Чому важливо розповідати дітям про їхні права і як це краще робити.

Навіть враховуючи той факт, що зараз практично будь-яка інформація завдяки інтернету є відкритою, далеко не кожен знає про свої права. Особливо це стосується дітей – для них відповідної інформації ще менше, ніж для дорослих. Ми вже говорили про громадянську освіту та про те, наскільки її впровадження у школі є наразі важливим. І один з етапів курсу розповідає саме про права дітей й про те, як їх відстоювати.

Чи потрібно дітям знати свої права?

Для чого дітям знати свої права? Хоча б для того, щоб:

  • Розуміти, коли їх порушують.
  • Знати, як їх захистити.
  • З’ясувати, як їх відновити.
  • Поважати права інших людей.
  • Мати високу правову культуру.

Але, на жаль, у більшості випадків знання школярів у цій галузі обмежуються відомостями про існування Конвенції ООН про права дитини. Втім, про те, як саме цими правами користуватися, школярі не знають, а куди звертатися у випадку їх порушення - тим більше. Є також граничні ситуації, коли діти взагалі не розуміють, що стосовно них чинять протиправні дії.

Певно, ви чули про те, що дітям зовсім не обов’язково знати свої права? Краще більше розповісти їм про обов’язки. Але діти, які не мають уявлення про правову культуру, згодом виростуть і стануть дорослими, які не знають власних прав і порушують права інших людей. А це серйозно нашкодить суспільству.

Крім того розуміння власних прав допомагає становленню особистості дитини, а знання про обов’язки робить її більш відповідальною, вчить з повагою ставитися до інших. Діти мають розуміти, що всі вони, без будь-яких винятків, мають певні права та свободи, які не можна обмежувати.

Звісно, звичайна розповідь з повчальними прикладами навряд чи зацікавить учнів, тому так важливо донести до них інформацію у цікавій формі, заохотити та залучити до обговорення. Саме на таких засадах будується новий курс «Громадянська освіта».

Ключові елементи II частини курсу

Під час вивчення II частини курсу «Громадянська освіта» учні дізнаються про таке:

  1. Як пов’язані гідність  людини та її права.
  2. Як формувалися права людини, яку вони мають історію.
  3. Які права ми маємо.
  4. Хто відповідає за забезпечення та дотримання наших прав.
  5. Які права мають діти та як зрозуміти, що їх було порушено.
  6. Якими механізмами можна скористатися для захисту.

Навчати дітей їхнім правам та свободам - відповідальна місія, отже, ви повинні знати все! Тому приходьте на тематичний вебінар «Інтегрований курс «Громадянська освіта» для 10 класу. Розділ II «Права та свободи людини». Співавтори та редактори навчальних матеріалів з курсу розкажуть про його викладання та нададуть багато практичних рекомендацій.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter