«Поради практичного психолога педагогам: «Як дбати про свій емоційний стан?» та «Як говорити з дітьми під час воєнного стану?»»

Про матеріал
Презентація створена для проведення практичним психологом семінару-практикуму із педагогами з метою вчити педагогічних працівників як дбати про свій емоційний стан та як говорити з дітьми під час воєнного стану.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поради практичного психолога педагогам: «Як дбати про свій емоційний стан?» та «Як говорити з дітьми під час воєнного стану?»Практичний психолог. Рибчинська Світлана Станіславівна 2022 ВІДДІЛ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ ЧЕРВОНОСЛОБІДСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИЧЕРВОНОСЛОБІДСЬКИЙ ЗАКЛАД ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ І-ІІІ СТУПЕНІВ № 1 ЧЕРВОНОСЛОБІДСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер слайду 2

Як педагогу дбати про свій емоційний стан?Посилання на презентацію розміщену на Google Диску: «Сприяння зниженню рівня стресу у педагогів та батьків здобувачів освіти»https://docs.google.com/presentation/d/1c8m10l. TRBks_5 Exy. Qz. XVO6 Ail. Zd. Ejfh. S/edit?usp=sharing&ouid=112913318058973823817&rtpof=true&sd=true

Номер слайду 3

Авторські відео (мої) для заспокоєння  1. Релаксація «Кольоротерапія» https://youtu.be/bk. CWLD0z. N5g  2. Релаксація «Водоспад»https://youtu.be/dsvn. Dn. Z9s2 A  3. Театр «Життя прожити – не поле перейти!» https://youtu.be/x. EI3 ZRhx. AMM Це відео нашого шкільного театру було записане у 2019 році. Головна мета сценарію: показати глядачам Віру Українського народу у Перемогу ЗСУ; підтримка сімʼєю та оточуючими людьми воїнів України; уміння головних героїв чекати, бути терплячими, уміння потурбуватися про себе та про інших; Любов до України! Якщо Вам до вподоби відео – поділіться ним з друзями, нехай їх Віра у все хороше тільки міцніє.  4. Вправи 1 «Масаж пальчиків»https://youtu.be/GPklus. ZMO7 Y  5. Вправи 2 «Масаж пальців за допомогою резинки для волосся»https://youtu.be/g. Tv. Nve_AD4 E  6. Вправи 3 «Масаж рук олівцем»https://youtu.be/8 IMb. COXs. URc 7. Релаксація «Хмара» https://youtu.be/Z2 Uf. Nc_Or. Sg

Номер слайду 4

Як педагогу говорити з дітьми під час воєнного стану? Турбуємось про себе і намагаємось не починати роботу без ресурсу. Якщо нам не вистачить сил витримати погляд дитини, наповнений болем, її запитання, реакцію – це посилить її стан занепокоєння та безпорадності. При онлайн зустрічі з дітьми, важливо сказати, як ви радієте, що вам вдалося зібратися разом. А найцінніше, що в нас є, - це ми. Створіть безпечний простір, у якому б дитина відчувала близькість - «Я з ТОБОЮ». Ідеться про простір із чітко структурованими правилами та межами контакту. Дітей не можна навантажувати своїми емоціями, тому не розповідайте про ваш трагічний досвід.

Номер слайду 5

Не використовуйте в іграх чи під час занять метафори, образи літаків тощо. Це може травмувати дітей, які були під обстрілами. У роботі спираємось на метафори та образи дому, землі, веселки, води. (Образ неба зараз не даватиме дітям стійкості – для багатьох це джерело небезпеки.)Якщо в роботі плануєте створювати щось із частин, наприклад кубиків, памʼятайте: якщо деталі руйнуватимуться, це може нагадувати дітям зруйнований будинок. Також будьте уважні до звуків, які використовуються у супроводі під час заняття. Не пропонуйте дітям жодних образів воєнної техніки.

Номер слайду 6

У теперішній реальності ми маємо відволікати дітей від розмов про війну (це для них – додаткове травмування). Тому ми маємо розважати їх цікавими фактами, захопливими розповідями. Адже про війну, танки, вибухи вони бачать у новинах та чують про це від батьків, рідних і близьких. Для дитини/людини, яка пережила витрату, втратила близьких або будинок, абсолютно неприпустимі слова на кшталт «час лікує», «у всьому є й хороший бік», «подивися, який тут є хороший варіант для тебе». Ці слова не коректні та неетичні.

Номер слайду 7

Дітям важливо почути: «Те, що ти пережив – жахлива трагедія, це жахливо й так шкода, що тобі довелося через це пройти. Я захоплююсь твоїми мужністю та силою. Попри таке горе, ти справляєшся, як справжній герой. Я дуже хочу тебе обійняти та захистити». Уважно слухайте дітей та в жодному разі не перебивайте, коли вони починають говорити!Під час проведення онлайн-занять бажано залучати учнів до активної роботи, висловлювання своїх ідей та пропозицій, надавати можливість їм спілкуватися між собою.

Номер слайду 8

Дистанційне навчання в умовах воєнного стану має відрізнятися від того, яке було під час карантину. Відмінності й особливості: 1. Заняття не мають бути класичними уроками за темами програми. Насамперед дітям потрібна підтримка і спілкування з людиною, якій вони довіряють і яка їм нагадує про довоєнний час, і тільки потім повторення матеріалу і засвоєння нових знань. Навчальний план варто переглянути. Щось залишити без уваги, а щось повторити чи закріпити. Підхід має бути гнучкішим. 2. Підготовка до уроків теж тепер має відрізнятися. Варто уникати текстів, прикладів, задач тощо, які якось пов’язані з неприємним воєнним досвідом. Аудіосупровід для презентації ні в якому разі не має нагадувати звук літака в небі чи сирени. А ігри, щоб не були пов’язані з руйнуванням

Номер слайду 9

3. Варто по максимуму уникати всього, що може викликати у дітей стрес – об‘ємні домашні завдання, оцінки, облік відвідування тощо, – і з розумінням ставитися до неуважності й пасивності під час онлайн-уроків. Стрес, який пережили й переживають діти, впливає на когнітивні функції мозку, зокрема увагу та пам’ять. 4. Не дивуйтеся, якщо діти демонструють поведінку, яка властива меншим за віком учням. Не докоряйте учням за це. Якщо помітили, що дитина тривожна чи панікує і ви з цим не справляєтесь, обережно зверніть увагу батьків на це. Дізнайтеся більше про психологічну підтримку дітей, пропонуйте вправи для психоемоційної стабілізації школярів, багато з яких є в Telegram-каналі «Підтримай дитину». 5. Піклуйтеся про свою ресурсність і врівноваженість. Це найкращий спосіб вплинути на дітей і допомогти їм заспокоїтись.

Номер слайду 10

Методи для самодопомоги з подолання стресу: Повільно порахуйте про себе до десяти. Прочитайте улюблений вірш. Поговоріть з кимось. Відтворюйте будь-які спонтанні звуки, кричіть – напруга може бути «замкнена» в горлі. Голосно заспівати улюблену пісню. Випити склянку води, повністю зосередившись на відчуттях води, що тече по горлу. 

Номер слайду 11

Методи для самодопомоги з подолання стресу:7. Змочіть лоб, скроні і руки до ліктів холодною водою.8. Вдихніть глибоко 10 разів.9. Легко стискайте та розтискайте в руці маленький мʼячик або гумову іграшку.10. Злегка помасажуйте кінчик мізинця.11. Помасажуйте мочки вух.12. Вирівняйте дихання.

Номер слайду 12

Дякую за Увагу! БАЖАЮ МИРУ ТА ЗЛАГОДИ!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
5 травня 2022
Переглядів
542
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку