Ідеї цікавих літературних екскурсій

Канікули – час відпочинку, час подорожей, читання, нових знайомств і вражень. Давайте запропонуємо нашим учням цікаві екскурсії тими місцями, про які вони читали в підручниках і художніх творах. 

1. Тухля

«Мов одна душа, стояла тухольська громада дружно в праці і вживанні, в радощах і в горі. Громада була для себе і суддею, і впорядчиком у всьому. Громадське поле, громадські ліси не потребували сторожа – громада сама, вся і завсігди, бачно берегла своє добро. Бідних не було в громаді; земля достачала пожитку для всіх, а громадські шпихліри та стодоли стояли завсігди отвором для потребуючих». 

Так описує життя тухольців Іван Франко в історичній повісті «Захар Беркут». Хто ж такі тухольці? Це мешканці Тухлі. Де ж та Тухля? Тухля – село в Сколівському районі Львівської області, з яким пов’язані життя і творчість Івана Франка. За переказами, неподалік від поселення зазнала поразки і загинула велика кількість ординців, очолюваних онуком Чінгісхана Батиєм. Про ці події і розповідає Франко у своєму творі. Сьогодні у селі є пам'ятник письменнику і криниця, названа його ім’ям. На околиці села, за річкою Опір, на горі Захар Беркут, де, за народними переказами, поховано героя, височить статуя Захара Беркута. А ще у селі є камінь із пам’ятним написом, начебто саме той, яким перекривали гірський потік, що зупинив ворогів. 

Вашим учням буде дуже цікаво подивитися на місцевість, де відбувалися події, описані в творі, який вони вивчали на уроках української літератури. І, безперечно, у пам’яті назавжди закарбуються мальовничі краєвиди і образи привітних мешканців Тухлі. А відчути атмосферу тих часів і підготуватися до захопливої подорожі допоможе перегляд кінострічки «Захар Беркут»  

2. Сковородинівка

«Любов виникає з любові; коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю». 
Це безсмертні слова відомого на весь світ українця Григорія Сковороди. 

 

Харківська земля дала останній прихисток мандрівному філософу. У селі Сковородинівка Харківської області, де розташований Національний літературно-меморіальний музей Г.С. Сковороди, знаходиться і його могила – пам'ятка історії та монументального мистецтва. 

Крім того, у селі можна відвідати парк XVIII ст. з липовими алеями – пам'ятку садово-паркового мистецтва, висаджений на площі 18,2 гектари, фруктовий садок, пам'ятник мислителеві роботи скульптора Івана Кавалеридзе, а також улюблені місця Сковороди – 700-літній дуб та криницю. 

На сайті музею  (https://www.facebook.com/skovoroda.in.ua) ви можете ознайомитися із останніми подіями, запланованими заходами і зустрічами. 

3. Путивль

Усім відомі ці рядки Тараса Шевченка:
«В Путивлі граді вранці-рано
Співає, плаче Ярославна…»
 

 

І якщо деякі місця, про які йдеться у «Слові про похід Ігорів» або у відомому переспіві твору Тараса Шевченка, наприклад, місце, де відбулася битва князя Ігоря з половцями, досі залишаються історичною загадкою, Путивль давно відомий історикам і  археологам. Путивль – стародавнє місто, районний центр Сумської області. Цікаво буде відвідати Урочище Городок – укріплення і святилище перших поселень сіверян ще у VIII-IX ст., а згодом – у добу Київської Русі – дитинець м. Путивль. Саме із городища, що знаходилося на високій горі над Сеймом, можна помилуватися чудовим краєвидом долини річки. А ще можна уявити себе захисниками давньої фортеці, які боронять рідний край. 

 4. Седнів

«Стоїть гора високая,
Попід горою гай, 
Зелений гай, густесенький, 
Неначе справді рай».
 
 
За переказами, ці рядки були написані Леонідом Глібовим у Седніві.
Сьогодні Седнів – селище міського типу в Чернігівській області. У ХІХ ст. тут знаходилася садиба Лизогубів, які часто приймали у себе художників, письменників і поетів. Щоправда, низка дослідників творчості Л. І. Глібова не погоджується з тим, що «Журбу» було написано саме у Седнєві, посилаючись на відсутність переконливих доказів. Але беззаперечним є той факт, що в альтанці, розташованій на високому пагорбі над річкою Снов у парку садиби Лизогубів, любив відпочивати байкар.
 

 

Двічі в Седневі бував Тарас Шевченко і навіть написав тут передмову до свого «другого Кобзаря», який мав намір видавати. В маєтку навіть була обладнана майстерня, де Шевченко працював над літературними і мистецькими творами.

Сьогодні відвідувачі можуть подивитися кам’яницю (1690р), садибу Лизогубів, альтанку Глібова, пам’ятник Шевченку, помилуватися чарівними краєвидами Снову. До речі, пам’ятник Кобзареві дуже цікавий: він зображує Шевченка не в смушевій шапці, не з книгою, а з палітрою і пензлем.

5. Харків

«Любіть Україну, як сонце любіть,
як вітер, і трави, і води...
В годину щасливу і в радості мить,
любіть у годину негоди».

Ці рядки написав український поет Володимир Сосюра, який мешкав на початку 30-х років ХХ ст. (1930-1934) у Харкові, у будинку «Слово», розташованому на вулиці Культури, 9. 

Побудований наприкінці 1920-х років за проектом Михайла Дашкевича, будинок, в архітектурі якого поєднані риси модерну і конструктивізму, має в плані форму літери «С». 

У різні часи в ньому мешкали видатні українські  письменники, діячі культури і мистецтва. Серед них –  Іван Багряний, Микола Бажан, Остап Вишня, Кость Гордієнко, Олекса Десняк, Майк Йогансен, Антін Крушельницький, Микола Куліш, Лесь Курбас, Валер'ян Підмогильний, Володимир Сосюра, Павло Тичина, Микола Трублаїні, Наталя Ужвій, Микола Хвильовий, Юрій Яновський, Кость Буревій, Богдан Крушельницький, Володимира Крушельницька, Іван Крушельницький, Лариса Крушельницька, Марія Крушельницька, Марія Тарасівна Крушельницька, Остап Крушельницький, Тарас Крушельницький, Володимир Куліш, Євген Плужник. Їхні імена сьогодні можна прочитати на пам’ятні дошці, встановленій на фасаді. 

Про трагічні долі мешканців будинку «Слово» розповідають документальний фільм  «Будинок “Слово”» (2017) і художній фільм «Будинок “Слово”» (2019).

На сайті «Будинок Слово» (http://proslovo.com/#15/50.00892/36.23515/-17.6/45) можна переглянути фото і прочитати спогади про цю історичну і культурну пам’ятку та її мешканців, а також дізнатися багато цікавого про життя і творчість українських письменників.

А які цікаві місця України ви б порадили відвідати цього літа?

Діліться враженнями та намагайтеся отримати від канікул максимум задоволення!

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter