План-конспект уроку №14 " Основні види інженерних загороджень"

Про матеріал
Дати основні поняття про види інженерних загороджень та типи мін їх технічні характеристики. Способи застосування (встановлення) мінно-вибухових загороджень та їхні демаскуючі ознаки. Виконати деякі стройові команди та чітко організувати робочий час. Такий матеріал допоможе колегам провести як відкритий так і звичайний урок та розробити презентаційні матеріали для роботи .Такий підхід дітям дасть змогу отримати глибокі та грунтовні знання з даної теми.
Перегляд файлу

ПЛАН – КОНСПЕКТ №14

проведення заняття з предмету «Захист Вітчизни»

з учнями 11-х класів              «___»__________20  р.

 

Тема:  "ОСНОВНІ ВИДИ ІНЖЕНЕРНИХ ЗАГОРОДЖЕНЬ.”

Мета уроку:

Дати основні поняття про основні види інженерних загороджень, способи застосування(встановлення) мінно-вибухових загороджень та їхні демаскуючі ознаки.

Хід уроку

Вступна частина

1. Основні види протитанкових інженерних загороджень.

2.Основні види протипіхотних інженерних загороджень.

3.Основні типи протипіхотних і протитанкових мін.

4. Порядок встановлення протитанкових та протипіхотних мін.

Час:         45хв.

Місце:     навчальний клас.

Метод:    теоретичне заняття.

Методичне забезпечення:

Підручник «Захист Вітчизни» (2011 р.), плакати «Захист Вітчизни» (2015 р.)

Порядок проведення:

1. Вступна частина — 12 хв

1.1. Шикування учнів в од­ну шеренгу, перевірка за спис­ком та огляд зовнішнього стану учнів, віддача рапорту командиром взводу вчителю предмета «Захист Вітчизни», приві­тання, виконання команд: «Ста­вай!», «Рівняйсь!», «Струнко!», «Вільно!».

1.2. Оголошення теми, осно­вної мети та порядку проведен­ня уроку.

1.3. Стройове тренування. Ви­конання команд: «В одну шерен­гу — Ставай!», «Взвод, в дві шеренги — Ставай!». Виконання поворотів ліворуч, праворуч, кругом на місці.

1.4 Тренування у відповіді на привітання начальника на місці.

2. Основна частина — 30 хв.

2.1. Основні види протитанкових інженерних загороджень.

Протитанкові надовби — пірамідальні бетоні конструкції фортифікаційного типу чи вриті в землю рядами гранітні глиби. Призначені для ускладнення роботи танкових підрозділів неприятеля. Більш малі протитанкові надовби повинні пошкоджувати днище танка и можуть бути замасковані. Крупні протитанкові надовби повинні своїми розмірами ускладнювати розчистку проходів. Часто використовуються спільно з мінними полями і дротяними загородженнями. В довгочасній фортифікації Другої Світової війни використовувалось до 10-20 рядів надовбів, оточених 20-30 рядами колючого дроту.

Протитанковий      їжак          саме  просте протитанкове загородження, яке  являє собою об’ємні шестикінцеві    зірки. Їжаки  менш ефективні, ніж мінні і інші загородження, але їх можна у великій кількості виготовляти з підручних матеріалів без застосування високих технологій и легко перекидати з однієї ділянки на іншу, що особливо важливо у військовий час.

 

2.2. Основні види протипіхотних інженерних загороджень.

Колючий дріт - тип загородження у вигляді дроту з розташованими на ній гострими шипами. Використовується для будівництва недорогих загороджень, а також для покращення якостей тих, що вже існують. Людина чи тварина, яка спробує пройти крізь колючий дріт, буде відчувати не самі приємні відчуття, навіть може отримати рану. Загородження з колючого дроту потребують тільки опори і сам дріт. Його може швидко встановити навіть робітник з низькою кваліфікацією.

Спіраль   Бруно   являє   собою   протипіхотне загородження  у  вигляді циліндричної  спіралі діаметром 70-130 см  і довжиною  до 25 м, сплетеної з декількох ниток колючого дроту, які перетинаються.

Спирали Бруно з’явились під час Першої світової війни.

Часник  - військове загородження. Складається з декількох гострих штирів,   спрямованих у різні боки. Якщо його кинути на землю, то один шип буде направлений догори, а решта становитимуть опору. Загородження з великої кількості розкиданого часнику було ефективно проти кінноти, застосовувалось також проти піхоти, слонів і верблюдів. Довжина кожного стрижня біля 5 сантиметрів, товщина 0,8-1 см. Стрижні можуть закінчуватись зазубринами, як риболовні крючки.

Сучасні аналоги часнику (які називають «їжаки») використовуються у якості протиавтомобільного загородження - для проколу шин.

Засіка   -   оборонне   загородження   у   лісовій місцевості. Одне з самих серйозних і найбільш трудно знешкоджуємих перешкод. Будується з дерев діаметром не менше 15 см, повалених рядами чи хрест-навхрест вершинами в сторону противника. Робиться дуже скоро. Заважає переміщення піхоти і виключає маневр кавалерії.

Засіки відомі з стародавніх часів, застосовувались вони і у війнах початку ХХ ст.

С-185, "Гобі"  – Електросигналізаційний комплекс для охорони державного  кордону, прийнятий на озброєння у 1988 році на заміну С-175. Лінійна частина комплексу зроблена на металевих (а не дерев’яних) опорах без козирків. Вперше комплекс працює безконтактно, показуючи спрацювання при наближенні порушника ближче 1-2 метрів до лінійної частини.

 

2.2. Основні типи протипіхотних і протитанкових мін.

   Мінно-вибухові загородження  становлять основу  інженерних перешкод  і влаштовуються у вигляді  мінних полів,  мін та окремих мін.

Для обладнання  мінно-вибухових  загороджень застосовуються протипіхотні та протитанкові міни.

1.             Протитанкові  міни  бувають :

·               проти гусеничні;

·               протиднищеві;

·               проти бортові.

2.             За вражаючєю дією:

·               фугасні;

·               осколкові;

·               кумулятивні;

3.             По направленості дії:

·               направленої дії

·               ненаправленої дії

4.             По виду матеріалу  виготовлення корпусу:

·               металеві

·               дерев’яні;

·               пластмасові;

·               комбіновані.

5.             По можливості  розмінування :

·               Розмінуванні;

·               не розмінуванні.

6.             По способу підриву міни:

·               нажимні;

·               електричні;

·               на розривання розтяжки;

·               на розтягування розтяжки

·               годинникові міни

7.             По способу встановлення:

·               вручну;

·               системою дистанційного мінування;

·               реактивною системою залпового вогню;

·               авіаційними засобами;

·               наземними транспортними системами;

·               артилерійськими системами.

8.             Магнітні міни.

9.             Міни  з  самознищуванням.

Протипіхотні міни фугасного типу "Монета”, "Пелюсток”, та ін. Мають крихітні розміри 4 – 6 см. при товщині  1 см. та вагою 8 – 11 г. Корпус такої міни виготовлено  з м’якого пластику або синтетичної тканини,  вибуховий заряд – желеподібна  вибухівка малої ваги – до 9 г. Міни цього класу не мають вибухового пристрою. Їх розкидають  на місцевості за допомогою засобів дистанційної установки. У вхідному положенні вони просякнуті флегматизованими  речовинами (фреоном) при падінні на землю не вибухають. Через кілька хвилин після падіння на землю вони стають вибухонебезпечними: при незначному натисканні  або переміщенні вони вибухають. Колір міни – такий як і місцевість . Вони можуть  тривалий час перебувати у бойовому стані.

Протипіхотні осколкові міни  - можуть вбити або поранити  кілька десятків чоловік. Це – найефективніші міни, які при спрацюванні підскакують  на висоту до         0,8-1,5 м. І при вибуху вражають у радіусі до 20 м. Міни встановлюються вручну або  дистанційно.

   Найбільш сучасними є протипіхотні міни типу МОН (МОН –50, МОН –100, МОН –200). Це міни направленої дії.  Цифра вказує відстань ураження.  

3. Завершальна частина — 3 хв.

1. Підведення підсумків уроку.

2. Домашнє завдання на наступний урок.

 

docx
Додав(-ла)
Хохлов Микола
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для хлопців) 11 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
10 березня 2019
Переглядів
2772
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку