Поема "Мойсей" - одна з вершин творчості І.Я. Франка

Про матеріал
У презентації зібраний матеріал, який можна використовувати на уроці під час аналізу поеми І. Франка "Мойсей". Історія створення, тематика, проблематика, характеристика образу Мойсея, відгуки літературознавців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поема «Мойсей» – один із вершинних творів Івана Франка.

Номер слайду 2

М. Коцюбинський у листі до І. Франка у 1905р. писав: «Сердечно дякую Вам за цей прекрасний, високопоетичний і глибокий твір. Тепер, коли кордон фактично отворений, «Мойсей» побачить і український світ – і се мене радує несказанно!»Академік О. Білецький назвав поему «Мойсей» «нерукотворним пам'ятником українській і світовій літературі», а Ю. Шерех — другим «заповітом» української літератури.

Номер слайду 3

«Найяскравіше видиво» поетової творчості вражає інтелектуальною дивиною, мовною віртуозністю та «сповідним інтимним настроєм». Д. Павличко

Номер слайду 4

Очевидець приїзду Івана Франка до Чернівців у 1913 році, де сам поет читав «Мойсея» ,В. Сімович пізніше згадував, що поет виносив свого Мойсея під серцем, цілого себе вклав у нього.

Номер слайду 5

Поема «Мойсей» – один із вершинних творів Івана Франка. 1. Історія написання2. Жанр і композиція3. Тема поеми4. Проблематика5. Центральні образи

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Історія створення. Мрію написати поему «Мойсей» Франко виношував 20 років. Над самою поемою працював з січня до липня 1905 р. Поштовхом до створення образу Мойсея була скульптура Мікеланджело Буонарроті – образ біблійного Мойсея, яку побачив Іван Якович під час перебування 1904р. в Римі.

Номер слайду 8

Згадує дочка Ганна:«Він довго вдивлявся в ту горду постать, у це розумне суворе лице, високе, натхненне чоло під кучерями волосся, що, немов два роги, стриміло вгору…Тато з поїздки привіз альбом з малюнками визначних малярів та інші пам ’ятки, а також образ зі статуї Мойсея. Цей образ зараз же повісив у себе в спальні над ліжком».

Номер слайду 9

Поема — ліро-епічний віршований твір, у якому зображені значні події і яскраві характери, а розповідь героїв супроводжується розкриттям авторських переживань і роздумів. Притча — це повчальна алегорична оповідь найчастіше філософсько-релігійного змісту, що складається з фабули(сюжету) й моралі. За жанром це - філософська поема-притча, бо цей твір має всі риси і поеми, і притчі. Композиційно «Мойсей» складається з прологу та двадцяти пісень – роздумів.

Номер слайду 10

Пролог до поеми був написаний окремо. Дата написання – 20 липня 1905р. Це ліричне послання рідному народові А. Скоць. Народе мій, замучений, розбитий,Мов паралітик той на роздорожжу,Людським презирством, ніби струпом, вкритий!Твоїм будучим душу я тривожу,Від сорому, який нащадків пізних. Палитиме, заснути я не можу.

Номер слайду 11

«Божественна комедія» (італ. la Divina Commedia) — філософсько-фантастична поема Данте Аліг'єрі, великий поетичний епос, написаний тосканським діалектом, основний твір Данте, що вважається шедевром світової літератури. Терци́на (італ. terzina, від terza rima — третя рима) — строфа з трьох рядків п'ятистопного ямба, в якій середній рядок римується з крайнім — першим і третім — у наступній строфі (аба бвб вгв гдг тощо), завершуючись окремим рядком, римованим з другим рядком попередньої строфи.

Номер слайду 12

Тема й проблематикаЄвропейські поети часто звертаються до біблійних сюжетів як засобу алегорії, за допомогою якої порушують актуальні проблеми сучасності, передають авторське бачення сьогодення через призму відомих символічних образів минулого часу.

Номер слайду 13

Мойсей розбиває скрижалі Заповіту Рембрандт

Номер слайду 14

Мойсей вісікає воду зі скелі Леандро Бассано

Номер слайду 15

Іван Франко так визначив тему твору: «Основною темою я зробив смерть Мойсея як пророка, непризнаного своїм народом. Ся поема в такій формі не біблійна, а моя власна, хоч і основана на біблійнім оповіданні».

Номер слайду 16

Це твір великих людських проблем загалом і українського народу зокрема. Воля і рабство;Взаємини вождя і народу;Віддане служіння народові;Суспільна роль слова;Сумніви та віра;Матеріальне і духовне;Мрія і дійсність.

Номер слайду 17

Центральні образи

Номер слайду 18

У грудні 1913 р. в передмові до польського перекладу поеми Франко писав: «... Мойсей стоїть перед нами як найвеличніша фігура старовинної історії людства, оточена такою силою глибоко правдивих і часто чудесних деталей, що як не для історика, то бодай для уяви кожної людини і для її поетичного відображення дає невичерпне джерело тем і натхнень».

Номер слайду 19

Образ Мойсея. Ти мій рід, ти дитина моя,Ти вся честь моя й слава,В тобі дух мій, будуще моє,І краса, і держава.І. Франко розумів образ Мойсея як провідника нації та творця держави. Важлива та визначальна риса характеру Мойсея – велика та безкорисна любов до свого народу.

Номер слайду 20

В образі Мойсея чимало рис вдачі самого автора – передусім розуміння місії духовного вождя. Але ні, не самого себе. Я у тобі кохаю;Все найкраще, найвище, що знав,Я у тебе вкладаю. Я ж весь вік свій, весь труд тобі дав. У незламнім завзяттю, –Підеш ти у мандрівку століть. З мого духу печаттю.

Номер слайду 21

Образ народу У багатьох місцях поеми неважко впізнати в образі єврейського племені український народ. Поет страждає за свій замучений розбитий народ. Франко наголошував, що шлях до мети не менш важливий, ніж сама мета, бо він не дає народові виродитися та позбутися духовних скарбів. І можна бути впевненим, що такий народ неодмінно переможе всі труднощі.

Номер слайду 22

Та прийде час, і ти огнистим видом. Засяєш у народів вольних колі,Труснеш Кавказ, впережешся Бескидом,Покотиш Чорним морем гомін воліІ глянеш, як хазяїн домовитий,По своїй хаті і по своїм полі.

Номер слайду 23

Дякую за увагу!Голик Леся Іванівна. Викладач української мови та літератури. ВПУ – 19 м. Дрогобича

pptx
Додано
11 листопада 2023
Переглядів
489
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку