5 улюблених страв українців

Кожна подорож – це можливість отримати нові враження, подивитися небачене, спробувати щось особливе. Тому в мандрівках ми часто обираємо незнайомі та незвичні для нас страви і напої. А ще ми часто асоціюємо певну країну з якоюсь стравою: Італія – піца, Польща – бігус, Австрія – віденський шніцель, Україна – борщ. Але наша держава, найбільша за площею країна Європи, завжди дивує туристів кулінарним розмаїттям, бо кожен регіон має свої смаколики і особливі секрети їх приготування. 

У чому особливість української кухні? По-перше, у тому, що під час приготування більшість продуктів зазнає теплової обробки – їх варять, обсмажують, тушкують, запікають. Це дає можливість розкрити всі смаки й аромати та зберегти соковитість їжі. По-друге, страви української кухні багаті на білки, жири і вуглеводи, вони смачні й часто дуже калорійні. 

Українська кухня має сотні рецептів: борщі, пиріжки, вареники, млинці, деруни, голубці, печені та багато-багато іншого. Читаючи це, відчуваєте, що вже хочеться чогось смачненького?

Саме час вирушати в гастрономічну мандрівку. Звісно, у цій статті ми не зможемо описати все розмаїття української кухні. Та в цьому й немає потреби, бо кожен із нас має власні кулінарні уподобання та улюблені рецепти. Але поговоримо про ті страви, які можна разом із учнями приготувати на уроках трудового навчання. Складемо просте меню, у якому будуть представлені наїдки з усіх регіонів України. Його можна використати при розробці уроків трудового навчання або при вивченні фізичних і хімічних процесів, безпосередньо пов’язаних із способами обробки харчів, чи при організації позакласного заходу, що має на меті ознайомлення учнів із культурою і побутом різних регіонів України.

1. Східна Україна

Окрошка – це холодний суп, який дуже подобається мешканцям Харківщини, Донеччини і Луганщини.

Якщо ви захочете порахувати, скільки рецептів окрошки існує на сході України, знайдете близько 50. Як стверджує Вікіпедія, що, як відомо, знає усе, обов’язковими інгредієнтами цієї страви є варені яйця, свіжі огірки, редис, зелена цибуля і кріп. Решта інгредієнтів додаються за смаком і визначають смакові особливості страви. Це може бути м’ясо, солоні огірки, яблука, риба, гриби та багато інших компонентів. Та й заливка може бути найрізноманітнішою: квас, айран, мінеральна вода, буряковий маринад і навіть шампанське (краще – брют). Цю страву дуже легко приготувати на уроці з уже підготовлених продуктів (звісно, без алкоголю). А потім добре ще й разом куштувати.

2. Центральна Україна 

Галушки – це квадратики або кульки вареного тіста, які подають до столу як окрему страву або до борщу чи супу.

Готують їх із борошна. Тісто розкачують завтовшки 1,5 см і нарізають квадратиками, які потім варять у підсоленій воді, бульйоні або молоці. До зварених галушок можна додати масло, смажену цибулю, шкварки або сметану. Неодмінно буде смачно.

Попри свою простоту, страва ця дуже популярна серед українців. У Полтаві навіть є пам’ятник галушці.

3. Північ України

Деруни – картопляні млинці, відомі в багатьох європейських кухнях. В Україні вони надзвичайно популярні у північних регіонах.

У Коростені, що на Житомирщині, у другу неділю вересня проходить традиційний фестиваль дерунів. А мешканці міста навіть поставили пам’ятник деруну.

Цю смачну страву виготовляють із тертої картоплі, до якої додають борошно, яйця, сіль та інші інгредієнти, популярні в певній місцевості. Страва дуже проста в приготуванні, але надзвичайно смачна!

4. Західна Україна

На заході України, зокрема, на Тернопільщині, дуже популярна кулеша – каша з вареного в окропі кукурудзяного борошна. Їдять її з молоком, сметаною, маслом, салом, олією та цибулею, і навіть з борщем

5. Південь України

Кухня цього регіону України має чим здивувати туристів. Давайте візьмемо до нашого меню смачний десерт, відомий на Херсонщині.

Це сорбет – різновид морозива, що готується на основі фруктів або ягід із додаванням цукрового сиропу. Херсонщина славна своїми кавунами, тому цей рецепт і є тут таким популярним. Щоб приготувати цю смачну страву, знадобиться м’якоть кавуна, цукор, лимон і питна вода. Готувати так просто, що навіть діти легко впораються.

І звісно, у Бібліотеці «На Урок» є цікаві розробки, які можна використати не тільки на уроках трудового навчання, а й під час проведення інших занять або позакласних заходів.

Про матеріал: Пропонована розробка допоможе поглибити знання учнів про традиційні українські страви; її використання сприятиме розвитку культури, вихованню шанобливого ставлення та інтересу до побуту українців, народних традицій і обрядів, сприятиме духовному розвитку особистості.
 
Про матеріал: Використайте цю розробку, щоб розширити знання учнів про українську національну кухню і провести цікаве заняття, присвячене українським традиціям і звичаям.
 
А які оригінальні страви української кухні ви б порадили скуштувати? Куди вирушати за новими емоціями? Діліться враженнями та отримуйте від канікул максимум задоволення!
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter