План-конспект майстер-класу ялинкова прикраса "Символ року- 2022"

Про матеріал
План-конспект майстер-класу ялинкова прикраса "Символ року- 2022". Цікавий майстер-клас як для дітей так і для дорослих. З докладно розписаним ходом виконання і яскравими фотографіями.
Перегляд файлу

КИЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ БУДИНОК ХУДОЖНЬОЇ ТА ТЕХНІЧНОЇ ТВОРЧОСТІ

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЛАН-КОНСПЕКТ МАЙСТЕР-КЛАСУ

ЯЛИНКОВА ПРИКРАСА

«СИМВОЛ РОКУ-2022»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

    Методист

Лутченко І.В.

 

 

 

 

 

Київ 2022

 

Майстер-клас

ялинкова прикраса «Символ року - 2022»

 

Мета:

  • навчити вихованців виготовляти поробку з паперу у вигляді ялинкової іграшки;
  • удосконалити уміння та навички по створенню ялинкової прикраси з паперу;
  • розвивати увагу, логічне мислення, дрібну моторику рук, творчі здібності та фантазію;
  • виховувати охайність, працелюбність, вмінню бережливо та економно використовувати матеріал.

Обладнання: простий олівець, 3 аркуші помаранчевого кольору, 1 аркуш білого паперу, чорний маркер, коректор, 5*5 см чорного кольорового паперу, ножиці, 1 намистинка дерев’яна кольорова, шнур декоративний блискучий 20 см, клей олівець, клейовий пістолет, 1 стержень клею.

 

Хід майстер-класу:

  1. Лекція:

Папі́р  матеріал із масою квадратного метра до 250 г, що складається переважно з рослинних волокон, зв'язаних між собою силами поверхневого зчеплення, у якому можуть бути проклеювальні речовини, мінеральні наповнювачі, хімічні та природні волокна, пігменти й барвники. Використовується для друку, пакування та з різними технічними цілями (фільтрування, електроізоляція, сорбція тощо).

Праісторія виникнення паперу вбирає в себе віковічні надбання людства у сфері писемності, які беруть свої початки із перших процесів й засобів передачі людської мови за допомогою знаків. Потреба в більшій кількості й ефективності засобів передачі усної мови спонукала людство до вдосконалення носіїв, на яких залишалися писемні знаки. І одним з таких варіантів стало формування паперу, як засобу передачі людьми своїх надбань.

Законодавцями в цьому процесі вважаються стародавні єгиптяни (введення в культуру папірусу) і китайські ремісники (які й вважаються родоначальниками сучасного паперу). Різниця в цих двох технологіях полягає в формі й процедурі: при створенні папірусу його частини злипаються, себто папірусні волокна не ламаються і вони ж зберігають природний порядок; тоді як в китайському папері конопляні чи солом'яні, а потім бамбукові основи доводили до такого стану, що їх волокна знаходилися у довільному порядку, себто властивості яких були змінені шляхом мацерації або розпаду.

В Італії почали виробляти папір з ганчір'я в XI столітті. У середні віки італійські виробники паперу вважалися майстерними майстрами. Італійці стверджували, що папір винайдений ними, і навіть розповідали, за яких обставин: ніби один монах, незаслужено ображений настоятелем, прийшов у келію і в люті став рвати на собі сорочку і гризти її зубами, випльовуючи жуйку. Отямившись і побачивши кашку зжованої тканини, він схопив її і кинув на кахельну піч. Через кілька місяців, перед якимось святом, монах став прибирати свою келію, і знявши висохлий корж з печі, помітив, що одна сторона її вийшла гладкою, схожою на пергамент. Він спробував писати на ній чорнилом і спроба увінчалася успіхом.

Основними компонентами паперу є целюлоза та деревна маса. Для надання паперу певних оптичних і технологічних властивостей до основної маси додають різноманітні домішки (дрібно розмолоті мінеральні суміші: проклеюючі, барвники, наповнювачі тощо).

Проклейку паперу проводять поверхневим методом, тобто клей наносять на поверхню паперу. Для цього використовують модифікований крохмаль або натрієву сіль карбоксиментилцелюлози. Сіль також можна вводити в масу; тоді використовується каніфольний, каніфольно-парафіновий або синтетичні клеї. Проклейка підвищує гідрофобність паперу, сприяє ліпшому сприйняттю друкарської фарби, що особливо важливо для паперу, який призначений для друку способом плоского офсетного друку.

Введення в паперову масу наповнювачів (каоліну, тальку, гіпсу, двоокису титану, крейди та інших) підвищує її поверхневу гладкість, зменшує прозорість паперу. Надмірне введення наповнювачів викликає сильне пиловиділення і зменшує поверхневу міцність паперу, що призводить до вищипування окремих частин, налипання їх на декель офсетного циліндра і зниження якості друкованих відбитків. З іншого боку, часті зупинки друкарської машини для змивання декеля значно знижують продуктивність друкарської машини і не забезпечують ідентичності тиражних відбитків. Для усунення подібних явищ в офсетний папір вводять менше наповнювачів, ніж у папір, призначений для друку іншими способами.

 

 

 

 

 

 

 

Мотивація до навчальної діяльності.

  •                   Як буде виглядати поробка

  • Матеріал

 

  1. Практична робота.
  1.               Згідно шаблонів вирізати з паперу заготовки для майбутньої іграшки (показано на фото)

   

 

  1.               Мордочку та вушка склеїти. На мордочці за допомогою чорного маркера поставити точки. На шаблоні оченят за допомогою чорного маркера малюємо коло і за допомогою коректора зіниці. (показано на фото)

        

 

 

 


 

             

 

  1.               А тепер найцікавіше, робимо кулю. Треба бути особливо уважними. Шаблони кружечків вирізані- 15 штук. Має вийти куля схожа на «соти», для цього треба дотримуватись не складної інструкції (показано на фото)

Всі 15 кружечків складаємо навпіл (показано на фото)

За допомогою шаблона склеювання кружечків та клея-пістолета, мастимо клеєм тільки ті рисочки на яких вказані числа 1 та 2. Склеюємо всі 15 кружечків (показано на фото)

Коли всі 15 кружечків склеїли, переходимо до наступного етапу. Робимо теж саме, але з числами 3 та 4, але склеюємо ми вже не кружечок, а напів кружечки між собою.  (показано на фото)

 

 Як тільки склеїмо всі кружечки дотримуючись інструкції, ми отримаємо таку кулю. На блискучий декоративний шнур нанизати намистинку і за допомогою клею-пістолета приклеїти до кулі. (показано на фото)

  

 

  1.          За допомогою клея олівця приклеюємо вушка, оченята та мордочку нашого тигра.  За бажанням приклеїти риски з чорного кольорового паперу. (показано на фото)

  

БАЖАЮ ТВОРЧИХ УСПІХІВ ТА ФАНТАЗІЙ!

docx
Додано
3 лютого 2022
Переглядів
254
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку