ПОНЯТТЯ ПРО БІОЛОГІЧНІ СИСТЕМИ. ХІМІЧНИЙ СКЛАД ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ

Про матеріал
ТЕМА: ПОНЯТТЯ ПРО БІОЛОГІЧНІ СИСТЕМИ. ХІМІЧНИЙ СКЛАД ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ Мета:  сформувати в учнів поняття біологічна система, ознайомити їх з біологічними системами і особливостями їх функціонування. Познайомити учнів з хімічним складом організму людини.  розвивати вміння проводити порівняння біологічних систем між собою; вміння логічно мислити і встановлювати висновки;  виховувати біологічне мислення.
Перегляд файлу

ТЕМА: ПОНЯТТЯ ПРО БІОЛОГІЧНІ СИСТЕМИ. Хімічний склад організму людини

Мета: 

  •              сформувати в учнів поняття біологічна система, ознайомити їх з біологічними системами і особливостями їх функціонування. Познайомити учнів з хімічним складом організму людини.
  •              розвивати вміння проводити порівняння біологічних систем між собою; вміння логічно мислити і встановлювати висновки;
  •              виховувати біологічне мислення.

Тип уроку: урок вивчення нових знань.

Основні поняття та терміни: біологічна система, система, відкрита система,  регуляція, обмін речовин, хімічний склад, елемент.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

Привітання вчителя і учнів. Перевірка готовності класної кімнати  і учнів до уроку. Перевірка присутніх

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

В ході фронтальної бесіди з учнями з’ясувати їх знання про будову і функціонування одноклітинних і багатоклітинних організмів.

ІІІ. Мотивація навчальної й пізнавальної діяльності

«Розумна людина не та, що багато знає, а та, що знає саму себе» Гете

Тому для кожної людини найважливішим є пізнання власного організму, його будови та функціонування, що сприятиме збереженню власного здоровя. Вивчення організму найдоцільніше розпочинати з ознайомленням з будовою та функціонуванням елементарної структурної одиниці нашого організму – клітини.


IV. Надання нового матеріалу

ПОНЯТТЯ ПРО БІОЛОГІЧНІ СИСТЕМИ

Відкрита система — це специфічна структура, що здійснює постійний обмін речовини і енергіїз середовищем, в котрому вона народилася, і є структурно стійкою у ньому. Внаслідок самоорганізації у таких системах можуть з’являтися стійкі структури, що існують лишеза умови постійної втрати цією системою енергії.

Типовим прикладом такої системи являються «комірки Бернара», які утворюються в воді, що постійно підігрівається знизу в результаті конвекційних потоків. Їх легко можна спостерігати, коли поглянути в каструлю, у якій кипить вода.

Відкритими системами також являються всі біологічні системи, такі як клітина, організм, популяція чи біоценоз. Вони можуть повноцінно існувати і підтримувати власну складну внутрішню структуру тільки за умови постійного здійснення обміну речовин з навколишнім середовищем.

ГОЛОВНІ ВЛАСТИВОСТІ БІОЛОГІЧНИХ СИСТЕМ:

1. Специфічний хімічний склад: наявні кількісні співвідношення хімічних елементів в біологічних системах значно відрізняються від співвідношень таких же елементів в складіземної кори.

2. Наявність багаторівневості організації: існує декілька рівнів організації живих систем, таких як  молекулярний, клітинний, тканинний, організмовий, популяційний та біоценотичний.

3. Обмін речовин: всі біологічні системи можуть повноцінно існувати і підтримувати власну складну структуру тільки за умови постійного обміну речовин з оточуючим  середовищем.

4. Спроможність до саморегуляції: повна життєдіяльність біологічних систем можлива тільки за умови саморегуляції всіх процесів, що в них відбуваються.

5. Існування подразливості: біологічні системи можуть реагувати на зовнішні впливи.

6. Розмноження: біологічні системи можуть самовідтворюватися.

7. Здатність до розвитку: будь-яка біологічна система здатна змінюватися в часі.

Хімічний склад клітин людини

Розповідь учителя з обговоренням доповідей і заповненням таблиці

Який хімічний склад клітин людини?

У клітинах тіла людини виявлено близько 88 хімічних елементів. Основними з них є Гідроген, Оксиген, Карбон і Нітроген, які ще називають органогенними. До складу клітин входять неорганічні та органічні речовини. З неорганічних речовин в клітині містяться вода, мінеральні солі тощо. Вода є розчинником і середовищем для дифузії багатьох речовин, забезпечує тургор  (пружність) клітин і процеси осмосу (процес дифузії розчинника з менш концентрованого розчину в більш концентрований через напівпроникну мембрану). Отже, наявність води –  обов’язкова умова активності клітини.

Мінеральні речовини підтримують осмотичну рівновагу між клітиною та міжклітинною рідиною; регулюють різні біохімічні й фізіологічні процеси.

З органічних сполук в клітинах є білки, вуглеводи, жири, нуклеїнові кислоти, АТФ. Білки виконують різноманітні функції: будівельну (входять до складу всіх клітин), регуляторну (беруть участь у регуляції функцій організму), каталітичну (прискорюють хімічні реакції), захисну (захищають клітини й організм від хвороботворних мікроорганізмів і чужорідних тіл), транспортну (переносять гази та інші речовини) тощо. Вуглеводи є основним джерелом енергії. Жири — важливі енергетичні резерви для організму.

Нуклеїнові кислоти забезпечують збереження і передачу спадкової інформації від батьків нащадкам і беруть участь у синтезі всіх білків організму. Розрізняють два основні типи нуклеїнових кислот: дезоксирибонуклеїнову (ДНК) і рибонуклеїнові (РНК). ДНК міститься в хромосомах ядра, РНК — у ядрі і цитоплазмі.

Аденозинтрифосфорна кислота (АТФ) синтезується в мітохондріях клітини й акумулює в собі енергію.

3. Хімічний склад клітини як доказ єдності неживої і живої природи.

Клітина – жива система, яка може існувати самостійно або бути структурною і функціональною одиницею організму. Загальні ознаки клітини як біологічної системи: цілісність та різноманітність.

 V. Закріплення знань і вмінь

1. Що таке відкрита біологічна система? В чому її особливості?

2. Назвіть головні особливості біологічних систем?

3. Дайте коротку характеристику хімчній будові людського організму.

VI. Підведення підсумків

VIІ. Надання домашнього завдання

 прочитати параграф,

 дати відповідь на запитання,

 

docx
Додано
15 лютого 2021
Переглядів
1132
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку