Планети Сонячної сиситеми

Про матеріал
Інтегрований урок Дяченко Л та Новопольської Т. з математики та природознавства для учнів 5 класу за темою: Планети Сонячної системи Мета: закріпити та систематизувати знання, вміння та навички учнів з розв'язування рівнянь; ознайомитись з планетами Сонячної системи та їх особливостями; вивчити їх назви, місцеположення по відношенню до Сонця, кількість супутників; розвивати навички самоконтролю; виховувати взаємоповагу, інтерес до навчання.
Перегляд файлу

 Інтегрований урок з математики та природознавства для учнів 5 класу за темою: Планети Сонячної системи

Мета: закріпити та систематизувати знання, вміння та навички учнів з розв'язування рівнянь; ознайомитись з планетами Сонячної системи та їх особливостями; вивчити їх назви, місцеположення по відношенню до Сонця, кількість супутників; розвивати навички самоконтролю; виховувати взаємоповагу, інтерес до навчання.

 І. Вступ. Промова вчителя математики.

 Доброго дня, шановні! Пропонуємо до Вашої уваги урок за темою: Планети Сонячної системи. Сьогодні, завдяки Вашій майстерності розв'язувати рівняння, ми дізнаємось про кількість планет Сонячної системи, їх назви та цікаві особливості.

 

 

 Промова вчителя природознавства:

 На даний момент в Сонячній системі розглядають та досліджують 8 планет. Вони поділяються на дві групи: планети земної групи та планети-газові гіганти. До планет земної групи належать Меркурій, Венера, Земля, Марс. До планет-газових гігантів: Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун. Як Ви бачите, в кожній з груп по 4 планети.

ІІ. Перевірка домашнього завдання.

Учитель математики: По ходу уроку ми зупинимось на кожній із планет більш детально. Розпочнемо з Меркурія. Меркурій – найближча планета до Сонця. Він №1 у параді планет. На підставі виконаного домашнього завдання простежимо за його особливостями. Яке число є коренем першого рівняння? 18. Маса Меркурія у 18 разів менше за масу Землі. Він є найменшою планетою Сонячної системи та залишається найменш вивченим серед планет земної групи. Яким є корінь другого рівняння? 2. На дослідження Меркурія було спрямовано лише 2 космічні апарати. Яким є корінь третього рівняння? 0. У Меркурія немає супутників. Яким є корінь четвертого рівняння? 88. Меркурій обертається навколо Сонця приблизно за 88 земних діб.

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

Учитель математики: А тепер ми пригадаємо з Вами правила знаходження компонентів дій і ланцюжком розв'яжемо запропоновані рівняння. Якщо наші дії будуть правильними ми дізнаємось дещо цікаве про другу планету від Сонця.

  1. 60х = 120;

х = 2.

  1. х + 275 = 500;

х = 225.

  1. 400 – х = 397;

х = 3.

  1. х : 111 = 0

х = 0.

  1. х – 100 = 370;

х = 470.

 

 

Учитель природознавства: За знайденими коренями рівнянь запам'ятаємо: Венера – друга планета від Сонця. Період її обертання навколо Сонця становить приблизно 225 земних діб. Венера обертається навколо своєї осі в зворотному напрямку до обертання навколо Сонця. Це третій за яскравістю об'єкт на небі. ЇЇ блиск поступається лише Сонцю і Місяцю. У Венери немає супутників. Температура на поверхні Венери рекордна для планет Сонячної системи – близько 470°С.

 ІV. Розв'язування вправ на вдосконалення вмінь та навичок.

Учитель математики: Рухаючись далі, попрацюємо в парі. Пропоную такі рівняння: 1) 600 + 16х – 6х = 650;

   10х = 50;

                х = 5.

       2) 110х + 20х – 50 = 80;

130х = 130;

                 х = 1.

Як ми бачимо за презентацією,  Земля – третя планета від Сонця. Вона серед усіх планет п'ята за розміром. Земля має 1 супутник – Місяць. Місяць найбільший з супутників за параметром відношення розмірів планети до розміру супутника. Але він не найбільший серед усіх супутників планет Сонячної системи. Більш детальну інформацію про нашу рідну планету Ви зможете взнати за підручником.

Учитель природознавства: Ми наблизились до останньої з планет земної групи. Перед нами Марс. Марс серед усіх планет Сонячної системи викликає найбільшу зацікавленість вчених. На Марс планують відправити групу людей з метою вивчення можливості їх перебування на його поверхні тривалий час.  Вам пропонується розв'язати 4 рівняння на швидкість, щоб запам'ятати деякі важливі факти про Марс.

  1. 3х + 2х = 20;

х = 4.

  1. 17х – 11х = 12;

х = 2.

  1. х + х + 3х + 3х = 56;

х = 7.

  1. 22х – 1 = 43.

х = 2.

 

Марс – четверта планета від Сонця. Марс за радіусом  вдвічі менше за Землю. Це сьома за розміром планета Сонячної системи. У Марса 2 супутника: Фобос і Деймос. Марс обертається навколо Сонця за 687 земних діб.

Учитель математики: А тепер перейдемо до розгляду планет-газових гігантів і попрацюємо біля дошки. Запрошую двох учнів до дошки. За одним з них ми запишемо рівняння в зошит. А роботу другого перевіримо.

  1. 400 + 77: х = 407;  2)  х : 3 – 3 = 20;

77 : х = 7;        х : 3 =23;

х = 11.         х = 69.

 

Юпітер – п'ята планета від Сонця. За своїми розмірами він номер 1 серед планет - гігантів. Його екваторіальний радіус більш ніж в 11 разів перевищує радіус Землі. Юпітер більш ніж удвічі масивніший за всі інші планети разом узяті. Він майже в 318 разів масивніший за Землю. Юпітер станом на червень 2017 року має 69 супутників. Найбільші з них Іо, Европа, Ганімед, Калісто. Ганімед – найбільший серед усіх супутників планет Сонячної системи. У Юпітера є 3 кільця. Одне з них є головним. Юпітер обертається навколо сонця за 12 земних років.

 

Учитель природознавства: За Юпітером йде наступний газовий гігант – Сатурн. І знов ми попрацюємо на швидкість.

  1. 2800: (х + 8) = 40;

х + 8 = 70;

х = 62.

  1. 320 : (х – 15) = 4;

х – 15 = 80;

х = 95.

Сатурн – шоста планета від Сонця. За своїми розмірами він другий серед планет Сонячної системи. Сатурн має 62 супутника. Титан – найбільший з них. Титан другий за розмірами в Сонячній системі після Ганімеда. Маса Сатурна в 95 разів перевищує масу Землі. У Сатурна 4 кільця: 3 головних і одне більш тонке. Сатурн обертається навколо Сонця приблизно за 10759 земних діб (це приблизно 29,5 років).

Учитель математики: Ми наблизились до сьомої планети від Сонця. Це Уран. Коментуючи з місця, розв'яжемо наступні рівняння:

  1. 10 · (8 + х) = 350;

х = 27.

  1. (51 – х) · 20 = 800;

х = 11.

Уран – сьома планета від Сонця. Він третій за розмірами серед планет Сонячної системи. Діаметр Урана в 4 рази більше за діаметр Землі, а маса його більше за земну більше ніж у 14 разів. Уран має 27 супутників. У цієї планети 11 кілець. Усі вони є дуже тонкими.              Уран обертається навколо сонця за 84 земних роки.

Учитель природознавства: Завершує парад планет – Нептун. Це найбільш віддалена від Сонця планета. Він четвертий за розмірами та третій за масою серед планет Сонячної системи. Нептун має 14 супутників. У нього 4 кільця: 2 широких і 2 вузьких. Нептун обертається навколо Сонця за 164 земних роки. Якщо Ви запам'ятали коротку інформацію про нього, то Ви зможете самі перевірити корені рівнянь наступної домашньої роботи.(Учитель математики вивішує д.з.)

V. Рефлексія. Учитель природознавства:

Усі газові гіганти мають кільця. Сатурн і Нептун мають по 4 кільця. Юпітер – 3, Уран – 11.

6 планет з восьми мають супутники: Земля–1, Марс–2,                   Юпітер –69, Сатурн –62, Уран –27; Нептун –14.

Учитель математики робить підсумок виконаної роботи та повідомляє результати навчальних досягнень учнів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

doc
Додано
24 лютого 2020
Переглядів
513
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку