Добірка оригінальних карт України, які відображають розмаїття і самобутність нашої країни.

Чи багато насправді ми знаємо про нашу країну? Чи замислюємося про те, наскільки різноманітна і дивовижна її культура, історія, природа? А що може найбільш повно і наочно розповісти про певну територію? Звісно, карти! Вони можуть розповісти багато цікавого та показати закономірності, непомітні на перший погляд. До того ж, картографувати, насправді, можна будь-що!

На уроках географії та історії України кожен школяр вивчає багато різних відомостей про природні багатства, економіку та історію розвитку нашої держави. Однак шкільна програма не безмежна, тому не може охопити вивчення всіх цікавих фактів.

Редакція освітнього проекту «На Урок» дібрала 14 оригінальних карт, які ілюструють різноманітність нашої країни.

Карта України для дітей

Як зацікавити вивченням карт учнів молодших класів? Для цього можна запропонувати разом здійснити уявну мандрівку Україною. Яскраві ілюстрації та цікава розповідь учителя про визначні місця України не залишать байдужим жодного учня!

Джерело: about-ukraine.com

Використання такої карти сприятиме запам'ятовуванню назв міст України (зокрема, й перейменованих), а також ознайомить учнівство з архітектурними пам'ятками нашої країни. Для цього доцільно використати прийом Storytelling.

Карта визначних споруд України

Карту було створено у 2015 році українською художницею-ілюстраторкою Марисею Рудською.

Звісно, така карта представляє не всі найвідоміші споруди України, але є прикладом оригінального підходу – поєднання картографування та художньої ілюстрації.

 

Джерело: ua.reactor.cc

Запропонуйте школярам, які вивчають культурне розмаїття України, визначити, які саме споруди зображені на карті, а також чим вони відомі.

Україна вишивана

Вишиванка здавна була об'єднувальним символом українців. Орнамент на кожній вишиванці символічний. Наші предки за візерунками могли розпізнати, з яких країв її власник, якими є його статки та сімейний стан. Окрім того, вишиванку використовували як прикрасу й оберіг від недобрих думок, злих духів та заздрісних поглядів поганих людей. Тому здавна існувала традиція дарувати вишиванку новонародженим.

У різних регіонах України, візерунки вишиванок різняться.

Джерело: novadoba.com.ua

Щоб об'єднати українців, громадські активісти з Тернопільщини ініціювали акцію «Україна моя вишивана», до якої долучилися представники усіх регіонів України.

Карта писанок України

Як і створення вишиванок, виготовлення писанок є однією зі стародавніх об'єднувальних традицій українців. У кожному регіоні орнаменти і кольори, які обирали для писанкарства, відрізняються.

Джерело: postcard-ua.livejournal.com

Розкажіть школярам про Музей писанкового розпису, який знаходиться у Коломиї (Івано-Франківська область). Цікаво, що, крім величезної колекції писанок (понад 6 тис. експонатів), в музеї є найбільша у світі писанка. Її висота становить 13,5 м, діаметр –10 м. Вона є частиною будівлі музею.

Найдавніша карта України

Найдавніша карта, знайдена на території України, зображена на уламку бивня мамонта. Її було знайдено у 1966 році під час розкопок на березі річки Росава біля села Межиріч Канівського району Черкаської області на місці стоянки мисливців на мамонтів доби пізнього палеоліту.

Джерело: wdc.org.ua

Це найдавніша пам'ятка картографії на території України, створена приблизно 15–17 тис. років тому.

Карта діалектів та говірок України

Діалект – місцевий різновид загальнонаціональної мови. Різноманітні говірки існують у кожній країні, вони підкреслюють місцевий колорит певного регіону та формують культурне розмаїття.

 

Джерело: discoverukraine.com

Ця карта може стати у пригоді на інтегрованому уроці географії та української мови.

Карта міст, де народилися видатні митці та діячі України

На уроках української літератури й історії школярі вивчають біографії багатьох видатних діячів і талановитих митців. Навіть добре знаючи життєпис кожного, навряд чи школярам вдасться вмить визначити, хто з них родом з яких областей. У цьому допоможе цікава карта, яку створили спеціалісти з Конгресу захисту української мови.

Джерело: publications.lnu.edu.ua

Такі карти-хмари ви можете створити разом з учнями. Для цього можна використати інтернет-ресурси для створення хмар слів.

Карта областей України, які найбільше постраждали під час Голодомору

Голодомор – акт геноциду українського народу, пов’язаний зі створенням штучного масового голоду у 1932–1933 роках. Це страшна сторінка нашої історії! Від голоду в ці роки померло понад 3,9 млн осіб на території Української СРР та Кубані, переважна більшість населення була українцямиі.

 

Джерело: i.pinimg.com

Карта експорту продуктів харчування з України

Загальновідомо, що в України добре розвинуте сільське господарство, що зумовлено родючими ґрунтами. Завдяки цьому країна експортує сільськогосподарську продукцію у 174 країни на різних континентах.

Джерело: krainamaystriv.com

Карта з гербів та прапорів областей України

У 2015 році ця карта увійшла до Книги рекордів України як вишиванка, до створення якої долучилась найбільша кількість людей. До її виготовлення доклали зусилля понад 6 тис. українців з усіх областей нашої країни. Наразі карта розміром 1,5 х 2 м знаходиться у Верховній Раді.

Джерело: discoverukraine.com.ua

Кожне зображення на гербі є символічним та історично обумовленим. Такі карти можуть бути цікавим інструментом для інтегрованих уроків географії та історії України.

Гастрономічна карта України

Гастрономічний туризм – це вид туризму, пов'язаний із ознайомленням з особливостями кулінарних традицій та дегустацією національної кухні певної країни чи регіону.

Така карта допоможе розповісти про традиційні страви певних регіонів та проаналізувати, якими саме природними факторами вони обумовлені.

Для того, щоб відкрити зображення вищої роздільної здатності, перейдіть за посиланням: vsviti.com.ua

Карта може бути використана під час інтегрованого уроку трудового навчання та географії.

Забавкарство в Україні

Якими іграшками гралися наші предки? Забавки виготовляли з підручних матеріалів – глини, деревини, соломи, лози та навіть сиру!

Джерело: incognita.day.kiev.ua

Розгляньте цю карту разом зі школярам та заохотьте їх більше дізнатися про саморобні іграшки рідної землі. Запропонуйте учням разом виготовити іграшки, які створювали наші предки для своїх дітей у далекі часи.

Карта поширення броварства в Україні

Броварство (пивоваріння) – традиційна галузь харчової промисловості в Україні. Перші броварні виникли на українських землях ще у другій половині XVI століття.

Джерело: uabeer.com

Цю карту можна використовувати під час вивчення харчової промисловості України за програмою 9 класу.

Карта автомобільних номерів

Як розпізнати за номерними знаками, з якого регіону приїхало авто? У цьому допоможе розібратися відповідна тематична карта.

Джерело: autoconsulting.com.ua

А яка карта найбільше сподобалась вам? Додайте нотки творчості до роботи на уроках або запропонуйте вашим учням створити карти поза межами шкільної програми. Дозвольте кожному розкритися і проявити креативність.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter