Рідне місто моє Рогатин. Розробка

Про матеріал

Історики досі сперечаються про те, коли саме виник Рогатин: були це часи Київської Русі, чи Галицько-Волинського князівства, чи пізніші середньовічні? Та відомо, що вже у середині XIV століття він згадується як місто-фортеця. А ще те, що у ХІІ столітті на цих землях господарювали правнуки Ярослава Мудрого – Ростиславичі. Землях, здавна заселених слов'янськими племенами. Галичани кажуть, що місту вже, як мінімум, 800 років.

Символом Рогатина є благородний олень, який, за легендою, вивів з лісу дружину руського князя Ярослава Осьмомисла, що заблукала на полюванні. А на тому місці, звідки вона вийшла, і було засноване місто. Оленячий ріг є і на древньому гербі Рогатина.

Перегляд файлу

Р

АвторПопелюшки” – Шарль Перро, брати Ґрімм та інші Історія казки «Попелюшка», написаної більш ніж 300 років тому, надзвичайно цікава.

Наприклад, брати Грімм ще в дитинстві почули її від своєї французької гувернантки (няні) і вирішили, що ця казканародна. Так вона потрапила до їхньої збірки фольклорних казок. На основі сюжету «Попелюшки» пізніше з’явилося багато інших художніх творів. Ось основні з них: 1697 Казка Ш. Перро (Франція) 1814 Казка братів Грімм (Німеччина) 1817 Опера Дж. Россіні (Італія) 1944 Балет С. Прокоф’єва (СРСР) 1947 Художній фільм «Попелюшка» за п’єсою Є. Шварца (СРСР) 1950 з оновленням версій кожні 7-8 років Мультфільм-казка «Попелюшка» Уолта Діснея (США)  1973 Художній фільм «Три горішки для Попелюшки» (Чехословаччина та ГДР)

Джерело: https://dovidka.biz.ua/hto-avtor-popelyushki/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

 

ідне місто моє  Рогатин.       

                                   

 

 

 

 

Історики досі сперечаються про те, коли саме виник Рогатин: були це часи Київської Русі, чи Галицько-Волинського князівства, чи пізніші середньовічні? Та відомо, що вже у середині XIV століття він згадується як місто-фортеця. А ще те, що у ХІІ столітті на цих землях господарювали правнуки Ярослава Мудрого – Ростиславичі. Землях, здавна заселених слов’янськими племенами. Галичани кажуть, що місту вже, як мінімум, 800 років.

 

 

  • Символом Рогатина є благородний олень, який, за легендою, вивів з лісу дружину руського князя Ярослава Осьмомисла, що заблукала на полюванні. А на тому місці, звідки вона вийшла, і було засноване місто. Оленячий ріг є і на древньому гербі Рогатина.
  • На Ринковій площі, яка зберегла своє місце і назву ще з князівських часів, здавна проводились ярмарки, які не поступались львівським. У XVI столітті місто було важливим ремісничо-торгівельним осередком, та ще раніше отримало Магдебурзьке право. Через Рогатин протікає річка із цікавою назвою Гнила Липа.
  • Свого часу у Рогатині діяло одне із перших в Україні церковних братств. Саме на його кошти у 1650 році при Церкві Святого духа було створено унікальний іконостас, який досі вважається визначним надбанням не лише українського, а й світового мистецтва.
  • Рогатин цікавий старовинними сакральними спорудами. Миколаївський костел кінця XV – початку XVI століть, збудований у ренесансно-готичному стилі. Дерев‘яна церква св. Миколая із дерев‘яною дзвіницею зведена у 1729 року. Заслуговує особливої уваги й церква Різдва Пресвятої Богородиці, що розташувалась у центрі міста. Це храм часів Галицького князівства (ХІ століття). А ще на вулиці Грицая знаходиться садиба ХVIII століття.
  • Сьогодні Рогатин відомий найперше як місто, звідки походить Роксолана. Рогатинці вважають, що саме звідси була викрадена та продана у турецьку неволю юна красуня Настя Лісовська.

 

 

                                             

Найвизначніша пам`ятка – унікальна церква.

У Рогатині знаходиться одна з найдавніших православних святинь України – Церква Святого Духа – абсолютно унікальна пам`ятка дерев’яної архітектури та живопису XVI-XVII століть. Вона заслуговує на окрему розповідь.

Рогатинський Храм Святого Духа відносять до десяти найцінніших дерев’яних сакральних споруд України. Ніхто точно не знає, коли було зведено святиню, та одна з її стін красномовно засвідчує дату 1598 року. Кажуть, колись цей храм був фортецею…

Зайшовши всередину, ви побачите дивовижний старовинний іконостас 1650 року, який має аж 5 ярусів. У своєму роді він вважається найстаршим зі всіх, що збереглися в Україні. Створювали його не італійські чи французькі художники, а талановиті місцеві малярі, заручившись допомогою майстрів львівської малярської школи. А працювали вони на замовлення одного із перших в Україні церковних братств. Шедевр, написаний олійними фарбами, поєднав у собі ренесансний та бароковий стилі.

Найстарішою іконою храму є створена у середині XVI століття “Іоанн Хреститель з житієм”, написана темперою. Цікава вона ще й тим, що зображує все життя святого в одній картині.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
16 серпня 2019
Переглядів
943
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку