План - конспект уроку "Травлення у шлунку"

Про матеріал

Біологія 8 клас Урок №21 Дата проведення уроку

Тема. Травлення в шлунку.

Мета:

Освітня: розширити знання учнів про будову та функції травної системи; сформувати уявлення про будову шлунку.

Розвиваюча: розвивати вміння порівнювати, аналізувати, устанавлювати причинно-наслідкові звязки.

Виховна: виховувати бережливе ставлення до свого здоров'я

Цілі:

учні повинні знати:

  • органи травної системи;
  • травні залози;
  • хвороби органів травлення

учні повинні вміти:

  • розпізнавати органи травлення на малюнках, фото.
  • застосовувати знання для профілактики захворювань органів травлення, харчових отруєннях.

учні повинні розуміти:

  • значення знань про функції та будову травної системи для збереження здоров'я;
  • значення профілактики захворювань травної системи;
  • значення внеску вчених у розвиток знань про травлення

Обладнання: таблиця «Органи травлення», картки із завданням.

Базові поняття й терміни: травлення, шлунок, шлунковий сік, залози, ферменти, пепсин, слиз, хлоридна кислота, травлення

Тип уроку: засвоєння нових знань

Хід уроку

Епіграф

«Розум полягає не тільки у знанні,

але й у вмінні застосовувати знання надалі»

Арістотель

І. Організаційний етап

II. Актуалізація опорних знань

Біологічний диктант – закінчіть речення, вставте пропущенні слова (кожне речення – 1 бал)

1.Слизова оболонка, що вкриває зубні відростки щелеп, утворює _____________

2. Кожний зуб складається з: ______________________________________

3. Коронка ззовні вкрита _____________________

4. Порожнина у середині зуба, що заповнена пухкою сполучною тканиною, судинами і нервами, це __________________________

5. Різці мають 1 корінь, а малі кутні зуби______________

6.У людини постійних зубів ___________

Робота з малюнком (Розгляньте малюнок і підпишіть на ньому складники зуба) ( 6 б)

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

Цікаві факти про шлунок

Ø За добу у людини виділяється від 0,5 до 2 літрів шлункового соку.

Ø Шлунок служить першою лінією оборони для вашої імунної системи. Він містить соляну кислоту, яка допомагає вбити бактерії і віруси, які потрапляють з їжею.

Ø Коли ви червонієте, шлунок також стає червоним.

Ø Ваш шлунок створює новий шар слизу кожні два тижні. Він робить це, тому що соляна кислота може перетравити шлунок та інші органи, і слиз захищає шлунок від цього.

Ø Травлення в шлунку може відбуватися лише при температурі тіла 36-37°С і за наявності соляної (хлоридної) кислоти.

Ø Шлунок є невід'ємною частиною травної системи, але у різних тварин він виглядає по-різному.

Ø Деякі тварини мають шлунки з декількома відсіками: у корів та інших жуйних тварин – жирафів, оленів і великої рогатої худоби – чотирикамерні шлунки, що допомагає їм перетравлювати рослинну їжу.

IV. Пояснення нового матеріалу

Пояснення з елементами бесіди

Шлунок — розширений відділ травного каналу. У дорослої людини довжина шлунка становить 21-25 см, а його ємкість 1-3 л. У людей, які постійно переїдають, об'єм шлунку може збільшуватись до 10 л.

Робота із фото

Будова шлунка. (мал.47 ст.47 підручник)

У шлунку їжа змішується із шлунковим соком. Шлунковий сік, окрім ферментів, містить соляну кислоту та фермент пепсин, що розщеплює білки тваринного та рослинного походження. За добу продукується 3 л. шлункового соку.

Шлунковий сік, як і слина, віділяється рефлекторно. Рефлекторний механізм виділення шлункового соку довів Іван Павлов (фістульна методика).

Повідомлення учнів.

IV. Узагальнення, систематизація й контроль знань і вмінь учнів

Самостійна робота

Заповнення порівняльної таблиці

Відділ травної

системи

Особливості будови

Ферменти, що

секретуються

Процеси, що

відбуваються

Ротова порожнина

Шлунок

VІ. Підсумок уроку. Оцінювання.

V. Домашнє завдання: § 9 ст 46-48, додатково підготувати повідомлення «Травлення в кишечнику»

Перегляд файлу

Біологія 8 клас                              Урок №21                                   Дата проведення уроку

 

Тема. Травлення в шлунку.

Мета:

Освітня:  розширити знання учнів про будову та функції травної системи; сформувати уявлення про будову шлунку.

Розвиваюча: розвивати вміння порівнювати, аналізувати, устанавлювати причинно-наслідкові звязки.

Виховна: виховувати бережливе ставлення до свого здоровя

Цілі:

учні повинні знати:

  • органи травної системи;
  • травні залози;
  • хвороби органів травлення

учні повинні вміти:

  • розпізнавати органи травлення на малюнках, фото.
  • застосовувати знання для профілактики захворювань органів травлення, харчових отруєннях.

учні повинні розуміти:

  • значення знань про функції та будову травної системи для збереження здоровя;
  • значення профілактики захворювань травної системи;
  • значення внеску вчених у розвиток знань про травлення

Обладнання: таблиця «Органи травлення», картки із завданням.

Базові поняття й терміни: травлення, шлунок, шлунковий сік, залози, ферменти, пепсин, слиз, хлоридна кислота, травлення

Тип уроку: засвоєння нових знань

 

Хід уроку

Епіграф

«Розум полягає не тільки у знанні,

але й у вмінні застосовувати знання надалі»

Арістотель

І. Організаційний етап

II. Актуалізація опорних знань

Біологічний диктант – закінчіть речення, вставте пропущенні слова  (кожне речення – 1 бал)

1.Слизова оболонка, що вкриває зубні відростки щелеп, утворює  _____________

2. Кожний зуб складається з: ______________________________________

3. Коронка ззовні вкрита _____________________

4. Порожнина у середині зуба, що  заповнена пухкою сполучною тканиною, судинами і нервами, це __________________________

5. Різці мають 1 корінь, а малі кутні зуби______________

6.У людини постійних зубів ___________

Робота з малюнком (Розгляньте малюнок і підпишіть на ньому складники зуба) ( 6 б) 

Картинки по запросу будова зуба

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

Цікаві факти про шлунок 

  • За добу у людини виділяється від 0,5 до 2 літрів шлункового соку.
  • Шлунок служить першою лінією оборони для вашої імунної системи. Він містить соляну кислоту, яка допомагає вбити бактерії і віруси, які потрапляють з їжею.
  • Коли ви червонієте, шлунок також стає червоним.
  • Ваш шлунок створює новий шар слизу кожні два тижні. Він робить це, тому що соляна кислота може перетравити шлунок та інші органи, і слиз захищає шлунок від цього.
  • Травлення в шлунку може відбуватися лише при температурі тіла 36-37°С і за наявності соляної (хлоридної) кислоти.
  • Шлунок є невід’ємною частиною травної системи, але у різних тварин він виглядає по-різному.
  • Деякі тварини мають шлунки з декількома відсіками: у корів та інших жуйних тварин – жирафів, оленів і великої рогатої худоби – чотирикамерні шлунки, що допомагає їм перетравлювати рослинну їжу.

IV. Пояснення нового матеріалу

Пояснення з елементами бесіди

Шлунок — розширений відділ травного каналу. У дорослої людини довжина шлунка становить 21-25 см, а його ємкість 1-3 л. У людей,  які постійно переїдають, обєм шлунку може збільшуватись до 10 л. 

Робота із фото

Будова шлунка. (мал.47 ст.47 підручник)

Похожее изображение

 У шлунку їжа змішується із шлунковим соком. Шлунковий сік, окрім ферментів, містить соляну кислоту та фермент пепсин, що розщеплює білки тваринного та рослинного походження. За добу продукується 3 л. шлункового соку.

 Шлунковий сік, як і слина,  віділяється рефлекторно. Рефлекторний механізм виділення шлункового соку довів Іван Павлов (фістульна методика).

Повідомлення учнів. 

IV. Узагальнення, систематизація й контроль знань і вмінь учнів

Самостійна робота

Заповнення порівняльної  таблиці

 

Відділ травної

системи

Особливості будови

Ферменти, що

секретуються

Процеси, що

відбуваються

Ротова порожнина

 

 

 

 

 

Шлунок

 

 

 

 

 

 

 

 

VІ. Підсумок уроку. Оцінювання.

V. Домашнє завдання: § 9 ст 46-48, додатково підготувати повідомлення «Травлення в кишечнику»

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Головань Валентина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
21 листопада 2018
Переглядів
5557
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку