Цікаве

Шевченківські дні: добірка матеріалів із Бібліотеки «На Урок»

Розробки уроків та корисні матеріали, які допоможуть успішно провести урочистості з нагоди святкування 205-ї річниці народження Тараса Шевченка.

Цього року в Україні відзначається 205-та річниця народження Тараса Григоровича Шевченка. Святкування цієї дати надзвичайно важливе, адже Кобзар – справжній співець українського народу. Його творчість мотивувала не одне покоління борців за свободу та незалежність нашої Батьківщини.

Проведення тематичного заходу дозволить ознайомити учнів із життям, творчим доробком та ідеями видатного Кобзаря. Щоб допомогти вам, ми підготували традиційну добірку матеріалів із Бібліотеки «На Урок».

Тема: Хмари слів до теми «Тарас Григорович Шевченко»
Автор: Чумакова Наталя Вікторівна
Про матеріал: Матеріали створено на основі біографії видатного поета. Вони чудово підійдуть для використання на уроках української літератури. Розробка містить 6 хмар слів різної тематики (родина митця, кохання поета, викуп Тараса з кріпацтва).


Тема: Урок-змагання «Тарас Шевченко – геніальний поет, мислитель. Біографія та основні віхи творчості». 9 клас
Автор: Карпова Вікторія Юріївна
Про матеріал: Сценарій уроку-змагання дозволить узагальнити і систематизувати знання учнів про основні віхи життя і творчості Тараса Шевченка. Розробка допоможе учням розвивати культуру мовлення, пам’ять, логічне мислення, увагу та спостережливість. Крім того, школярі будуть дискутувати і аргументувати власну позицію.


Тема: Урок на тему: «Лінійна функція. Її графік і властивості» (до дня народження Тараса
Автор: Тверда Валентина Олексіївна
Про матеріал: Розробка уроку допоможе вчителю успішно поєднати вивчення лінійної функції та закріплення інформації про життя і творчість Тараса Шевченка. Матеріал передбачає розв’язання задач, участь дітей в іграх та вікторинах.


Тема: Презентація «Тарас Шевченко»
Автор: Савчук Алла Степанівна
Про матеріал: Презентація буде чудовим доповненням до матеріалу уроків літературного читання у 2–4 класах та тематичних виховних заходів. Розробка складається з 12 слайдів, які стисло та змістовно розповідають про життя і творчий шлях Кобзаря. Крім того, діти дізнаються про те, як вшановують пам'ять Тараса Григоровича у наш час.


Тема: Шевченко-художник (презентація)
Автор: Федик Наталія Ігорівна
Про матеріал: Розробка містить ґрунтовний фактичний матеріал, який допоможе школярам ознайомитись із мистецьким доробком Тараса Шевченка.


Тема: Конспект інтегрованого заняття-бесіди «Т. Г. Шевченко – великий поет України»
Автор: Колісник Ірина Іванівна
Про матеріал:  Матеріал допоможе успішно продовжувати знайомство дітей із життям та творчістю Тараса Шевченка. Розробка стимулюватиме інтерес учнів до поезії, спонукатиме їх слухати і вчити напам’ять вірші поета. У школярів формуватиметься почуття патріотизму, любов та повага до рідного слова, гордість за національних героїв.


Тема: Усний журнал і презентація «Завжди сучасний Шевченко»
Автор: Лютик Оксана Миколаївна
Про матеріал: Розробка дозволить пояснити учням різні аспекти життя і творчості Тараса Шевченка. Діти ознайомляться із його духовною спадщиною та зрозуміють значення творчого доробку поета для історії та культури України.


Тема: Презентація «Шевченко жити буде, поки на землі житимуть люди»
Автор: Селецька Інна Миколаївна
Про матеріал: Матеріал можуть використовувати вчителі початкових класів та педагоги-організатори для проведення виховних заходів. Використовуючи розробку, педагоги зможуть донести до учнів основні віхи життя і творчості Тараса Шевченка. Презентація детально розкриває значення його поетичного та художнього доробку для розвитку української культури і свідомості нашого народу.


Тема: Урок-гра «Щасливий випадок» (Тарас Шевченко)
Автор: Полігас Вікторія Олександрівна
Про матеріал: Розробка уроку-гри спрямована на закріплення знань про життєвий шлях і творчий спадок Кобзаря. Авторка матеріалу пропонує об’єднати учнів у команди, використати ігрові методи та прийоми навчання. Саме це дозволить зацікавити дітей, активізувати їхні пам’ять та увагу.


Тема: Роздатковий матеріал на уроках української літератури, присвячений 205-річчю Т. Г. Шевченка
Автор: Макаренко Лариса Михайлівна
Про матеріал: Роздатковий матеріал містить ігри, вправи, завдання і конкурси, які неодмінно активізують дітей. Велика кількість різноманітних завдань допоможе залучити до роботи кожного учня.


Тема: Урок-свято. Т. Шевченко – великий син України.
Автор: Шевчук Світлана Василівна
Про матеріал: Матеріал допоможе вчителю розширити знання учнів про основні етапи життя і творчості Т. Г. Шевченка. Проведення уроку-свята сприятиме успішному вихованню національної самосвідомості школярів, формуватиме вміння працювати у команді та взаємодіяти.


Тема: Презентація «Т. Г. Шевченко»
Автор: Ладнова Юлія
Про матеріал: Розробка дуже змістовна і складається з 62 слайдів. Це дозволить обрати найбільш інформативні та яскраві зображення для використання під час уроків та позакласних заходів. Переглянувши презентацію, діти зможуть ознайомитися з поетичними та художніми творами Шевченка, дізнаються, як саме вшановують Кобзаря в сучасній Україні та світі.


Тема: Урок «Тарас Шевченко – відомий і невідомий»
Автор: Фарбатюк Олена Валеріївна
Про матеріал: Розробка містить конспект уроку та презентацію про відомі та нещодавно відкриті факти із життя та творчості Кобзаря. Матеріал неодмінно буде корисним під час проведення уроку української літератури у 9 класі, а також при організації виховного чи позакласного заходу.


А ви маєте власні розробки тематичних заходів? Надсилайте їх до Бібліотеки «На Урок» та діліться знаннями з коллегами. Допоможіть іншим вчителям зробити навчання максимально яскравим і корисним!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter