Поради батькам майбутніх першокласників

Про матеріал
Наближається той день, коли ваш малюк вперше увійде в шкільний клас. І зараз ви хвилюєтеся: А чи готовий моя дитина до школи? Як буде вчитися? Як йому допомогти, якщо він зустріне перші шкільні труднощі? Психолого-педагогічний феномен «готовність дитини до школи» складається з різних видів готовності: фізичної, особистісної, мотиваційно вольовий, інтелектуальної, спеціальної.
Перегляд файлу

image


Правило 1. Дитина повинна самостійно збирати –


Давайте їй посильну роботу вдома, визначте коло її обов'язків. Зробіть це м'яко: "який ти в нас уже великий, ми навіть можемо довірити тобі помити  посуд".

Не робіть акцент на оцінках

Багато батьків припускаються грубої помилки, коли починають лякати: «Читай, а то двійки мені приноситимеш». Важливо акцентувати увагу дитини на процесі навчання (ти дізнаєшся багато нового, у тебе з'являться нові друзі, ти станеш розумним), а не на результаті гарних оцінках, які взагалі краще не згадувати, тим більше, що в першому класі їх не ставлять.

Навчіть дитину ділитися своїми проблемами 

Обговорюйте з нею конфліктні ситуації, що виникли з однолітками і дорослими. Щиро цікавтеся її думкою, тільки так ви зможете сформувати в неї правильну життєву позицію.

Частіше хваліть вашу дитину

 На скарги про те, що щось не виходить, відповідайте: "Вийде обов'язково, тільки потрібно ще раз спробувати". Формуйте високий рівень домагань. І самі вірте, що ваша дитина може все, потрібно тільки допомогти. Хваліть словом, усмішкою, ласкою й ніжністю.

Не перенавантажуйте новою інформацією

За час, що залишився, жодних «хвостів» ви не підтягнете. А якщо насідатимете на дитину з читанням і рахунком, ви зможете викликати у неї негативні емоції з приводу школи. 

1.Зверніть увагу на те, що дитині вдається краще.

2.Приділіть дитині більше часу.

3.Знайдіть свій шкільний щоденник та пригадайте себе в її віці.

4.imageПоговоріть з дитиною, налаштуйте її на докладання більших зусиль.

5.Уранці, відправляючи дитину до школи, побажайте їй успіхів.

6.Підтримуйте та помічайте навіть найменші успіхи дитини у навчанні.

imageЩо не робити?

Не дорікайте успіхами  інших дітей.

Не насміхайтесь над невдачами дитини.

Не проявляйте надмірну жалість до дитини.

Не читайте нотацій .

розбирати портфель.Щоб добре орієнтуватися у власному портфелі, дитина повинна збирати – розбирати його самостійно. Інакше, замість того щоб слухати вчителя, вона велику частину уроку шукатиме в портфелі необхідні речі. 

Правило 2. Портфель треба збирати щодня. Щодня в портфелі скупчується безліч непотрібних папірців, крихт і всіляких «цінних», але абсолютно непотрібних в школі речей. 

Правило 3. Нічого зайвого. По санітарних нормах, що діють, більше трьох кілограмів піднімати першокласникам не рекомендується. Перший час батькам доведеться контролювати, що дитина кладе в портфель, а потім вона буде це робити самостійно.

Правило 4. Гігієнічне приладдя. В портфелі завжди повинні лежати невеликий рулон туалетного паперу і упаковка вологих серветок. 

Правило 5. Окремі контейнери для їжі. Практично у всіх школах дітям недостатньо стандартних шкільних сніданків і батьків просять давати дитині з собою додатковий сніданок – декілька бутербродів, сік і печиво. Незалежно від того, яку їжу ви даватимете дитині, для неї потрібні спеціальні контейнери з кришкою, що щільно закривається. 

imageПравило 6. Мінімум дорогих речей. Питання, давати чи ні дитині в школу мобільний телефон, до цих пір залишається спірним. Мобільний телефон (і інші дорогі речі) не є предметами першої необхідності. Якщо ви все-таки вважаєте, що телефон їй необхідний, поясніть дитині, що на час уроків необхідно відключати звук і прибирати телефон в портфель. 

pdf
Додано
1 листопада 2020
Переглядів
473
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку