Найважливіші тези з виступу Ольги Гужви.

Продовжуємо підбивати підсумки інтернет-конференції «Безпека в інтернеті» та публікуємо тези виступу Ольги Гужви. Виступ експертки з медіа грамотності присвячено культурі споживання інформації серед учителів, школярів та батьків.

Приватність лише в офлайні

Головне, про що варто пам’ятати – інтернет і соцмережі є суспільним простором. Викладаючи інформацію на власній сторінці, ви автоматично даєте згоду на її використання, перегляд і поширення незнайомими людьми. 

Викладайте мінімум інформації, усвідомлюйте для кого (якої аудиторії) і навіщо ви її постите. Контролюйте межі, до яких ви хочете бути публічними. Відомі випадки критики і звільнення педагогів за пости чи твіти, що розглядались адміністрацією закладів освіти як некоректні та недопустимі для вчителів.

Як уникнути непорозуміння?

Соцмережі – це не лише місце для спілкування, але і спосіб накопичення соціального капіталу. Нажаль, із ними пов’язані значні репутаційні ризики. Перш ніж додавати на сторінку друзів, подумайте, нащо ви її завели? З якого ракурсу у якому контексті презентувати себе? Згідно із відповідями на ці питання створюйте контент.

Фейсбук дозволяє створювати декілька профілів, які можна присвятити різним видам діяльності та різним ком’юніті. Не лінуйтеся створити окремий профайл для родини, окремий для вчителювання, учнів і колег. Це допоможе уникнути багатьох неприємних ситуацій. 

Заборони не працюють

Для школярів соцмережі є ледь не єдиним способом заявити про себе. Лайки, комунікація з однолітками, накопичення соціального досвіду – все це дуже важливо для молоді, тож діти будуть бунтувати і боротися за вільний простір від батьків. 

Програми на кшталт «Parental control» не працюють, адже заборонами ви нічому не навчите дитину, чи навіть навпаки, зменшите здатність до критичної оцінки інформації. Ліпше пояснюйте, надаючи базові навички безпечного поводження з інформацією. Як показує статистика, батьки не витрачають і кількох годин на місяць, аби пояснити подібні речі дітям.

Найгірший наслідок, до якого може призвести заборона, це те, що дитина припинить розповідати про свої проблеми. Існує чимало випадків, коли діти стикались із кібербулінгом, вимаганням, секстингом, і не казали про це батькам. Одна з типових батьківських фраз: «Як ти міг таке вчинити?!» – має відійти у минуле. Не принижуйте дітей. Аналогічні ситуації трапляються з будь-ким, навіть із дорослими. 

Докладніше про недоліки і переваги роботи у соцмережах можна дізнатися безпосередньо з виступу.

Конференція «Безпека в інтернеті» відбулася 8 лютого. У цей день були запропновані дієві рішення, практичні прийоми та поради, які допоможуть захистити від інтернет-загроз і учнів, і себе. І ви можете особисто пересвідчитися у цьому! Перегляньте запис конференції на нашому Ютуб-каналі та дізнайтеся, як створити безпечне інтернет-середовище!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter