План роботи шкільної бібліотеки на 2017 - 2018 навчальний рік.

Про матеріал

Робота шкільної бібліотеки у 2017-2018 навчальному році спрямована на вирішення таких завдань:

1.Впровадження основних положень Концепції національно-патріотичного виховання у бібліотечну діяльність, ; виховання національної культури, національної свідомості, сприяння реалізації державної політики в галузі освіти, розвитку навчально-виховного процесу;

2.Підвищення інформаційної, освітньої, культурологічної, виховної, пізнавальної, інтелектуальної функцій, надання інформаційної та сервісної допомоги учням, педагогам в оволодінні основами наук та організації навчально-виховного процесу

3.Координація роботи шкільної бібліотеки зі соціальними партнерами : дитячою бібліотекою ім. Чуковського, бібліотекою ім. Лесі Українки; педагогами, батьками що до задоволення інформаційних потреб користувачів.

4.Виховання у школярів інформаційної культури, культури здобуття інформації; формування вмінь користуватися інформаційними джерелами, розвиток творчої думки, пізнавальних здібностей та інтересів школярів. Забезпечення росту професійної компетентності педагогічних кадрів.

5.Систематична робота шкільного бібліотекаря зі збереження та розширення інформаційних ресурсів книжкового фонду, реформування ядра книжкового фонду, фонду відкритого доступу, основу якого складала б українська книга;

6. Створення інформаційно – сервісного центру комфортного бібліотечного середовища.

Перегляд файлу

                                                                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аналіз роботи шкільної бібліотеки ЗОШ № 20

у 2016-2017  навчальному році

 

Шкільна бібліотека є структурним підрозділом, який здійснює бібліотечно-інформаційне, культурно-просвітницьке забезпечення навчально-виховного процесу. Робота бібліотеки  проводиться   спільно з педагогічним колективом відповідно до планів роботи і регламентуючої документації.

У  2016-2017 навчальному році робота бібліотеки ЗОШ № 20  була побудована згідно  Закону України «Про бібліотечну справу» від 27.01.1995 №32/95 ВР, наказу МОН України від 14.05.1999 р. № 139 «Про затвердження Положення про бібліотеки ЗНЗ», постанов Кабінету Міністрів України, відповідних наказів Департаменту освіти обладміністрації,  департаменту освіти і науки міської ради,

         Робота бібліотеки ведеться згідно річного плану, спрямована на національне, громадське, трудове, естетичне виховання; виховання культури читання учнів, поповнення і збереження книжкових фондів; керівництво позакласним читанням. Робота бібліотеки у 2016 – 2017   навчальному році спиралася на вирішення завдань по  інформаційному забезпеченню навчально-виховного процесу та здійснювала інформаційно-бібліографічний супровід упровадження Державних стандартів освіти.

           Завідуюча бібліотекою Анікіна Т.М.   на протязі року:

  • здійснювала системну, цілеспрямовану допомогу школярам в успішному засвоєнню навчальних програм, розвитку їх творчого мислення, пізнавальних інтересів і здібностей з використанням інформаційних технологій ;
  • надавала інформаційну підтримку педагогічним працівникам у підвищенні методичної культури та педагогічної майстерності, допомогу в діяльності вчителів й учнів в освітніх проектах;
  • формувала в учнів навички незалежного користувача бібліотеки, навчала користуватися книгою й іншими носіями інформації, пошуку, відбору й критичній оцінці інформації;
  • удосконалювала традиційні  й освоювала  нові  бібліотечні технології. Забезпечувала  можливості найбільш повного й швидкого доступу до документів. Надавала  методичні  консультаційні допомоги педагогам, батькам, що вчаться в одержанні інформації.
  • використовувала  різні форми проведення масових заходів.

Саме тому бібліотека стала  інформаційним центром як для учнів, так і для вчителів,  одним із важливих напрямків роботи якого є формування інформаційної компетентності  читачів , створення системи інформаційної підтримки навчально – виховного процесу.

             Шкільна бібліотека має абонемент,  читальну  залу  (на 30 місць). Приміщення бібліотеки відремонтовано та естетично оформлено. Для шкільних підручників  бібліотека має ізольоване приміщення.

           Комплектування бібліотеки  проводиться як за кошти державного  бюджету так і  за допомогою спонсорів та батьків. За цей рік бібліотека одержала за новою програмою  для учнів 4 та 8 класів – 970 примірників підручників.

 

Для забезпечення обліку фонду ведеться відповідна документація: книги сумарного обліку фонду бібліотеки, інвентарні книги, книга обліку видань тимчасового користування, папки накладних, папки актів вибуття, реєстраційна картотека навчальної літератури, формуляри користувачів.

До послуг  користувачів бібліотека пропонує  21350  примірників книг. З них: основний книжковий фонд  налічує  15745 примірників, фонд підручників – 5605 примірників.

 Згідно з постановою Кабінету міністрів розпочата робота з переходу  на бібліотечну класифікацію УДК. З метою  пропаганди літератури та  розкриття інформаційних ресурсів  книжкового фонду відкритий  доступ до книжок актуальної тематики та поширеного запиту, оформлені постійні перегляди літератури « Книжки для допитливих»,

« Книжковий розвал».

 Протягом квітня-травня 2017  року  проведено моніторинг забезпеченості навчально-виховного процесу підручниками,  проаналізовано забезпеченість учнів підручниками з кожного предмету, виявлено потребу у виданнях та наявність резервного фонду з урахуванням очікуваного контингенту на 2017-2018 н.р.

Протягом року подовжується робота з електроною  базою  данних основного фонду бібліотеки. Поповнюються дані  поточного обліку. Виявлено та вилучено з фонду фізично-зношені, застаріли  та списані підручники у кількісті 5000 примірників.

 

 Організація та ведення довідково-бібліографічного апарату бібліотеки

 

Система каталогів і картотек призначена для багатогранного розкриття всього фонду бібліотеки, його пропаганди. В шкільній бібліотеці ведуться електроні описи наявності бібліотечного фонду,  створені та постійно поповнюються: картотека підручників; картотека на допомогу шкільному бібліотекарю; тематичні картотека на допомогу шкільної програми «Навчання з захопленням» , з Історії України, краєзнавства, на допомогу вчителям та класним керівникам.

 Створено інформаційні електроні бази даних по всім питанням бібліотечної та педагогічної роботи  школи, електроні тематичні папки з  актуальних тем  поточного року, банк фотографій проведених заходів, банк електронних підручників.  Відбувається  постійне їх  редагування по мірі  надходження та  вибуття інформації..

Всього протягом року бібліотекарями було укладено 6 рекомендаційних списків літератури, а також виконано  62 бібліографічних довідок.

Бібліотечно-бібліографічне обслуговування користувачів бібліотеки

Бібліотечно-бібліографічне обслуговування здійснювалося відповідно до «Положенням про бібліотеку середнього загальноосвітнього навчального закладу». Провідним напрямком бібліографічної роботи бібліотеки було систематичне забезпечення  бібліографічною  інформацією  користувачів. Безперервний облік даних про кількість та склад користувачів по групах, кількість відвідувань,про обсяг виданих документів та розподіл їх за відділами бібліотечної класифікації вівся у  «Щоденнику  роботи шкільної бібліотеки».

Аналіз основних цифрових показників зі «Щоденників роботи» показав:

1. Кількість читачів бібліотеки – 314, з них: на абонементі обслуговувалось всього – 314  користувачів;  читальну залу  протягом  року відвідало – 2250 користувача. Обслуговування надавалося різним категоріям користувачів. Загальний відсоток охоплення бібліотечним обслуговуванням на абонементі по закладу становить 88%.

2. Загальна кількість відвідувань за рік становить 4134  разів, з них на абонементі – 2884, в читальній залі –1250 .  Аналіз показників відвідуваності шкільної бібліотеки  користувачами  свідчить про те, що найбільшу активність виявили учні 1-4 класів.  Кількість групових відвідувань учнів середньої та старшої школи , яка припадає на одного читача за рік становить 13 разів. Активно використовується можливості читальної зали з проведення масових та групових тематичних заходів.

3. Загальна кількість книговидач. У 2016-2017 навчальному році із фонду бібліотеки було видано 5808 примірників документів. Книговидача  літератури складає  - 4423прим.,  газет та журналів  1385 примірників .

 Забезпеченість учнів школи підручниками з основних навчальних предметів в 2016-2017 навчальному році становила: 1-4 класи – 100%; 5-9 класи – 98%; 10-11 класи – 98%.У цілому учні школи були забезпечені підручниками на 98.6.

 Робота щодо популяризації книги та бібліотеки. Пропаганда літератури на допомогу навчально – виховному процесу.

 Розкриття інформаційних ресурсів  книжкового фонду використується для залучення читачів до бібліотеки  :  постійнодіючі   книжкові виставки, бібліографічні огляди, тематичні полички,  рекомендовані списки літератури. З метою  інформації учнів о бібліотечній діяльності ,оформлено бібліотечний стенд нової інформації « Шкільна бібліотека - інформаційний центр» та « Прочитай! Це цікаво!».  Протягом року включав матеріали  до знаменних та пам’ятних дат історії та літератури України «Літературний календар» .У бібліотеці  протягом року було організовано 11 тематичних  виставок літератури: «Щоб у серці жила Україна», «Педагогічна скарбниця», , «Сторінки історії нашої країни», «Мови нашої слова – наша музика жива», «Соборна  Україна -  вільна країна.», «На світі тисячі професій, одна із них – твоя» , «Правовий навігатор», «Постать Івана Франка». «Шевченко – честь та слава України». та інші. Також розкриття   фонду забезпечують тематичні полочки «Все для вчителя», «Життя людини – найвища цінність» , « Сто шляхів – сто доріг»,  «Економіка для всіх», «Чарівний світ природи», «Світ моїх захоплень» та інши.

Протягом  канікул  було складено  план заходів та відбулися цікаві зустрічі читачів  під новорічною ялинкою з книгами, з  українськими народними святами,переглянуто багато цікавих презентацій. . Учні початкової школи брали  участь у заходах : брейн - ринг «Найуважніший читач»,виховної годині « Плекатимешь мову – цвістимуть слова» , конкурс знавців поезії Т.Г.Шевченка., бесіді «Твої права – твої обов’язки»» ,літературна гра « Що,де,коли?» та турнір «В гостях у казки» .З метою впровадження  у життя Концепції національно - патріотичного виховання у бібліотеці було проведено години спілкування до Дня «Української писемності та мови» з учнями   8 класу класним керівником Гречановською І.В., «Ярмарка професій» учні 9 класу з класним керівником Казаку  Т.В..,до шевченківських свят «Життевий та творчий шлях Тараса Шевченко»для учнів 5-6 класів, віртуальна подорож « Памятники Шевченко», година спілкування з учнями ГПД «Ввічливість на кожен день», класна година до Дня Перемоги «Герої не вмирають», літературна шоу – гра «Аукціон знань». В березні , на весняних канікулах, було  проведено цикл заходів у рамках «Тижня дитячої та юнацької книги» для учнів 1-11 класів.

Бібліотека  приділяла  увагу  інформаційному  забезпеченню безперервної освіти педагогічних кадрів.  Постійно здійснювалось індивідуальне  інформування вчителів, інформаційне забезпечення педрад, підтримка вчителя у атестаційний період , участі у вебінарах , роботи у  репозітарії  при відборі підручників на 2017-2018 навчальний  рік, публікації робот на Методичному порталі. Створено « Банк досягнень» вчителів та учнів школи, моніторинг участі у Всеукраїнських, обласних, шкільних конкурсах.

    Складались рекомендаційні списки літератури з використанням вебджерел: «Пам’ятні дати історії України» , «Екологічні проблеми світу», «Зростаємо читаючі »

Формування інформаційно-бібліографічної культури, навичок незалежного користувача, інформаційної компетентності особистості

 Діяльність  шкільної бібліотеки направлена на  формування інформаційної культури школяра, пропаганда бібліотечно-бібліографічних знань. У школі затверджено  «Графік бібліотечних  занять з основ   інформаційної культури»» для учнів 1-9 класів. При проведенні   занять  використовувались цікаві інтерактивні форми роботи , вікторині, ігрові заходи. На шкільному сайті розташована сторінка шкільної бібліотеки, на котрій висвітлюються заходи, які проходять у шкільній бібліотеці за посиланням https://marzosh20.wixsite.com/zosh20/kopiya-spivpracya. Створено сайт шкільної бібліотеки ЗОШ № 20 за посиланням https://anikinatm1959.jimdo.com. У зв’язку з підвищенням  попиту  на створення та пошук інформації у Інтернеті проводились індивідуальні консультації з питань обробки та коректного оформлення матеріалів з учнями школи.

Робота з збереження  навчальної книги.

 Формування інформаційної культури школяра включає пропаганду бережливого ставлення до навчальної книжки. Активом бібліотеки здійснювався  постійний контроль за дотримуванням правил користування підручником. У кожному класі контроль за станом  підручників  здійснював  класний  керівник разом з комісією  бережливих.   Протягом року проводили рейди-перевірки . Результати перевірок висвітлювались в інформаційних листах «Живи,книга». Більшість класних керівників відповідально відносились  до збереження навчальної літератури. В цілому підручники збережено добре,але  є класи у яких учні  псують книжки . роблять записи ,не ремонтують протягом року. 96%  підручників мають обгортки, закладки та паспорта. Але в цій роботі є значні недоліки.  Роботу  з збереження навчальної книги необходимо активувати , підвищити відповідальність учнів за отримані підручники, проводити роз’яснювальну роботу у класних колективах.

Підвищення професійного рівня завідувача бібліотеки.

 Бібліотекар  школи  Анікіна Т.М. постійно підвищує  свій професійний рівень. У

 2017 року  напрацювання   завідувача бібліотеки  були опубліковані на Методичному порталі.

1.Проект « Читання для розуму та навчання» (сертифікат № 50833 от 4.01.2017 р.

Режим доступу :http://metodportal.com/node/50833

2. Інформаційне - комунікаційні технології    у     діяльності  бібліотек ЗНЗ.(сертифікат №50834 от 4.01.2017.) Режим доступу :http://metodportal.com/node/50834">

3.Залучення читачів у бібліотеку майбутнього.(сертифікат № 50837 от 4.01.2017р)

 Режим доступу : http://metodportal.com/node/50837

4. Електронна виставка – дослідження « Мудрі  книжки з усього світу» (сертифікат № 57261) Режим доступу:  http://metodportal.com/node/57261

      У листопаді 2017 року  Анікіна Т.М. пройшла   курси підвищення кваліфікації при МДУ за темою « Шкільні бібліотеки майбутнього.» та отримала свідоцтво з відзнакою.

     У березні 2017 Анікіна Т.М. брала участь у обласному конкурсі для працівників шкільних бібліотек « Віртуальна виставка. Феєрія знахідок», у міському етапі посіла 2 місто у номінації « Тема за вибором учасника». На конкурс була представлена електрона виставка – дослідження « Мудрі книжки з усього світу», за книгою видавництва « Освіта» «Мудрі думки з усього світу» Режим доступу:. https://www.youtube.com/watch?v=waT73bGOays.

Також у 2017-2018 навчальному році  брала участь у V Всеукраїнському конкурсі «Творчий вчитель  - обдарований учень»,  робота пройшла у 3 етап конкурсу у 2 номінаціях  «Виховання особистості» та « Розвивальний урок».

 

 Основні показники роботи шкільної бібліотеки:

Основні показники

Навчальний рік

2016-2017

2017-2018

Кількість учнів в школі

320

 

Всього читачів

319

 

Всього читачів учнів

289

 

% читачів

100%

 

Кількість відвідувань

4134

 

Книговидача

5808

 

Фонд підручників

10630

 

Видано підручників

4800

 

Проведено масових заходів

16

 

Проведено уроків інф. грам.

38

 

Періодична література(кількість газет, журналів)

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Протягом поточного навчального року бібліотека постійно розширювала бібліотечно-інформаційні послуги на основі вдосконалення традиційних і засвоєння нових бібліотечних форм і методів роботи, уведення в роботу новітніх технологій (комп’ютерні презентації, слайд-шоу,  квести тощо). Щомісяця  оформлялася  експрес-інформація «Прочитай! Це цікаво!», підготовлені виставки до тематичних тижнів  та декад тощо.

Бібліотека готувала різноманітні бібліографічні довідки за допомогою Інтернет ресурсів. Багато довідок носили фактичний та тематичний характер. Особлива увага приділялася широкій популяризації української літератури, літератури з питань освіти, історії і культури українського народу та поваги до рідної мови, національно-культурних і духовних надбань нашого народу. У читальній залі бібліотеки систематично проводились тематичні заходи з національно – патріотичного , духовного,правового,морального  виховання.

           Працюючи в тісному контакті з учителями, бібліотекою ім. К Чуковського, шкільними організаціями самоврядування   бібліотека використовувала  усі можливі форми співробітництва в здійсненні виховання культури читання школярів  у повсякденній роботі з читачами-учнями.

В  рамках проведення  Всеукраїнської акції «Живи, книго!», учнями було відремонтовано 54 книги зі шкільної бібліотеки.

Протягом навчального року робота бібліотеки була спрямована на виконання основних завдань і напрямів діяльності, зазначених у річному плані роботи бібліотеки.

Треба зазначити, що резерви шкільної бібліотеки в справі інформаційної роботи далеко не вичерпані. Постійний пошук нових, ефективних технологій, прагнення до формування системи інформаційної підтримки освіти, тісний взаємозв’язок і взаємодія з педагогічним колективом буде сприяти утвердженню шкільної бібліотеки як справжнього  інформаційного – дозвільного і освітнього центру, який одержує, зберігає і розповсюджує різноманітні джерела інформації, здатні задовольнити будь-які запити своїх читачів.

Таким чином, зміст роботи бібліотеки  спрямоване  на те, щоб формувати духовний світ дитини і сприяти гармонійному розвитку особистості, яка здатна бути спадкоємцем і продовжувачем прогресивних національних традицій.

 

                                  Мета, основні напрямки роботи та завдання школи

на 2017-2018  н.рік

 

 Педагогічний колектив в 2017-2018 навчальному році продовжує  працювати  над єдиною науково-методичною проблемою:


«Підвищення якості надання освітніх послуг через

впровадження у навчально-виховний процес сучасних

освітніх технологій .

 

           Мета , основні напрямки та завдання роботи бібліотеки школи

 на 2017 – 2018 навчальний рік

 

«Підвищення якості обслуговування користувачів  через

впровадження у  діяльність шкільної бібліотеки

сучасних освітних технологій»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  І. ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМКИ ТА ЗАВДАННЯ

РОБОТИ ШКІЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ ЗОШ № 20

НА 2017-2018Н. Р.

 

Робота шкільної бібліотеки  у 2017-2018 навчальному році спрямована на вирішення таких завдань:

1.Впровадження основних положень Концепції національно-патріотичного виховання у бібліотечну діяльність, ; виховання національної культури, національної свідомості, сприяння реалізації державної політики в галузі освіти, розвитку навчально-виховного процесу;

2.Підвищення інформаційної, освітньої, культурологічної, виховної, пізнавальної, інтелектуальної функцій, надання інформаційної та сервісної  допомоги учням, педагогам в оволодінні основами наук  та  організації навчально-виховного процесу

3.Координація роботи шкільної бібліотеки зі соціальними партнерами : дитячою бібліотекою ім. Чуковського, бібліотекою ім. Лесі Українки; педагогами, батьками  що до  задоволення  інформаційних потреб  користувачів.

4.Виховання у школярів інформаційної культури, культури здобуття інформації; формування вмінь користуватися інформаційними джерелами, розвиток творчої думки, пізнавальних здібностей та інтересів школярів. Забезпечення росту професійної компетентності педагогічних кадрів.

5.Систематична робота шкільного бібліотекаря зі збереження та розширення інформаційних  ресурсів книжкового фонду, реформування ядра книжкового  фонду,  фонду відкритого доступу, основу  якого складала б українська книга;

6. Створення  інформаційно – сервісного центру комфортного  бібліотечного  середовища.                          

ЗАГАЛЬНІ ФУНКЦІЇ БІБЛІОТЕКИ :

1.Акумулююча –  бібліотека формує , накопичує, систематизує та зберігає бібліотечні – інформаційні ресурси.

 2. Сервісна – бібліотека   надає інформацію про наявність бібліотечно – інформаційних ресурсів  , організує пошук та видачу їх

3.Методична – бібліотека розробляє методичні матеріали  з основ інформаційної культури користувачів, алгоритмі та технології пошуку інформації.

4.Навчальна – бібліотека  організує  підготовку з основ інформаційних культури для різних категорій користувачів.

5.Виховна  - бібліотека  виховує патріотизм ,повагу до держави, рідного краю, школи.

6.Соціальна – бібліотека сприяє розвитку здібностей користувачів до самоосвіти та адаптації у сучасному інформаційному суспільству.

7.Просвітня діяльність - бібліотека     прилучає учнів к  досягненням       світової та вітчизняної  культури.   8.Координаційна – бібліотека узгоджує свою діяльність  з  соціальними партнерами, дитячими бібліотеками міста,  медіа теками ..
                                 

 

1.1.  ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ   НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНОГО

ВИХОВАННЯ. « Україна понад усе

№ з/п

Зміст заходів

Клас

Термін

виконання

Відповідальний

Відмітка про виконання

1.

Розкриття інформаційних ресурсів книжкового фонду:

Оновлювання  постійно-діючих  книжкових      виставок :

1. «Україна – це наша  країна!»

2. «Книги про природу («У світі тварин»)»

3. «Абетка здоров'я»

4.  «Маріуполь  – краю рідний»

5. «На допомогу у вивченні шкільних предметів»

6.  «English books»

7. «Безпека життєдіяльності»

8. «Увага на дорозі!»

9. «Пожежна безпека»

10. «Сім'я і школа – друзі та партнери (для батьків)»

11. «Для Вас, вчителі!»

12. «Книги – помічники в навчанні»

13.До першого уроку

14..Українська книга – дітям

17.Правові знання – підліткам

 

 

 

5-9

 

1-11

 

5-7

 

5-11

 

 

5-11

 

5-9

 

9-11

1-11

 

Вчит .

5-6кл.

 

1-11 к.

 

8-11

 

 

 

09.2017

 

09.2017

 

09.2017

 

11.2017

 

 

11.2017.

 

12.2017

 

04.2018

04.2018

09.2017

 

09.2017

09.2017

 

10.2017

 

 

 

Анікіна  Т.М.

 

Анікіна  Т.М.

 

Анікіна  Т.М.

 

Анікіна  Т.М.

 

 

Анікіна  Т.М.

 

Анікіна  Т.М

 

Анікіна  Т.М

 

Анікіна  Т.М

Анікіна  Т.М.

 

Анікіна  Т.М.

 

Анікіна  Т.М.

 

Анікіна  Т.М.

 

 

 

 

 

Бібліографічні огляди:

1.До Дня художника;

2.До дня української писемності;

3.До дня Чорнобильської трагедії;

4.До дня матері;

5.«Великі українці»;

6.Рекомендуємо почитати;

7.До ювілейних дат;

 

 

6-7 кл

 

5-11

 

8-11

 

11.2017

 

05.2018

05.2017

11.2017

12.2017

 

02.2018

03.2018

 

Анікіна  Т.М.

 

Анікіна  Т.М.

 

Анікіна  Т.М.

 

Анікіна  Т.М

 

Анікіна  Т.М

 

2.

Літературний календар

( інформаційний  стенд)

1.До ювілейних дат

2.Книги-ювіляри 2017-2018 років

Українська  літературна вітальня:

14 листопада105 років Малишко

145 років від дня народження Богдана Лепкого

120 років від дня народження Андрія Васильовича Головка (1897-1972),

295 років від дня народження Григорія Савича Сковороди 

День народження Тараса Шевченка.

1-11

 

 

1-11

 

 

 

 

8-11

 

 

 

 

8-11

 

 

8-11

 

5-11

Протягом року щомісяця

 

 

 

 

 

11.2017

 

 

11 2017

 

 

 

12.2017

 

03.2018

Анікіна  Т.М.

 

 

Анікіна  Т.М

 

Анікіна  Т.М

 

 

 

 

 

 

Анікіна  Т.М

 

 

Анікіна  Т.М

 

Анікіна  Т.М

 

3.

Заходи, присвячені «Тижню дитячого читання» (за окремим планом)

1.Шкільна акція «Подаруй книгу школі»

2.Аукціон книг та журналів  «Прочитав сам, зацікав товариша».

1-11

03.2018

 

 

04.2017

 

03.2117

Анікіна  Т.М.

 

 

Анікіна  Т.М

 

Анікіна  Т.М

 

 

Вікторини:

1.З національно-патріотичного виховання (український віночок, традиції, обряди тощо

2.Чи знаєте ви казки Андерсена та їх героїв?;

3.«Счастливый случай»;

4.Сучасна дитяча проза – це цікаво;

5.Як виготовляють книжки?

 

 

1-4кл.

2-4кл.

 

5-6 кл.

 

6-7

 

5-9 кл.

 

 

9.2017

10.2017

 

11.2017

 

12.2017

 

01.2018

 

 

Анікіна  Т.М.

Анікіна  Т.М

 

Анікіна  Т.М

 

Анікіна  Т.М.

 

Анікіна  Т.М

 

 

4.

Громадянське  виховання:

-Книжкова виставка  « З  Україною у серці»

- Цікл  бесід «Я громадянин України.»;

- година спілкування «Наша держава Україна!»;

 - оновлення  тематичної полиці «Україна – європейська країна!»

 

9-11

9 кл.

 

5-11

 

 

6-8

 

09.2017

 

 

09.2017

 

12.2017

 

02.2018

 

Анікіна  Т.М.

 

Анікіна  Т.М.

 

Анікіна  Т.М

Вчителі історії

Анікіна Т.М.

 

5.

Краєзнавство:

1.Оформлення книжково-ілюстративного тематичного  стелажа « Наш край – наша історія жива!»»;

- тематична полка «Маріуполь - місто нових сподівань»;

2.Інформаційна година « Місто у якому ти живеш»

3.Вебподорож   « Памятки Маріуполя»

 

 

5-11

 

 

5-7

 

1-4

6 кл.

 

5 кл.

 

09.2017

 

 

12.2017

 

 

03.2018

11.2017

 

04.2018

 

Анікіна  Т.М.

 

Анікіна  Т.М.

 

Анікіна  Т.М

 

Анікіна  Т.М

 

Анікіна  Т.М

 

6.

Народознавство:

1.Книжкова виставка «Духовна криниця народних традіцій»

- огляд літератури « І оживає дух козацький» до Дня Козацької слави.;

  • інформаційна  година, присв’ячена Дню української писемності та мови « Українська  мова така  виразна та співуча  , що вчить собі сама.»
  • Тематична полиця  

«У звичаях, традиціях народу ти душу України пізнавай»,

  •              вікторина «Мовні перлини для кожної дитини»,

 

2.До «Шевченківських свят»:

   1.Тематична книжкова виставка «Шевченкові світанки»;

 -  викторина «Тарас Шевченко. Життя та творчість.»;

- Виртуальна - подорож «Пам’ятники Т. Шевченко ».

 

 

5-11

 

 

5-7

 

 

 

5-9

 

 

8-11

 

 

3-4

 

 

 

5-11

 

5-9

 

8-11

 

11.2017

 

 

 

 

10. 2017

 

 

11.2017

 

 

11.2017

 

 

 

11.2017

 

 

 

03.2018

 

 

03.2018

 

Анікіна  Т.М.

 

 

 

Анікіна  Т.М

 

 

 

Анікіна  Т.М

 

 

Анікіна  Т.М

 

 

 

Анікіна  Т.М

 

 

 

Анікіна  Т.М

 

 

Анікіна  Т.М

 

 

7.

«Читаємо разом» заходи по залученню до читання.

- свято «Прощавай, Букварику!»;

-   зустріч  «Книга шукає  друзів »;

-   вікторина « Книжковий ералаш»;

-  шкільний конкурс  «Кращий читач - 2018»;

- літературний квест «Що, де, коли?»;

турнір «Казковий віночок»

 

 

1

 

2

 

5-6

 

2-9 

 

6-е

 

5

 

 

05.2018

 

03.2018

 

04.2018

 

02.2018

 

03.2018

 

03.2018

 

 

Анікіна  Т.М.

Вчителі

Анікіна  Т.М.

Вчителі

 

Анікіна Т.М.

 Вчителі

 

Анікіна  Т.М.

Вчителі

 

 

8.

 Книжкові викладки літератури:

1. «Країна книжкова, країна казкова»

2.«Читаємо українською»;

3.«Бувайте здорові!»

4.«Україна – це ми!»

5.  Предметних тижнях

6. «День рідної мови»

7. «День писемності та мови»

 

 

 

5-9

 

5-7

2-11

4-11

5-11

8-11

 

 

10.2017

 

11.2017

01.2018

02.2018

03.2018

02.2018

 

Анікіна Т.М.

Вчителі – предметними

Вчителі

 

Анікіна  Т.М.

 

Гречановська І.В.

 

9.

Естетичне виховання:

 « Перші кроки до мистецтва»

  - Виставка робіт ученика

 9 класу Зуева С «Природа дарит вдохновение! »

- Бесіда «Довідкова література з мистецтва»

-  виставка однієї книги

« Мирова художня культура»

 - інтерактивна-гра «Аукціон знань»;

 

 

 

1-11 кл

 

8-9

 

 

5-7

8-9

 

 

 

12.2017

 

01.2018

 

 

02.2018

01 .2018

 

 

 

Анікіна  Т.М.

 

Вчителі

 

 

Вчителі

Анікіна  Т.М.

 

 

10.

Екологічне виховання та здоровий спосіб життя:

  • оформлення  книжково-ілюстративної   виставки «Екологічні проблеми України.»;

- конкурс-вікторина «Як  зберегти природу»;

- Відкритий перегляд літератури « Все  про довкіля».

- « Книжковий  розвал»  довідкової літератури природознавчого напрямку « Скажимо «Ні» шкідливим звичкам!».

- гендерна гойдалка           «Ти.Я!Він!Вона!»

 

 

 

8-9

 

5-9

 

5-6

 

1-4

 

5-9

 

 

7-8 кл.

 

 

 

11.2017

 

12.2017

 

10.2017

 

01.2018

 

02.2018

 

 

04.2018

 

 

 

 

Вчителі

Анікіна  Т.М.

Вчителі

Анікіна  Т.М.

Класні керівники

Вчителі

Анікіна  Т.М.

Вчителі

Анікіна  Т.М.

 

Вчителі

Анікіна  Т.М.

 

 

11.

Економічне виховання:

- оформлення книжно - ілюстративної виставки «Економіка – наука  про життя»;

- Гра з економіки  «Цікава економіка

- огляд літератури « Нова економічна література.»

 

 

10-11

 

1-4 кл.

 

 

10-11

 

 

10.2017

 

02.2018

 

 

04.2018

 

Вчителі

Анікіна  Т.М.

 

Вчитель

 

Вчителі

Анікіна  Т.М

 

12.

 Правове виховання:

Оформлення книжково-ілюстративної виставки

 «Права та обов’язки у сучасному світі».

-  Бесіди :

 ««Закон і  молодь»,

 «Життя без конфліктів».

- Дискусійна  гойдалка

«Добро та зло. Що переможе у світі?»

 

 

 

 

9-11

 

 

1-4

5-6

 

7-8

 

 

 

 

 

09.2017

 

11.2017

 

12.2017

 

 02.2018

03.2018

 

 

 

Анікіна  Т.М.

 

Класні керівники

Вчителі 1-4 кл.

Анікіна Т.М.

Біб  - ка Чуковського

 

13.

Етичне виховання

- Класні години «Година ввічливості»

- Бесіда « Книга про  ввічливість.» для початкової школи».

-  Година  спілкування   «Ввічливість  на кожен день»

- бліц турнір «Етика та  етикет».

 

1-9

 

 

1-4 кл.

 

ГПД

 

 

5-8 кл.

 

Пр..року

 

 

10.2017

 

03.2018

 

 

04.2018

 

Класні

керівники

 

Анікіна Т.М.

Вчителі початкової школи

 

Анікіна Т.М.

 

14.

Профорієнтаційна робота

- Оновлення та поповнення постійно діючої полиці  «Світ професій – мій вибір, мій успіх»

- Підготовка відкритого перегляду літератури «Куди піти вчитися».

- Проведення на базі бібліотеки цикл зустрічей «Вибираємо професію свідомо»

- Огляд – практикум  порталу  з вибору професій .

- інформаційне забезпечення  профорієнтаційної роботи школи.

 

 

 

9-11

 

9-11

 

9-11

 

 

9-11

 

9-11

 

9-11

 

 

 

10.2017

 

12.2017

 

 Протягом року

 

03.2018

 

05.2018

 

Протягом року

 

 

 

Анікіна  Т.М.

 

Анікіна  Т.М.

 

Анікіна  Т.М.

 

 

Анікіна  Т.М.

 

Анікіна  Т.М.

 

Анікіна Т.М.

 

 

                                               II. КЕРІВНИЦТВО ЧИТАННЯМ.

 

1.Залучення  до читання та організація роботи з користувачами .

 

№ з/п

Назва заходів та технологій

клас

Термін

виконання

Відповідальний

  1.  

Перереєстрація та запис нових читачів.

1-11

Вересень,

жовтень

Анікіна Т.М.

  1.  

Обслуговування учнів, вчителів, батьків.

1-11

Постійно

Анікіна Т.М.

  1.  

Екскурсії до шкільної бібліотеки першокласників.

1 кл

Жовтень

Анікіна Т.М.

  1.  

 Бесіди з правил користування бібліотекою.

1-4

Протягом року

Анікіна Т.М.

  1.  

Робота з ліквідації заборгованості читачів.

1-11

Постійно

Анікіна Т.М.

  1.  

Робота з формулярами читачів.

Захист читацьких формулярів.

1-6

Постійно

Анікіна Т.М.

  1.  

 Шкільний конкурс «Найкращий читач- 2018».

1-4

5-7

Вересень, квітень

Анікіна Т.М.

 

2. Індивідуальна робота з читачами

 

з/п

Назва заходів та технологій

клас

Термін

виконання

Відповідальний

1.

Проведення  індивідуального  консультування читачів при виборі книги:

- рекомендаційні бесіди;

- бесіди про прочитане;

- реклама книги;

- консультації біля книжкових виставок.

 

 

1-11

1-5

 

 

5-9

 

Постійно

Анікіна Т.М.

2.

  Виявлення читацьких інтересів, складання індивідуальних списків читання.

1-9

Жовтень

 

Анікіна Т.М.

3.

Аналіз читацьких формулярів: «Що читаємо? Як читаємо?»

5-6

Лютий

 

Анікіна Т.М.

4.

Проведення  бібліографічних   індивідуальних  консультацій:

- рекомендаційні списки літератури;

- бібліографічні огляди літератури;

- тематичні бесіди з визначеної теми.

3-4 кл

 

5-6

 

7-9

Жовтень,

 

листопад,

 

грудень

Анікіна Т.М.

 

 

 

 

                                                   3.Обслуговування читачів

 

 

Назва заходів та технологій

 

 

клас

Термін

виконання

 

Відповідальний

1.

Організація системи інформаційної діяльності бібліотеки

1-11

Протягом року

Анікіна Т.М.

2.

 Залучення нових читачів:

  • екскурсії до бібліотеки;
  • пояснення учням правил користування бібліотекою;
  • ознайомлення з книжковими виставками, які розкривають фонд бібліотеки.

 

1 кл

 

2-9

 

7-8

 

Вересень

Постійно

  Протягом року

Анікіна Т.М.

3.

Обслуговування читачів протягом року.

1-11

Систематично

Анікіна Т.М.

4.

Створення  систему  індивідуальної  роботи з читачами:

  • списки рекомендованої літератури;
  • рекомендаційні бесіди, бесіди   про прочитане;
  • рекламування літератури;
  • виставка однієї книги;
  • виставка книг-ювілярів;
  • робота з формулярами читачів, захист читацьких формулярів;
  •    виховання бібліотечно-бібліографічної грамотності учнів ( за планом).

 

 

 

1-11

 

 

 

 

 

1-11

 

1-11

 

 

 

Протягом року

 

 

 

За планом

Анікіна Т.М.

5.

Продовження роботи літературно-інформаційного центру:

       - «Виставка однієї книги»;

- «Прочитай сам, зацікав товариша»;

- «Знайомтесь: нові книжки»;

- «Виставка книг-ювілярів 2017-2018 років».

 

1 раз на

чверть

Анікіна Т.М.

6.

Оформлення інформаційних і книжкових виставок і викладок.

 

 

1-11

Систематично

Анікіна Т.М.

7.

Участь Участь у всеукраїнських конкурсах, акціях,

Інтернет - семінарах

         -  «Найкращий читач» (6-7 кл.);

         Всеукраїнський місячник «Шкільна бібліотека»;

        - «Шкільна бібліотека у медіа просторі»;

        - «Зорепад книжкових ідей»;

        - «Живи, книго!» ( у рамках школи).

 

 

6-7

 

1-11

 

 

1-11

 

 

Протягом року

 

 

 

Анікіна Т.М.

 

                                               ІІІ. Організація книжкових фондів і каталогів

 

 

Назва заходів та технологій

клас

Термін

виконання

Відповідальний

1.

Оформлення  передплати на періодичні видання.

1-11

Жовтень – листопад

 

Анікіна Т.М.

2.

Ведення індивідуального, сумарного обліку бібліотечного фонду.

 

Протягом року

Анікіна Т.М.

3.

Оформлення  документації  на нові надходження  та систематична  звірка її з бухгалтерією.

 

1 раз у квартал

Анікіна Т.М.

5.

Перекласіфікація фонду літератури на УДК

 

Протягом року

Анікіна Т.М.

6.

Вилучення з фондів:

  • застарілих видань;
  • загублених читачами книг;
  • з інших причин (складання актів, вивіз макулатури, здача актів до бухгалтерії; робота із сумарними та інвентарними книгами).

 

Протягом року

 

 

 

Анікіна Т.М.

7.

Комплектування книжкового фонду.

 

Протягом року

Анікіна Т.М.

8.

Робота з фондом підручників:

  • організація видачі підручників;
  • організація здачі підручників;
  • оформлення нових надходжень;
  • оформлення книжок, подарованих у ході акції «Подаруй книгу бібліотеці!».

 

1-11

 

1-11

 

 

1-11

 

Вересень

Травень

Протягом року

Анікіна Т.М.

9.

Створення у кожному класі пости бережливих по збереженню книги, регулярно освітлювати роботу посту бережливих.

 

1-11

 

Вересень

Класні

Керівники

 

10.

Заходи по збереженню фонду:

  • рейди перевірки стану підручників;
  • робота Книжкової лікарні (на уроках трудового виховання у 1-4 класах).

 

1-11

 

 

1-11

 

І раз на семестр

Протягом року

 

Актив

Бібліотеки

Класні

керівники

11.

Ведення всіх операцій з обліку бібліотечного фонду підручників.

 

Протягом року

Анікіна Т.М.

12.

Залучення учнів та педколективу до участі у шкільній акції «Живи, книго!».

1-11

Протягом року

Оргкомітет,

голова оргкомітету

13.

Замовлення необхідних підручників на поточний навчальний рік.

 

 

Протягом року

Анікіна Т.М.

14.

Популяризація та вивчення бібліотечного фонду.

 

 

Протягом року

Кл. керівники, бібліотекарі

 

                                                   IV. Робота з активом бібліотеки

 

№ з/п

Назва заходів та технологій

клас

Термін

виконання

Відповідальний

1

Вибрати актив бібліотеки. Скласти план роботи активу бібліотеки.

5-9 кл

Вересень жовтень

Анікіна Т.М.

2

Проведення  в бібліотеці засідання активу з питання роботи з книгою.

5-9

Щоквартально

Анікіна Т.М.

3

Проведення  рейдів перевірки підручників з метою формування дбайливого ставлення  до навчальної книги.

1-11

1 раз на семестр

Оргкомітет

4

Залучення  активу до роботи:

  • з ремонту  книг;
  • щодо роботи з боржниками;
  • щодо збереження навчальної літератури у класах;
  • з обробки літератури, яка надійшла до бібліотеки;
  • щодо залучення учнів до читання.

5-9

 

 

Протягом року

2017 – 2018

Анікіна Т.М.

5.

Практичне заняття «Робота на абонементі».

 

5-9 кл.

Листопад,

2017

Анікіна Т.М.

6.

Заходи по збереженню фонду підручників:

  • рейди перевірки стану підручників;
  • оформлення екрану «Збереження підручників».

1-11 кл.

1 раз на

семестр

Анікіна Т.М.

7.

Участь у святах:

  • до Дня бібліотек;
  • місячника шкільних бібліотек
  • Місячника дитячої та юнацької книги;
  • Посвята першокласників у читачі.

5-9 кл.

 

Вересень

Квітень

Жовтень (березень

2017 - 2018

Анікіна Т.М.

 

 

 

 

 

V. СТВОРЕННЯ   БАЗИ ДОВІДКОВИХ ВЕБДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ

                  ФОРМУВАННЯ ОСНОВ БІБЛІОГРАФІЧНОЇ КУЛЬТУРИ

 

№ з/п

Назва заходів та технологій

клас

Термін виконання

Відповідальний

1

Створення  і впорядкування електронного каталогу підручників  і тематичних електронних  картотек:

- «Картотека з національно-патріотичного виховання»;

- «Мій рідний край»;

- «Картотека підручників»;

- «Картотека нових надходжень».

5-11

 

Протягом року

2017 – 2018

Анікіна Т.М.

2

Складення  графіка  бібліотечне - бібліографічних занять для учнів 1-9 класів.

1-9

09.2017

Анікіна Т.М.

3

Консультативні години «Робота з вебджерелами ».

9-11

За необхідністю

Анікіна Т.М.

4

Тематичні консультації з користуванням ДБА.

5-11

Протягом року

Анікіна Т.М.

5

Проведення  бібліографічних  оглядів літератури, перегляди літератури до знаменних дат, до дат народження письменників, свят.

1-11

Протягом року

Анікіна Т.М.

6

Робота з електронними тематичними папками. Їх рекламування й використання в навчально-виховному процесі.

вчителя

Протягом року

Анікіна Т.М.

7.

Створення  вебкартотеки художніх творів, що вивчаються за новою шкільною програмою (у  9-х класах).

9 кл

Протягом року

Анікіна Т.М.

 

                                           VІ . Робота з педагогічним    колективом

 

№ п/п

Назва заходів та технологій

клас

Термін виконання

Відповідальний

1.

Інформаційне забезпечення вчителів новинками літератури (з використанням Інтернет ),  шляхом:

  •  випуску інформаційних списків веб джерел ,
  • електронних бюлетенів  сайтів , які присвячені питанням  освіти в Україні .
  • створення    бази електронних підручників

вчителя

 

 

 

Постійно

 

 

Вересень

 

 

Вересень

Анікіна Т.М.

 

 

Анікіна Т.М.

 

 

Анікіна Т.М.

2.

Оформлення електронних виставок  презентацій до  педрад.

 

За планом школи

Протягом року

2017 2018

Анікіна Т.М.

3.

Інформаційне забезпечення проведення педагогічних рад:

  • підготовка анотованих вебсписків літератури до педрад.

За планом школи

Постійно

Анікіна Т.М.

4.

 Участь у педрадах, семінарах.

За планом школи

Протягом року

Анікіна Т.М.

5.

Створення  інформаційного  банку  даних :

1.Друковані роботи вчителів  у періодичній пресі.

2.Методичні рекомендації на допомогу вчителям 9 класів (за новими програмами).

3.Створення  банк оновлених програм та методичних рекомендацій для вчителів на 2017 – 2018 н. рік

 

 

Протягом року

Анікіна Т.М.

6.

Поповнення   переліку  електронних сайтів  періодичних видань для вчителя.

вчителі

Протягом року

Анікіна Т.М.

8.

Поповнення  матеріалами раніш оформлені електроні картотеки..

вчителі

Постійно

Анікіна Т.М.

9.

Проведення  індивідуального  інформування вчителів, що атестуються.

вчителі

Постійно

Анікіна Т.М.

10.

 Участь у підготовці та проведенні предметних тижнів.

1-11 кл.

Постійно

Анікіна Т.М.

11.

Методична допомога з організації роботи по збереженню підручників у класах.

Кл.кер

1-11 кл.

Протягом року

Анікіна Т.М.

актив

12.

  Інформаційний супровід  педколективу  при проведенні масових заходів.

вчителі

Протягом року

Анікіна Т.М.

 

                                                         VII. Робота з батьками

 

№ з/п

Назва заходів та технологій

Клас.

Термін

виконання

Відповідальний

1

Створення у бібліотеці куточка «Сімя і школа – друзі та партнери ».

батьки

Вересень

2017

Анікіна Т.М.

2

Проведення  консультації з батьками:

-  по організації дитячого читання

 - по ремонту книг та збереженню навчальної літератури .

 

Протягом року

2017-2018

Анікіна Т.М.

3

 Інформаційні списки з  літератури для батьків з виховання дітей.(інф.стенд)

батьки

Протягом року

Анікіна Т.М.

4

Бібліодайджест  для батьків «Читання і бібліотека у житті вашої дитини».

 

Протягом року

Анікіна Т.М.

5

Проведення  анкетування учнів щодо їх інтересів  у читанні (5 кл.)

5 кл.

Січень-лютий

2018

Анікіна Т.М.

 

6

Оформлення  книжкову викладку нових книг для вчителів, батьків та учнів (до дня бібліотек).

 

30 вересня

2017

Анікіна Т.М.

7

Створення електронної   картотеки «Сімейне виховання».

 

Протягом року

Анікіна Т.М.

                                              

                                              VIII. Підвищення   кваліфікації.

 

№ з/п

Назва заходів та технологій

Клас.

Термін виконання

Відповідальний

1

Проведення   моніторингу  новин з питань бібліотечної  діяльності.

 

Протягом року

Анікіна Т.М.

2

Створення   електронної   бази  даних з питання « Використання інформаційних технологій у діяльності шкільної бібліотеки»

 

Протягом року

Анікіна Т.М.

3

Активна  участь у роботі районного методоб’єднання  шкільних бібліотекарів.

 

За планом РМЦ

Анікіна Т.М.

4

Підвищення   та  вдосконалення  професійного  рівня  , вивчення   досвіду  роботи  міських бібліотек .

 

Протягом року

Анікіна Т.М.

5

Створення   порт фоліо шкільного бібліотекаря до атестації у 2018 році.

 

Протягом року

Анікіна Т.М.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
Пов’язані теми
Педагогіка, Планування
Додано
14 березня 2018
Переглядів
2773
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку