Положення про особливості організації навчання здобувачів освіти (сімейне навчання)

Про матеріал
Особливості організації навчання здобувачів освіти (здобуття загальної середньої освіти) за сімейною формою навчання.
Перегляд файлу

 

СХВАЛЕНО                                                           ЗАТВЕРДЖУЮ

Протокол                                                                Директор

засідання педагогічної ради                                 (назва закладу освіти)

(назва закладу освіти)

  ______                 202__                                       ______                 202__                                                          

                                                                                 

 

 

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про особливості організації навчання здобувачів освіти

                               (сімейна форма навчання)

 

  1.               Педагогічний колектив керується Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту, іншими нормативно-правовими документами у галузі освіти, наказом Міністерства освіти  і науки України №955 від 12 січня 2016 року №8, Статутом закладу освіти (назва закладу освіти).
  2.               Питання про особливості організації навчання здобувачів освіти (здобуття загальної середньої освіти) за сімейною формою навчання в (назва закладу освіти) розглядаються на засіданнях педагогічної ради, методичних об’єднаннях, робочих нарадах. Рішення нарад підтверджується наказом та затверджується директором закладу освіти.
  3.               Створюється робоча група (комісія) на початку навчального року по навчанню здобувачів освіти (здобуття загальної середньої освіти) за сімейною формою навчання в (назва закладу освіти), яка збирається  не менше 4 разів на рік, голова комісії – директор освітнього закладу (або заступник директора), члени комісії заступники директора з навчально-виховної роботи та вчителі-предметними, класоводи, класні керівники які координують сімейне навчання в закладі освіти.
  4.               Відповідальні особи (класоводи, класні керівники, вчителі-предметники, заступники з навчально-виховної роботи) контролюють виконання навчального плану та перевіряють створені батьками портфоліо щодо фіксації навчальних досягнень здобувачів освіти.
  5.               Здобуття освіти за сімейною (домашньою) формою навчання можливе для осіб віком до 18 років за бажанням батьків та здобувачів освіти.
  6.               Освітній процес організовується самостійно  (у домашніх умовах) з урахуванням здібностей, можливостей здобувачів освіти та забезпечення індивідуального темпу здобуття освіти.
  7.               Батьки здобувачів освіти на договірних засадах (подають документи: заява, свідоцтво про народження/паспорт здобувача освіти, згода про збір та обробку персональних даних, табель успішності (за потребою), підписання договору про надання освітніх послуг, (директор освітнього закладу – батько/матір, опікун/опікунка))  суб’єктів освітньої діяльності, які забезпечують здобуття неформальної освіти.
  8.               Відповідальність за здобуття освіти здобувачів несуть батьки та надають освітні послуги не нижче стандартів загальної середньої освіти.
  9.               Батьки спостерігають за освітнім процесом здобувача (чки) освіти (у домашніх умовах) створюють портфоліо, в якому фіксують навчальні досягнення. Для запобігання порушення прав дітей та забезпечення виконання обов’язків батьків, заклад освіти інформує службу у справах дітей та сім’ї, яка здійснює контроль за дотриманням чинного законодавства щодо захисту прав дітей, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, про здобувачів освіти, зарахованих (переведених) на сімейну (домашню) форму навчання.
  10.          Здобувачі освіти за сімейною (домашньою) формою навчання (крім тих, які навчаються за Державним стандартом початкової школи проходять оцінювання навчальних досягнень не рідше 4 рази на рік, у тому числі підсумкове (семестрове/піврічне та річне), а також атестацію.
  11.          Завдання для підсумкового оцінювання та атестації здобувачів освіти складає заклад освіти з урахуванням очікуваних результатів навчання, встановлених в освітній програмі та навчальних програмах з окремих предметів, а також особливостей засвоєння освітньої програми, визначених індивідуальним навчальним планом. Якщо за результатами підсумкового оцінювання та/або атестації здобувачів освіти встановлено рівень їх навчальних досягнень не нижче середнього, вони можуть продовжувати навчання за сімейною (домашньою) формою.
  12.          Якщо за результатами підсумкового оцінювання здобувачів освіти за одним або кількома навчальними предметами встановлено початковий рівень їх навчальних досягнень або здобувачі освіти не пройшли підсумкового оцінювання без поважних причин, вони можуть повторно пройти оцінювання протягом місяця (у межах навчального року).
  13.          Батьки мають створити умови, які забезпечують підвищення рівня навчальних досягнень здобувачів освіти і повторне проходження ними оцінювання. Якщо за результатами повторного оцінювання здобувачів освіти встановлено початковий рівень їх навчальних досягнень, вони можуть бути переведені на інституційну форму здобуття освіти відповідно до рішення педагогічної ради закладу освіти.
  14.          До здобувачів освіти, які навчаються за Державним стандартом початкової освіти, застосовується формувальне (не рідше ніж тричі на рік) та завершальне (підсумкове) оцінювання, а також атестація.
  15.          Формувальне оцінювання відбувається шляхом спостереження за здобувачем освіти у різних видах навчальної діяльності або за допомогою інших засобів формувального оцінювання. Формувальне та завершальне (підсумкове) оцінювання відбувається за спільної участі педагогічного працівника та одного з батьків і може бути організовано в освітньому середовищі, звичному для здобувача освіти.
  16.          Навчальний час для проведення оцінювання визначає заклад освіти, але не більше ніж 3 навчальні дні упродовж навчального року для формувального оцінювання та не більше ніж 2 навчальні години для завершального (підсумкового) оцінювання. Навчальний час для проведення оцінювання визначається з урахуванням вимог до організації освітнього процесу відповідно до державних санітарних правил і норм.
  17.          Документи щодо навчання здобувачів освіти (здобуття загальної середньої освіти) за сімейною формою навчання по закінченню навчального року передаються в архів закладу освіти.

 

 

      Директор                                                               _______________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток  1

 

 

                                             Директору

                                             (назва закладу освіти)

                                             ________________________________________

                                                             (прізвище, ім’я, по батькові, представника здобувача освіти)                                                                                                                                                          ________________________________________

                                                                      (місце проживання, вказується поштова адреса)

                                         ________________________________________    

                                                                      (контактний телефон, адреса електронної пошти)

 

 

 

Заява

 

Прошу перевести  здобувача (чку) освіти  __________________________________________________________________

(прізвище, ім’я по батькові здобувача освіти)

_______________________________ класу, на сімейну (домашню) форму

навчання у зв’язку з _________________________________________________

__________________________________________________________________                                                                                           (вказати причину)

з _______________ по _______________ 202___ - 202___ навчальний рік

 

 

_______                                     _______________  ________________

  (дата)                                                           (підпис)                 (прізвище, ініціали)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток  2

 

 

                                               Директору

                                               (назва закладу освіти)

                                             ________________________________________

                                                                      (прізвище, ім’я, по батькові, представника здобувача освіти)                                                                                            ________________________________________ 

                                                                      (місце проживання, вказується поштова адреса)

                                            ________________________________________

                                                            (контактний телефон, адреса електронної пошти)

 

 

 

 

 

Заява

 

Прошу зарахувати до складу здобувача (чку)  освіти  __________________________________________________________________

(прізвище, ім’я по батькові здобувача освіти)

_______________________________ класу, на сімейну (домашню) форму

навчання у зв’язку з _________________________________________________

__________________________________________________________________

                                                (вказати причину)

 

з _______________ по _______________ 202__ - 202__ навчальний рік

 

 

 

 

_______                                     _______________  ________________

  (дата)                                                            (підпис)                 (прізвище, ініціали)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток  3

 

 

                                             Директору

                                             (назва закладу освіти)

                                             ________________________________________

                                                                      (прізвище, ім’я, по батькові, представника здобувача освіти)                                                                                            ________________________________________ 

                                                                      (місце проживання, вказується поштова адреса)

                                            ________________________________________

                                                            (контактний телефон, адреса електронної пошти)

 

 

 

Заява

 

Прошу провести оцінювання результатів __________________________________________________________________

(прізвище, ім’я по батькові здобувача освіти)

______________________________ на сімейній (домашній) формі навчання

        (дата народження здобувача освіти)

 

за програмою ____________ класу.

 

 

До заяви додаються документи:

 

  1.  Свідоцтво про народження/паспорт (ставимо  - чи + ) 
  2.  Згода про збір та обробку персональних даних (ставимо  - чи + )
  3.  Табель успішності (ставимо  - чи + )

4.  Договір про надання освітніх послуг  (ставимо  - чи + )

 

 

 

_______                           _______________  ________________

   (дата)                                            (підпис)                 (прізвище, ініціали)

 

 

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
22 грудня 2022
Переглядів
2429
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку