: “Попелюшка, або Соболевий черевичок”. Поетизація працьовитості та скромності головної героїні в казці Шарля Перро. Характеристика головної героїні

Про матеріал
робочий урок , який створений на основі інтерактивного плакату.містить . Містить презентацію до уроку., аудіо та відео матеріали .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: “Попелюшка, або Соболевий черевичок”. Поетизація працьовитості та скромності головної героїні в казці Шарля Перро. Характеристика головної героїні.

Номер слайду 2

Мета уроку: - розвивати в учнів навички виразного читання і переказу художнього твору; - розвивати логічне мислення, вміння коментувати прочитане та робити висновки; - виховувати працьовитість, доброту, скромність, порядність.

Номер слайду 3

Ознаки народної та літературної казки Порівняйте характерні особливості народної та літературної казки.

Номер слайду 4

Епіграф до уроку: Казки зовсім не дрібниця. Головне в них – мораль. Шарль Перро

Номер слайду 5

Гра для кмітливих. Завдання: виправити помилки Герої казок Шарля Перро – це люди, які стоять на вищих щаблях суспільства. Народні казки існували в писемній формі. Кожна казка Шарля Перро закінчується мораллю. До збірки «Казки матінки моєї Гуски» входить 5 казок. Шарль Перро займався тільки літературною діяльністю. До збірки казок Перро входять такі казки: „ Червона шапочка“, „Пані Метелиця", „Попелюшка".

Номер слайду 6

Шарль Перро – відомий у Франції королівський чиновник, високий посадовець захоплювався поезією і сам писав чудові вірші. Завдання: Прослухайте вірш Шарля Перро і допишіть свій варіант останнього рядка. Як на вашу думку, чи можна розпочати розмову про Попелюшку цими поетичними рядками? Дивлюсь я просто людям в вічі, В усьому щиро повсякчас, Природний колір на обличчі, Не маю штучних я прикрас. Ласкава, ввічлива, чутлива, І ніжність світиться в очах Та хоч я добра й чарівлива… У клітці я живу, мов птах

Номер слайду 7

Як називали бідну дівчину, героїню казки Перро, мачуха та її дочки? Чому її так називали? Попельня – місце для зсипки попелу; Попелище – місце, куди викидають попіл; Попелюх - казковий герой, який у молодості сидів на попелі, а потім здійснив подвиги і став царем. Зі словника Бориса Грінченка Що означає ім'я героїні?

Номер слайду 8

Словникова робота Характеристика – це визначення характерних рис якого-небудь явища, предмета, людини. Характеристика дійової особи в художньому творі - це дані про її зовнішність, походження, діяльність, моральні якості, волю, здібність, інтереси, які проявляються в поведінці літературного героя, його переживання.

Номер слайду 9

Робота з текстом Бесіда за запитаннями та вибіркове читання. Як жилось Попелюшці в домі злої мачухи?

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Яку роль Попелюшка відіграє під час приготувань до балу? Робота з текстом Чому сестри, коли вбиралися на свято, покликали Попелюшку? Як Попелюшка ставилася до названих сестер?

Номер слайду 12

Робота з текстом Чому Фея стала допомагати Попелюшці? Які чарівні перетворення відбулись в казці Ш.Перро?

Номер слайду 13

Робота з текстом Як почувалась Попелюшка на балу?

Номер слайду 14

Образ Попелюшки – втілення кращих рис людської вдачі Назвіть ті риси характеру людини, які ви вважаєте найкращими. (Добра, мила, незлостива, роботяща, терпелива, покірна, слухняна, ніжна, мала хороший смак, чесна, вірна, безкорислива). З названих вами рис характеру оберіть одну – найкращу. Перелічіть з названих вище ті риси характеру, які мала Попелюшка. Яка риса характеру героїні подобається вам найбільше? Чому?

Номер слайду 15

Чи заслуговує Попелюшка на винагороду в своєму житті? Терпіння та праця завше матимуть винагороду. Французьке прислів'я Не одяг красить людину, а добрі діла. Українське прислів'я Не ищи красоты, а ищи доброты. Російське прислів'я Без труда не вытянешь и Рыбку из пруда. Російське прислів'я

Номер слайду 16

Домашнє завдання: 1. Написати листа Попелюшці

Номер слайду 17

Підсумок уроку Які людські якості поетизує Ш. Перро у своїй казці? Висновок: Попелюшка така популярна в народі не випадково. За всіх часів, коли на землі все краще діставалося багатим, люди не могли не мріяти про те, що за чесність, скромність, доброту, працьовитість вони можуть отримати винагороду.

Номер слайду 18

Дякую за роботу на уроці

ppt
Додано
22 листопада 2023
Переглядів
155
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку