Подорож "Ярмарок професій"

Про матеріал
Протягом подорожі ярмарком професій діти дізнаються про окремі професії, ознайомляться з професіями запрошених батьків, розкажуть про професію своєї мрії, навчаться виступати перед публікою.
Перегляд файлу

Вихователь.

Доброго дня всім присутнім.

Настає такий час, коли кожна дитина чи підліток починає замислюватись про самостійність, визначеність у житті. А щоб бути самостійним треба працювати, знайти собі професію. І ось тут можна розгубитись. Як певний епіграф давайте переглянемо мультфільм.

 

Перегляд 1 серії мультфільму «Калейдоскоп професій».

 

Вихователь.

Ми обов’язково продовжимо переглядати наступні серії цього мультфільму, в яких будемо конкретно знайомитись з різними професіями, а поки що погляньте навколо… Нас оточує безліч речей, необхідних для навчання, праці і відпочинку. Будь-яка річ – результат праці людей різних професій. Багато людей працюють цілодобово, щоб у нас було світло, тепло, затишно. Усі професії важливі і потрібні. Поганих професій не буває. І яку б ви не обрали, скажу вам, що глибоку вдячність і пошану викликає завжди той, хто чесно працює. Своєю працею кожен приносить користь іншим людям.

 

Сьогодні метою нашої зустрічі є ознайомлення з деякими професіями, ви повинні зрозуміти важливість свідомого обрання професії та заняття, яке лежить до душі, буде покликанням на все життя. А проведемо ми його у формі ярмарку.

 

(Звучить народна музика)

Ярмарки на Україні існують давно. Спочатку для обміну речей, пізніше для торгівлі. Бо ярмарок — це торгове дійство. Нині на ярмарках все частіше організовують виставки, на яких підписуються контракти купівлі-продажу. Проводяться зустрічі з цікавими людьми, концерти аматорських колективів, просто зустрічаються друзі за чашкою кави, щоб поспілкуватися, поділитися своїми планами. Ось і ми сьогодні поспілкуємося, згадаємо, де були, зустрінемося з цікавими людьми, поділимося планами.

Поки ти їв, і спав, і ріс

Поки малий ще ти на зріст,

Мабуть, вже тисячі людей

Подбали про життя твоє.

 Аби ти добре ріс,

Аби ти добре їв,

Щоб ти спокійно спав

І в різні ігри грав.

Ти став здоровим, молодець,

Сміливим і умілим,

А чим порадуєш людей,

Яким хорошим ділом?

Звісно, ярмарок професій величезний, обійти його за раз неможливо. Тому сьогодні наша мандрівка охопить лише деякі виставкові екземпляри на ярмарку.

 

 ВІТАЄМО НА НАШОМУ ЯРМАРКУ!

 

Учень.

Завітайте всі до нас!

Ми запрошуємо вас!

Ким ти зможеш працювати,

Будемо розповідати!

Учень.

Хто в лікарні по палаті

Ходить в білому халаті?

Хто людей з біди рятує,

Хто хвороби всі лікує?

Хто призначить процедури,

І таблетки, і мікстури,

Щоб здоровим буть довіку?

Це, звичайно, мудрий Лікар.

 

Вихователь.

Я вважаю, що професія лікаря є однією з найважливіших і найпотрібніших в світі. Але вона є й однією з найскладніших. І не тільки тому, що на лікаря треба довго вчитись, а ще й тому, що лікар бере на себе відповідальність за людські життя. І якщо лікар погано знає свою справу, від його помилок можуть постраждати люди.

 

Учень.

Хто на кухні хазяйнує?

Хто каструлями керує

І з ножем працює вправно?

Хто смачні готує страви,

Пиріжки пече рум'яні,

Варить борщ смачний, духмяний,-

Не відтягнеш і за вуха?

Хто цей майстер? Звісно ж Кухар.

 

Дуже важливою є професія кухаря. Я вважаю, що людина не могла б еволюціонувати, якби не навчилася видобувати вогонь і готувати на ньому їжу. Кухар — це не просто людина, яка вміє приготувати щось смачненьке, це митець, який створює кулінарні шедеври. Це людина в таланту та рук якої поліпшується настрій, адже хто не відчуває, як після смачненького одразу поліпшується настрій, а життя здається більш яскравим.

 

Учень.

От в кого тяжка робота, -

Аж чоло блищить від поту!

Рано-вранці я встаю, поле оглядаю.

Там вирує, колоситься

Золота густа пшениця.

Є садок, город і ферма.

І працюю я уперто.

Маю трактори сучасні

І комбайни першокласні.

На землі господарюю.

Добре всіх вас нагодую.

Фермер

Ця професія важка. Фермер працює з ранку до темна. Роботи вистачає: доглядати за тваринами, працювати в полі. Але ще ця професія є найнеобхіднішою, адже жодна людина не може існувати без продуктів харчування. А з`являються вони завдяки невтомній праці саме сільських трударів.                                   

 

Учень.

Йдуть до лави люди ці,

З касок світять ліхтарі.

Рівномірно, без упину

Стукотять, гудуть машини.

І вугілля щедру лаву

Розробляють тут на славу.

Шахтар.

Я думаю, що в жодної людини не виникає сумніву в важливості та потрібності нашій країні шахтарів. Адже наша держава, і Кривий Ріг в тому числі, має шахти, в яких видобувають корисні копалини. Також треба знати, що працювати в шахті може бути небезпечно, бо може трапитись вибух газу, який накопичується в породі, або обвал породи. Тому для цієї професії необхідними якостями є відмінне фізичне здоров`я та сила, а також хоробрість.

 

Учень.                               

Мчить супутник в сині далі,

Де зірки, мов жар.

Для ракети хто дав сталі?

Сталевар.

Літаки летять в просторі

Вище білих хмар.

Хто дав сталі для моторів?

Сталевар.

Йдуть авто – співають шини,

Ллється світло з фар.

Хто дав сталі для машини?

Сталевар.

А коли вам друкували

Рідний наш буквар,

Хто друкарням дав металу?

Сталевар.

Сталь зараз використовується всюди. Куди не кинь оком, все зроблено із заліза та сталі: машини, літаки, станки, труби, різні прилади. А отже до всього цього доклав свої руки сталевар. Ця професія потребує великої витривалості, фізичної сили, тож не кожен може стати сталеваром, а тільки найміцніший.

 

Учень.

Гроші витрачаю вміло:

Я вкладаю їх у діло.

Маю булочну й пекарню,

І салон, і перукарню.

Свиноферму, звідки м'ясо

Відправляю в цех ковбасний.

І скуповую товари,

І розвожу по базару.

Лік грошам я добре знаю,

Їх на вітер не пускаю.

Бізнесмен.

 

Учень.

Серед тисячі професій є професія вчителя, і вона - одна з найголовніших.

 Бо немає України без рідної неньки,

 А без вчителя-людини збідніє серденько.

 Тож нехай кожен у нас пам'ятає,

 Що вчитель - найвищу посаду займає.

 І перш, ніж у роль Президента вступити,

 Учитель повинен його научити.

Учень.

 Я хочу бути вчителем. Хочу працювати в школі, щодня дарувати дітям радість пізнання.

 Учителю! Тобі я подарую небо,

 Спів солов'я, зелені трави,

 І тихий шум ріки, вербову гілочку.

 Й ранкові сонячні заграви.

 На п'єдесталі світової слави,

 Учителю, тебе я пізнаю.

 Вклоняюся тобі доземно

 За мудрість і за вічну молодість твою.

 

Учень.

Увага! Не пропустіть! Запрошуємо дізнатися про найдивніші професії!

У світі існує безліч цікавих професій. Іноді вони здаються вигадкою, але їх існування є фактом. Отже, представляємо вашій увазі список дивних професій.

 

Учень.

Підбирач м'ячів. Такий вид професії існує в клубах по гольфу. Людина, яка працює на даній посаді, повинна просто стежити за м'ячиками і за тим, щоб вони не затримувалися за межами клубної території.

 

Учень.

Випробувач меблів. Ця професія є досить цікавою. Людині потрібно сідати на різні стільці і перевіряти ці вироби на міцність. Крім цього, знадобитися перевірка крісел, ліжок і т.д. чому не цікава професія?

 

Учень.

Перевертач пінгвінів. Всім добре відомо, що пінгвіни не можуть перевертатися самостійно. На жаль. З цієї причини на полюсних станціях, де частенько літають літаки, працює людина, що допомагає пінгвінам знову встати, коли ті задивляються на літак, що сідає або злітає. Цікава професія, чи не так?

 

Учень.

Мурашиний селекціонер. Взагалі для мене існування мурашиних ферм - це щось нове. Виявилося, що також є людина, якою спеціально здійснюється відбір особин для даних ферм. Найбільш часто вони розводяться з метою видобутку з них отрути для цілей медицини.

 

Учень.

Найманий родич. Дану послугу, що надається на платних умовах, в минулому році узаконили офіційно в Китаї. Її суть полягає в тому, що людина може на певний час купити «родичів» для того, щоб відсвяткувати весілля або щось інше. В принципі, дані послуги були у всіх країнах і раніше, але це було неофіційно.

 

Учень.

Гід по туалетах. Ця професія є офіційною в Японії. Людина, яка може завжди надати допомогу іншим знайти найближчий в місті туалет. За свої послуги він бере близько чотирьох центів.

 

 

 

 

Учень.

Черговик. Дані вакансії маються на службах під назвою «Стояльщики в черзі», це люди, готові за клієнта стояти в будь-якій черзі, терпіти і лаятися, загалом, ті, хто може зробити все, що знадобиться клієнту, і він зміг би отримати необхідний результат. Вартість послуг стояльщиків становить приблизно 40 доларів на годину.

 

Ось такі от цікаві професії, які існують насправді. Хто знає, можливо ви коли-небудь станете черговим перевертачем пінгвінів або навіть гідом по туалетах. У будь-якому випадку - головне щоб ваша робота приносила не тільки гроші, але і моральне задоволення.

 

Учень 1.

 Не за глибокими морями,

 Не за дрімучими лісами,

 Не в якомусь чужоземному царстві,

 А в нашому рідному Кривому Розі,

 Споконвіку живуть-поживають

 І горя не знають

 Дуже працьовиті українці.

 

Учень 2.

 Професіоналів серед них багато.

 Вони - майстри своєї справи.

 На роботу ідуть, як на свято.

 Шанують люди їх талант і славу.

 

 Учень 3.

 Батьки і діти - сім'я єдина.

 Шанувати будемо рідну Україну,

 Працювати будемо завзято,

 Щоб життя у нас було, як свято.

 

 

Вихователь.

Здавна відомо, що батьки для дітей є взірцем у житті, еталоном чистоти, доброти, порядності. Діти намагаються бути схожими на них. Адже від батьків діти успадковують все найкраще: характер, здібності й, нарешті, - талант. Талановиті батьки - талановиті діти!

І сьогодні батьки прийшли для того, щоб представити на нашому ярмарку свою професію, поділитися своїми думками стосовно тих знань, вмінь, навичок та рис характеру, які можуть знадобитись в їх професії.

 

 

 

Виступи батьків.

 

Вихователь.

Ну а на професію рятівника та пожежника нам пощастило подивитись зблизька завдяки тату Даніла Іваника Миколі Миколайовичу.

Згадаймо про цю подорож.

 

(фотозвіт під музику)

 

Вихователь.

Ну, а зараз давайте зачитаємо уривки з творів, які ви писали стосовно ваших майбутніх професій.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

 

 

Вихователь.

Мріяти – це завжди добре. З мрій народжується майбутнє. Психологи кажуть, що для того, щоб мрії здійснилися, необхідно їх візуалізувати, тобто зробити так, щоб на них можна було подивитись. А тому давайте зараз спробуємо намалювати наші мрії на цьому плакаті, а потім повісимо його в класі, щоб він постійно нагадував кожному з вас задля чого ви навчаєтесь та працюєте над собою щодня.

 

Діти малюють на плакаті. Звучить музика.

 

Вихователь.

Дуже добре. Картина наших мрій готова.

 

Учень.

 А врешті, якщо ми і не станемо професійними артистами, лікарями, спортсменами, кулінарами, то обов'язково оберемо собі іншу важливу професію і будемо справжніми громадянами, адже ми - майбутнє твоє, Україно!

 

 

 

 

 

 

 

 Учитель.

 Життя прожить - не поле перейти.

 Від труднощів не можна заховатись.

 Свою стежину слід в житті знайти,

Щоб в щасті й радості купатись.

 

Вибір професії — це справа не одного дня. Сьогодні ми зробили початок, а вдалий вибір залежить від вас. Звичайно, всі галузі й професії ми сьогодні не згадали. Ми ще не раз будемо знайомитись з новими професіями, обговорювати мрії. Зважуючи на все це, я впевнена, що ви виберете собі професію по душі.

 

1

 

doc
Додано
24 лютого 2019
Переглядів
762
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку