поняття про медіацію

Про матеріал
Презентація містить опис поняття "медіації" і вимог до неї. Особливості роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про медіацію. Практичний психолог. Беженар Т. О.

Номер слайду 2

Конфлікт-це протиріччя, яке виникає між людьми, колективами в процесі їх спільної діяльності через непорозуміння або протилежність інтересів і відсутності згоди між сторонами

Номер слайду 3

Конфлікт-протиріччя, які важко вирішуються і пов`язані з гострими емоційними переживаннями

Номер слайду 4

Медіація — добровільний і конфіденційний процес, в якому нейтральна третя сторона, медіатор, допомагає сторонам знайти взаємоприйнятний варіант вирішення конфлікту. Медіатор полегшує процес спілкування між сторонами, допомагає глибше зрозуміти їхні позиції та інтереси, шукає ефективні шляхи вирішення проблеми, надаючи можливість сторонам дійти власної згоди.

Номер слайду 5

У всьому світі медіація є однією з найпопулярніших форм врегулювання конфліктів. У перекладі з лат.-посередництво. Це приватне та конфіденційне використання посередників для виходу з конфліктної ситуації. Вона дає можливість уникнути втрати часу у судових розглядах та додаткових матеріальних витрат.

Номер слайду 6

Можливості та переваги медіаціїМедіація-гнучка, неформальна економічна і швидка процедура. Конфіденційність процедури. Можливість виходу з медіації на будь-якому етапі. Економія часу. Зниження вартості процесу вирішення суперечки. Свобода вибору. Опора на справедливість. Гнучкість процесу. Можливість збереження або відновлення взаємин учасників. Високий відсоток виконання рішення (при домовл.)

Номер слайду 7

Добровільність. Конфіденційність. Активна участь сторін. Відповідальність за наслідки конфлікту. Визнання важливості почутті та потреб сторін. Правила та принципи медіації

Номер слайду 8

Медіатор при медіації: Уважно слухає і не перебиває;Дуже чітко висловлює думки;Задає запитання;Ставиться з повагою до учасників;Дотримується нейтралітету;Не надає порад, не висловлює своєї точки зору;Не шукає, хто правий,а хто винуватий. Допомагає знайти справедливе вирішення проблеми,що спричинила конфлікт.

Номер слайду 9

Етапи медіаціїПопередня зустріч1. Вступ2. Процес медіації (бачення проблеми)3. Пошук інтересів, потреб (техніки: питання, активне слухання, перефразування, уточнення, робота з емоціями)4. Пошук рішень5. Підписання угоди

Номер слайду 10

Медіація не можлива: Простежується домашнє насилля;Психічні розлади;Алко-наркотична залежність;Докази неправди (неправдива ситуація)Відмова від принципів і правил медіації.

Номер слайду 11

Види медіацій. Відновне правосуддя (досудова медіація)Сімейна медіація ( довгострокова, 6-7 сесій)Шкільна медіація

Номер слайду 12

Психологи рекомендують:- не прагнути будь-що домінувати;- бути принциповим, проте не боротися лише заради принципів;- пам‘ятати, що прямолінійність – це добре, проте не завжди;- частіше посміхатися (посмішка мало коштує, але дорого цінується);- говорити правду потрібно, але робити це вміло і доречно;- прагнути бути незалежним, але не самовпевненим;- бути справедливим, але не очікувати справедливості від інших;- виявляти доброзичливість, витримку й спокій у будь-якій ситуації;- реалізувати себе у творчості, а не в конфліктах.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!!!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
30 вересня 2023
Переглядів
252
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку