Походи монголо-татар на Русь.

Про матеріал
Презентація до уроку: "Походи монголо-татар на Русь". Презентація супроводжується відео "Битва за Київ", "Історичний портрет Чінгізхана". Містить карти "Створення Золотої Орди", "Походи монголо-татар на Русь". картини, логічні схеми, проблемні питання, свідчення істориків про події.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОХОДИ МОНГОЛІВ НА РУСЬ Епіграф“ Не було з часів створення світу катастрофи, жахливішої для людства ” Арабський історик

Номер слайду 2

НА ЦЬОМУ УРОЦІ МИ:з`ясуємо, хто такі монго – татари;простежимо шлях їхніх завоювань;познайомимося з мужніми захисниками Руської землі;з`ясуємо, чому русичі зазнали поразки у боротьбі з монголами;дамо відповідь на проблемні питання

Номер слайду 3

ЗАПАМ`ЯТАЙ ТЕРМІНИЯРЛИК - грамота, письмовий указ хана Золотої Орди, що надавав право на управління окремими підлеглими їй областями або державами. БАСКАК -  монголо-татарський воєначальник, урядовець і намісник золотоординського хана. ЗОЛОТА ОРДА - це військо, військово-адміністративний підрозділ Монгольської імперії, якому підпорядковувались землі від басейну річки Об та пониззя Сирдар'ї на сході до річки Дністер на заході. Пізніше цю назву стали використовувати для позначення держави, утвореної на основі цього війська на цих землях.

Номер слайду 4

МОНГОЛО – ТАТАРСЬКЕ ІГО -  система політичної та економічної залежності руських князівств від Монгольської імперії. УЛУС -  володіння монгольського хана на території Центральної Азії і Східної Європи. Після смерті Чингіс-хана його держава розпалась на кілька великих володінь, або улусів, які були поділені між його синами та внуками. СТАВКА - місце розташування воєначальника і його штабу.

Номер слайду 5

ЗАПАМЯТАЙ ДАТИ 1203 р. – створення Монгольської держави; 1206 – 1227 рр. – правління Темучина ( Чінгісхана) 1207 - 1222 рр. – підкорення Південного Сибіру, Північного Китаю, Середньої Азії, Закавказзя; 1223 р. – битва на р. Калка; 1227 р. – похід на Захід ( хан Батий);

Номер слайду 6

1237 -1238 рр. – спустошення Рязанського та Володимиро – Суздальського князівств; 1239 р. – монголи спустошили Переяславську і Чернігівську землі; 6 грудня 1240 р. – монголи захопили Київ; 1241 р. – розорення Галицько – Волинських земель; 1242 р. – заснування держави Золота Орда.

Номер слайду 7

ПРОБЛЕМНІ ЗАВДАННЯ:1. У чому полягав успіх монголо – татарського війська?2. Чи могла Русь стримати монголо – татарську навалу ? Аргументуйте вашу точку зору.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Чингісхан

Номер слайду 10

Номер слайду 11

РОБОТА З ДОКУМЕНТОМ За свідченням сучасника «Чінгізхан вихвалявся, що він знищив велику кількість людей і пролив ріки крові, а тому слава його буде вічною». У цьому він не помилявся: його ім’я навіки закарбоване в історії». Як ви ставитесь до такої слави Чінгісхана?

Номер слайду 12

Монгольські воїни

Номер слайду 13

Імперія монголо-татар.

Номер слайду 14

Битва на р. Калка (1223 р.)

Номер слайду 15

Хан Батий

Номер слайду 16

Вторгнення Батия на Русь 1239 -1240 р.р. 1237 -1238 р.р. Південно – Західна Русь Північно – Східна Русь 1240 – 1241 р.р. Північно – Західна Русь

Номер слайду 17

Воєвода Дмитро(близько 1190 — близько 1245)Полководець. Серед відважних воєначальників, які боролися з чужоземними загарбниками, особливе місце належить Дмитрові, воєводі при князі Мстиславі Удалому під час його перебування в Галицькій землі, який потім служив Данилові Романовичу, правителю Галицько-Волинської держави. Саме йому в 1240 р. Данило довірив оборону Києва від полчищ Батия.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Іго на РусіПолітична залежність Отримання ханського ярлика на володіння Виплата данини. Ординське панування на РусіЕкономічна залежність

Номер слайду 21

Баскак (тюрк.) - представник монгольського хана на завойованих землях; здійснював контроль за місцевою владою, проводив облік населення і збирав данину. Картина С .Іванова «Баскаки»

Номер слайду 22

В рабство забирали перш за все вмілих ремісників, молодих жінок і молодих міцних чоловіків, які могли бути воїнами, або доглядати за стадами худоби. Лишніх рабів продавали на невільничих ринках в Криму та Кавказі.

Номер слайду 23

Князям видавався ярлик – спеціальна грамота, яка давала право на управління князівством.

Номер слайду 24

ПРОБЛЕМНІ ЗАВДАННЯ:1. У чому полягав успіх монголо – татарського війська?2. Чи могла Русь стримати монголо – татарську навалу ? Аргументуйте вашу точку зору.

Номер слайду 25

Головні чинники перемоги монголів над Руссю:1. Роздробленість і відсутність єдності Руських земель.2. Передове військове мистецтво монгольського війська.3. Найкраща у світі зброя.4. Наявність суворого вишколу (дисципліни).

Номер слайду 26

СПРОСТУЙТЕ АБО ПІДТВЕРДІТЬ СЛОВА АРАБСЬКОГО ІСТОРИКА. Свою відповідь аргументуйте.“ Не було з часів створення світу катастрофи, жахливішої для людства ”

Номер слайду 27

1. Опрацювати тему “ ПОХОДИ МОНГОЛІВ НА РУСЬ», ” ПАРАГРАФ 18. 2. СКЛАСТИ порівня. ЛЬНУ ТАБЛИЦЮ «життя монголів і русичів»Домашнє завдання:

Номер слайду 28

pptx
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
17 лютого 2021
Переглядів
2481
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку