Поговоримо, як зацікавити учнів вивченням географічних карт

Практична робота з географічними картами є обов’язковою складовою навчальної програми з географії у середній та старшій школі. Але як навчати учнів працювати з ними під час дистанційного навчання? Як перевіряти їхні знання та вміння? Адже за допомогою статичних матеріалів (малюнків та фото) дуже складно організувати ефективне навчання та зворотній зв'язок із школярами. Тому варто скористатися різноманітними корисними вебсервісами. Практичними порадами щодо  використання онлайн-ресурсів поділилася Дар'я Демчук-Маригіна в межах інтернет-конференції «Професійний розвиток учителів географії та екології». 

Ніхто не буде сперечатися з тим, що без географії неможливо обійтися. Тож украй важливо навчити учнів працювати з географічною номенклатурою та картами, навіть під час дистанційки. Онлайн-карти – це чудове рішення та справжня знахідка! З їхньою допомогою можна вчити назви країн та їхніх столиць, проходити цікаві вікторини та влаштовувати справжні квести. А ще й працювати всім класом у режимі реального часу. Які сервіси використати? 

Seterra online 

Цей сервіс заслужено вважається найпопулярнішою в світі вікториною. Він дозволяє вивчати географічні одиниці в ігровому форматі. І ця гра здатна захопити будь-кого незалежно від віку! Сайт має безліч корисних можливостей, серед яких:

  • таймер, що відображає час, витрачений на виконання конкретного завдання;
  • кольорову градацію інтерфейсу, завдяки чому можна побачити, які об’єкти були позначені правильно одразу, з другої спроби чи взагалі ні;
  • відображення відсотку правильних відповідей, який показує ступінь засвоєння матеріалу та робить оцінювання учнів простішим.

Чи потрібно реєструватися на сайті? Ні! Навіть не зареєстровані учасники можуть використовувати наявні матеріали, створювати власні та ділитися посиланнями. 

Wordwall

Цей ресурс безперечно сподобається вашим учням! Адже вони так люблять грати в аркадні ігри – блукати лабиринтами, влаштовувати погоні та змагатися на літаках! Тож чому б не спрямувати їх захоплення у потрібне русло? Цей зручний інструмент має велику кількість шаблонів завдань для створення інтерактивних вправ (також їх можна роздрукувати). Ресурс  має багато корисних функцій, серед яких:

  • загальнодоступність та можливість зберігати створені завдання;
  • можливість грати в онлайн-форматі одночасно декільком учасникам; 
  • є можливість розміщувати завдання на інших сайтах. 

Для роботи з сайтом слід створити обліковий запис. Але це дуже просто, адже ресурс має українськомовну версію. 

Google maps/My maps

Цей універсальний ресурс доступний для роботи зі смартфона. Його не потрібно встановлювати, слід лише відкрити відповідний сайт. Запропонуйте учням знайти місцевість за координатами та з’ясувати, який об'єкт там знаходиться. Будьте впевнені – ця робота не залишить їх байдужими!

Бажаєте дізнатися більше про цікаві інтернет-ресурси? Перегляньте виступ!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter