Поняття про переріз. Переріз геометричних тіл

Про матеріал
Лекція - презентація на тему : Переріз геометричних тіл. Переріз геометричних тіл площинами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Викладач Бородуліна Г. В. Тема : Поняття про переріз. Види перерізів.

Номер слайду 2

Поняття про переріз. На кресленнях зображують предмети за допомогою виглядів. Але трапляються такі предмети або їх частини, форму яких важко визначити тільки за допомогою виглядів. Для точнішого виявлення форми предметів використовують перерізи та розрізи. Переріз. Переріз – це плоска фігура, утворена січною площиною при умовному перерізі деталі, причому зображають лише те, що міститься в січній площині (частину деталі, розташовану за січною площиною, не зображують)

Номер слайду 3

Щоб отримати переріз, предмет умовно розрізають уявною площиною в тому місці, де необхідно виявити його форму. На малюнку показано наочне зображення предмета, умовно перерізаного допоміжною площиною А.

Номер слайду 4

Цю уявну площину називають січною. Щоб побачити фігуру перерізу, ту частину предмета, яка розміщена між січною площиною А і спостерігачем, умовно відкидають. На уявній січній площині чітко видно фігуру утвореного перерізу.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Перерізи найчастіше застосовують для того, щоб показати поперечну форму предметів та форму отворів, заглибин, вирізів на поверхнях округлих деталей тощо.

Номер слайду 7

На перерізі показують тільки те, що є у січній площині. Усе, що міститься перед цією площиною і поза нею, вважається уявно видаленим.

Номер слайду 8

Види перерізів. Залежно від розміщення відносно вигляду зображеного на кресленні предмета переріз може бути винесеним або накладеним.

Номер слайду 9

Винесений переріз розміщують поза контуром вигляду зображеного на кресленні предмета.

Номер слайду 10

АББ - БА - ААБВинесений переріз розміщують поза контуром вигляду зображеного на кресленні предмета. Накладений переріз розміщують усередині контуру, тобто безпосередньо на вигляді зображеного на кресленні предмета. Винесений переріз. Накладений переріз

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Виконання та позначення перерізів. Положення січної площини на кресленні вказують лінією перерізу. Для цього застосовують розімкнуту лінію у вигляді двох штрихів. Ця лінія не повинна перетинати контур вигляду на кресленні та доторкатися до нього. Напрям, у якому потрібно дивитися на уявну січну площину, вказують стрілками. Із зовнішнього боку стрілок пишуть однакові великі літери українського алфавіту. Контур винесеного перерізу обводять суцільною лінією такої самої товщини, як і видимі контури зображень на кресленні. Розміщують винесений переріз якнайближче до того місця, де вказано положення січної площини. Щоб креслення було виразнішим, фігуру перерізу виділяють штрихуванням у вигляді паралельних ліній

Номер слайду 13

Щоб креслення було виразнішим, фігуру перерізу виділяють штрихуванням у вигляді паралельних ліній. Штриховку наносять суцільними тонкими лініями під кутом 45°. Відстань між лініями штриховки вибирають у межах 2...4 мм. Нахил ліній штриховки можна виконувати як у ліво так і в право

Номер слайду 14

Винесений переріз може бути розміщений у розриві того вигляду, до якого він належить. Умовний розрив предмета на вигляді обмежують тонкою хвилястою лінією. Якщо предмет симетричний, лінію перерізу не проводять і ніяких додаткових позначень не роблять.

Номер слайду 15

Позначення перерізів. Штриховка (штрихування) перерізів не лише надає кресленню виразності, а й умовно показує, з якого матеріалу виготовлено предмет. Застосовують різні види штриховок, які відповідають певним матеріалам. Штриховки перерізів для деяких найпоширеніших матеріалів наведено в таблиці. Їх називають умовними графічними позначеннями (УГП) матеріалів на кресленнях.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Для несиметричних накладених перерізів лінію перерізу проводять у вигляді розімкнутої лінії зі стрілками, але літерами не позначають.

Номер слайду 18

Штриховка перерізів не лише надає кресленню виразності, а й умовно показує, з якого матеріалу виготовлено предмет. Застосовують різні види штриховок, які відповідають певним матеріалам.

Номер слайду 19

Дякуюза увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Яроцька-Паламаренко Катерина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0