Поради для педагогів та адміністраторів

Позитивні зміни в навчальному процесі залежать від багатьох факторів. Зокрема від настрою, запалу та кваліфікації педагогів. Якщо ви налаштовані на самовдосконалення протягом усього життя, пропонуємо втілити в життя наступні поради.

1. Окресліть мету

Професійний розвиток – це навчальний процес, який ми організовуємо для себе чи колег власноруч. Кожен урок повинен мати зрозумілу структуру, яка починається з основного: з формулювання бажаного результату, встановлення мети та розуміння того, що ми хочемо вдосконалити. Коли мету сформульовано – не відкладайте її далеко. На цілі слід посилатися регулярно, тримайте перед собою картинку ідеального результату.

2. Не складайте довгих списків!

Будьте раціональні, не беріться за все одразу. Довгий список задач лише розпорошує увагу та негативно впливає на продуктивність. На кожний семестр оберіть 1-2 навчальні задачі, які прагнете виконати. Не більше! Головний секрет ефективності – постійність і регулярність.

3. Фіксуйте час і прогрес

Важливо не лише бачити мету, а й шлях до неї. Яким він буде, як ви плануєте його пройти? Аби було простіше та наочніше, намалюйте стрічку часу або інтелект-карту. Опишіть точку відліку: з якого рівня починаєте роботу, скільки часу знадобиться для переходу на наступну сходинку. І пам'ятайте: ніщо не дається швидко, для всього потрібен час. А для самостійного навчання і поготів! А щоб процес не затягнувся, окресліть часові проміжки, за які плануєте пройти кожен етап.

4. Практикуйте

Ось вона, чарівна пігулка вчительської майстерності. Практика, практика і ще раз практика! Теоретична інформація важлива, але насичений практичний досвід набагато коштовніший. Пообіцяйте собі, що кожний корисний вебінар, цікава конференція чи прочитана стаття втіляться у вашій педагогічній практиці протягом 72 годин.

5. Діліться досвідом

Співпрацюйте з колегами, активізуйте знання! Діліться власними напрацюваннями та ставайте професійно багатшими. Подумайте над тим, як ваш досвід може допомогти іншим педагогам, чим саме точно варто поділитися? А тепер вирішіть, як це зробити. Ви можете запросити колег на відкритий урок, влаштувати презентацію під час педради або організувати цікаву лекцію. Зрештою, вибір формату передачі знань залежить лише від вас!

6. Об'єднуйтесь у предметні спільноти

Якщо у першому пункті ви обрали за мету вдосконалити викладання власного предмету, а не лише «‎підтягнути»‎ soft skills – ця порада точно для вас. Приділіть увагу предметним конференціям. Проаналізуйте, як досвід та вміння колеги-предметника стануть вам у пригоді. Як ви покращите власну практику та зробите уроки цікавішими.

7. Підтримуйте інших та не цурайтеся просити про допомогу

Бувало таке, що ви «‎загоралися»‎ ідеєю, але її реалізація здавалася вам незрозумілою чи заскладною? Прекрасно, якщо поруч опинялася педагогічна фея, яка допомагала розкласти стратегію на зрозумілі кроки, та давала відповіді на ваші запитання. Така фея потрібна не лише для молодого вчителя, інколи кожен з нас потребує підтримки. Тож доброю феєю можете для когось можете стати і ви!

Утім, підтримка не має обмежуватися лише похвалою та компліментами. Найбільш корисною буде неупереджена думка чи навіть справедлива оцінка з боку колег.

Які б складнощі не спіткали вас на шляху вчителювання, любіть себе та приймате себе такими, якими ви є! Інколи нам так легко підтримувати інших і так складно допомогти собі. Продовжуйте відстежувати прогрес і хвалити себе за будь-які покращення. Самовдосконалення та самопідтримка мають іти разом. 

А щоб дізнатися більше про нюанси підвищення кваліфації та знайти натхнення для професійного розвитку, завітайте 21 листопада на нову неймовірну інтернет-конференцію від «На Урок»: «Підвищення кваліфікації вчителів: через самоосвіту до професійного зростання» Буде цікаво!.

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter