Посібник "Агітбригада як форма роботи екологічного гуртка"

Про матеріал
Пропаганда, ключовим словом якого має виступати слово “ЗА”; активізація екологічного руху в своїй місцевості та формування екологічної культури населення. 
Перегляд файлу

НОВОВОРОНЦОВСЬКА РАЙОННА РАДА

ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОМУНАЛЬНА УСТАНОВА «НОВОВОРОНЦОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ»

 

 

 

Агітбригада як форма роботи екологічного гуртка

C:\Users\Таюша\Desktop\фото з мейзу\DCIM\P90208-132759.jpg

(Із досвіду роботи вчителя біології Новицької Т. І.)

 

                                             Біляївський НВК

2019

                                                                     " У кожного учня є задатки якихось здібностей.

 Ці задатки як порох і щоб їх запалити, потрібна іскра". 

  В.Сухомлинський

 

 Діяльність педагога – це безмежне поле, яке потребує виснажливої, але творчої праці й обдаровує щастям творення людини. Щодня – пошук, несподіванки, відкриття, які неможливі без натхнення… Позакласна робота – ось той простір, в якому втілюються в життя ідеї та задуми. Це живе спілкування з дитиною поза уроками, можливість залучити її до змістовного проведення вільного часу. В умовах поглиблення європейського інтеграційного процесу однією з найактуальніших проблем є оптимізація форм взаємодії суспільства і природи шляхом підвищення рівня екологічної культури підростаючого покоління. Останніми роками екологічна криза у світі обумовила надзвичайну важливість екологічної освіти. Екологічне виховання молодого покоління сьогодні, як ніколи, є надзвичайно актуальним. Якщо з часів епохи Відродження людина вважалась підкорювачем або й центром світу, то нині науковці визначають істинне призначення людини – бути органічною часткою природи, жити і діяти за її законами, без необґрунтованих спроб змінити чи ігнорувати їх. Перетворення навколишнього середовища має здійснюватися не стихійно, а з урахуванням об’єктивних законів природи, прогнозуванням побічних впливів. Таке може забезпечити тільки людина, вихована у повазі до життя, яка усвідомила універсальну цінність природи, необхідність раціонального використання її ресурсів і готова брати активну участь у розв’язанні екологічних проблем. Роль навчальних закладів у підготовці такої людини незаперечна. Тому завданням сучасної школи є виховати в кожного учня свідоме ставлення до природи, почуття відповідальності за довкілля як загальнолюдську цінність. Людина формується, розвивається та вдосконалюється в соціальному середовищі, взаємодіючи з ним, в системі «людина – природа». У формуванні нового екологічного мислення активну участь беруть усі ланки освіти, діяльність яких спрямована на формування здорового життєвого середовища

Однією із форм  екологічного виховання є робота   гуртка «Екологічна варта».

   Головною метою гуртка є розширення знань гуртківців про предмети і явища природи, розкриття в доступній формі зв язків між живою та неживою природою, формування уявлення про залежність людини від навколишнього середовища та вплив різних чинників довкілля на здоров’я людини. У процесі роботи необхідно формувати в гуртківців громадську відповідальність за збереження природного середовища як важливого фактора існування людини. Під час навчання гуртківці вивчають як правильно охороняти рослинний і тваринний світ, водойми, ліси, ґрунти, навколишнє середовище. Гуртківці повинні усвідомити, що життя людини тісно пов’язане з природою, що природу потрібно оберігати, примножувати її багатства. Розкриваючи поняття про природні ресурси, гуртківцям необхідно дати уявлення про те, що загибель одного природного компонента може призвести до загибелі інших. Працюючи над темою про охорону природи необхідно розповісти про законодавчі акти охорони природи. Ефективність засвоєння дітьми матеріалу досягається за допомогою таких методів як спостереження, досліди, бесіди, лекція, дискусія, демонстрування натуральних об єктів, а також робота з усними та письмовими джерелами інформації. Важливе значення для вивчення природничого матеріалу мають екскурсії, під час яких предмети і явища розглядаються в природних умовах. Організовуючи спостереження, практичну діяльність необхідно систематично залучати гуртківців до самостійного пошуку знань, озброювати прийомами навчальної діяльності, використовуючи для цього завдання на порівняння, аналогію, класифікацію, виділення головного, встановлення причинно наслідкових зв‘язків. Гурткова робота  розвиває естетичні та художні смаки учнів, поглиблює їх знання, розвиває їх творчі здібності, виховує почуття краси.  Робота гуртка включає в себе проведення різноманітних конкурсів, вечорів, вікторин, організацій роботи екологічної агітбригади, інтелектуальних ігор, театралізовані виступи яких допомагають дітям усвідомити необхідність збереження довкілля та свого здоров’я, допомагають формувати активну життєву позицію, розвивають екологічну свідомість, виховують почуття колективізму, бережливе ставлення до навколишнього середовища. Кожен запропонований захід має свою основну мету.

  Робота  гуртка «Екологічна варта»  у Біляївському НВК великою мірою спрямована на організацію такої форми роботи, як екологічна агітбригада – однієї з нетрадиційних  форм екологічної освіти та виховання молоді. Це - дієва пропаганда екологічних знань серед усіх верств населення.

МЕТА агітбригади: Пропаганда, ключовим словом якого має виступати слово “ЗА”; активізація екологічного руху в своїй місцевості та формування екологічної культури населення. 

Агітбригада - творчий колектив, який виступає за різною тематикою і зачіпає актуальні проблеми свого часу, який висміює негативні сторони нашого життя і показує позитивні моменти. Це єдино доступний жанр, практично зручна і мобільна форма для невеликих, навіть технічно оснащених організацій.

Агітбригади, як форма екологічної творчості, охоплюють усі сфери духовного життя людини — розум, почуття, волю, а також відкривають шляхи формування екологічної свідомості засобами художньої культури. Виступ агітбригади — це своєрідна модель екологічної діяльності особистості і відображення світу, водночас — це відображення практики розробки екологічних проектів, які є реальною альтернативою традиційній системі навчання.

Вимоги до агітбригад:

- визначити мету майбутніх виступів;

- вибрати теми, актуальні для даного колективу;

- ретельно продумати і здійснити монтаж;

- визначити драматургічний хід, розвиває дію;

- програма агітбригади носить характер огляду, тому в ній може бути ряд епізодів і відповідно низку конфліктів;

- кожен епізод обов'язково повинен бути закінченим;

- наростання дії виражається в тому, що більш гострі і значні факти розміщені ближче до кінця виступу;

- необхідна лаконічність мови сценарію (в невеликий інтермедії, куплеті, пантомімі треба сказати багато про що, і так, щоб не втратити образне начало);

- найскладніше - рішення образу позитивного героя, це в сценарії - найбільш вразлива ланка;

- програма агітбригади повинна мати точну адресу;

- виконавці в агітбригаді повинні бути "багатоликими" - темпераментними, завзятими, які володіють широким арсеналом сценічних прийомів, які вміють співати, танцювати, читати текст, що володіють чудовою дикцією, За кількістю - від 10 до 15 осіб;

- можливе використання музики, яка несе різне смислове навантаження, а також технічних засобів - кіно та відео проекції, слайдів, світлових ефектів і т.д.;

- декорації агітбригади повинні бути гранично лаконічними і мобільними;

- важлива і попередня реклама-оповіщення про виступ агітбригади.

"Три кити" агітбригади: накопичення фактів; вибух творчої інтуїції (задум); реалізація задуму.

Механізм агітбригади:

факт - задум - рішення (різні тільки вихідні дані, характеристики задуму, виразні засоби).

Інтерактивність агітбригади в тому, що виконавці постійно звертаються до глядачів і чекають від них відповідної реакції. Глядач - це партнер виконавців у агітбригаді, співучасник, що відбувається на сцені.

В основі будь-якої інтерактивної форми роботи лежить сценарій. Створення сценарію та його втілення - процес творчий, що вимагає вигадки, фантазії, оригінальних прийомів організації дії. Він повинен володіти дієвістю та видовищністю, причому видовище повинно бути цікавим, захоплюючим.

Сценарій повинен носить характер "зримого сценарію", тобто передбачати всі епізоди, всі вузлові моменти дії, як вони будуть відбуватися. Це - фактично розгорнутий план дій.

В школі багато років функціонує екологічна  агітбригада, яка пропагує дбайливе ставлення до довкілля  та здоров’я людини,  сприяє формуванню екологічної культури і свідомості молоді. Щорічно лави агітбригади попопвнюють нові учні, яким не байдужа доля планети. Старші учні передають свій досвід молодшим учням. Робота в агітбригаді здійснюється за принципом – « Навчаючись – навчай, і все навколо оберігай »

Сценарії виступу агітбригади

 

« Ми за екологічну свідомість !!!»

 

Ми – ті, що вийшли на цю сцену!

Ми – ті, що стоять перед вами!

Ми – агітбригада Біляївського НВК

«PROTECTION»

Говоримо відкрито і щиро!

Природа створює для нас

Лани степів, високі гори,

Дерева, трави та тварин

Все це величне і назавжди

Людина ж створює для себе

Для задоволення мирських потреб

Все тимчасове не надійне

Що без підтримки не існую

А здається навіки... _

Та всім керує батарейка

Щоб працював комп’ютер

  • Батарейка

Щоб працював мобільний!

  • Батарейка

Щоб працювали пульти!

  • Батарейка

Щоб працювали іграшки дитячі!

         Батарейка

Щоб працювала електроніка!

  • Батарейка

І світ сучасний не існує,

Коли батарейка відпрацює

А батарейка то не тільки користь!

Вона ще й не безпечна!

Шкідливих речовин вона багато має!

  • Що провокують алергії, рак.
  • І радіацію випромінює вона.

І їх на волю людина випускає!

Коли ту батарейку викидає!

І їй край необхідна утилізація,

Та в державі справжня профанація,

В країні є лише один завод!

Та й той працює без напруги.

Бо люди ліняться усюди.

Все ж набагато легше викинути,

Ніж віднести в утиль.

Тож виходить,

що маленька батарейка

великі створює проблеми.

Бо викинути легко

А повернути втрачене здоров’я неможливо

Людина створює з одного боку

Для себе користь,

А з іншого тихенько знищує себе.

Мораль проста

- Створивши навіть маленьку батарейку

Людині треба контролювати весь процес.

Від створення і до утилю.

Інакше навіть батарейка

буде керувати людством.

Щоб вирости хліб

Потрібні руки хлібороба

Щоб виплавити сталь

Потрібні руки сталевара

Щоб виростить людину

Потрібні руки мами й тата.

А загалом щоб існувало людство

Потрібно створювати розумно!

Створивши диво чергове

Подумай що воно залишить по собі!

Великі кучугури зі сміття,

Невирішені проблеми про утиль.

Хвороби й недолугий інтелект.

Бо там де працює батарейка

Розум людський не працює.

А в природі такого не має.

Вона не створює зайвого.

Ретельно за собою прибирає

Й використовує все циклічно.

Жоден атом чи молекула не зникає.

В природі діє головний закон

  • Нічого з нічого не створюється
  • І нічого нікуди не зникає.

Тож головний закон природи.

Повинні люди взяти за основу.

Й вищу ланку людство не займе.

Бо найрозумніша природа.

Людина - лиш її частина.

Ми почали, а ти продовжуй!

Ні перед чим не зупиняйся!

Бо іржа байдужості

Вже роз'їдає день крилатий.

Природи святість мусимо.

Всі разом захищати.

  • Відкрийте очі!
  • Відкрийте серце!
  • Відкрийте душу!
  • Не будьте байдужими!
  • Природа це не батарейка,

Її не можна замінити.

Це повинен кожен знати.

XXI століття повинно стати не тільки століттям пластмаси й батарейки, але перед у сім повинно стати століттям зелених трав, яскравих квітів, прозорих джерел та річок.

Міркувати про це потрібно вже сьогодні.

Міркувати по новому!

 

Сценарій виступу екологічної агітбригади « Екобумеранг»

   

Виходять учасники на сцену:

 Учасник 1: Ми,-

Учасник 2: Ті, що приїхали сюди

Учасник 3: Ми, -

Учасник 4: Ті, що вийшли на цю сцену!

Учасник 5: Ми, -

Учасник 1: Команда юних екологів

Учасник 2: Розповімо! – Покажемо! – Застережемо!

Учасник 3:Бо де б нас не спіткало лихо

Учасник 4: На землі чи під землею, - На воді чи під водою

Учасник 5: В будь-який час дня і ночі. – в будь-яку пору року

Разом: за будь-яких обставин – Юні екологи завжди на посту.

Монолог «Землі» (під мелодію «Ameno»)

Я -  Земля, людино… Бачиш мене?  Ти не помилилась, - це я… Чорна і фатальна…Безжально засмічена… А колись була зелена та родюча! Тобі завжди  була радість від мене! Я тобі так довіряла! Але ти, що ти зробила? Чому? Навіщо? Чуєш….. Як по твоїй душі розповзається викинутий тобою вуглець і стронцій.. Як судини тобі виїдає  викиди  фабрик та заводів,створених тобою… А де тих нещасних 20% розуму? А тепер… Прийшла  - дивись, яка я стала… Чи тішиш себе , що не так все страшно? Дури сама себе.. Дури і жди…Останнього подиху…

Або… Послухай… Зупинись і просто спробуй любити себе і мене, людей і всю планету Земля. І може, ця любов очистить мене, а заодно і тебе, ЛЮДИНО…

 

Співають на мотив пісні «Одна калина…»

1-ИЙ КУПЛЕТ:

Сумно, сумно аж за край  -

Землю забруднили, плаче рідний край.

Гірко, гірко  на душі –

Все живе зникає, наче міражі

Приспів:

Одна земля у нас, одна,

Хай буде чистою вона,

Людська рука нехай не нищить рідний край!

В нас небувалої краси

Річки, і гори ,і ліси,

Одна земля в нас, ти її оберігай!

2-ИЙ КУПЛЕТ:

Плаче, плаче вся земля,

Захисту благає наче немовля.

За природу ти подбай,

В нас вона єдина, це запам’ятай !

Приспів:

Учасники на сцені, говорять по черзі:

Учасник 1:

Прости нас Земле, нас, людей століття,

Яке надбало стільки лиходій,

Що вистачить на кілька поколінь.

А може  й ні…. Не буде поколінь

Унаслідок людської перемоги

Над всім живим, що просять допомоги

 

 

Учасник 2:

Прости нас , Земле, спалені ліси,

Прости ґрунти збіднілі й неродючі

І атом той, що вирвався на волю.

Перевернув людську нелегку долю.

Учасник 3:

Прости нас, Земле, все ж таки прости,

Бо голова всьому живому – ти.

Можливо, розум людства не засне,

І він проснеться, і тебе спасе.

Учасник 4:

Я вірю в те, що схаменемося ми

І будем жити по земним законах.

Колись ми справді станемо дітьми

Тієї. Що з дитятком на колінах.

Співають пісню на мелодію «Це моя Україна»

Ти шляхом болісним пройшла
Крізь Чорнобиль, Україно.
Атомом зранена була,
Та не ставала на коліна. 
Де твій природо, зелен дім,
Сині ріки, синє небо?
Чисте майбутнє нам усім
Зараз треба,зараз треба!

Приспів:

Буде чистою хай  країна,
Де червона цвіте калина.
Гори, ріки і полонина
Це моя Україна.

Хай же буде моя країна
Найчарівніша, як перлина.
В моїм серці вона єдина
Це моя Україна.

Хай повертають на поля

Знов зграї журавлині.

Хай хлібом повниться земля

Й лине пісня солов’їна

 

Хай кришталевої води

 Будуть повні твої ріки

Будуть повні твої ріки

Та розцвітають хай сади

І не в’януть вже повіки!


 

 

                                     «СНІД – чума ХХІ століття».

Мета:  дати уявлення про основні причини, шляхи розповсюдження, засоби профілактики СНІДу, сформувати в учнів розуміння того, що тільки власний спосіб життя, їх поведінка та вчинки є гарантом запобігання ризику.

Хід заходу

1 учень:  1 грудня – День боротьбі зі СНІДом і примирення з ВІЛ – інфікованими.

2 учень: ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини. Він є збудником СНІДу. Загроза для      людства.

3 учень: ВІЛ та СНІД – це не слова, а скорочення. ВІЛ викликає СНІД. ВІЛ заражає людський організм, залишається в ньому на все життя, і руйнує імунну систему.

( Виходять по черзі учні і на грудях перевернуті букви,

повертаючи букви говорять слова)

4 учень: В – «вірус» – паразит – збудник захворювання, що заражає і знищує клітини організму.

5 учень: І – «імунодефіциту» – погіршення функціонування імунної системи, яка забезпечує захист від мікроорганізмів, що спричиняють хворобу.

6 учень: Л – «людина» –  особи в організмі якої живе вірус.

7 учень: С – «синдром» – ряд симптомів, які проявляються під час захворювання.

8 учень:Н – «набутого» – такого, що людина набуває протягом життя, а не від народження.

9 учень: І – «імунного» – захисна система організму, яка забезпечує захист людини від мікроорганізмів, що спричиняють хворобу.

10 учень: Д – «дефіциту» – відсутності захисної реакції імунної системи людини на наявність в організмі шкідливих бактерій.

(Учні шикуються в шахматному порядку і

півають пісню на на мелодію «Наша служба»):

СНІДу – ні! – ми разом скажемо усі,

І чекаємо на підтримку звідусіль.

Якщо знати і виконувати все,

Щоб не захворіти.

То не буде ані горя, ні біди,

І забуде нас хвороба назавжди,

Тільки б захотіти!

11 учень: СНІД – одна з найбільших трагічних проблем, з якою зіткнулося людство в минулому столітті. З нею, на жаль, ми увійшли й у ХХІ ст..

12 учень: Вже більш двох десятків років ця зловісна абревіатура не сходить зі сторінок газет і журналів. Із загрозливою швидкістю нова інфекційна хвороба охопила увесь світ. У багатьох країнах СНІД набуває характеру епідемії.

13 учень: Це захворювання здатне поставити людство під реальну загрозу вимирання, якщо люди негайно не об’єднаються і не вживуть необхідних засобів.

14 учень: Що ж треба знати про СНІД, щоб запобігти цій страшній хворобі.

15 учень: Вірус знаходиться в різних виділеннях організму – крові, слині, поті, сльозах, статевих виділеннях, сечі та ін. на сьогодні вважається, що він може потрапити до організму двома шляхами – через кров та слизову оболонку.

16 учень: Які ж шляхи розповсюдження ВІЛ – інфекції?

І учень: Інтимні статеві стосунки;

ІІ учень: Вживання наркотиків;

ІІІ учень: Від матері до дитини під час годування груддю.

ІV учень: Переливання крові;

V учень: Трансплантації органів;

VІ учень: Від матері до дитини в період вагітності чи пологів.

VІІ учень: Використання нестерильних інструментів стоматології;

VІІІ учень: Під час ін’єкцій, щеплень;

ІХ учень: У разі використання нестерильних інструментів у косметичних салонах;

Х учень: Спільного користування шприцами.

 

1 учень: Які ж є шляхи боротьби зі СНІДом?

2 учень: Це залишається його профілактика. А саме:

3 учень: Суворий імунологічний контроль донорської крові.

4 учень: Уникнення контактів через кров.

5 учень: Боротьба з наркоманією.

6 учень: Дотримання принципів моральності.

 

І учень: СНІД – це хвороба, яку повинні розв’язувати не тільки лікарі, а й правоохоронні органи, громадські організації, школа, сім`я.

ІІ учень: У Херсонській області існує «Центр профілактики і боротьби зі СНІДом», який співпрацює із благодійним фондом «Мангуст». Основна мета створення центру – профілактична робота серед молоді.

ІІІ учень: За даними Українського центру профілактики і боротьби з ВІЛ/СНІДом в Україні офіційно зареєстровано 158 714 ВІЛ інфікованих.

ІV учень: З них 14 183 – діти, народжені ВІЛ – позитивними жінками.

V учень:9 570 хворі на СНІД.

VІ учень: За період з 1987 року і до сьогодні в україні померло від СНІДу 12 208дорослих і 186 дітей.

VІІ учень: В Україні більшість людей з ВІЛ/СНІДом мають вік від 18 до 30 років.

VІІІ учень: На лікування ВІЛ – позитивних людей ( щоб зараження не перейшло в хворобу) в середньому потрібно 6-10 тисяч доларів на рік.

1 учень: Яких же засобів безпеки необхідно вжити, щоб не заразитися ВІЛ – інфекцією?

2 учень: Не слід поспішати з початком «дорослого життя».

3 учень: Необхідно відмовитися від вживання наркотиків.

4 учень: Не можна використовувати предмети особистої гігієни, що належать іншим людям.

 

Всі разом: Пам’ятайте! Є єдина людина, здатна, уберегти вас від СНІДу, це ви самі!

 

 

«Гірчить Чорнобиль крізь роки»

Ліворуч та праворуч від пам’ятного знаку у почесній варті стоять прапороносці (4 чол.), тримаючи Державні прапори з траурними стрічками.

Лунає фонограма траурного дзвону. Біля мікрофонів читці в чорному. Стоять спиною до мікрофонів. Читаючи свої слова – по черзі повертаються до мікрофонів.

Читець 1:           Чорнобиля гіркий полин

На серце ліг незримо й тяжко,

І пливе над землею дзвін

Із тихим стогоном протяжно.

Читець 2:            То дзвонять дзвони не Хатині,

Де слід лишила свій війна,

Це стогнуть землі України,

Де мирний атом не мина.

Читець 3:            Він впав смертельною росою

На рай дібров, на зелень трав,

Своєю чорною косою

Провів по розмаїттю барв.

Читець 4:         І попелом покрились села,

І згинуло усе живе,

Пропали усмішки веселі,

Замовкло птаство лісове.

Читець 5:            Лиш на отруєній землі

Небачена розкрилась квітка –

Про допомогу крик німий,

Між попелом остання іскра.

Запала тиша…

Читці обертаються спиною

 

Ведуча: Весна… Найпрекрасніша пора року.

Пробуджується від сну природа, розплющує очі земля, усе оживає, зеленіє, розквітає.

П’янкі пахощі розносять абрикоси і вишні, милує око ніжно-рожевий цвіт яблуні.

Ведуча: Весна… Чорнобиль…

У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року, коли всі спали безтурботним сном, о першій годині 23 хвилини над IV реактором Чорнобильської атомної електростанції нічну пітьму розірвало велетенське полум’я.

Ведуча:                Красне сонце вдивляється з неба,

Як чорнобильська плаче земля.

Радіацію зборкати треба,

Бо вона, як той ворон, кружля.

Ведучий:             Мертва зона не зна, що робити,

Де і в кого пораду знайти,

Як себе і людей захистити

Від такої страшної біди...

Читець 3 Обертається на свій текст.

Читець 3:            Чорнобильський вітер по душах мете,

Чорнобильський пил на роки опадає…

Годинник життя безупинно іде,

Лиш пам'ять, лиш пам'ять усе пам’ятає…

Ведучий: Шановні присутні! Сьогодні ми зібралися, щоб згадати найстрашнішу катастрофу ХХ-го століття – аварію на Чорнобильській АЕС та висловити свою безмірну вдячність героям нашої Батьківщини, які ціною свого життя захистили світ від небувалої біди.

Ведуча: Чорною плямою на нашій блакитній планеті стала Чорнобильська катастрофа.

30 років пройшло з тих пір, 30 років смертоносна пилюка з ядерної печі покриває білі хати, поля і ліси, 30 років цвітом скорботи і суму зацвітають Чорнобильські сади.

Читець 1:            Мій біль, мій жаль, моя біда,

Моя ти пам'ять вічна.

Земля покинута й не та,

Отруєна й незвична.

 

Читець 5:            Зелений край, колишній рай,

Краси шматки роздерті,

Отруйний дощ на чорний гай,

Тепер - це зона смерті!

Ведучий: У ліквідації аварії брали участь 600 000 людей: пожежники та медики, військовослужбовці та персонал станції – вони виконували свій обов’язок, ризикуючи своїм здоров’ям та життям.

Ведуча: Всі ті, хто першими вийшли на лінію вогню, ступили у вируюче полум’я, в смертельну радіацію не за наказом командира, а за велінням совісті.

Читець 1 Ті, що згоріли в огні

В перші хвилини двобою,

Землю прикрили собою,

Як наші діди на війні.

Читець 2 За те, що наші герої

Мужньо стояли на герці,

Пам’ятник їм вознести

Треба у кожному серці.

Ведучий: Схилимо голови перед героями і жертвами Чорнобильської катастрофи. Низький уклін! Вічна Вам пам'ять!

Ведуча: Хвилина мовчання. Звучить метроном

Ведучий: Проходять роки, та біль Чорнобильської катастрофи ніколи не зітреться з людської історії, не згасне у віках.

Читці повертаються до мікрофонів і виконують «Пісню про Чорнобиль» Наталії Май. Після виконання розходяться в різні сторони.

Ведуча 3: Ту мирну весняну українську ніч на берегах Прип’яті люди ніколи не забудуть. Вона була, як зараз усім здається, найтихішою і найтеплішою. І не сповіщала про біду. Навпаки, всім жителям містечка атомників ще звечора, під вихідний, жадалося отримати від природи хорошу погоду. Проте в ту саму ніч з 25 на 26 квітня відлік часу став уже не мирним, а бойовим і аварійним. Відлік пішов на хвилини і секунди. О першій годині 23 хвилини 40 секунд, коли всі спали безтурботним сном, над 4-м реактором Чорнобильської атомної станції несподівано велетенське полум’я розірвало нічну темряву.

Ведуча 4: Щоб оцінити масштаби радіоактивного виділення, нагадаємо, що атомна бомба, скинута на Хіросіму, важила 4,5 тонни. Реактор 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС викинув в атмосферу 50 тонн випаруваного палива (тобто 10 хіросимських бомб, а на додаток 70 тонн палива і близько 700 тонн радіоактивного реакторного графіту, що осів в районі аварії).

Ведуча 1: На сьогоднішній день два з половиною мільйони людей проживає в забрудненій зоні, з них вісімсот тисяч дітей. Смерть 35 тисяч людей пов’язана з аварією на ЧАЕС. Наслідки вибуху 4-го реактора Чорнобильської атомної сколихнула весь світ. В результаті аварії стався величезний викид радіоактивних ізотопів з активної зони реактора, які радіоактивною хмарою перенеслися на великі відстані.

Ведуча 2: Щодня в Україні починають хворіти на рак 500 осіб. 76 міст і сіл потрапили в зону відселення, а тисяча гектарів землі стали непридатними для сільськогосподарського використання. 8 млн 400 тис. мешканців України, Білорусії, Росії піддалися радіоактивному опроміненню. Дітям, які народилися в ту ніч, уже виповнилося 28 років. Вони – живий хронометр техногенної катастрофи. В життя мільйонів людей увійшли слова радіація, зона, ліквідатор, відселення.

Виходить з двох сторін Мати з Дитиною

Мати: Дитино моя!
Ромашка цвіте – не доторкнись.
Трава буяє – не доторкнись.
У бджіл на крильцях доза смертельна. Не доторкнись!

Дитина: Пречиста Маріє!
Чого твоє серце не вміщують груди.
Неначе в нім плачуть і стогнуть всі люди.
Чого твоє серце так полум’яніє,
Що кров’ю стікає і сказати не сміє?

Мати: Благаю: відверни незриме,
Невідворотне і страшне:
На цих приречених низинах
Ніхто не сіє і не жне.
Отруєна квітка сльозою стікає,
Дочасно згорають живі пелюстки
У пеклі земному живеш – не вмираєш,
Благаю, Пречиста, людей захисти!

Мати обнімає за плечі дитину. Обоє виходять

 

1-й ведучий:

Доля нашої днини після Чорнобильської катастрофи сумна і нелегка, але все дається в порівнянні. Щастя нашої днини в тому, що ми живемо, що ті, що могли ніколи не народяться після 1986 року народились, живуть і вчаться творити прекрасне.

(Танок учнів).

2-й ведучий:

Наслідки вибуху четвертого реактора Чорнобильської атомної сколихнули весь світ. В результаті аварії стався величезний викид радіоактивних ізотопів з активної зони реактора, які радіоактивною хмарою перенеслись на великі відстані.

1-й ведучий:

Йод – 131, цезій – 134, 137, стронцій – 90, плутоній – 239, плутоній – 240. весь цей радіоактивний дощ розлетівся і висіявся на територіях України, Білорусії, Росії. Радіоактивного забруднення зазнало майже 50 відсотків території України. В життя мільйонів людей увійшли слова радіація, зона, ліквідатор, відселення.

2-й ведучий:

А на квітучий українській землі з’явились пусті міста і села, мертвий ліс, в який не можна ходити, сади з яблуками, насиченими радіоактивною отрутою, вода, яку не можна пити, і навіть повітря, яким дихаємо, стало ворогом.

На сьогоднішній день два з половиною мільйони людей проживає в забрудненій зоні, з них вісімсот тисяч дітей. Смерть 35 тисяч людей пов’язана з аварією на ЧАЕС та її наслідками.

2-й ведучий:

Радіація – невидимий і тому підступний ворог всього живого. Від неї важко вберегтися, захистити себе і природу.

Учень:

Радіаційна днина б’є на сполох

Радіаційні стогнуть небеса

Двадцятий вік – як доля, а не спомин

Як хліб душі, як мамина сльоза.

Людство прагне Всесвіт осягнути

І себе у ньому зрозуміть.

А тривожне „бути чи не бути” –

Грізно над планетою висить.

Звучить весела мелодія. Лунають дзвони.)

Учень 1: Ми  – атомні заручники прогресу,

Вже в нас нема ні лісу, ні небес,

Так і живем од стресу і до стресу,

Абетку смерті маємо АЕС.

Учень 2: Бог розписав нам ролі,

Та грати мусимо самі.

Усе робити треба нам на совість,

Вона ж глас Божий у тобі й мені.

Учень 3:Народе мій! Чуєш, озвись,

Чи знаєш ти, яке то слово, «зона»?

О лихо, змилуйся та схаменись,

Подай хоч крапельку нам всім озону.

Сталкер 1: Хай ожива вода Дніпрова,

Правічні височать дуби,

І хай полин, трава-чорнобиль,

Не стане більше іменем біди.

Сталкер 2:Два кольори мої, два кольори,

То не любов і не журба, як в давній пісні,

Свої Чорнобиль має кольори:

Весна і сонце – до, і горе – після.

Сталкер 3: Колючим терном поросли несходжені стежки,

Та знову до своїх осель вернулись пташки.

Сталкер 4: І мертві, і живі, і ненароджені,

Не повторіть Чорнобиль в Україні

Всі: Є меже у печалі, але немає її у тривоги».

Ангел Великий: Боже великий, єдиний,
Нам Україну храни,
Волі і світу промінням
Ти її осіни.
Ангел 1: Світлом науки і знання
Нас, дітей, просвіти,
В чистій любові до краю,
Ти нас, Боже, зрости.
Ангел 2: Молимось, Боже єдиний,
Нам Україну храни,
Всі свої ласки й щедроти
Ти на люд наш зверни.
Ангел Великий: Дай йому волю, дай йому долю,
Дай доброго світу, щастя,
Дай, Боже, народу
І многая, многая літа.

 

C:\Users\Таюша\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\P80425-082351.jpg

 

„Птахи – наші друзі”

 

-         Вас вітає агітбригада Біляївського НВК

-         Ця зустріч присвячена нашим крилатим друзям

      ВСІ: – птахам

-          Адже всі ми друзі і вірні, і щирі,

Бо ми бережем повсякчас

Пташок, що літають у вирій,

І тих, що живуть у нас.

-         Можна багато говорити про птахів – наших друзів. Бо вони – невід’мна частина природи. Вони прикрашають діброви, луки степи, полонини.

-         Птахи – окраса парків, садів. Чи можна уявити весну без першої пісні шпаків, без дзвінкої пісні жайворонка, або весняний ліс без кування зозулі?

-         А взимку – хіба метушливі синички нам не підносять настрій? Білу пелену зими прикрашають у лісі червоногруді снігурі.

-         А до голубів ми звикли змалечку і не уявляємо, що їх може не бути біля наших осель. Адже їх можна легко приручити і вони будуть вам вдячні.

-            Дмитрик любив голубів,

Сам хатинку їм зробив.

Змайстрував легку драбинку

Й приладнав їм під хатинку.

Поодинці по драбинці

Ходять раді голуби.

І до хлопчика фуркочуть:

„Дуже вдячні ми тобі”.

-         Птахи – голос наших лісів, полів, гір і пустель. Птахи – діти повітря, підкорювачі повітряного океану. Вони можуть підніматися вище хмар, перелітати через пустелі й моря.

-         Але птахи не тільки прикрашають наше життя. Птахи – наші помічники, захисники наших лісів, садів, городів, полів від шкідників. Кожна людина повинна охороняти птахів.

-         Уявляєш, скільки птах

Може нищить, поїдати:

Гризунів, черв’яків, комах.

Тож птахи із нами і спілці –

Поля й лісу сторожі;

Щигли, одуди, чижі...

-         Але трапляються й такі випадки, коли окремі люди знущаються над птахами. Це не вияв мужності, сміливості, а тільки жорстокості.

 

-         Тож як стрінеш непутящих,

Що біжать поза двором

Видирати гнізда в хащах –

Ти одразу присором.

Між дорослих і малечі

Пташка бачить все навкруг.

Дружно сяде нам на плечі,

Якщо ви їй справжній друг.

-         Я вам розповім одну мудрість. Колись жив на світі мудрець. Серед людей не було йому рівних за розумом і розсудливістю. Але одного разу хлопець вирішив перехитрувати мудреця. Впіймав пташку, сховав за спину і спитав мудреця: „Живий чи мертвий птах у мене?” Варто було сказати мудрецю „живий”, як хлопець обезголовить птаха, а якщо мудрець відповість „мертвий” – тут же випустить його на волю. Тільки на мить замислився мудрець. а потім сказав просто: „Птах у твоїх руках”...

-         Це дуже давня легенда. З давніх давен, через усю історію пронесла людина любов до природи, доброту до всього живого, що робило її життя красивим. Це почуття треба берегти, завжди пам’ятати. І перш ніж що-небудь зробити, підняти руку на щось, варто згадати слова: „Обережно: життя!”

-         Інформацію “В світі цікавого” ми приготували для вас. Чи знаєте ви, що:

-         Синиця з’їдає за добу стільки комах, скільки сама важить.

-         Рекорд ненажери встановила зозуля Вона з’їдає за день 39 великих коників, 43 капустяні чер’вяки, 5 личинок травневого хруща, 4 павуки хрестовики, 3 хрущі та багато інших комах.

-         Одна сова з’їдає за літо 1000 мишей-полівок, цим самим зберігаючи 1 тонну зерна.

2550 пір’їн на тілі горобця, на качці – 1491600, у синички навесні 2665, а восени – 3001.

-         Птахи добре бачать. Яструб у 8 разів бачить краще, ніж людина.

-         Найшвидший птах – сокіл.

-         Ворон живе 70 років. Маленькі пташки – 4 – 10 років. Ворони, яструби, соколи – 20 – 30 років. Орли, сови, лебеді – 5 – 60 років.

-         Ніколи не зробимо шкоди

Ми пташці у нашім краю.

Хай лине в гаї і на води,

Співає для нас у маю.

-         Зустрінуться в рідному краї

З ключем журавлиним вгорі

Синичок і щигликів зграї,

І повзики, і снігурі.

-         У кору постукає дятел

Сигналом робочого дня.

І знову почне працювати

Корисне, мале пташеня.

-         Всі ми – і звірі, й звірята,

І пташки, і пташенята –

Діти рідної землі,

І дорослі, і малі.

Тож давайте пам’ятати,

Що природа – наш дім,

І нам жити в нім.

-         Наш дивний світ такий, як казка,

Он в небі хмарочка пливе,

То бережіть його, будь ласка,

Все в ньому гарне і живе.

Он квітка полум’ям палає

І ясне сонечко блищить,

Чарівно пташечка співає –

Все в дивосвіт прийшло,щоб жить.

-         Любіть природу, діти,

Любіть її красу,

І сонечко, що світить,

І блискітку – росу.

-         Замисліться, затамувавши подих,

Збиваючи з шовкових трав росу.

Крім доброти, дарує нам природа

Себе й свою немеркнучу красу.

-         Зупиніться – останній є шанс!

Огляніться – благаю я вас...

Все задумано мудро в природі –

Жити всьому в мирі і злагоді.

 

 

 

 

 

 

 

«Простягни руку здоров’ю»

1.2. Ми –агітбригада Біляївського НВК

3.4. Ходімо з нами мудрого навчатись

5.6.Наш девіз: «Простягни руку здоров’ю»

7.Наша назва : PROTECTION

(шахматка)

1. Ми хочемо звернутися до Вашої совісті.

2. Відкрийте очі!

3. Відкрийте вуха!

4. Відкрийте вікна!

5. Відкрийте серце!

6. Відкрийте душу!

7. Не будьте байдужими!

Всі : Оберіть здоров’я та життя!

(клин)

1. З біблійних переказів ми знаємо, що людина жила до 700

років.Вчені розрахували, що життєвий потенціал людини

розрахований на 400 років.

2. Вчені довели конкретними науковими дослідженнями, що

нормальна тривалість життя людини 150 років.Тривалість

людей у високогір’ях Кавказу сягає 120 років.

3. Багато видатних людей минулого творили і працювали в

поважному віці 90 років.Зараз середня тривалість життя

європейців 82 роки.

4. А середня тривалість життя українців 57 років.Подивіться на ці

цифри і задумайтесь!

5. Чому наше життя таке коротке?Тому що багато хто сам собі його

вкорочує.

6. А саме вживанням алкоголю, нікотину, наркотиків.Ведучи

малорухомий спосіб життя.

7. Маючи нераціональне харчування.Забруднюючи навколишнє

середовище.

1.Офіційно по лінії МВС в Україні зареєстровано 107 тис. наркоманів.

2.Реально в 10-15 разів більше, понад 1 млн.

3.Наркоманія – це порожні очі!

4.Наркоманія – це розірвані душі!

5.Наркоманія – це тіла, що корчаться в ломках!

6.Наркоманія – це інфекційні і венеричні хвороби!

1.Наркоманія – це СНІД!

(дівчина читає вірш сповідь)

7. Я померла недавно – лиш тиждень назад

Коли поставили мені діагноз «СНІД»

В моїх венах отрути, уповільнений яд

Серце болісно стогне від розлуки і бід

Починалось все просто – з травки легкої,

Далі – пігулки, потім голка шприца.

Не чекала для себе я долі такої

Та життя вже невпинно іде до кінця

За миттєві блаженства плачу я ціною,

Визиваючи жах і пустоту за вікном.

А скільки чудес за скляною стіною

Я лишилась пішовши цим хибним шляхом

Там лишилось кохання, друзі мама рідня

Там залишилась мрія, що згоріла до тла.

Якщо хтось ще на мене в цьому світі чека

Я йому відповім, що мене вже нема

Відпусти мене біль, відпусти в небуття!

Відпусти мене страх і на чатах не стій

Просто знай наперед – вже нема вороття,

Якщо підеш і ти по дорозі такій

Відео «СНІД – це повинен знати кожний»!!!

2.Здоров’я – це ранок зі свіжим повітрям!

3.Це сонце, що гріє ласкаво й привітно!

4.Здоров’я – це смак свіжих ягід дозрілих!

5.Це спорт, що дає нам наснагу і силу!

6.Це танець швидкий, енергійний, сучасний!

 7.Здоров’я – це пісня, що лине землею.

Всі: Обери життя і здоров’я!

мінус «Бережи любов»

Сьогодні разом зібралися ми

Щоб стало краще нам у світі жить

Здоров’я щоб могли ми зберегти

Щоб могли цінить

Кожен час і кожну мить

Щоб розцвітали квіти кожен рік

І дарували нам свою красу

Повинні людям пояснить

І оберегти душу їх від пустоти

Приспів

Збережем наш світ

Збережем наш дім

Збережем серця

І станемо щасливі ми у всіх краях

В душах і серцях

Хай живе любов

І доброта нас не залишить тут і знов.

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Таюша\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\P81106-101847.jpg

«Молодь за здоровий спосіб життя»

Мета: формувати ціннісне ставлення до себе, свого здоров’я, спільного майбутнього, розвивати артистичні здібності, мову, пам’ять. 
Обладнання: звукопідсилююча апаратура, костюми, плакати, малюнки.

 

1_Artek_miks 

На сцену викочується м’яч і вибігає команда

Слухайте ті, хто жити охочий
Відкрийте душі!

Відкрийте очі!
 

Ми вам сьогодні покажем сюжети
В чому здоровя і щастя секрети!

На землю приходиш, людино, для того
Щоб жити щасливо відміряне Богом,
 

Школа, навчання, робота, сім’я
Ось перспектива, Людино, твоя!

Коли молодий, не страшні перешкоди
Ти повний енергії й сил від природи!
 

І хай негатив не приваблює блиском
Повз нього пройди, не скорися під тиском!

Звичкам шкідливим ви не здавайтесь
комп’ютера знайте та не зазнавайтесь.
 

Пам’ятай – НЕ ЗАЙМАЙ!!!
Пам’ятай – НЕ ПРОБУЙ!!!

Ми агітбригадаБіляївського  НВК«СТОП-КРАН» 
говоримо вам: ДОБРОГО ЗДОРОВЯ-А-А-А!!!
Наш девіз: За молодість і майбуття! 
ЗА ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ! (розбігаються)
 

2_Sorochinskaya yarmarka 

Здоров’я – це ранок зі свіжим повітрям.
Це сонце, що гріє ласкаво й привітно.
 

Здоров’я – це смак свіжих ягід дозрілих,
Це спорт, що дає нам наснагу і силу.

Це сон, що на крилах нам зорі несуть.
Бери це сміливо мій друже, у путь!
 

Та тільки на цьому шляху пам’ятай:
Цурайся цигарки, від чарки тікай!

І знай, любий друже, –У цьому житті,
Чи бути здоровим, ВИРІШУЄШ ТИ!
 

МИСЛИВЦІ

Тривожна музика, на сцені з’являються троє в чорних балахонах

3_Trivozhna-melodya

-Вирішують люди….
- А ми, вже багато років, впливаємо на ці рішення….
- Ми працюємо не шкодуючи зусиль…..
Сьогодні, від тютюнопаління в Україні гине 20 тисяч людей кожен рік!
Від алкоголю щороку помирає 40 тисяч українців!
А від наркотиків - 70 тисяч душ щороку!
 

А ще є віртуальний світ….
І ми полюємо і в Інтернеті …
Наші спільники - це апатія, розлади здоров’я і самогубства….

Тепер у тінейджерів замість імен – ніки…….
Замість емоцій - смайли……
Замість облич – аватари… 
 

Ми мисливці на молоді душі….
Ми чатуємо на вас….
І наші тенета завжди напоготові….

ПРАВИЛА

А щоб злу протистояти, 
Треба дуже добре знати
Усім правила прості 

Та за змістом золоті!

4_ Aram_Zam_Zam

Правило перше:
 

Не треба жити навмання
Виконуй розпорядок дня!
Чергуй і працю й відпочинок
Усе устигнеш таким чином! (будильник)

Правило друге:
 

Щоб здоров’я було в порядку
Починай день із зарядки
Весело дивись у світ 
І живи багато літ! (зарядка-кіт)

Правило третє:
 

Щоб нічого не боліло
Треба полюбити мило! 
Часто чисто руки мити 
Та охайному ходити! (мило, зубна щітка)

Правило четверте:
 

Фрукти й овочі важливі, 
А солодке - все шкідливе
Здоров’я чи хвороб питання - 
Раціональне харчування! (фрукти й овочі)

Правило п’яте:
 

Хочеш бути силачем
Подружись зі спортом
Ковзанами і м’ячем
Стадіоном, кортом! (м’яч)

Правила ці, любий друже, 
Допоможуть тобі дуже,
Нехай не слабне твоя воля-
В ТВОЇХ РУКАХ МАЙБУТНЯ ДОЛЯ!!!

Всі піднімають догори малюнки

ТЕРЕЗИ

Чому людина не вміє вчасно і самостійно зупинитися?
Тому, що на свідомий вибір впливають міфи, що блукають у суспільстві. 
Давайте зважимо всі за і всі проти!
 

5_Skakalka


Один учасник зображає терези двоє інших – подають аргументи

Міф перший: Трохи алкоголю навіть корисно!
Після вживання 50 грамів алкоголю 
ймовірність автомобільної аварії збільшується у 30 разів!

Міф другий: " Мій дідусь пив горілку і прожив 100 років". 
В середньому люди, які вживають алкоголь живуть на 15 років менше! Тому твій дідусь прожив би 115 років!

Міф третій: Горілка - найліпший засіб від застуди і грипу.
Дослідження вчених показують, щоб убити в собі вірус грипу алкоголем -потрібно померти від алкоголю.

Міф четвертий: Алкоголь знеболює і зігріває на холоді.
Алкоголь знижує больовий поріг, тому болі та холоду просто не відчувають. Найшвидше замерзають п’яні.

Міф пятий: П`ють усі - така в нас культурна традиція.
Українці здавна пили пиво, квас, медовуху, житнівку, 
але споживали вдесятеро менше ніж сьогодні!
1. Юний мій друже, щоб зло побороти
2. Зважуй ретельно ВСІ ЗА І ВСІ ПРОТИ!

6. Бути здоровим чи ні – твій вибір. ЗРОБИ ЙОГО! 

Ми обираємо ЖИТТЯ!
Ми обираємо МУЗИКУ!
Ми обираємо СПОРТ!
Ми обираємо ГІМНАСТИКУ!
 

ЗАРЯДКА-ГІМНАСТИКА 

6_Cirkovaya-muzyka-pogonya 

Учасники виходять у зал, двоє в цей час танцюють.

Хто втомивсь сидіти в залі?
З нами рухайтеся далі.
Ті кому здоров’я треба - 
Потягніться всі до неба! 
 

Нахиліться у боки 
Ну а потім навпаки -
Станьте прямо - не лініться
Вліво, вправо нахиліться. 

Дружно плесніть у долоні,
Тупніть ніжками як коні,
Зосередьтесь у цю мить -
І до неба підстрибніть!
 

Всі навколо потягніться,
Щиро друзям усміхніться,
Щоб здоровим буть весь час
Ви приєднуйтесь до нас!

7_Artek_miks 

Учасники демонструють вправи ритмічної гімнастики

 

ФІНАЛЬНА ПІСНЯ

7_ «Сhery-chery ledy» Modern talkihg 

Серед тисяч доріг вибирай лиш одну
Тільки ту що плекає життя-а-а___
Серед тисяч доріг вибирай тільки ту
Що веде у твоє майбуття-а-а___
 

Зроби лиш кро-о-ок
І діста-а-анеш до зіро-о-о-о-о-ок

Бережи здоровя, все що тобі треба
Щедрий подарунок від твоїх батьків, 
Бережи здоровя я благаю тебе,
Щоб в житті здійснити все що захотів 
 

Бережи здоров’я, Все що тобі треба
Щедрий подарунок справжніх почуттів,
Бережи здоров’я я благаю тебе
Сто відсотків щастя - все як ти хотів 

1. Кожен з нас стоїть перед вибором: 
2. Обери в житті правильний шлях!
3. Роби з нами, роби як ми, роби краще нас!
4. Рухайся з нами, танцюй з нами, співай з нами!
5. Постав перед собою мету та йди до неї!
6. Якщо ти впав, то знайди в собі сили піднятися!
7. Як жити - ВИБІР ЗА ВАМИ!

Тільки для вас, команда Лютинського НВК «СТОП-КРАН»

 

БУВАЙТЕ ЗДОРОВІ-І-І-І!!!

Виступ агітбригади «PROTECTION»

«Хімія через англійську, англійська через хімію»

Ліана: Ми –агітбригада Біляївського НВК

Віка: Ходімо з нами мудрого навчатись

Андрій: Наш девіз:

Всі: «Простягни руку здоров’ю»

Альвіна: Наша назва :

Всі: PROTECTION

(шахматка)

Відео «Earth song» M. Jackson

Альвіна: What we have one to the world

Саша: Look! What we have done!

Ліана: Земле! Навчи мене нести свій тягар, як давнє каміння несе свою пам'ять.

Андрій Г.: The Earth! Teach me to be free, like an eagle in the sky.

Андрій: Земле! Навчи мене відроджуватися, як насіння, що повесні проростає.

Альвіна: The Earth! Teach me to live with worries about peple.

Юля: Земле! Навчи мене чекати і сподіватися, як чекає пуп’янок початку цвітіння.

Віка: The Earth! Teach me to create beauty and live with you.

Андрій Г.: Ми хочемо звернутися до Вашої совісті.

Юля: Відкрийте очі!

Саша: Open your ears!

Ліана: Відкрийте вікна!

 Віка: Open your heart!

Андрій Г.  Відкрийте душу!

Всі: Don`t be indifferent!

Всі : Оберіть здоров’я та життя!

(клин)

Андрій: З біблійних переказів ми знаємо, що людина жила до 700 років

Альвіна: Вчені розрахували, що життєвий потенціал людини розрахований на 400 років.

Андрій Г.: Вчені довели конкретними науковими дослідженнями, що  нормальна тривалість життя людини 150 років.

Саша: Тривалість життя людей у високогір’ях Кавказу сягає 120 років.

Ліана: Багато видатних людей минулого творили і працювали в

поважному віці 90 років.

Юля: Зараз середня тривалість життя європейців 82 роки.

Віка:  А середня тривалість життя українців 57 років. Подивіться на ці цифри і задумайтесь!

Андрій Г.: Чому наше життя таке коротке? Тому що багато хто сам собі його вкорочує.

Андрій: А саме вживанням алкоголю, нікотину, наркотиків.

Ліана: Ведучи малорухомий спосіб життя.

Альвіна: Маючи нераціональне харчування.

Віка:  Забруднюючи навколишнє середовище.

Ліана: Офіційно по лінії МВС в Україні зареєстровано 107 тис. наркоманів.

Саша: Реально в 10-15 разів більше, понад 1 млн.

Віка: Drug addiction – це порожні очі!

Андрій Г.: Drug addiction – it’s brokeh souls!

Альвіна: Drug addiction – це тіла, що корчаться в ломках!

Альвіна: Drug addiction – it’s infectious diseases!

Саша: Drug addiction – це СНІД!

 

Юля:

Я померла недавно – лиш тиждень назад

Коли поставили мені діагноз «СНІД»

В моїх венах отрути, уповільнений яд

Серце болісно стогне від розлуки і бід

Починалось все просто – з травки легкої,

Далі – пігулки, потім голка шприца.

Не чекала для себе я долі такої

Та життя вже невпинно іде до кінця

За миттєві блаженства плачу я ціною,

Визиваючи жах і пустоту за вікном.

А скільки чудес за скляною стіною

Я лишилась пішовши цим хибним шляхом

Там лишилось кохання, друзі мама рідня

Там залишилась мрія, що згоріла до тла.

Якщо хтось ще на мене в цьому світі чека

Я йому відповім, що мене вже нема

Відпусти мене біль, відпусти в небуття!

Відпусти мене страх і на чатах не стій

Просто знай наперед – вже нема вороття,

Якщо підеш і ти по дорозі такій

 

Відео «СНІД – це повинен знати кожний»!!!

Віка: Health – це ранок зі свіжим повітрям!

Андрій Г.: It’s the sun, що гріє ласкаво й привітно!

Саша: Health – це смак свіжих ягід дозрілих!

Ліана: It’s a sport, що дає нам наснагу і силу!

Андрій: It’s a dance швидкий, енергійний, сучасний!

Альвіна: Health – це пісня, що лине землею.

Всі: Обери життя і здоров’я!

Пісня  «Збережем наш світ»

Сьогодні разом зібралися ми

Щоб стало краще нам у світі жить

Здоров’я щоб ми зберегли

Щоб могли цінить

Кожен час і кожну мить

Щоб розцвітали квіти кожен рік

І дарували нам свою красу

Повинні людям пояснить

І оберегти душу їх від пустоти

Приспів

Збережем наш світ

Збережем наш дім

Збережем серця

І станемо щасливі ми у всіх краях

В душах і серцях

Хай живе любов

І доброта нас не залишить тут і знов.

 

C:\Users\Таюша\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\P81129-091951.jpg

 

                        Виступ агітбригади  «Зимуючі птахи»
Мета:
ознайомити учнів з різними видами зимуючих птахів;
довести до свідомості  дітей про необхідність збереження  пернатих;
розвивати спостережливість і  інтерес до птахів;
виховувати бережливе ставлення  до природи;
сприяти духовному збагаченню школярів.

Обладнання: музичне оформлення; годівнички;  малюнки учнів;
                фотографії зимуючих птахів, яйця птахів.
Епіграф свята: «Бережи природу! Захищай птахів»
                                                        Хід заходу
1. Ми –агітбригада Біляївського НВК

2. Ходімо з нами мудрого навчатись

3.Наш девіз: «Простягни руку пташці»

4.Наша назва :

Всі: Орнітологи

(шахматка)

1. Ми хочемо звернутися до Вашої совісті.

2. Відкрийте очі!

3. Відкрийте вуха!

4. Відкрийте вікна!

5. Відкрийте серце!

6. Відкрийте душу!

7. Не будьте байдужими!

1. Птахи! Їх можна побачити і почути скрізь:

2. У парках

3.Скверах

4.Садах

5. Лісах

6.Полях

7. Біля водойм

8.У містах і селах

9.Або просто на вулиці.

1. Птахи – це пісня і політ!

2.Це голоси наших полів, лісів, гір та пустель.

3. Їхні пісні звучать на Землі цілий рік.

4.Їхні голоси чуємо вдень і вночі.
5. Птахи – це діти повітря, підкорювачі повітряного океану.

6.Вони можуть піднятися вище гір і хмар, перелетіти пустелю, море, океан.
7. Птахи – діти веселки.

8. Їхнє пір’я переливається всіма кольорами веселки.

9.Вони несуть радість людям.
1.Птахи – частина природи, без них її краса була б неповною.
2.Птахи – вірні наші помічники, захисники садів, полів від шкідників та гризунів.
3.Тому їх треба берегти і охороняти.

4. Про них треба піклуватися і допомагати в скрутні хвилини.
5.Зима – найскладніший період у житті птахів.

6.Не так холод, як голод дошкуляє тим, що залишилися зимувати разом з нами.

7.Давайте допоможемо їм, підтримаємо їх!
8.Саме тому в нашій школі проходить акція  допомоги зимуючим птахам! –
9. А зараз ми проведемо віршовану вікторину, з якої дізнаємося чи ви знаєте назви зимуючих птахів «Зимуючі птахи нашого краю».

1.На землі білосніжна корона, 

Біле все, лише чорна... (ворона).
2.Вже безлисте гілля, наче палка,
А на ньому сидить сонна... (галка).
3.На тополі високо-високо 
Стрекотить білобока... (сорока).
4.От було б менше снігу, якби 
Були б ситі усі... (голуби).
5.А ось тут на малім деревці, 
Ніби кульки сидять... (горобці).
6.Все замерзло, немає водички. 
Між гілками літають... (синички).
7.В пору цю їсти пташечка хоче, 
Он на дереві дятел... (стукоче).
8.З-під кори добуває личинки,
Все ж їда для малої... (пташинки)
9.Все поснуло: жук, муха, комар,
А в ялинах — господар... (шишкар).
1.З шишок від добуває зернятка, 
Будуть ситі його... (пташенятка).
2.Десь здалеку доноситься стук, 
То горіха роздовбує... (крук).
3.Ліс шумить і хурделиця ойка, 
Між гілками з'явилася... (сойка).
13.В теплий край ці пташки не літають, 
Зиму тут вони всі... (зустрічають).
4.На берізці на гіллі вгорі 
Кольорові сидять... (снігурі).
5.А омелюхів зграйка ось тут 
Горобину червону... (клюють).
6.Десь у лісі, немов у дворі, 
Ходять красеники... (глухарі).

7.Зараз стужа, мороз і зима.
Корму доброго птахам... (нема).
8.Та у вирій вони не літають,
Вони мужньо тут зиму... (стрічають).
9.Над усе вони люблять свій край, 
То ж пташині ти... (допомагай).
1.Для підгодовування птахів зимою необхідні годівнички.

2.Чим і як найкраще годувати птахів?
3. Насіння не потрібно смажити; перш, ніж його давати птахам, потрібно трохи почавити. 
4. Хлібні крихти мають бути із білого хліба.
5. Сало не повинно бути солоним.
6. Птахи полюбляють:  Зерно, насіння соняшника, овес, просо, ягоди калини, горобини  

7.Насіння бур’янів, крихти хліба, шматочки несолоного сала

8. Насіння кавуна, гарбуза.
9. Що стосується пташиного апетиту, то відомо, що:
1. Птахи можуть розрізняти солоне, солодке, гірке.
2. Кожна пара маленьких синичок може обслужити 40 плодових дерев.
3.  Сова з’їдає за місяць 85-130 мишей, а за літо – до 1000 полівок і мишей, зберігаючи 1 т хліба.
4. Грак за день може знищити 400 шкідників.
5. Три дятли за день поїдають 1000 короїдів – шкідників лісу.
6. Синиця за добу з’їдає стільки комах, скільки важить сама.
7. Якби людина мала такий апетит, як птахи, то вона б за добу з’їдала 40 хлібин.
 8. Кожен, хто лю¬бить і цінує рідну природу, повинен постійно дбати про її збагачення

 9. Вміти зберігати і розумно використовувати її скарби

 1.Необхідно завжди охороняти птахів

 2. Сте¬жити за тим, щоб ніхто не кривдив їх

 3. Не забирав яєчок, не руйнував гнізд, не здіймав галасу там, де вони гніздяться! 
4. Птахи – частина природи,
без яких її краса була б неповною 
5.Ніколи не зробимо шкоди
  Ми пташці у нашім краю.
  6.Ми друзі і вірні, і щирі,
  7.Бо ми бережем повсякчас
  8.Пташок, що літають у вирій,
  9.І тих, що зимують у нас»

ВЧИТЕЛЬ: А зараз конкурс для глядачів – Курочка Ряба
Конкурс «Курочка Ряба»
ЦЕЙ КОНКУРС ДЛЯ ГЛЯДАЧІВ ПРОХОДИТЬ, ПОКИ ГОТУЄТЬСЯ ПАНТОМІМА.
З ПАПЕРУ ВИРІЗАЮТЬ ФІГУРИ, ЩО ІМІТУЮТЬ ПТАШИНІ ЯЙЦЯ. НА ЦИХ «ЯЙЦЯХ» НАПИСАНІ АНАГРАМИ НАЗВ ПТАХІВ: ПКАШ, РИНКАМАНДА, ОГНІМАЛФ, КЛИКУ, КАВТІЛАС, БУРТЯС.
1. ГЛЯДАЧАМ ВИДАТИ «ЛОТОК ЯЄЦЬ». ЯКИЙ ПТАХ «ВИЛУПИТЬСЯ» З ЯЄЦЬ?

 2.  ВЕДУЧИЙ СТАВИТЬ ТЕ САМЕ ПИТАННЯ, НАГОЛОШУЮЧИ РІЗНІ СЛОВА. ЧОМУ ПТАХИ СИДЯТЬ НА ЯЙЦЯХ? ЧОМУ ПТАХИ СИДЯТЬ НА ЯЙЦЯХ? ЧОМУ ПТАХИ СИДЯТЬ НА ЯЙЦЯХ? ЧОМУ ПТАХИ СИДЯТЬ НА ЯЙЦЯХ?

 

docx
Додано
6 листопада 2023
Переглядів
177
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку