мікроорганізмів.  Найчастіше ними консервують фруктово-ягідні пюре, цілі плоди і овочі, а також фруктовоягідні соки, які є напівфабрикатами для кондитерської промисловості і для виробництва безалкогольних напоїв.

Оскільки ці антисептики отруйні не тільки для мікроорганізмів, а в певних кількостях і для людини, то вміст їх у консервованих продуктах суворо обмежений законом.

 

 

 

6. Недоліки та брак

Бомбаж— це здуття денець і кришок банок під час зберігання, яке має фізичне, мікробіологічне або хімічне походження.

Фізичний бомбажвиникає під час зберігання при заморожуванні вмісту і наступному відтаванні внаслідок залишкової деформації банок. При заморожуванні банок вони можуть розгерметизуватися. Банки з патьоками утилізують.

Мікробіологічний бомбажє наслідком життєдіяльності ана­еробних мікроорганізмів через використання недоброякісної сиро­вини, затримання сировини під час виробництва, порушення ре­жимів стерилізації та недотримання санітарного режиму під час виробництва і зберігання консервів.

Газоподібні продуктижиттєдіяльності мікроорганізмів утворю­ють тиск у середині банки і розпирають її, внаслідок чого денця і кришки банок здуваються. Мікробіологічний бомбаж є найнебезпечнішим видом псування консервів. Такі консерви можуть бути джерелом харчових отруєнь. Консерви з мікробіологічним бомбажем підлягають знищенню.

Хімічний бомбаж— це здуття банок, що виникає при утворенні в середині банок газоподібних речовин (водню та ін.) вна­слідок корозії металу. Хімічний бомбаж виникає при тривалому зберіганні консервів у банках, внутрішня поверхня яких не лакована (не емальована), не має суцільного шару полуди та ін.

image

 

Хід реакцій газоутворення каталізує кисень повітря, тому при закатуванні банок з них попередньо потрібно видалити повітря.

Унаслідок взаємодії вмісту з матеріалом тари в продукті можуть накопичуватися солі важких металів (заліза, олова, свинцю). Підвищення температури з рекомендованих режимів зберігання (2 — 5 °С) до 20 °С збільшують швидкість переходу олова в продукт удвічі, а при 37 °С швидкість накопичення олова у вмісті збільшу­ється в 4 рази.

 

V. Закріплення вивченого матеріалу

Вправа мікрофон 1. З якою метою проводять консервування продуктів?

2.     Які способи консервування Ви знаєте?

3.     Дайте визначення біологічним способам консервування.

4.     Дайте визначення поняття «консервування харчових продуктів».

5.     Яка класифікація методів консервування?

6.     Дайте порівняльну характеристику методів консервування, що ґрунтуються на використанні фізичних, хімічних та біологічних чинників.

7.     Які фізичні методи консервування Ви знаєте?

8.     Опишіть хімічні методи консервування.

9.     Які продукти консервують сіллю, а які цукром?

10. Що таке процес квашення?

11. Які продукти піддають маринуванню?

12. Як Ви розумієте процес комбіноване консервування?

 

Фронтальне опитування

1.     Для   чого використовують          спосіб         збереження         продуктів – консервування. (Спосіб збереження продуктів від псування). 

2.     В чому полягає суть процесу консервування. (В створенні певних умов зберігання продуктів, за яких припиняється розвиток мікроорганізмів і дія ферментів, що викликають псування продуктів.

3.     Як поділяються методи консервування? (На фізичні, фізико-хімічні, біологічні).

4.     З якою метою проводять консервування продуктів? (Зберігати, зберегти, захистити продукти від дії мікроорганізмів, створення широкого асортименту різноманітних щодо смаку і споживних якостей продуктів харчування).

5.     Які способи консервації Ви знаєте? (Фізичні, фізико-хімічні, біологічні).

6.     Як поділяються фізичні способи консервації? (Консервування низькими температурами (охолодження), заморожування, пастеризація, стерилізація, асептична стерилізація).

7.     Опишіть спосіб консервування низькими температурами (охолодженням). (Консервування низькими температурами впливає на сповільнення або припинення розвитку мікробів і дії ферментів. При охолодженні температуру продукту знижують до 0 - 5°С, не допускаючи його замороження. В охолоджених продуктах добре зберігаються вітаміни, ферменти, ароматичні і смакові речовини. Цей спосіб консервування використовується при зберіганні овочів, плодів, м'яса, риби, молока, сиру, сметани).

8.     Опишіть спосіб заморожування. (Для тривалого зберігання продукти заморожують. Заморожування проводять швидко, при температурі 1825°С, щоб всередині продукту температура досягла 6-8°С. Тоді в продукті складаються несприятливі умови для розвитку мікробів і біохімічних процесів. Заморожування використовують для зберігання м'яса, риби, овочів. При розморожуванні частина поживних речовин втрачається).

9.     Як відбувається консервування високими температурами? (Пастеризація. Це нагрівання продукту до температури нижче 100°С. Розрізняють пастеризацію короткочасну (при 85-90°С протягом 1-1,5 хв), тривалу (63-65°С протягом 30-40 хв). При пастеризації гинуть мікроби, а їхні спори залишаються. Пастеризують молоко, вершки, соки, варення, джеми. Пастеризація майже не змінює харчову цінність продукту).

10.Які особливості методу консервування стерилізації. (Це нагрівання продукту до температури вище 100°С (113-120°С протягом 20-40 хв) в герметично закритих банках. При стерилізації гинуть спори і мікроби, то му продукти зберігаються довше.  Однак їхня харчова цінність знижується внаслідок денатурації білків, гідролізу жиру, руйнування вітамінів. Цей метод використовують при виготовленні консервів з м'яса, риби, молока.

11.Які особливості асептичної стерилізації. (Це гаряче розливання рідких пюреподібних продуктів, нагрітих до температури 130-150°С, і швидке їх охолодження до 30-40°С. При цьому зберігаються колір, аромат, вітаміни. В охолоджених продуктах добре зберігаються вітаміни, ферменти, ароматичні і смакові речовини. Цей спосіб консервування використовується при зберіганні овочів, плодів, м'яса, риби, молока, сиру, сметани). 12. Які способи консервування відносяться до фізико – хімічних?  (Консервування сіллю, консервування цукром, сушіння (сублімацією, в'ялення).

13.В чому полягає сіть процесу консервування сіллю і цукром? (Ґрунтується на тому, що під дією солі і цукру в клітинах мікроорганізмів створюється підвищений осмотичний тиск, при цьому клітини зневоднюються і гинуть. Концентрація солі повинна бути не менше 10%. Консервування сіллю використовують для оселедців, лососевих риб, ікри, сала-шпик. Консервування цукром використовують у виробництві фруктово-ягідних кондвиробів, згущеного молока. Концентрація цукру при цьому повинна бути 60-65%.

14.На чому ґрунтується метод сушіння? (На зменшенні (випаровуванні) води в продуктах, внаслідок чого підвищується концентрація сухих речовин, виникає високий осмотичний тиск. Сушені продукти добре зберігаються, мають високу енергетичну цінність, однак при високих температурах сушіння може відбуватися денатурація білків, клейстеризація крохмалю, втрата ефірних масел, меланоїдинові утворення. Сушать плоди, овочі, гриби, молоко, яйця, рибу. Розрізняють природне і штучне сушіння.  Сушіння – це спосіб консервування овочів і плодів, заснований на їх збезводненні. Сушені овочі містять води до 1214%, плоди – до 16-25%. У сушених продуктах практично припиняються мікробіологічні і ферментативні процеси.

15.Чи можливе сушіння заморожених продуктів?  Сушіння заморожених продуктів у вакуумі називається сублімацією. Висушені у такий спосіб продукти добре зберігають вітаміни, смак, колір, об'єм. Різновид сушіння - в'ялення).

16.Які методи консервування відносяться до біологічних? (Копчення, квашення, маринування).

17.Опишіть процес копчення. (Копчення — це комбінований спосіб консервування, при якому продукт насичується антисептичними речовинами диму.  Коптять попередньо посолені продукти гарячим (при 70-140°С) або холодним (при 40°С) способами. При копченні зменшується (випаровується) вміст вологи. Також використовують коптильну рідину і електрокопчення. Коптять м'ясо, рибу, птицю.

18.Яка суть процесу квашення? (Використовують при консервуванні капусти, огірків, помідорів, грибів. При квашенні утворюється молочна кислота в результаті молочнокислого бродіння цукру, що міститься в продуктах).

19.Охарактеризуйте процес маринування. (Маринування харчових продуктів, заснований на дії кислоти (часто оцтової), яка в певних концентраціях (0,5-9%) і особливо в присутності кухонної солі пригнічує життєдіяльність багатьох мікроорганізмів, які викликають псування. Маринуванню піддають плоди, овочі, гриби, рибу, м'ясо).

 

Заповнити кросворд на тему:

 «Консервування продуктів»

По горизонталі

2    Як називається форма пастеризації  при температурі 80-90°С протягом 0,5-1 хвилин?

7    Комбінований спосіб консервування, при якому продукт насичується антисептичними речовинами диму

10 Методи консервування за допомогою молочної кислоти

12 Який метод консервування ґрунтується на зменшенні (випаровуванні) води в продуктах, внаслідок чого підвищується концентрація сухих речовин, виникає високий осмотичний тиск

По вертикалі

1           Метод консервування харчових продуктів, заснований на дії кислоти (часто оцтової) 

2           Способи сушіння нагрітим повітрям  

3           Метод консервування харчових продуктів за температури, близької до кріоскопічної

4           Як називається метод консервування, коли відбувається нагрівання продуктів при температурі понад 100°С 

5           Як називаються методи консервування за допомогою впливу низьких і високих температур

6           Зовнішньою ознакою псування консервів

9    Один із спосіб консервування  - теплова обробка продуктів при температурі до 100°С

11 Процес сушіння заморожених продуктів у вакуумі

 

image

 

Робота з тестовими завданнями  за допомогою комп’ютерних програм (використовую  MyTest) 

Тестові завдання до теми:  «Консервування продуктів»

1. Пастеризація це - 

А)  теплова обробка продуктів за температури понад 1000С;

Б)  теплова обробка продуктів за умов вакууму;

В) висушування харчового продукту;

Г) теплова обробка продуктів за температури нижче від точки його кипіння.

2. Вкажіть, що згубно впливає на життєдіяльність мікроорганізмів, на чому й основане консервування продуктів

А) висока температура, підвищена концентрація кислоти, цукру, солі, підвищений тиск;

Б)  низька температура, висушування; В) сонячне світло, висока температура;

Г) всі відповіді правильні.

3. Вкажіть спосіб обробки, який використовують при приготуванні овочевих консервів А) квашення;

Б)  маринування;

В) стерилізація;

Г) соління.

4. Консервування – це …

А) один із способів зберігання продуктів від псування;

Б)  гаряче розливання рідких пюреподібних продуктів, нагрітих до температури 130-150°С з метою тривалого зберігання;

В) нагрівання продукту до температури вище 100°С з метою тривалого зберігання;

Г) нагрівання продукту до температури нижче 100°С з метою тривалого зберігання.

5. Охолодження       продуктів –        один із       способів     консервування продуктів при температурі …

А) 0 - 2°С;

Б)  0 - 3°С; В) 0 - 4°С;

Г) 0 - 5°С.

6. Пастеризація – один із способів консервування продуктів при температурі …

А) 63 - 90°С;

Б)  80 - 90°С;

В) 80 - 100°С;

Г) 90 - 100°С.

7. Стерилізація – один із способів консервування продуктів при температурі … А) до 100°С;

Б)  вище 100°С; В) 80 - 100°С;

Г) 90 - 100°С.

8. Сушені овочі мають вологість …

А) 8-10%;

Б) 10-12%;

В) 12-14%;

Г) 14-16%. 9. Заморожування продуктів здійснюється при температурі …

А) 18-20°С;

Б) 18-25°С;

В) 18-30°С;

Г) 18-35°С

10. Сушені плоди мають вологість … А) 16-25%;

Б) 16-20%;

В) 10-20%;

Г) 10-15%

11. Бомбаж - це …

А) здуття денець і кришок банок під час зберігання, яке має фізичне походження;

Б) здуття денець і кришок банок під час зберігання, яке має мікробіологічне або хімічне походження;

В) здуття денець і кришок банок під час зберігання, яке має фізичне, мікробіологічне або хімічне походження;

Г) здуття денець і кришок банок під час зберігання, яке має фізичне або хімічне походження

12. Асептична стерилізація - це …

А) гаряче консервування продуктів, нагрітих до температури 130-150°С і швидке їх охолодження до 30-40°С;

Б) гаряче розливання рідких пюреподібних продуктів, нагрітих до температури 130-150°С і швидке їх охолодження до 30-40°С;

В) розливання рідких пюреподібних продуктів, нагрітих до температури 130-150°С і їх охолодження до 30-40°С;

Г) гаряче розливання рідких пюреподібних продуктів, нагрітих до температури 130-150°С.

 

VІ. Підсумок уроку (оцінювання)

 

VІІ. Домашнє завдання:

Р.1, §2, ст. 15-17, заповнити таблицю «Методи консервування»

Заповнити таблицю Методи консервування 

п/п

Спосіб консервування

Суть процесу 

Рекомендовані продукти

1

Охолодження 

 

 

 

 

 

2

Замороження 

 

 

 

 

 

3

Пастеризація  

 

 

 

 

 

4

Стерилізація 

 

 

 

 

 

5

Сушіння 

 

 

 

 

 

6

Квашення

 

 

 

 

 

7

Маринування

 

 

 

 

 

8

Кип’ятіння  

 

 

 

 

 

9

В’ялення

 

 

 

 

 

10

Соління 

 

 

 

 

 

11

Консервування цукром

 

 

 

 

 

 

VІІІ. Література:

1.     В. С. Доцяк «Технологія приготування їжі  з основами товарознавства продовольчих товарів», Київ, «Наш час», 2014 р.

2.     В. С. Доцяк «Українська кухня», Львів, «ОРІЯНА-НОВА», 1998 р.

3.     Л .Я. Старовойт "Кулінарія"—К."Вища школа"-1991р.

4.     Збірник рецептур страв і кулінарних виробів для підприємств громадського харчування,-М. Економіка-1988р.

5.     Збірник рецептур страв української кухні-К. Техніка - 1992р.

 

 

Викладач:______________________   О. М. Птиця

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №1

 

image

 

pdf
Пов’язані теми
Педагогіка, Розробки уроків
Додано
7 грудня 2020
Переглядів
4247
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку