Поняття про гальванічний елемент-як хімічне джерело електричного струму

Про матеріал
Презентація містить навчальний матеріал до уроку в 11 класі з хімії. Звертається увага на проблему утилізації хімічних джерел електричного струму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про гальванічний елемент – як хімічне джерело електричного струму

Номер слайду 2

Схема гальванічного елемента Деніела Англійський хімік Фредерік Деніел (1790—1845) спробував «роз’єднати» обидва процеси — окиснення й відновлення. Він налив в одну посудину розчин цинк сульфату, занурив у нього цинкову пластинку, а іншу посудину заповнив розчином купрум(ІІ) сульфату і помістив у нього мідну пластинку. Потім учений з’єднав пластинки дротиною, до якої приєднав гальванометр, а в обидва розчини помістив зігнуту трубку («електролітний місток»), заповнену драглеподібною сумішшю, яка містила розчин електроліту — солі лужного елементу

Номер слайду 3

Схема гальванічного елемента Деніела (гальванометр замінено на електролампочку)Маса мідної пластинки зростала внаслідок перетворення йонів Сu2+, які були в розчині купрум(ІІ) сульфату, на атоми міді, які осаджувалися на пластинці. Гальванометр зафіксував появу в дротині електричного струму: електрони від цинку рухалися до міді. Цинк «розчинявся» в розчині цинк сульфату; атоми металу перетворювалися на катіони Zn2+. Під час роботи гальванічного елемента в розчині солі Cu. SO4 зменшується кількість катіонів Сu2+, а в розчині солі Zn. SO4 збільшується кількість катіонів Zn2+. Цей місток підтримує електронейтральність розчинів, постачаючи катіони Na+ в розчин Cu. SO4 і аніони SO2-4 в розчин Zn. SO4 Електролітний місток не лише забезпечує електричний контакт між двома розчинами.

Номер слайду 4

Схема гальванічного елемента Деніела

Номер слайду 5

Гальванічний елемент. Гальванічний елемент Деніела виробляв постійний електричний струм; на цинковій пластинці (аноді) був негативний електричний заряд, а на мідній (катоді) — позитивний заряд. Описаний пристрій отримав назву гальванічного елемента. Від прізвища італійського вченого Л. Гальвані (1737—1798), який вивчав процеси в живих організмах, пов’язані з електрикою. У ньому енергія хімічного перетворення (екзотермічної окисно-відновної реакції) перетворювалася на електричну енергію. Пристрої, які виробляють електричний струм унаслідок перебігу в них окисно-відновних реакцій, називають хімічними джерелами струму.

Номер слайду 6

Сучасний варіант гальванічного елемента Лекланше. Зрозуміло, що використовувати елемент Деніела на практиці незручно. У XIX ст. було винайдено так звані сухі гальванічні елементи. Вони містять не розчини, а пастоподібні (вологі) суміші речовин. Найпоширенішим серед гальванічних елементів цього типу є манган-цинковий елемент, вперше виготовлений французьким інженером Жоржем Лекланше у 1865 р. Його корпус зроблений із цинку, який виконує роль анода (це — негативний полюс джерела струму). Усередині міститься волога паста з манган(ІV) оксиду Мn. О2, цинк хлориду Zn. Cl2, амоній хлориду NH4 Cl і графітового порошку. В пасту занурений графітовий стержень, що є катодом (на ньому — позитивний полюс). Гальванічний елемент герметизовано смолою.

Номер слайду 7

Під час роботи цього хімічного джерела струму відбуваються такі процеси. Цинк окиснюється: Zn - 2e- → Zn2+унаслідок чого корпус гальванічного елемента ізсередини поступово руйнується. На графіті відновлюється Манган за спрощеною схемою. Mn 4+ + 1e = Mn3+Якщо послідовно з’єднати кілька таких елементів (катод першого елемента — з анодом другого, катод другого — з анодом третього і т. д.), то утвориться батарея. Напруга на її полюсах дорівнюватиме сумі напруг гальванічних елементів. На полюсах елемента Лекланше створюється напруга в 1,5 В. Сучасний варіант гальванічного елемента Лекланше

Номер слайду 8

компактні хімічні джерела струму з тривалим періодом роботи Більшість із них мають цинкові аноди. У цинк-срібному гальванічному елементі , крім цинку, містяться аргентум(І) оксид Ag2 O і калій гідроксид. В останні десятиліття значного попиту набули компактні хімічні джерела струму з тривалим періодом роботи. Під час його роботи відбувається окисно-відновна реакція. Zn + Ag2 O + 2 КОН + Н2 О = K2[Zn(OH)4] + 2 Ag. Батарейка для годинника Батарейку можна використати лише один раз.

Номер слайду 9

АккумуляториІснують хімічні джерела струму, які періодично заряджають від електричної мережі й використовують знову. Це акумулятори. Вони є в мобільних телефонах, ноутбуках, фотоапаратах, автомобілях. Найпоширенішими є свинцеві, або кислотні, акумулятори . Їх робота ґрунтується на оборотній реакціїPb. O2 + Pb + 2 H2 SO4 2 Pb. SO4 + 2 H2 Oрозряджаннязаряджання

Номер слайду 10

Аккумулятори

Номер слайду 11

Проблема утилізаціїВ багатьох країнах, у тому числі в Україні, використані батарейки збирають; контейнери для них розміщують у супермаркетах, закладах освіти . У зв’язку з інтенсивним застосуванням хімічних джерел струму набула актуальності проблема їх утилізації. На спеціалізованих підприємствах із батарейок вилучають цинк, деякі сполуки.

Номер слайду 12

Проблема утилізації

Номер слайду 13

Проблема утилізації

Номер слайду 14

Небезпечні елементи у складі батарейок

Номер слайду 15

Здай одну батарейку - врятуй

Номер слайду 16

ВИСНОВКИПристрої, які виробляють електричний струм завдяки перебігу в них окисно-відновних реакцій, називають хімічними джерелами струму. До них належать гальванічні елементи. Головними їхніми складниками є активний метал, який виступає відновником, і деякі сполуки-окисники. Гальванічний елемент є основою батарейки. Інший вид хімічного джерела струму — акумулятор. Завдяки перебігу оборотної окисно-відновної реакції його можна багаторазово заряджати. Зростаюче використання хімічних джерел струму потребує налагодження сфери їх утилізації.

Номер слайду 17

Домашнє завдання Читати параграф 13

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
25 листопада 2023
Переглядів
275
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку