«Покрова. День захисника України»

Про матеріал

«Покрова. День захисника України» Мета: ознайомити дітей із святом Пресвятої Покрови, з’ясувати звичаї та традиції, пов’язані з цим святом, зауважити на тому, що це свято безпосередньо пов’язане з козаками; активувати і поглибити знання учнів про українське козацтво та традиції часів Запорізької Січі; про сучасних захисників Вітчизни, виховання поваги до історичної спадщини рідного народу; патріотичні почуття гордості за подвиги захисників Батьківщини.

Перегляд файлу

 

КИЇВСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ

ШВЕЙНОГО ТА ПЕРУКАРСЬКОГО  МИСТЕЦТВА

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

СЦЕНАРІЙ ВИХОВНОГО ЗАХОДУ НА ТЕМУ:

«Покрова. День захисника України»

 

                                                                   Виконала: викладач «спеціаліст»

                                   Олена Бичкова

 

                     

 

 

                                              Київ 2019

КИЇВСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ

ШВЕЙНОГО ТА ПЕРУКАРСЬКОГО  МИСТЕЦТВА

 

 

 

 

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

СЦЕНАРІЙ ВИХОВНОГО ЗАХОДУ НА ТЕМУ:

 «Покрова. День захисника України»

 

 

 

 

 

 

Виконала: викладач «спеціаліст»

                                          Олена Бичкова

     

 

 

 

                                              Київ 2019

Покрова. День захисника України, Київ 2019. – 9с.

 

 

 

 

 

 

Упорядник:

Олена Бичкова, викладач «Спеціаліст»

Оксана Василівна Верес, заступник директора з навчально-виробничої роботи Київського вищого професійного училища швейного та перукарського мистецтва

Оксана Юріївна Дема методист Київського вищого професійного училища швейного та перукарського мистецтва

 

 

 

Відповідальний за випуск, Катерина Василівна Воробей, заступник директора з методичної роботи Київського вищого професійного училища швейного та перукарського мистецтва

 

 

 

 

 

 

Структура

І. Організаційний момент

ІІ. Мотивація виховної діяльності

ІІІ. Зміст виховного заняття

IV. Підсумок заходу

Список використаної літератури

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СЦЕНАРІЙ ВИХОВНОГО ЗАХОДУ НА ТЕМУ:

«Покрова. День захисника України»

Мета: ознайомити дітей із святом Пресвятої Покрови, з’ясувати звичаї та традиції, пов’язані з цим святом, зауважити на тому, що це свято  безпосередньо пов’язане з козаками; активувати і поглибити знання учнів про українське козацтво та традиції часів Запорізької Січі; про сучасних захисників Вітчизни, виховання поваги до історичної спадщини рідного народу; патріотичні почуття гордості за подвиги захисників Батьківщини.

Обладнання: мультимедійний проектор, фото та відеоролики.

Хід заходу:

І. Організаційний момент

ІІ. Мотивація виховної діяльності

Оголошення теми

ІІІ. Зміст виховного заняття

Ведучий: Добрий день, дорогі друзі! Завтра ми з вами будемо відзначати декілька свят, адже 14 жовтня - Свято Покрови Пресвятої Богородиці, покровительки українського козацтва та День Захисника України.

Ведучий: 

Улюблена Богом перлина,

Для всіх українців одна,

Козацька моя Україна

Хлібів золотих сторона.

Негодами лютими бита,

Віками ти йшла до мети.

Тобі в небі зорею світити,

І волю і долю знайти.

Ведучий: Розселив Господь людей по всьому світу і кожному народові дав землю. Богом дана земля є святою і рідною, тому її захист – це найперший обов’язок народів.

Ведучий:  Для українців такою землею є Україна. Вона полита потом і кров’ю сотень поколінь, їхніх працелюбних і героїчних предків. Шануймо героїчну історію нашого великого народу.

Ведучий:14 жовтня церкви східного обряду відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Його суть – ідея заступництва Божої Матері над християнами. Свій початок свято бере з IX століття: у Константинополі під час служби у Влахернській церкві блаженний Андрій удостоївся явлення Богородиці. Вона простягла свій покров над людьми в знак того, що дає їм свій захист.

Ведучий:  Вшанування Пресвятої Богородиці Покрови – захисниці від ворогів має глибоке коріння і в Україні. Ця традиція прийшла з Візантії разом із запровадженням Володимиром Великим християнства у 988 році. Князь Ярослав Мудрий збудував у Києві церкву на Золотих Воротах як вияв вдячності Богові і Пресвятій Богородиці. Князь Володимир Мономах писав, що перемогам над половцями завдячує Богові і заступництву Пречистої Діви Марії.

Учень:  Традиція вшанування Покрови як покровительки українського війська перейшла від руських князів до козацтва. Свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят козаків, за що воно отримало другу назву – Козацька Покрова. Ми з вами живемо на цій славній землі українській і повинні знати про подвиги своїх запорожців, а також про наших земляків воїнів-захисників АТО, які і сьогодні продовжують героїчну сторінку нашої історії, захищаючи наші кордони від ворогів.

Учень:

День захисника Вітчизни –

Мужності й геройства свято .

І ми вклоняємося тим,

Хто літ тому назад багато

І тим, хто нині з автоматом

Наш спокій береже і захищає,

Всю нашу велику родину,

Рідну землю свою – Україну.

Ведучий:  Нелегкою була доля українського народу. В її історичному минулому були роки процвітання і тяжкі роки поневолення. Не встигли загоїтись важкі рани минулої війни , як на Сході України прогриміли нові постріли і вибухи гранат, де воюють  найкращі сини України. А всіх їх чекає МАТИ….

Учень:

 Як зірка далека,
упала сніжинка на руку.
Сльоза на долоні. Сльоза і мовчання.
Бо знову у двері постукала 
звично розлука,
І знов ти сама на пероні
чекання...

Вед: Я в серці несу твої болі
і вічні тривоги,
Тепло твоїх рук і хвилини прощання...
І знаю напевно: коли б не вернувся з дороги,
Стоятимеш ти на пероні чекання.

Ведучий: 

Засмутилася земля, що уквітчана весною,

Ой, болить мені душа й умивається сльозою...

Мій народе, зупинись, не топчи ти мою вроду,

Мого слова не зрічись, не зрікайся свого роду!

Мої діти по світах, там шукають щастя й долю,

А моя душа, мов птах, хоче вирватись на волю.

Україною зовусь й моя мова солов'їна,

Та красу мою, чомусь, знову кинули в руїну...

Викладач: Дорогі присутні! Схилімо голови перед світлою пам’яттю загиблих в зоні АТО, зокрема випускника 1992 року Сергія Бурлаки, вшануємо героїв, а також всіх українців, які віддали своє життя за самостійність  і незалежність України… хвилиною мовчання.

ХВИЛИНА МОВЧАННЯ

Я - Україна! Я стою на колінах,

В тебе Всевишній знову молю:

Я - Україна! Не зламай мої крила,

Дай мені сили! Я зацвіту!

 

 

 

 

 

 

 

 IV. Підсумок заходу

Викладач: Українська земля… Земля, щедро полита кров’ю її синів та ворогів, земля, на якій протягом віків точилися трагічні й, водночас, героїчні події. . Щира віра нашого народу в Божу допомогу, сповнені сліз молитви до Божої Матері – покровительки всього воїнства українського були почуті десь там, в небесній канцелярії. Почуті і втілені в життя. І наш з вами святий обов’язок – неухильно дотримуватися заповідей предків, берегти здобуте у важкій боротьбі і стати справжніми патріотами молодої держави – України.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:

  1. Виховна година 10-11 клас, О. В. Токар, Н. Ю. Могила, І. П. Маланова. — Х. : Вид-во «Ранок», 2018. — 160 с. — (Серія «Наш клас»).
  2. Виховна година 11 клас, О. В. Токар, Н. Ю. Могила, І. П. Маланова. — Х. : Вид-во «Ранок», 2019. — 180 с. — (Серія «Наш клас»).
  3. Кульчицький С.В. Історія України: підруч. для 11 кл. загальноосвіт. навч. закл.: рівень стандарту, академічний рівень / С.В Кульчицький, Ю.Г. Лебедєва. – К.: Генеза, 2011.
  4. Пометун О. І. Історія України: підруч. для 11 кл. загальноосвіт. навч. закл.: рівень стандарту, академічний рівень / О. І. Пометун, Н. М. Гупан. — Харків: Сиция, 2012.
  5.  Струкевич О.К. Історія України: підруч. для 11 кл. загальноосвіт. навч. закл.: рівень стандарту, академічний рівень / О.К. Струкевич, І.М. Романюк, С.І. Дровозюк. – К.: Грамота, 2011.
  6. Турченко Ф.Г. Історія України (профільний рівень): підруч. для 11 кл. загальноосвіт. навч. закл. / Ф. Г. Турченко. – К.: Генеза, 2011.

 

docx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
1 березня 2020
Переглядів
6407
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку