Огляд нормативних вимог

За рішенням органів місцевого самоврядування у квітні заклади загальної середньої освіти розпочинають прийом документів для зарахування учнів у 1 класи 2024/2025 навчального року. Тож давайте пригадаємо, якими нормативними документами слід керуватися аби не порушити права дітей на здобуття освіти в умовах воєнного стану.

Підготовча робота

Відповідно до ст.12 Закону України «Про освіту» здобуття початкової  освіти розпочинається, як правило, дітьми з шести років, тож діти, яким на 1 вересня виповнилося 7 років, мають обов'язково приступити до навчання цього ж навчального року (крім осіб з особливими освітніми потребами, які можуть вступати до 1-го класу з іншого віку).

В умовах воєнного стану зарахування дітей до першого класу здійснюється відповідно до Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти (далі - Порядок), наказу МОН від 28.03.2022 № 274 «Про деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні» та з урахуванням рекомендацій Міністерства (лист від 16.04.2022 №1/4202-22).

З метою створення рівних умов для здобуття початкової освіти майбутніми першокласниками у найбільш доступному та наближеному до місця їх проживання закладі освіти органи місцевого самоврядування мають:

  • оприлюднити на сайті установи рішення про закріплення території обслуговування за закладами освіти -  не пізніше ніж за 6 місяців до початку приймання заяв про зарахування;
  • визначити дату прийому заяв про зарахування -   не пізніше ніж за один місяць до завершення їх приймання (у Порядку цією датою визначено 31 травня).

Упродовж двох робочих днів з дня прийняття органом місцевої влади вищезазначеного рішення заклад освіти має оприлюднити на інформаційному стенді та на веб-сайті таку інформацію:

  • відомості про закріплену за закладом територію обслуговування;
  • спроможність закладу освіти;
  • кількість учнів у кожному класі та відповідно наявність вільних місць у кожному.

Слід зазначити, що відповідно до ст.9 Закону України «Про повну загальну середню освіту» зарахування дітей до 1-го класу шкіл комунальної форми власності (крім закладів спеціалізованої освіти) на конкурсних засадах заборонено. Батьки мають право подавати документи для зарахування дитини до інших закладів освіти (без обмеження їх кількості).

У лютому 2024 року Міністерством освіти і науки було проведено громадське обговорення проєкту наказу «Про внесення змін до Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти». Ознайомитись зі звітом за його результатами можна за посиланням.

Прийом заяв

Згідно з Порядком зарахування до закладу освіти здійснюється відповідно до наказу його керівника, що видається на підставі заяви про зарахування одного з законних представників дитини, поданої особисто (з пред’явленням документа, що посвідчує особу), до якої додаються:

  • копія свідоцтва про народження дитини (під час подання заяви пред’являється оригінал). У разі його відсутності керівник закладу освіти зобов’язаний невідкладно поінформувати орган опіки і піклування за місцем проживання дитини чи місцезнаходженням закладу освіти та сприяти в його оформленні;
  • оригінал або копія медичної довідки за формою первинної облікової документації № 086-1/о.

За наявності та за бажанням батьки можуть надати висновок про комплексну (чи повторну) психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини чи витяг з протоколу засідання психолого-медико-педагогічної консультації 

Водночас, наказом МОН 28.03.2022 № 274 органи місцевого самоврядування зобов'язані забезпечити  право на освіту учнів, які через війну були вимушені змінити місце проживання та перебувають в Україні чи за її межами. Для зарахування таких учнів заява може подаватися не лише законними представниками дитини, а й її родичем будь-яким способом за вибором заявника (нарочно, факсом, електронною поштою, іншими засобами зв'язку).

Відповідно до ст.9 Закону України «Про повну загальну середню освіту» до 1-го класу обов’язково зараховуються всі діти, які:

  • проживають на території обслуговування закладу освіти - діти, які мають постійну реєстрацію та зареєстровані внутрішньо переміщені особи (якщо такі діти на момент подачі заяви не взяти на облік на цій території, школа сприяє їх реєстрації і не відмовляє у прийомі документів);
  • є рідними братами та/або сестрами дітей, які здобувають освіту в цьому закладі освіти;
  • є дітьми працівників цього закладу освіти.

Для підтвердження інформації про місце проживання за територією обслуговування, крім документа, що посвідчує особу та довідки ВПО, батьки можуть подати один із документів,  визначених  Порядком ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів.

Постановою КМУ від 05.09.2023 №985 затверджено нову редакцію Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку, вихованців та учнів. Цей документ вже опублікований в офіційних виданнях, зокрема в «Урядовому кур’єрі» (№188 від 19.09.2023) та «Офіційному віснику України» (№ 90 від 10.11.2023), тож набув чинності, проте його норми застосовуватимуться з 01.07.2024. У статті «Облік дітей дошкільного та шкільного віку: як зміниться Порядок у 2024 році» ми розглянули основні новації, яких зазнає система збору та обробки даних учнів і вихованців.

Реквізити документа, що підтверджує місце проживання дитини чи одного з її батьків на території обслуговування закладу освіти, зазначаються в заяві про зарахування. 

Зарахування дітей до 1-х класів

Згідно з Порядком не пізніше 01 червня керівник закладу освіти має видати наказ про зарахування учнів до 1 класу, а список із зазначенням їхніх прізвищ оприлюднити виключно в закладі освіти (інформація про наявність вільних місць оприлюднюється на сайті). У разі, якщо зарахована дитина проживає на території обслуговування іншого закладу освіти в межах одного населеного пункта, батьки мають звернутися до цієї школи з проханням видати довідку про незарахування та отримати її впродовж одного робочого дня з дати звернення.

У разі перевищення кількості заяв потенційних першокласників плановим показникам набору під час воєнного стану МОН рекомендує утриматись від процедури жеребкування та вжити заходів щодо раціонального використання наявних приміщень та/або ініціювати перед органом управління освітою проведення таких заходів: 

  • відкриття додаткового (додаткових) класу (класів); 
  • внесення необхідних змін до організації освітнього процесу; 
  • вивільнення приміщень, що використовуються не за призначенням (у тому числі шляхом припинення орендних відносин). 

Якщо після вжиття вичерпних заходів проблему не вирішено, орган управління освітою має невідкладно запропонувати батькам учнів, які претендують на вільні місця, перелік інших максимально доступних і наближених до місця їх проживання закладів освіти. 

Команда Освітнього проєкту «На Урок» прагне допомогти освітянам організувати якісний освітній процес, який неможливий без знання нормативних вимог. Тож, долучайтеся до нашої спільноти професійних і талановитих педагогів та слідкуйте за анонсами! На вас чекає багато цікавого!  

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter