Подорож по сторінках Сімейної книги». (Родинні зустрічі)

Про матеріал
У кожного з нас є найдорожчі нам люди. Хто це? Звичайно ж, тато, мама, братик, сестричка — це найрідніші на світі люди, які один одного шанують, люблять і є членами єдиної сім'ї. Сім'я, мов сонечко, зігріває дитину від народження і до кінця днів. Родина — це гніздечко любові й тепла для кожного з нас, у ній панує злагода, повага до старших, особливо бабусь і дідусів. Адже вони — коріння сім'ї, прожили довге жит¬тя, багато знають, вміють. Кожна сім'я — це частинка ве¬ликого українського народу.
Перегляд файлу

C:\Users\Администратор\Desktop\images (3).jpg

 

 

«Подорож  по  сторінках  

Сімейної  книги».

(Родинні зустрічі)

 

Гусейнова С.В. методист

 

 

     Тема: «Подорож по сторінках Сімейної книги».

    

Хід заходу.

     1-ша ведуча.

Доброго дня, шановні батьки та дорогі діти! Сьогоднішню нашу зустріч ми хочемо присвятити найдорожчому, що маємо – сім'ї, сімейним взаємовідносинам та сімейному вихованню.

   Сім'я — це початок всьому: навчанню, вихованню, розвитку особистості. Вона немов би маленька клітинка організму, яка, мов краплина води, відображає і успіхи, і проблеми, і досягнення суспільства.

     2-га ведуча. У кожного з нас є найдорожчі нам люди. Хто це? Звичайно ж, тато, мама, братик, сестричка — це найрідніші на світі люди, які один одного шанують, люблять і є членами єдиної сім'ї. Сім'я, мов сонечко, зігріває дитину від народження і до кінця днів. Родина — це гніздечко любові й тепла для кожного з нас, у ній панує злагода, повага до старших, особливо бабусь і дідусів. Адже вони — коріння сім'ї, прожили довге жит­тя, багато знають, вміють. Кожна сім'я — це частинка ве­ликого українського народу.

     1-ша ведуча. А зараз для всіх батьків діти прочитають вірші.

   (Діти читають вірші.)

Мама.

Чи є в світі що світліше,

Як мамині очі,

Що все зорять за дітками,

Як вдень, так і вночі?

Чи є в світі що щиріше,

Як серденько мами,

Яке б’ється для дитини

Днями і ночами?

Чи є в світі що дорожче,

Як мама кохана,

Що трудиться для дитини

До ночі від ранку?

 

Матусині очі.

На мене звернені очі:

Великі, карі, жіночі.

В своїй любові бездонні.

Магічні, як у Мадонни.

Добром налиті до краю.

Я з них наснагу черпаю.

За них я Богу молюся –

Кохані очі матусі.

 Татова любов.

Татова любов — як літній день,

Пахне потом, хлібом, споришами…

Не знайти такої вам ніде, —

Ну — хіба що, на долонях мами.

Татова любов — як джерело,

Чиста, світла: п’ю — і не нап’юся.

Ще такої в світі не було, —

Ну, хіба що, у очах матусі.

                                        Татова любов — немов меди,

Солодко від неї, аж не йметься.

Спробуй, ще таку десь віднайди, —

Ну, хіба що, в материнськім серці.

Татова любов — мов океан,

Де — ні дна, ні берега земного…

В неї, справді виміру нема,

Бо вона, як в матері, від — Бога.

     2-га ведуча. Прекрасно, коли батьки і діти збираються разом. Проте гірко, що це трапляється нечасто: як правило, лише під час свят або за вечерею.

     Як правило, більшість часу ви, батьки, проводите не вдома, а на роботі, не зі своїми дітьми, а з тими людьми, з якими  вас пов’язала щоденна робота. І саме цим людям ви, за обставинами,  присвячуєте більше часу, ніж своїм власним дітям.  І іноді забуваєте, що вашим дітям так хочеться, щоб тато чи мама не лише підійшли  до них для того, щоб наготувати сніданком, перевірити домашнє завдання, а вибрали б хоча б годинку, щоб разом відпочити та погратися.

     Тож, шановні батьки, сьогодні ви маєте можливість, хоча б на краплинку, надолужити це -  поспілкуватися, відпочити разом зі своїми дітьми та більше пізнати їх.

    Пропонуємо вам вирушити  в уявну «Подорож по сторінках Сімейної книги».

     1-ша ведуча. До подорожі запрошуємо присутніх батьків та дітей.

 

1-ша сторінка «Секрет мого імені».

     2-га ведуча. Відгадайте загадку.         

                                            А відгадайте-но: що я таке?

Всі хочуть, як народиться дитина,

Щоб я було красиве і дзвінке,

Бо носить все життя мене людина.

                                                     (Ім’я)

     Тож, пропонуємо до вашої уваги перегорнути першу  сторінку «Сімейної книги», яка має назву - «Секрет мого імені».

     Діти, а чи знаєте ви,  що означає ім’я вашого тата чи  мами? А ви, дорослі, знаєте,  що означають імена ваших дітей? Розкажіть, будь ласка.

     (Діти і батьки по-черзі відповідають. Після кожної розповіді ведуча по-черзі розповідає про значення того чи іншого імені.)

      МАРІЯ - ім'я  староєврейського походження. За однією версією це ім'я означає - гірка, за іншою - кохана, за третьою - уперта. Марія відповідальна, працелюбна, чуйна, любить справедливість. До навколишніх вона ставиться з великою теплотою, тому біля неї часто гріються люди, яким необхідна ласка і турбота. Чужа біда викликає у неї щире бажання допомогти людині. Марія віддана своїм дітям, вона дуже їх любить.

     ЯКІВ - ім'я являє собою російську форму від давньоєврейського імені Іаков, переклад якого в переносному значенні можна розуміти як "другий по народженню". Яків з самого дитинства займає позицію розважливої і практичної дитини. Не просто сходиться з новими людьми. Яків дуже цінує дружбу, переваги віддасть старим, перевіреним товаришам, ніж новим.  Яків завжди з повагою ставиться до свого батька. У них своєрідний кармічний зв'язок, який зберігається протягом всього часу. Яків трудоголік, він завжди намагається довести нові справи до кінця.

     ВАЛЕНТИНА - в перекладі з латинської означає - здорова, сильна. Валентина зростає доброю з раннього дитинства. Вона ніколи не чекає нагороди за свою допомогу, вона робить це не з корисливих спонукань, а тому, що просто не може бачити чуже горе. Валентина дуже гостинна господиня, легка на підйом, в гостях вона завжди запропонує допомогу господарці будинку. Вона досить проста у спілкуванні, зазвичай буває весела, гостинна і також сама любить ходити в гості. У шлюбі практично весь вільний час вона присвячує чоловікові та дітям.

      КОНСТЯНТИН - в перекладі з латинської означає - стійкий, постійний. Костянтин - це відповідальна та сумлінна людина. Однак він хитрий і впертий. У свою справу вкладає всю душу. Делікатний. Володіє багатою уявою.  Характер Костянтина досить складний і суперечливий, у ньому сплетені сталість з непостійністю. Він володіє тонким чуттям до прекрасного, що в різній мірі є практично в кожній людині. Характер Костянтина не дозволяє йому поділяти думку більшості.

 ЛАРИСА - від латинського слова "ларус",  яке означає - чайка. Лариса ніколи не нав'язує людям свої думки і переживання, часто вона багато чого приймає близько до серця, тому що легко  ранима. Лариса володіє покірним, замкнутим характером. Іноді вона присвячує своїй роботі все життя. Власниця цього імені талановита, досягає успіхів у лінгвістиці, філології, програмуванні. Вона дуже любить дітей, може стати хорошим вихователем.

    ВОЛОДИМИР - слов'янського походження, означає - "володіє світом". Володимиру дуже подобається комфорт і затишок, дорогі меблі і зі смаком оформлені кімнати. Володимир дуже охайний. В навколишніх він цінує силу і  розум. Для Володимира характерні активність, дипломатичність, швидка реакція. Він дуже самолюбний, для нього важлива думка оточуючих. Образ не забуває. Володимир - заповзятлива, компанійська людина. Досить часто він займає високе положення в суспільстві.
     СЕРГІЙ - від старослов’янського імені Сергіус, що означає: «високий, високопоставлений». Свої емоції Сергій часто тримає глибоко в собі. Він краще буде проявляти переживання своїми діями, ніж словами. Сергій вміє дбати і переживати за ближнього. До роботи і до справи Сергій ставиться дуже сумлінно, завжди намагається стримати дане слово, ну а якщо у нього не виходить зробити обіцяне, то він обов'язково попередить про це людину. Сергій не багатослівний, не любить пліткувати. Дуже любить і поважає батьків і родичів. Він завжди з ними згідливіший, не ображає їх. Ну от самого Сергія досить легко образити, ні він, звичайно не покаже образи, просто всередині себе буде переживати.

     ІРИНА - в перекладі з грецької означає - «мир, спокій». В імені Ірина добре поєднуються такі якості, як твердість, життєрадісність, рухливість і цілеспрямованість. Часто Ірини володіють незалежністю і тому всі ці якості практично не піддаються зміні в процесі виховання. Ірина самостійна, рішуча, може робити вчинки, характерні для чоловіків. Ірина товариська, пряма і різка в своїх судженнях. Набагато затишніше вона відчуває себе в чоловічій компанії, в жіночому суспільстві їй нудно.

2-га сторінка «Сімейний календар».

     1-ша ведуча. Кожна сім'я має свій, відмінний від інших, сімейний календар, до якого вона вносить дати, найбільш важливі для її членів. Тож,  наступною  сторінкою  нашої «Сімейної книги»  буде - «Сімейний календар».

    Для кожного дорослого і для кожної дитини ми підготували ряд запитань, відповідати на які слід чітко і звичайно, правильно.

Запитання для батьків:

                                                     І.

  • В якому місті чи селищі народилася ваша дитина?
  • У якому віці у вашої дитини виріс перший зуб?
  • Коли ваша дитина вперше спробувала цукерки?

                                          ІІ.

  • О якій годині народилася ваша дитина?
  • В якому класі ваша дитина отримала першу двійку?
  • Скільки повних років та місяців вашій дитині?

                                             ІІІ.

  • Коли у вашої дитини випав перший зуб?
  • Яке перше слово сказала ваша дитина?
  • В якому році ваша дитина пішла до школи?

                                              ІV.

         - Коли ваша дитина зробила свої перші кроки?

      -  У якому віці ваша дитина навилася казати: «Дякую»?

    -   У якому році ваша дитина має закінчити повну середню школу?

Запитання для дітей:

                                       І.

  • Коли народилася твоя мама?
  • У якому віці твоя мама закінчила школу?

                             ІІ.

  • Коли відзначає день народження мами твоєї мами ?
  • Коли одружилися твої батьки?

                               ІІІ.

  • В якому місті чи селищі народилася твоя мама?
  • В якому віці твоя мама вийшла заміж?

                                   ІV.

  • У скільки років твій тато пішов до школи?
  • У якому році народилася перша дитина твого тата?

 

 3-тя сторінка «Маленькі штрихи

до портрета родини».

     2-га ведуча.  А зараз пропонуємо вам  інтерв’ю, результати якого наповнять 3 сторінку «Сімейної книги» під назвою «Маленькі штрихи до портрета родини». Тепер кожен відповідає лише на одне питання, проте це слід зробити якнайшвидше.

Запитання для батьків:

  • Якого кольору очі у вашої дитини?
  • Якого розміру взуття носить ваша дитина?
  • Якими лагідними словами ви звертаєтесь до вашої дитини?
  • Хто найчастіше виконує домашні завдання вашої дитини?

                                                  Запитання для дітей:
       -  Які книги любить читати твоя мама?

  • Назви улюблену страву твоєї мами.
  • Які пісні найчастіше співає твоя мама?
  • Улюблене заняття твого тата.

4-та сторінка  «Ідеальні батьки та діти».

     1-ша ведуча. Кожен батько та кожна мати мріє бачити свою дитину ідеальною. А як же діти? Мабуть це не буде великим відкриттям, що кожна дитина або вважає своїх батьків ідеальними, або також мріє про це. Проте, як правило,  ідеальні люди бувають лише вигадані. І кожен з нас, як і дорослий, так і дитина,  має певні недоліки, яких хотів би позбутися. Давайте наберемося сміливості та спробуємо їх назвати. Ваші відповіді  складуть 4 сторінку «Сімейної книги»,  яка називається «Ідеальні батьки та діти».

      

     (Ведуча кидає м'яч комусь із батьків. Той, хто спіймав м'яч, має закінчити фразу: «Якщо б я був ідеальним батьком, то я б...».
Потім дорослий кидає м'яч своїй дитині, і та закінчує фразу: «Якщо б я був ідеальною дитиною, то я б...»  і так далі. )
 

5-та сторінка «Улюблені страви».

       1-ша ведуча. Мабуть немає серед вас жодного, хто б не любив смачненько попоїсти. І мабуть у кожного є своя улюблена страва. Відкрийте нам свої уподобання і складіть 5 сторінку «Сімейної книги» під назвою «Улюблені страви».

   

      (Завдання: дітям дається слово, яке означає якусь страву, діти описують його, не називаючи цього слова, а батьки повинні здогадатися про що мова.

   Слова: торт, йогурт, шоколадка, млинці, молоко, тушкована капуста, зефір, мармелад, плов, каша, варення, смажена картопля, пельмені.)

 

6-та сторінка «Родовідне дерево».

     1-ша ведуча. Важливою сторінкою «Сімейної книги»  є «Родовідне дерево». На кожному родовідному дереві, яке ще іноді називають генеалогічним, можна прочитати не тільки долю однієї сім'ї, а справжню книгу життя, історію цілої нації. Бо ж кожна сім'я — це частинка суспільства, яка відображає всі процеси, які в ньому відбуваються.

     Наші прадіди уявляли життя людей на землі як велетенське Дерево Роду. Свій маленький листочок на цьому дереві має кожен із вас, діти. Гілки – ваші батьки, їхні сестри і брати. Стовбур – дідусі й бабусі. Відростки - їхні брати і сестри. Коріння – батьки ваших дідусів і бабусь. У кожної гілочки або коріння є своє ім’я. Чим міцніше росте дерево – тим більше є рід.

     Давайте зараз кожна  сім'я  намалює своє родовідне дерево і потім усі дерева поєднаємо в один прекрасний квітучий сімейний сад.

     (Кожній сім'ї дається аркуш паперу і олівці для малювання.)

     1-ша ведуча.    Доброю  та  щирою  видалося наша зустріч.  І це не  дивно, адже  тут  зібралися  найрідніші  та найближчі  кожному з вас  люди. Вони  подарували   вам   життя,   любі   діти,   і   вчать   вас   людських   правил, збагачують розум, вкладають у душу добрі слова.
     Великий педагог Костянтин Ушинський писав: «Важко передати словами те, щось  особливо  світле,  коли  ми згадуємо теплоту рідного сімейного гнізда. До глибокої  старості  залишаються  у  нас  якісь  задушевні  зв'язки з тією сім'єю, з якої  ми  вийшли.  Нам  якось  важко  уявити  собі,  що  ці  зв'язки  вже розірвані назавжди,  але  це  сімейне  почуття  час  від  часу  пробуджується  в нас і так до останніх днів життя».
     2 ведуча.  Любіть  же,  шануйте,  поважайте  найближчих людей своїх, свою родину:  батька,  матусю,  бабусю,  дідуся,  братів та сестричок.  Завжди будьте чемними, допомагайте їм у всьому. Пишайтеся своїм родом та пам'ятайте місце, де  народилися,  рідну  оселю,  свій  народ  та  нашу  українську  щедру  землю.
     А  вам,  шановні  дорослі,  щира  подяка за  ваших  дітей, за їхню відвертість, безпосередність, почуття гумору, кмітливість, доброту.

.

 

 

docx
Додано
17 серпня 2020
Переглядів
443
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку