Корисні звички та дієві поради для переконливого виступу

Підготовка до публічного виступу – це тривала та копітка робота. Адже за короткий час треба зацікавити аудиторію, надати вичерпну інформацію та запропонувати декілька ідей. Тиск відповідальності може викликати неабияке хвилювання.

Тож як упоратися з негативними емоціями та блискуче виступити на нараді чи під час атестації? Поговоримо у статті!

Правило 7 хвилин 

Уважно розрахуйте таймінг виступу. Чому саме 7 хвилин? Це ідеальний час для змістовної доповіді та утримання уваги публіки. Уникайте довгого вступу та складних мовних оборотів – вони важко сприймаються на слух.

Якщо ви розумієте, що відведеного часу не вистачить, підготуйте роздатковий матеріал (розрахунки, приклади, додаткові тези). Це дозволить вкластися в регламент і не нехтувати підбиттям підсумків. Отже, сім хвилин на виступ. Час пішов!

Перша хвилина: захопіть увагу

Важливо, щоби на першій хвилині стався «вибух», який заволодіє увагою присутніх. Налаштуйте аудиторію на подальше слухання! Якщо ви витратите відповідальну хвилину на деталі чи сухі факти, то увага публіки буде втрачена. Підійдіть до вступу креативно. Ось приклади деяких тактичних прийомів:

  1. Розкажіть захопливу історію. Сторітелінг – одна із наймогутніших тактик привернення уваги. В ідеалі це має бути особиста історія про те, чому ви обрали саме цю тему, перед якими труднощами постали та як їх подолали.
  2. Поставте риторичне запитання. Це переконує! Якщо запитання продумані та подані у неоднозначній формі, думки аудиторії продовжують той шлях, який ви задумали. Пробудіть зацікавленість людей та дайте їм матеріал для роздумів.
  3. Озвучте статистику. Статистичні дані переконають вибагливу аудиторію. Головне, щоб ці цифри були перевіреними та точно показували важливість ваших слів.
  4. Використайте потужну цитату. Підготуйте мудрі слова відомої людини, що підтверджують актуальність вашої теми.
  5. Покажіть ефектну фотографію або коротке відео. Іноді зображення може «важити» більше тисячі слів. Якісне фото полегшує розуміння та захоплює уяву аудиторії. А відео викликає емоційну реакцію, додає драматизму та швидше передає сенс.

Друга хвилина: розкажіть про головне

А тепер слід забути про будь-які ліричні думки. Ви вже привернули увагу всієї аудиторії! Протягом наступних 60 секунд слід чітко пояснити головну ідею вашої теми та ключові проблеми. 

Третя-шоста хвилини: надайте переконливі аргументи

Упевнені, що протягом двох хвилин все зробили правильно – люди зацікавились і почули суть вашої доповіді. Протягом наступних чотирьох хвилин вам слід надати аргументи та допоміжний матеріал: статистику, дослідження, практичні приклади – все, що підтверджує вашу головну ідею. 

Сьома хвилина: підбийте підсумки

На останній хвилині слід резюмувати свою промову та ще раз озвучити найважливіші твердження та основні ідеї роботи. Підкресліть ваш внесок у розв'язанні проблеми. Потужний висновок доповіді стане яскравим акцентом усієї проведеної роботи. 

Як відповідати на запитання?

Якщо публіка активно реагує на ваш виступ та має низку запитань – ви чудово впоралися з виступом! Переходимо до завершальної та не менш відповідальної частини виступу – відповідей на запитання. Як вразити аудиторію на цьому етапі? Ось декілька рекомендацій:

  1. Подякуйте тому, хто поставив запитання та уважно вислухайте людину, не перебивайте. Це дасть вам декілька секунд для того, щоб зібратися з думками та перевести дух. 
  2. Не зрозуміли? Сміливо уточнюйте! Не бійтеся виглядати нерозумно в цій ситуації. Уточнення навпаки може зняти загальну напругу, «розтопити лід» та привернути до вас співрозмовника.
  3. А що робити, якщо не знаєте відповіді на запитання? По-перше, зберігати спокій і не панікувати. По-друге, набагато краще чесно зізнатися, що ви не знаєте відповідь, а не вигадувати щось на ходу. Також можна запропонувати аудиторії відповісти запитання разом. 

Для більшої впевненості заздалегідь проаналізуйте нерозкриті моменти вашої доповіді та складіть список можливих запитань й відповідей на них. 

Підготовка ідеальної презентації

Наш мозок чудово сприймає візуальні образи, тому важливо створити змістовну та переконливу презентацію. Є декілька правил підготовки якісної презентації:

  1. «Один слайд – одна думка». Але навіть одну думку варто висловити чітко та стисло. Не слід перевантажувати слайди інформацією. 
  2. Використовуйте різні види наочності. Оформлюйте свої аргументи списками й таблицями, статистику подавайте  у формі діаграм чи схем. 
  3. Уважно підбирайте кольорову гаму. Визначить максимум 3–4 нейтральних кольори, які гармонійно поєднуються між собою. Для фону краще обрати пастельні відтінки (бежевий, блакитний, зелений), для тексту – контрастний колір. Не забувайте, що краще читається темний текст на світлому тлі, а не навпаки.

Корисні звички перед виступом

Прорепетируйте свій виступ перед друзями чи родиною або запишіть себе на відео. Це допоможе виявити недоліки вашої доповіді: слова-паразити, згорблену поставу, затягування слів тощо. Отже, доповідь та презентація готові. А над чим ще слід поміркувати? Над зовнішнім виглядом і поведінкою!

  1. Одягніться стримано та акуратно. Ніщо не повинно відривати слухачів від вашого виступу, зокрема шарф з трояндами чи яскраві ювелірні прикраси. Зверніть увагу на взуття – воно має бути начищеним і доглянутим.
  2. Виходьте до місця виступу спокійним твердим кроком. Перед початком доповіді обведіть аудиторію поглядом, намагаючись встановити зоровий контакт зі слухачами. Посміхніться та зробіть невелику паузу. До речі, короткі паузи можна використовувати протягом усього виступу, коли ви хочете підкреслити перехід до наступної частини.
  3. Тримайтеся впевнено. Не слід тримати руки в кишенях, обирати закриті пози (схрещені на грудях руки), гризти нігті, стукати ногою по підлозі або пальцями по трибуні, смикати одяг тощо. Не забувайте посміхатися, спілкуйтеся з аудиторією – ніхто не любить зануд.
  4. Перевірте обладнання. Краще приїхати заздалегідь, щоб перевірити техніку, формат презентації, пройтися по «сцені». Це додасть упевненості в собі.

Експрес-методи боротьби зі страхом перед публікою

Все готово, до виступу залишається менше ніж 10 хвилин, але від думки про вихід до аудиторії відчуваєте тремтіння у колінах? Це нормально – страх публічних виступів один із найпоширеніших страхів. Ось декілька порад, які допоможуть вам опанувати себе:

  1. За декілька годин до заходу прогуляйтеся – ендорфіни допоможуть впоратися зі стресом.
    Дозвольте собі трішки похвилюватися. Пам'ятайте, що хвилюється навіть найдосвідченіший доповідач.
  2. Знайдіть кілька доброзичливих, усміхнених облич у залі й уявіть, що ви розповідаєте свою презентацію їм. 
  3. Якщо раптом стався технічний збій (зависла презентація, вимкнувся мікрофон) або ви забули речення – посміхніться та продовжуйте виступ. 
  4. З хвилюванням не виходить справитися? Уявіть найгірший варіант розвитку подій, придумайте вихід з цієї ситуації та розслабтеся. Однак  психологи радять програмувати себе на успіх – думки матеріальні.

Найважливіше в будь-якій справі – отримувати від неї задоволення та ділитися користю з оточенням. Якщо ви насолоджуєтеся процесом, то все пройде без зайвого стресу. Тому зберіться з духом і вперед – ділитися зі світом своїми блискучими ідеями!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter