Планування гуртка "Історичне краєзнавство" на 2 семестр

Про матеріал
Матеріал містить планування за програмою «ІСТОРИЧНЕ КРАЄЗНАВСТВО» (Скриль І. А.) «Рекомендовано Міністерством освіти України» (лист МОН України від 14.07.2017 № 1/11-7083)
Перегляд файлу

Г У Р Т О К

 

 

 

 

 

1.

Довідники, путівники та інша краєзнавча література про рідний край. Об’єкти краєзнавчих досліджень: історичні, архітектурні та інші пам’ятні місця

11.01

 

2.

Практичне заняття. Вивчення кордонів рідного краю. Робота з краєзнавчою літературою про рідний край. Ознайомлення з маршрутами походів по рідному краю

12.01

 

3.

Екологічні маршрути та екологічні стежки. Червона книга України. Роль юних туристів-краєзнавців в охороні навколишнього середовища

18.01

 

4.

Практичне заняття. Заповідники та заказники як форма збереження окремих ділянок незайманої природи для наукових досліджень

19.01

 

5.

Рідний край у далекому минулому, його територія, кордони та населення.

25.01

 

6.

Виявлення та опис пам’ятних місць на території рідного краю.

26.01

 

7.

Вивчення краєзнавчих об’єктів на території рідного краю

01.02

 

8.

Роль нумізматики у вивченні історії рідного краю, створення колекцій.

02.02

 

9.

Практичне заняття. Вивчення літератури з історії рідного краю та

 

архівних даних. Записи спогадів старожилів.

08.02

 

10.

Зустрічі з учасниками історичних подій або їх родичами, записи їх спогадів, обробка листів, документів, фотографій

09.02

 

11.

Практичне заняття. Вивчення картографічного матеріалу рідного краю.

15.02

 

12.

Екскурсії та походи з метою ознайомлення і вивчення пам’ятників історії та культури рідного краю.

16.02

 

13.

Ведення щоденника досліджень.

22.02

 

14.

Дослідницька робота з вивчення географічних назв та легенд.

23.02

 

15.

Дослідницька робота з вивчення мікротопонімів свого населеного пункту (села, селища, міста).

01.03

 

16.

Практичне заняття. Записи старовинних пісень, обрядів.

02.03

 

17.

Збирання старих фотографій, поштівок, листівок, малюнків, гравюр, афіш, плакатів, картин.

09.03

 

18.

Практичне заняття. Збирання старовинних монет та інших грошових знаків.

15.03

 

19.

Ознайомлення з Положеннями та Умовами проведення різних зльотів та змагань.

16.03

 

20.

Визначення мети і завдань туристських подорожей, краєзнавчих екскурсій та експедицій, розробка маршрутів до них.

22.03

 

21.

Підбір групи та розподіл обов’язків. Підготовка спорядждення та топографічних матеріалів.

23.03

 

22

Правила особистої гігієни (догляд за шкірою, зубами, чистота ніг тощо).Гігієна одягу та взуття (правильний вибір взуття та одягу).

 

Гігієна харчування та водосолевий режим. Профілактика захворювань і травмувань під час подорожі.

 

29.03

 

23

Допомога при травмах і захворюваннях, що виникли через неправильні дії туристів (опіки, рани, порізи, отруєння).

30.03

 

24

Потертості, мозолі, переломи та їх види, вивихи, розтяги, струс мозку, удари голови, живота, грудей.

05.04

 

25

Гостра судинна недостатність, непритомність, шок.

 

Види кровотеч. Правила та техніка накладання джгута. Похідна аптечка.

06.04

 

26

Практичнезаняття. Накладання пов’язок, шин при різних типах переломів, вивихів, розтягів.

12.04

 

27

Практичне заняття . Виготовлення нош з підручних матеріалів, способи транспортування потерпілого, техніка реанімації. Допомога при травмах та отруєнні травами, грибами.

13.04

 

28

Улаштування місць привалів і ночівель – загальні вимоги. Вибір місця привалу й ночівлі з урахуванням безпеки, гігієни та санітарних норм і потреб, рельєфу та інших природних факторів, зміни погоди тощо.

19.04

 

29

Охорона природного середовища. Заготівля дров. Типи вогнищ.

20.04

 

30

Практичне заняття. Встановлення наметів на місцевості. Улаштування місця для вогнища. Розпалювання вогнищ різного типу. Аналіз можливих небезпечних ситуацій в залежності від вибору місця розташування тимчасового табору.

26.04

 

31

Вимоги до організації харчування в польових умовах.

 

Види продуктів харчування та їх калорійність, потреби людини у різноманітті продуктів.

27.04

 

32

Експлуатація приладів (примусів тощо) для приготування їжі.

Вимоги до одягу та взуття учасників приготування їжі у польових умовах. Практичне заняття. Приготування їжі в польових умовах.

 

11.05

 

33

Підготовка та проведення краєзнавчої експедиції як форми комплексного закріплення та реалізації набутих вихованцями знань, умінь та навичок у навчальному році

17.05

 

34

Мета та завдання туристсько-краєзнавчої експедиції. Вивчення району експедиції. Методи збирання історико-краєзнавчих матеріалів.

18.05

 

35

Польовий зошит та польовий щоденник, вимоги до їх ведення, спеціальні запитальники.

24.05

 

36

Практичне заняття. Розподіл обов’язків між членами групи. Робота з картографічним матеріалом з метою розробки маршруту експедиції. Складання кошторису та матеріальне забезпечення експедиції. Підготовка запитальників.

 

25.05

 

37

Аналіз навчання вихованців, повторення основних розділів вивченого матеріалу, питань безпечної участі у туристсько-краєзнавчих заходах. Завдання на літо.

 

31.05

 

 

docx
Додано
15 січня 2022
Переглядів
654
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку