Новини

Говорити про книжки: фонд Сергія Жадана разом із партнерами запрошує дітей українського Сходу взяти участь в літературному конкурсі

Уже третій рік поспіль школярів та школярок з Донецької, Луганської та Харківської областей запрошують взяти участь у конкурсі відгуків на українські книжки «Читай-пиши». 

Конкурс заснували Благодійний фонд Сергія Жадана та простір дитячого читання BaraBooka, з 2020 його співорганізатором є Український Інститут книги, а з 2021 – і видавництво Vivat. Постійні партнери – фонди Ukraine Charity i Razom for Ukraine та агенція «Bagels & Letters».

До складу журі ввійшли: Сергій Жадан, Андрій Курков, Ганна Улюра, Ірина Славінська, Анастасія Музиченко, Ярослав Підгора-Гвяздовський, Таня Стус, Галина Ткачук, Маша Сердюк.

«Чим важливі освітні та творчі конкурси? Тим, що вони, так чи інакше, стосуються майбутнього. Майбутнє не починається завтра. Воно формується сьогодні. Зокрема – освіченістю й креативністю наших дітей».

                                                Сергій Жадан 

Як узяти участь у конкурсі? Для цього потрібно:

  1. Прочитати книжку українського автора або авторки.
  2. Обговорити її з друзями або просто добре обдумати.
  3. Створити рецензію на книжку.
  4. Надіслати її до 28 квітня за посиланням

Минулого року до номінації «текстова рецензія» додалася й «відеорозповідь»; а цьогоріч школярам і школяркам запропонували рецензувати не лише художні книжки, а й нон-фікшн: науково-популярну літературу, біографії, мемуари. 

Переможців та переможиць обиратимуть у двох вікових категоріях: 10-13 та 14-17 років, та в двох номінаціях: текстова і відеорецензія. Текстовий відгук може бути обсягом від 2 до 5 тисяч знаків, відео про книжку – тривалістю до 5 хвилин і в різних форматах: монолог, розмова з кількома людьми – навіть суперечка, розповідь з елементами буктрейлера тощо.

Одне з завдань проєкту – призвичаїти дітей до того, що книжка є частиною повсякденного життя та приводом для розмов з ким завгодно й у будь-якому форматі: від дискусій із друзями за кавою – до наукових досліджень. Минулого року конкурсант(к)и писали про війну, втрату дому, смерть і підліткове самогубство, дружбу та любов, булінґ, знущання та соціальну нерівність. Важливо спостерегти, які теми додасть «карантинний рік» – рік усамітнень та розриву соціальних зв’язків. Адже аналіз рецензій – це й можливість дорослим зробити важливі висновки про те, чим «дихають» діти й підлітки.

«Нас питали, чому ми не розширюємо конкурс на всю Україну. Східні області – це фокус нашого фонду; ми тут живемо і тут працюємо. Ми знаємо, чим живуть ці діти, чого їм не вистачає. А не вистачає їм, зокрема, ширшого кола спілкування, поїздок, які б розширювали світогляд. Тому ми і їдемо до них, і веземо – переможців – до себе»

                          Ірина Куніцина, директорка БФ Сергія Жадана

Призовий фонд конкурсу справді мотивує: всі 12 переможців і переможиць приїдуть улітку до Харкова, де зможуть не лише розважитися, а й побачити як працює велика ІТ-компанія, друкарня та ЛітМузей.  А також:

  • за І місце – планшет,
  • за ІІ і ІІІ місце за текстову рецензію – смарт-годинник,
  • за ІІ і ІІІ місце за відео рецензію – комплект для блогерів (LED лампа-кільце, штатив-трипод, мікрофон, гнучкий холдер для смартфона).

І, звичайно, – книжкові сертифікати, які дозволять обрати й отримати хорошу добірку видань. Цього року «книжковий партнер» і співорганізатор – видавництво Vivat.

«Діти чекають від дорослих партнерства, і наші книжки – це теж форма партнерства, запрошення до розмови, роздумів. Важливо допомогти їм творити, критично мислити, мати сучасні навички. Такі проєкти як «Читай-пиши» – хороший стимул, щоб запалити їх бажанням пробувати щось нове».

                         Юлія Орлова, генеральна директорка видавництва Vivat

За новинами і перебігом Конкурсу також можна стежити у Facebook чи Instagram. Зв’язатись: chytay.pyshy@gmail.com

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter