План-конспект веб-заняття "Козацька зброя"

Про матеріал
План-конспект дистанційного веб-заняття гуртка «Джура». Мета заняття: ознайомити вихованців із основними видами озброєння українського козацтва та з особливостями використання козацької зброї; охарактеризувати найпоширеніші види зброї; розвивати у дітей навичок самостійного пошуку інформації у мережі Інтернет; формувати у вихованців уміння працювати самостійно у вебформаті; виховувати у гуртківців любов до історії рідного краю, повагу до української символіки.
Перегляд файлу

План-конспект дистанційного веб-заняття гуртка «Джура»

 

Тема: Козацька зброя.

Мета:

 ознайомити вихованців із основними видами озброєння українського козацтва та з особливостями використання козацької зброї;

 охарактеризувати найпоширеніші види зброї;

 розвивати у дітей навички самостійного пошуку інформації у мережі Інтернет;

 формувати у вихованців уміння працювати самостійно у вебформаті;

 виховувати у гуртківців любов до історії рідного краю, повагу до української символіки.

Обладнання: гаджети з доступом до мережі Інтернет (смартфони, планшети, ноутбуки, ПК з активними мікрофонами).

Форма проведення: дистанційне інтерактивне вебзаняття на онлайн-платформі  Microsoft Teams

Навчально-методичні матеріали: інтерактивний навчальний матеріал, побудований у вигляді  гугл сайту та додатково ресурси YouTube, jigsawplanet та LearningApps.

Хід заняття

1. Вступна розповідь керівника гуртка.

Запорозькі козаки були хоробрими і досвідченими воїнами, про яких знали далеко за межами Східної Європи. Не останню роль у цьому зіграло озброєння, яким користувалися запорожці. У козаків була як зброя власного виробництва так і трофейна (здобута в боях з ворогом) та придбана.

Отже, тема нашого сьогоднішнього заняття «Козацька зброя». Ми познайомимося з основним видами козацької зброї: вогнепальною, холодною та метальною.

Під час заняття на вас чекаюь цікаві онлайн-завдання. Також ми будемо спілкуватись в чаті нашої спільноти у Viber.

Починаємо працювати і переходимо за посиланням:

https://sites.google.com/view/dzurazbroia/%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%8F-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

Опрацьовуємо матеріал та виконуємо завдання в кінці кожної сторінки. Будьте уважні! Якщо будуть незрозумілі моменти, чекаю на ваші запитання у Viber  чаті.

1. На сторінці 1 ви познайомитесь з козацької шаблею, розглянете карусель зображень шабель. Попрацюйте з інтернет джерелами та заповніть гугл форму. Ви дізнаєтесь, як козаки лагідно називали свої шаблі.

https://sites.google.com/d/1dCSDmGA5JoLYCX2gPqPk2HP489dquUo2/p/19gS06NAHJ6M93px_4SRndZDBgGlSfYqL/edit

2. На сторінці 2 вас чекає знайомство з такими видами холодної зброї як: спис, рогатина, булава, пірнач, келеп, бердиш і чекан. Роглянувши зображення та прочитавши опис цих видів зброї, ви навчитесь розрізняти їх. Дайте усну відповідь на запитання внизу сторінки та перевірте себе за допомогою стрілки у правому нижьому кутку.

https://sites.google.com/d/1dCSDmGA5JoLYCX2gPqPk2HP489dquUo2/p/1I0LcWT97bl8nsMHCUDh9_4NlEFW6LE_B/edit

3. Сторінка 3 розповість вам про козацький лук – різновид метальної зброї. Розгляньте його будову на зображеннях в інтернеті та розгадайте кросворд за посиланням внизу сторінки.

https://sites.google.com/d/1dCSDmGA5JoLYCX2gPqPk2HP489dquUo2/p/1Fux-OdCsK79oaxL1mUie2Rn7HUgjuxqo/edit

4. Сторінка 4 присвячена вогнепальній зброї козаків. З неї ви дізнаєтесь про бандолет, пістоль, гаківницю, аркебузу та мушкет. Запам'ятайте, чим вони відрізняються та виконайте завдання в кінці сторінки.

https://sites.google.com/d/1dCSDmGA5JoLYCX2gPqPk2HP489dquUo2/p/1atff8smVyZCfgjQxl6SokZnlkjgX3qMq/edit

5. На сторінці 5 вас чекає розповідь про могутні козацькі гармати. Уважно розгляньте фото. Пропоную скласти пазл за посиланням та надіслати скріншот у Viber чат. Визначте, які гармати зображені на пазлі.

https://sites.google.com/d/1dCSDmGA5JoLYCX2gPqPk2HP489dquUo2/p/1qNyAVHSbJTT9458SZFAzZ9YqyluyDx-x/edit

6. На сторінці 6 розміщене відео про особливий вид зброї – арапник. Після перегляду відео ви зможете дати відповіді на запитання гугл форми та дізнатися про переваги застосування арапника у бою.

https://sites.google.com/d/1dCSDmGA5JoLYCX2gPqPk2HP489dquUo2/p/1bOePk-187SB8WRNQYV4bgMvGaI27gtxS/edit

2. Узагальнення знань вихованців

1. На сторінці 7 перевіримо отримані знання. Уважно розгляньте світлину сучасних укарїнськиї козаків. Яку зброю ви на ній бачите? Назвіть її види та перелічіть її. Свої відповіді надсилайте у Viber.

https://sites.google.com/d/1dCSDmGA5JoLYCX2gPqPk2HP489dquUo2/p/1rXm-BuwqCgGP91GPnvfVXydkbkYETk3L/edit

Отже, сьогодні на занятті ми з вами розглянули основі види козацького озброєння та дізналися про особливості його використання. Розумне поєднання різних видів зброї  в бою, висока майстерність володіння нею та різними видами бойових мистецтв, хоробрість та відвага запорожців робили козацьке військо непереможною силою.

3. Домашнє завдання

Дізнайтеся, які види зброї знаходяться в історико-культурному заповіднику «Посулля», що розміщений не території нашого села. Підготуйте коротку інформацію про неї на наступне заняття.

    До зустрічі на наступних заняттях!

docx
Додано
20 лютого 2022
Переглядів
507
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку