"Подумаємо про своє здоров*я" профілактичний захід

Про матеріал
Загальношкільний захід спрямований на формування навичок здорового способу життя, відповідальної поведінки, вміння сказати "Ні" в учнів-старшокласників.
Перегляд файлу

ЗАГАЛЬНОШКІЛЬНИЙ ЗАХІД

«Подумаємо про своє здоров’я»

1 Ведучий.  Доброго дня усім!

2 Ведучий Доброго вам здоров'я!

1 ведучий Щоб довго жити, треба мати міцне здоров’я. А щоб мати міцне здоров’я, необхідно вести здоровий спосіб життя і берегти свій орга­нізм від того, що його ослаблює, зокрема від поганих шкідливих звичок. Однією з таких звичок є куріння, алкоголь, вживання наркотичних речовин.

 

2 ведучий. Іноді діти починають пробувати шкідливі речовини, не задумуючись про наслідки. Перед кожною людиною в житті постає вибір – шкідливі речовини чи здоров’я.

Відео «Соціальна реклама здорового способу життя»                                                                                               

Слайд 1

1-й ведучий. Друзі, ви, мабуть, чули, що куріння називають забавою для дурнів. Адже тютюновий дим – це повітря і продукти горіння тютюну. В тютюновому димі є також отруйні речовини, як нікотин, синильна, мурашина, масляна і сірчана кислоти, оксид вугле­цю, свинець, миш’як, радіоактивний полоній, тютюновий дьоготь.

 Одна краплина нікотину вбиває коня. І це справді так. Велика сильна тварина падала від краплини страшної отрути. Дуже чутливі до нікотину птахи. Якщо  голуба  помістити  під скляний ковпак і впустити туди дим лише від однієї цигарки, через   кілька хвилин птах загине.

Слайд 2

2 й ведучий  Вчені підрахували, що курець, викурючи одну сигарету, вкорочує своє життя на 11 хвилин. За день, викуривши пачку – живе менше на 4 години, за місяць – менше на 112 годин, за рік – менше на 1384 години. Вважаючи, що у 1е високосному році 8760 годин, то цифра 1384 години є шостою частиною всього року. Це немало!

Слайд 3

1 ведучий  Всі органи людського тіла страждають від тютюну. У тютюну міститься 1200 отруйних речовин. Науково доведено, що куріння викликає 25 захворювань. У курців погана пам’ять, погане фізичне здоров’я, нестійка психіка, вони повільно думають, погано чують. Навіть зовні курці відрізняються від некурців: у них швидше в’яне шкіра, сипить голос, жовтіють зуби.

Слайд 4
2 ведучий Від куріння страждають і ті хто не палить. Половина шкідливих речовин, які є в сигареті, курець видихає, отруюючи повітря. Цим повітрям змушені дихати оточуючі, які стають пасивними курцями. Особливий вплив шкідливих речовин на майбутню дитину, який передається від вагітної матері: це мутації, зміни у генетичній інформації, вроджені аномалії у дітей, спадкові хвороби, спричинені саме вживанням алкоголю, тютюну та інших, небезпечних речовин.

Слайд 5

1 ведучий  Шкідлива звичка – пияцтво. Пияцтво дуже швидко переростає в манію – алкоголізм. Алкоголь – найпоширеніший наркотик, щорічно вбиває сотні людей. Це теж отрута, вона порушує роботу всіх внутрішніх органів. П’яна людина – видовище відразливе.


Слайд 6

2 ведучий Але алкоголіку байдужа думка оточуючих, він втрачає людський вигляд і стає рабом своєї шкідливої звички. Від алкоголізму страждають не тільки самі п’яниці, але і близькі їм люди: матері, дружини, діти. Величезна кількість злочинів скоюється на ґрунті пияцтва, руйнуються багато сімей, ламаються долі.

Слайд 7

1 ведучий  Скажіть,а  чому люди піддаються шкідливим звичкам, що їх спонукає викурити сигарету, спробувати наркотичний засіб чи келих алкогольного напою?

(Відповіді залу)

 Так, дійсно, починають вживати шкідливі речовини саме через цікавість, вплив батьків,для  зняття напруги, слабохарактерність, бажання наслідувати красивим героям реклами, кіно і телебачення. Хлопці вважають геройством викурити цигарку потай від дорослих. "Я курю - отже, я самостійна людина".

Звичайно, у віці до 17 років починають курити через просту цікавість або безглузде наслідування моди, товаришів. Та якщо людина не почала курити до 20 років, то вона здебільшого не курить і згодом.

Слайд 8

2 ведучий А які  наслідки вживання алкоголю та викурювання сигарет?

 (Відповіді залу)

Так, наслідки дуже серйозні. Шкідливі звички спричиняють різноманітні хвороби (серед яких до речі, супутні хвороби, які людина отримала в результаті неадекватного стану – гепатити, СНІД, інфекції, що передаються статевим шляхом). Це і конфлікти з рідними, і втрата поваги оточуючих, втрата цікавості до життя.  І сумний фінал – смерть…

Перегляд відео  Проект про шкідливі звички та їх вплив

Слайд 9

1 ведучий А як же не потрапити на гачок шкідливих звичок? Адже більшість людей не курить, не п’є. Що потрібно робити, щоб встояти?

(Відповіді залу)

-Дякую за ваші відповіді.

А сьогодні ми пропонуємо перевірку у вигляді коротенького тесту, яка допоможе дізнатися кожному з вас чи зможете ви дати відсіч цим шкідливим звичкам, встояти перед їх натиском.

2 ведучий  Перед вами лежить листочок паперу. Вам потрібно буде відповісти на 5 запитань. Напишіть числа від 1 до 5 зверху вниз. Я буду задавати вам запитання. На кожне питання потрібно дати відповідь «так» або «ні». Відповідати потрібно чесно, інакше ви нічого про себе не дізнаєтесь:
Тест:
1. Чи любиш ти дивитися телевізор?
2. Чи хотілося тобі спробувати закурити?
3. Чи пробував ти алкогольні напої?
4. Чи любиш ти уроки фізкультури?
5. Якщо друзі запропонують тобі втекти з уроків, погодишся ти?

Тепер підрахуйте, скільки разів ви відповіли на питання «так». За кожну таку відповідь вам належить 5 балів, значить, помножте отримане число на 5. Що у вас вийшло?


 1 ведучий Отже 0-10 балів – ви вмієте керувати своїми бажаннями. Як і всі люди, ви любите отримувати задоволення. Але в потрібний момент ви в змозі зрозуміти, що задоволення заради задоволення може принести шкоду, перешкодити вашим планам. Виходить, що якщо вам хто-небудь запропонує «побалдіти» від будь-якої гидоти, то ви легко відмовитеся. Вас не так-то просто купити на будь-яку дешевизну. У вас попереду цікаве життя, повне справжніх задоволень.
10-15 балів – ваша «зона задоволень» нерідко вас підводить. Ви, можливо, і хотіли б краще управляти своїми бажаннями, але це не завжди виходить. Бракує волі. Мабуть, ви дуже багато часу втрачаєте даремно. Ви прагнете до миттєвих задоволень. Через це ви можете втратити дуже багато приємного в майбутньому. Якщо вам запропонують «трохи кайфу», ви можете погодитися. Нажаль, більшість залежних людей саме так і починали. Рекомендуємо бути насторожі – занадто дорогою може виявитися ціна сумнівного задоволення.
15-25 балів – вас, як то кажуть, можна брати голими руками. Ви буквально заряджені на отримання всіляких задоволень. За будь-який вид «кайфу» ви будете готові віддатися в рабство негіднику. Таких, як ви, слабаків – не так вже й багато. Вам загрожує біда.

Ну що ж, зараз кожен проаналізував, чи вміє керувати своїми бажаннями. Тим, хто отримав нерадісні результати тесту, наша порада: щоб не потрапляти під вплив інших людей, не втратити своє «Я», треба навчитися не боятися говорити чітке й відповідальне «Ні», тренувати силу волі, мати власну думку.

Слайд 10

2 ведучий

– Ті, хто вже потрапив в тенета шкідливих звичок, можуть звідти вже і не вибратися. Давайте поговоримо про те, як туди не потрапити. Психологи стверджують, що найкраще – це навчитися говорити «ні». Пропоную вам оцінити ситуації, в яких опинилися ваші однолітки. Всі вони по-різному зуміли відмовитися від настирливих пропозицій. Може бути, що ви змогли б це зробити ще успішніше.

1 ведучий Послухайте перший діалог, який називається «З горілкою дружити – здоров’я загубити».
Виходять учні, розігрують діалог.

Учень 1. Жени гроші, хлопці за горілкою збігають, потрібно свято відзначити.
Учень 2. Немає в мене грошей!
Учень 1.Ну я тобі займу, потім віддаси.
Учень 2. Та ні, у мене правило: ніколи не брати в борг.
Учень 1. Гаразд, ми тебе почастуємо, раз ти такий бідний.
Учень 2. Я не бідний. Просто пити не хочу.
Учень 1. Ну, так посидиш, за компанію.
Учень 2. За компанію ні пити, ні сидіти не хочу.
Учень 1. Так ти що, відколюєшся від колективу?
Учень 2. Ні, просто мені це нецікаво.
2 ведучий Ось так вдалося одному з хлопців відбитися від сумнівної пропозиції.

-Чи схвалюєте ви поведінку хлопця, який відмовився від ідеї проведення свята? Чому?

-Що б ви сказали в подібній ситуації?
(В залі висловлюються)

- Дякую за ваші відповіді
 


1 ведучий Вашій увазі другий діалог, який називається «Цигарка – не цукерка!»

(Розігрування ситуації)

Учень 1. Я сьогодні пачку «Мальборо» на спір виграв. Палити будеш?
Учень 2. Ні, я не палю.
Учень 1. Зараз же всі палять! Ти що, не крутий?
Учень 2. Значить, не крутий.
Учень 1. А-а, ти здоров’я бережеш, хочеш, щоб всі навколо були хворі, а ти один здоровий. Так?

Учень 2 Кожен обирає сам, бути йому здоровому чи ні.

2 ведучий Ну, вже в подібній ситуації припадало бувати кожному. Як ви вважаєте, той учень, який відмовився, поводився правильно? Як би ви діяли на його місці?
(У залі  висловлюються).

-Дякую за ваші відповіді.  

Багато шкідливих звичок часто починаються з подібних невинних пропозицій. Уявні друзі під виглядом розваги затягують слабких духом людей спробувати викурити сигарету, випити келих пива, енергетика. Дуже важливо в цьому випадку правильно оцінити ситуацію і сказати тверде і рішуче «ні». Я дуже рада за хлопців, яким вдалося відстояти себе і не піддатися на вмовляння. Уміння сказати «ні» завжди стане в нагоді, коли вас будуть змушувати або просити зробити те, чого ви не хочете.

Слайд 11 (як сказати «ні»)

1 ведучий Подивімося на цей слайд. На ньому зображено, як правильно висловити своє небажання робити щось шкідливе або протиправне.

2 ведучий Існує 4 правила правильної відмови. 1 правило –сказати чітке «Ні!», 2 правило – обов’язково дивитися в очі співрозмовнику. 3 –говорити впевнено й переконливо, 4правило - говорити «ні» стільки разів, скільки потрібно; вибачитися, пояснити причину; запропонувати інші розваги, перевести на жарт. Якщо це правило не діє – просто йти геть.

І пам’ятати, що справжній товариш ніколи не запропонує тобі поганих речей.

1 ведучий Часто у нашому житті чуєш фрази типу «А я не палю, а тільки трохи спробував затягнутися і то, не звичайною сигаретою, а  кальянчиком «побалувався»  чи електронною сигаретою. Це ж нешкідливо!

2 ведучий До вашої уваги відео, яке, сподіваємося, змусить задуматися й проаналізувати, чи справді ж так безпечно користуватися кальяном та електронною сигаретою.

Відео 1+1

1 ведучий А тепер разом з вами спробуємо спростувати міфи про куріння та алкоголізм.

Слайд 12  Міфи про куріння
• Куріння сприяє схудненню. Чи згодні ви з цим твердженням?

Багато повних людей курять і не худнуть. Якщо не хочеш повніти, то замість куріння краще обрати інші методи стримування ваги – обмеження в їжі і підвищення фізичної активності.
2 ведучий

• Куріння допомагає зосередитися і краще працювати. Як вам це твердження?

Куріння звужує судини головного мозку, мозок гірше забезпечується киснем і живильними речовинами. В результаті розумова працездатність знижується.
1 ведучий

 Куріння заспокоює нерви. Згодні?

Почуття роздратування і напруги нерідко пов’язане  із самою звичкою до паління. Чим більше палимо – більше хочеться. Немає що курити – синдром роздратування, невдоволення. День не вдався.

2 ведучий
• Я завжди зможу кинути курити.

Тільки 5% з тих, що палять, думають, що палити вони перестануть через 5 років. 75% з тих, що палять, через 5 років переконуються, що не можуть кинути палити. Формується залежність і глибоко осідає в нашому мозку.

Слайд 13  Міфи про алкоголь

1 ведучий А зараз вашій увазі міфи про алкоголь

 Якщо хочеш бути сучасним, модним, виділятися з натовпу – вживай алкоголь.

Більшість молодих людей  навпаки прагне вести здоровий спосіб життя, гарно виглядати і бути здоровими.

2 ведучий

Я взагалі не п’ю. Це лише пиво.

Правда полягає в тому, що вміст алкоголю в пляшечці пива (0,33 л) такий,  як у чарці горілки.

1 ведучий
Слабоалкогольні   напої   (ром-кола,   шейк)   не  шкідливі, інакше б їх не продавали неповнолітнім.

Правда полягає в тому, що це наслідок недосконалого законодавства. Алкоголь із газованих напоїв засвоюється швидше, ніж з вина чи горілки. Лікарі

вже давно спостерігають випадки алкоголізму серед підлітків саме з цієї причини.

Слайд 14

2 ведучий Отже, ми з вами переконалися, що існуючі думки про куріння та алкоголь не відповідають істині, не підтверджуються науковими і статистичними даними. Однак, ці «міфи» впливають на свідомість недосвідчених людей і сприяють формуванню шкідливих звичок.
Ми повинні зробити висновок про те, що далеко не всяке судження, висловлюване більшістю, вірне і тому нам самим треба зробити правильний вибір, поки не пізно!

 

Слайд 15

2 ведучий

Шкідливі звички – це вплив оточення. Треба не боятися труднощів і не опускати рук. Шукайте допомоги і підтримки у рідних та друзів, якщо самі не можете позбутись шкідливої звички. Не беріть приклад  з людей, що курять. Якщо ваші тато чи мама курять, то за рік прокурюють не одну тисячу  гривень. Яка була б це матеріальна допомога сім’ї!

Слайд 16

1 ведучий Зробімо правильний вибір. Адже замість куріння можна їсти цукерки, лускати насіння чи горішки, займати свій час чимось цікавим: малювати, ліпити, вишивати, випилювати, колекціонувати, займатись спортом, рибалкою, ходити в бібліотеку, читати книжки, працювати за комп’ютером. І просто спілкуватися з друзями, без вживання шкідливих речовин.

2 ведучий Бути здоровим – це модно!

1 ведучий Бути здоровим – це стильно!

Разом Будьте відповідальні за своє здоров’я!

Відео про здоровий спосіб життя

 

docx
Додано
11 грудня 2019
Переглядів
542
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку