Поговоримо про Ad Astra, навчальний заклад, заснований Ілоном Маском.

Tesla, SpaceX, всесвітній інтернет, колонізація Марсу – ім’я Ілона Маска постійно на слуху. Досягнень у того, кого називають головним підприємцем світу, багато, навіть складно повірити, що все це зробила одна людина. Але це так. І Маск, схоже, не збирається зупинятися на досягнутому, втілюючи у життя все більше нових проектів. Одним з них стала таємнича школа Ad Astra.

Колись давно Ілон Маск усією душею ненавидів школу: йому довелося зіштовхнутися з булінгом з боку однокласників, вчителі не дуже опікувалися учнями, а навчальні предмети були нецікавими. Тому до вибору навчального закладу для своїх дітей (а них у нього п’ятеро!) мільярдер підійшов з великою відповідальністю. Спочатку сини Ілона Маска вчилися у Мірманській приватній школі для обдарованих дітей, куди можна потрапити лише склавши складний тест. Але якість навчання Маска не вдовольнила. Отже, він почав шукати далі і не знайшов нічого гідного. Саме тоді у нього народилася нова цікава ідея – створити власну школу.

Цілком таємно!

Ілон Маск натхненно взявся за новий проект. Школа Ad Astra (з лат. – «до зірок») була створена у 2014 році та функціонує безпосередньо на території маєтку Маска в Південній Каліфорнії. Враховуючи те, що весь світ сприймає засновника SpaceX як геніального підприємця, новатора та винахідника, можна зі впевненістю сказати, що багато хто хотів би віддати своїх дітей до цього навчального закладу. Хоча б з цікавості. Але це неможливо.

Ad Astra працює в режимі суворої секретності, а вчаться тут, окрім нащадків Ілона, лише діти працівників SpaceX. Загалом – близько 40 учнів. Та навіть їм для початку довелося скласти тест на рівень інтелекту. Подати заявку до школи Маска неможливо: у неї немає офіційної адреси, сайту, номеру телефона, сторінки у соцмережах… Нічого. А викладачі та батьки учнів обов’язково підписують угоду про нерозголошення. Та й сам засновник навчального закладу говорить про нього дуже рідко. Що тільки додає цікавості. А може Маск готує у своїй школі справжніх надлюдей, гідних його проекту колонізації Марсу?

Усе інакше

Дізнатися про Ad Astra можна не так багато, Ілон Маск не дуже часто говорить на цю тему. Проте дещо все таки відомо, і це виглядає принаймні цікаво.

  • Відсутнє ділення на класи, діти різного віку навчаються разом. Сам Маск називає такий спосіб навчання «конвеєром».
  • Учні не отримують оцінки – вважається, що це може спричинити психічну травму та ще й стати причиною спотвореної уяви про справжні цінності.
  • Інтереси дитини понад усе. Ілон Маск вважає, що структурована навчальна програма не є необхідною. Навпаки, логічніше будувати навчання виходячи з того, що цікавить учнів саме зараз.
  • Варто вчити дітей вирішувати проблеми, а не давати їм готові інструменти. Не треба розказувати дітям про те, як влаштований двигун, краще показати його та запропонувати самостійно розібрати, вважає мільярдер.
  • Учні не мають сидіти лише у школі. Тому ті, кому пощастило вчитися в Ad Astra, часто відвідують офіс SpaceX та спілкуються, чи навіть дискутують, з працівниками компанії.
  • Використання гаджетів не є обов’язковим. У той час, коли у більшості шкіл світу намагаються використовувати більше електронних пристроїв, Маск вважає, що діти можуть чудово вчитися і без них. Адже з фантазією у них все добре, а це є головним.
  • Інші мови можна не вивчати. Великої уваги вивченню іноземних мов у Ad Astra не приділяють, можливо, це пов’язано з тим, що Ілон фінансує компанію, яка працює над проектом взаємодії мозку людини та комп’ютера. І справді, навіщо витрачати час на вивчення мов, якщо за потреби їх можна буде просто завантажити до мозку?

Однією з цікавих рис Ad Astra є те, що викладачі багато уваги та часу приділяють питанням етики та моралі. Дітям пропонують розглянути проблемні питання, наприклад, що робити з заводом, який забруднює озеро, але одночасно дає роботу мешканцям маленького містечка? Закрити, захистивши природу, чи залишити, забезпечивши робочі місця? Маск вважає, що навчити дітей критично мислити та показати їм, що світ не є лише чорно-білим, дуже важливо. Адже рано чи пізно їм доведеться приймати важкі рішення.

Ілон Маск найняв чудових вчителів, кожен з яких, до речі, теж нічого не розповідає про свою роботу. Але вони мають зробити головне: навчити дітей. І певно, що їм це вдається, адже сини Маска, за його особистим твердженням, дуже люблять школу та не можуть дочекатися закінчення канікул. І хоча зараз інформації про Ad Astra небагато, можливо, згодом ми дізнаємося більше та навіть побачимо вражаючий результат!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter