Google Maps – незамінний помічник у мандрах та повсякденному житті. Вони допомагають прокласти найкращий маршрут, знайти потрібну адресу та актуальну інформацію про громадські місця. А як їх використати на уроці? Насправді варіантів для роботи із Гугл Картами безліч, це справжнісінький скарб для уроків географії (хоча, звісно, не лише для них). Але для початку розглянемо кілька ідей, які точно стануть у пригоді на уроці.

Досліджуємо рельєф

Рельєф є важливим компонентом географічної оболонки. А його дослідження – цікаве, але не надто легке завдання. Утім, за допомогою Гугл Карт воно стає значно простішим (і наочнішим). Тож відкрийте карти та знайдіть територію, що вас цікавить (наприклад, Національний природний парк «Синевір»), натисніть на «Шари» (у лівому нижньому куті) та переключіться на «Ландшафт». 

Діти можуть детально вивчити ландшафт парку, за потреби перемикаючися на супутник. Як на рельєф впливає діяльність людини і навпаки – як, наприклад, сільське господарство змінює рельєф? Завдяки Гугл Картам працювати буде неймовірно весело та цікаво.

У мандри із розумом

Запропонуйте учням уявити, що вони мають вирушити в захопливу подорож, наприклад, із Києва до Парижа. Гугл Карти допоможуть підготуватися до такої подорожі на всі 100%! Ввівши у пошук початкову та кінцеву точки ми можемо дізнатися відстань від пункту А до пункту Б, побачити доступні маршрути та розрахувати час, який займе подорож. А як швидко дістанемося до кінцевої точки, якщо поїдемо автівкою чи підемо пішки? Таке завдання точно сподобається вашим учням.

Натисніть правою кнопкою миші на початкову точку (Київ) та у випадному списку виберіть пункт «Виміряти відстань», після чого натисніть лівою кнопкою миші на кінцеву точку (Париж). Карти покажуть відстань по прямій між двома містами. Запропонуйте дітям порівняти відстані та маршрути, а потім – обрати найкращий варіант.

Таємничий проєкт

Запропонуйте учням виконати дослідницький проєкт, присвячений впливу географічного положення на життя людей в певному регіоні. У якому саме? А ось тут на дітей очікує сюрприз! Відкрийте сайт Google Earth та натисніть кнопку «Мені пощастить» (якщо це можливо, діти можуть відкрити сайт або однойменний додаток на своїх пристроях, аби зробити вибір самостійно). Програма сама навмання вибере будь-яку точку земної кулі та перенесе вас туди: в Марокко, Мехіко, Івано-Франківськ… Будь-куди! Це – відправна точка для роботи.

Наприклад, ми опинилися в Айові. Далі учні мають зібрати якомога більше інформації про фізико-географічне положення штату та проаналізувати його.

Географія – неймовірно цікава та захоплива наука. Але ви можете зробити її ще цікавішою для ваших учнів, додавши до занять ігрові елементи. Вікторини, квести, командні та індивідуальні змагання, естафети – все це допоможе уцікавити уроки та зробити їх динамічними. Зокрема – уроки контролю та узагальнення знань, від яких учні нерідко не надто в захваті. Як? Про це розповідає у своєму курсі «Ігрові уроки контролю та узагальнення знань (на прикладі уроків географії)» Дар'я Демчук-Маригіна. Долучайтеся та дізнайтеся, як зацікавити навіть найвибагливіших учнів!

Вивчаємо зміни клімату

Краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Так, ми постійно чуємо про те, що клімат нашої планети змінюється (на жаль, не завжди на краще), але наскільки ми насправді розуміємо ситуацію? Продемонструйте зміни клімату учням наочно за допомогою сервісу Google – Google Earth Timelapse. Завдяки йому користувачі можуть наочно побачити, як змінилася Земля у період із 1984 до 2020 року. 

Запропонуйте дітям відчути себе справжніми вченими та дізнатися, що та як саме змінилося в конкретних регіонах, проаналізувавши дані Google Earth Timelapse. А головне – спробувати зрозуміти, що саме та чому трапилося. Чи можна було запобігти змінам клімату та що ми можемо зробити зараз?

Віртуальна подорож

Звісно, нам усім хотілося б побачити всі-всі найцікавіші куточки світу на власні очі. Але навіть якщо просто зараз ми не можемо вирушити в навколосвітню подорож, це не означає, що и не зможемо побачити та показати учням величні водоспади, загадкові вулкани, неймовірні гори чи бурхливі річки. Наприклад, знаходимо на Гугл Картах Везувій та перемикаємося на супутник. Завдяки цій функції ми можемо як слід роздивитися різноманітні географічні об'єкти та дізнатися про них більше. Це чудова можливість проілюструвати вашу розповідь. 

 

Насправді Google Maps актуальні на багатьох уроках. Адже ви можете:

  1. Віртуально відвідати найцікавіші історичні пам'ятки.
  2. Використовувати карти для створення та розв'язання математичних задач (наприклад, вирахувати відстань між містами, розрахувати час на дорогу, обчислити середню швидкість переміщення та визначити загальний обсяг викидів CO2 тощо).
  3. Вивчати назви країн, регіонів та міст.
  4. Створювати власні інтерактивні карти.

І хоча з'явилися Google Maps відносно недавно, уявити наше життя без них уже доволі складно. Тож користуймося всіма можливостями сервісу!  

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter