Г У Р Т О К
|
|
|
|
|
1. |
Довідники, путівники та інша краєзнавча література про рідний край. Об’єкти краєзнавчих досліджень: історичні, архітектурні та інші пам’ятні місця |
11.01 |
|
|
2. |
Практичне заняття. Вивчення кордонів рідного краю. Робота з краєзнавчою літературою про рідний край. Ознайомлення з маршрутами походів по рідному краю |
12.01 |
|
|
3. |
Екологічні маршрути та екологічні стежки. Червона книга України. Роль юних туристів-краєзнавців в охороні навколишнього середовища |
18.01 |
|
|
4. |
Практичне заняття. Заповідники та заказники як форма збереження окремих ділянок незайманої природи для наукових досліджень |
19.01 |
|
|
5. |
Рідний край у далекому минулому, його територія, кордони та населення. |
25.01 |
|
|
6. |
Виявлення та опис пам’ятних місць на території рідного краю. |
26.01 |
|
|
7. |
Вивчення краєзнавчих об’єктів на території рідного краю |
01.02 |
|
|
8. |
Роль нумізматики у вивченні історії рідного краю, створення колекцій. |
02.02 |
|
|
9. |
Практичне заняття. Вивчення літератури з історії рідного краю та
архівних даних. Записи спогадів старожилів. |
08.02 |
|
|
10. |
Зустрічі з учасниками історичних подій або їх родичами, записи їх спогадів, обробка листів, документів, фотографій |
09.02 |
|
|
11. |
Практичне заняття. Вивчення картографічного матеріалу рідного краю. |
15.02 |
|
|
12. |
Екскурсії та походи з метою ознайомлення і вивчення пам’ятників історії та культури рідного краю. |
16.02 |
|
|
13. |
Ведення щоденника досліджень. |
22.02 |
|
|
14. |
Дослідницька робота з вивчення географічних назв та легенд. |
23.02 |
|
|
15. |
Дослідницька робота з вивчення мікротопонімів свого населеного пункту (села, селища, міста). |
01.03 |
|
|
16. |
Практичне заняття. Записи старовинних пісень, обрядів. |
02.03 |
|
|
17. |
Збирання старих фотографій, поштівок, листівок, малюнків, гравюр, афіш, плакатів, картин. |
09.03 |
|
|
18. |
Практичне заняття. Збирання старовинних монет та інших грошових знаків. |
15.03 |
|
|
19. |
Ознайомлення з Положеннями та Умовами проведення різних зльотів та змагань. |
16.03 |
|
|
20. |
Визначення мети і завдань туристських подорожей, краєзнавчих екскурсій та експедицій, розробка маршрутів до них. |
22.03 |
|
|
21. |
Підбір групи та розподіл обов’язків. Підготовка спорядждення та топографічних матеріалів. |
23.03 |
|
|
22 |
Правила особистої гігієни (догляд за шкірою, зубами, чистота ніг тощо).Гігієна одягу та взуття (правильний вибір взуття та одягу).
Гігієна харчування та водосолевий режим. Профілактика захворювань і травмувань під час подорожі.
|
29.03 |
|
|
23 |
Допомога при травмах і захворюваннях, що виникли через неправильні дії туристів (опіки, рани, порізи, отруєння). |
30.03 |
|
|
24 |
Потертості, мозолі, переломи та їх види, вивихи, розтяги, струс мозку, удари голови, живота, грудей. |
05.04 |
|
|
25 |
Гостра судинна недостатність, непритомність, шок.
Види кровотеч. Правила та техніка накладання джгута. Похідна аптечка. |
06.04 |
|
|
26 |
Практичнезаняття. Накладання пов’язок, шин при різних типах переломів, вивихів, розтягів. |
12.04 |
|
|
27 |
Практичне заняття . Виготовлення нош з підручних матеріалів, способи транспортування потерпілого, техніка реанімації. Допомога при травмах та отруєнні травами, грибами. |
13.04 |
|
|
28 |
Улаштування місць привалів і ночівель – загальні вимоги. Вибір місця привалу й ночівлі з урахуванням безпеки, гігієни та санітарних норм і потреб, рельєфу та інших природних факторів, зміни погоди тощо. |
19.04 |
|
|
29 |
Охорона природного середовища. Заготівля дров. Типи вогнищ. |
20.04 |
|
|
30 |
Практичне заняття. Встановлення наметів на місцевості. Улаштування місця для вогнища. Розпалювання вогнищ різного типу. Аналіз можливих небезпечних ситуацій в залежності від вибору місця розташування тимчасового табору. |
26.04 |
|
|
31 |
Вимоги до організації харчування в польових умовах.
Види продуктів харчування та їх калорійність, потреби людини у різноманітті продуктів. |
27.04 |
|
|
32 |
Експлуатація приладів (примусів тощо) для приготування їжі. Вимоги до одягу та взуття учасників приготування їжі у польових умовах. Практичне заняття. Приготування їжі в польових умовах.
|
11.05 |
|
|
33 |
Підготовка та проведення краєзнавчої експедиції як форми комплексного закріплення та реалізації набутих вихованцями знань, умінь та навичок у навчальному році |
17.05 |
|
|
34 |
Мета та завдання туристсько-краєзнавчої експедиції. Вивчення району експедиції. Методи збирання історико-краєзнавчих матеріалів. |
18.05 |
|
|
35 |
Польовий зошит та польовий щоденник, вимоги до їх ведення, спеціальні запитальники. |
24.05 |
|
|
36 |
Практичне заняття. Розподіл обов’язків між членами групи. Робота з картографічним матеріалом з метою розробки маршруту експедиції. Складання кошторису та матеріальне забезпечення експедиції. Підготовка запитальників.
|
25.05 |
|
|
37 |
Аналіз навчання вихованців, повторення основних розділів вивченого матеріалу, питань безпечної участі у туристсько-краєзнавчих заходах. Завдання на літо.
|
31.05 |
|
|