Поговоримо про створення умов для ефективного навчання покоління Z

Кліпове мислення – феномен сучасності, причиною формування якого став стрімкий розвиток інноваційних медіакомунікацій. Добре це чи погано? На жаль, сучасним дітям складно зосередитися, вони весь час переключаються між справами, щоб вразити їх – необхідно справді постаратися. А фрагментарність та поверховість знань школярів стала справжньою проблемою. Як мотивувати їх до навчання? Про це і поговоримо!

Реалістичність та корисність

Покоління Z живе у власному «впорядкованому» світі та вимагає такого ж порядку і логічності від навчання. Тож не дивно, що саму ідею вивчення «абстрактних предметів», які мало пов'язані з реальним життям, більшість учнів вважає дивною. Мета нового покоління – отримати інформацію, яка має очевидну практичну користь. Що робити? Ключ до успіху – створення навчальних планів, у центрі яких буде сучасний світ та можливість реалізуватися в ньому. А ще сучасні діти прагнуть точно знати, що і в які терміни від них вимагається. Тому так важливо чітко визначати терміни виконання завдань та підбиття підсумків кожного етапу роботи. 

Дозоване навчання

Сучасним учням складно концентруватися на чомусь більше 15-20 хвилин. Саме тому вони шукають ідеальне співвідношення між витраченим часом, обсягом інформації та отриманою користю. Що робити? Мікронавчання – чудове рішення! Його сенс полягає у вивченні невеликої частини навчального матеріалу за короткий інтервал часу. Ця стратегія створює унікальні умови для персоналізації навчання: учні самі визначають час, темп і послідовність роботи з матеріалом. До того ж простий та зрозумілий зміст матеріалу не викликає інформаційного перевантаження та сприяє кращому засвоєнню. Мікронавчання об’єднує різні підходи до отримання знань та має особливі характеристики: 

  1. Коротка тривалість: 5–15 хвилин.
  2. Стислість: блок максимально короткий.
  3. Зміст: маленькі або дуже маленькі одиниці навчальної інформації, вузькі теми.
  4. Автономність: модуль самодостатній та незалежний. Він не вимагає доступу до інших навчальних матеріалів. 
  5. Різноманітність: використовуються різні формати роботи, які  підвищують інтерес до навчання.
  6. Інтерактивність: включає в себе якомога більше взаємодій для залучення учнів у процес.
  7. Гнучкість: можна об'єднати з іншими навчальними програмами та предметами у форматі змішаного навчання, де мікрокурс стає частиною великого курсу. 

Візуалізація

Покоління Z звикло до візуальних образів, тож наочність – головна умова навчання. З якою би майстерністю педагог не розповідав про кровообіг людини чи сонячну систему, тематичний двохвилинний ролик матиме набагато більший ефект. 

Як зробити урок яскравим та видовищним? Об'єднайте традиційні інструменти та новітні технології! Замість тексту можна створити інфографіку, для вивчення граматичних правил використовуйте меми, а для теорем – гіфки. Створюйте яскраві презентації та візуальні матеріали, проводьте віртуальні екскурсії. А ще навчіть учнів створювати інтелектуальні карти. Ця методика дозволяє ефективно структурувати, систематизувати та  запам'ятати інформацію. 

Експерименти

З огляду на прагнення сучасних учнів до змін та феномен дитячої багатозадачності, логічно систематично змінювати форми проведення занять. Спробуйте використовувати:

  • Метод парадоксів. Аби заохочувати учнів думати, а не просто пропускати через себе інформацію, запропонуйте їм два взаємовиключних твердження. Відсутність чітко сформульованої кінцевої думки та готового висновку спонукатиме школярів задуматися, задіяти логічне та критичне мислення. 
  • Гейміфікація. Ця методика полягає у введенні в навчальний процес різноманітних ігор: бізнес-ігри, соціальні проєкти тощо. Учень сприймає гру як рівень, який треба пройти, аби отримати доступ до нового. 
  • Метод «перевернутого» навчання. Учні отримують завдання вивчити теоретичний матеріал для нової теми вдома. А от виконувати домашнє завдання доведеться у класі.  

Інтерактивність

Школярі майже живуть у соціальних мережах і месенджерах. Можна засмучуватися з цього приводу, а можна використати любов дітей до мережі з користю. І в цьому вам допоможуть цікаві інтерактивні техніки.

1. Сюжетно-рольова гра. Завдяки ній школярі вчаться грати різні ролі, висловлювати свою позицію, впливати на інших учасників і вести діалог. А ще – вирішувати конфліктні ситуації та знаходити компроміс. 

2. Ігри на асоціації. Вони покращують пам'ять та увагу, розвивають логічне та креативне мислення, збагачують словниковий запас. А ще грати можна на будь-якому етапі уроку! 

3. Міні-дослідження. Чудовий інструмент для коригування фрагментарності та поверховості мислення. Діти вчаться збирати та аналізувати дані, формулювати версію, добирати факти та захищати власну думку. А ще розвивають логічне мислення, навички самоконтролю та взаємоконтролю! 

4. Кейс-метод (розбір ситуацій). Сенс цього методу полягає в розборі проблемної ситуації, створеної на основі фактів із реального життя. Як правило, вона має кілька рішень та безліч альтернативних шляхів вирішення, які необхідно детально продумати.   

Зворотний зв'язок

Інформаційні технології дозволяють відслідковувати прогрес і оцінювати знання в реальному часі. Спілкуйтеся з учнями в месенджерах, створюйте групи та чати для роботи над проєктами, використовуйте електронні розсилки та віртуальні виставки! Це справді неабияк пришвидчить темп роботи, що піде лише на користь і вам, і школярам. 

Мудре керівництво

Як розмовляти з сучасними учнями? На рівних! Вони вважають, що дорослі нічим не кращі за них, тож очікують конструктивного та шанобливого діалогу. А ще вони звикли до винагород і не вважають їх чимось особливим. Похвала їх не мотивує, але її відсутність вибиває з колії. Тож варто відзначати найменші успіхи учнів та поважати кожну особистість! Адже ідеальний педагог – це толерантний та мудрий керівник, а не той, хто «знає все». 

Бажаєте дізнатися більше? Перегляньте вебінар Вікторії Концевої «Як організувати якісний урок літератури для учнів із кліповим мисленням», який відбудеться 19 квітня о 18:00!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter