Новини

Ігор Гарбарук: 1 вересня діти 100% підуть до школи

Заступник міністра освіти і науки України Ігор Гарбарук розповів про особливості відкриття шкіл під час карантину, навчання у «червоній зоні» та оплату роботи вчителів.

«На сьогодні є постанова Уряду, у якій визначають 4 ключові зони. Основне, що хочу та можу сказати: діти 1 вересня 100% підуть у школу. Але тут необхідно, і батькам у тому числі, працювати з адміністрацією шкіл. Тому важливо, щоб приміщення обролювали певним чином, дезінфікували, а антисептики мають бути у кожній залі. Тобто система протиепідемічного захисту має бути забезпечена на рівні кожної школи».

                                   заступник міністра освіти і науки Ігор Гарбарук

Також він зауважив, що вчителів необхідно забезпечити ліцензійним ПО, тому зараз у МОН говорять про використання певних програмних продуктів від Skype та Google. Що ж стосується якості інтернету в окремих регіонах країни, то міністерство планує працювати над цим питанням разом із губернаторами, адже ключова роль відведена владі на місцях.

Окремо Ігор Гарбарук розповів про плани МОН щодо збільшення кількості змін у школах та можливість підвищення у зв'язку з цим зарплат учителів:

«Оплата здійснюється не на рівні міністерства, а на рівні закладів освіти. Безумовно, десь ми маємо збільшити кількість змін та годин, що допоможе зменшити кількість учнів та студентів у приміщеннях. Тому у Кабміні підніматиметься питання щодо збільшення фінансування сфери освіти. Подивимося, наскільки ефективно працюватиме наша економіка, аби задовольнити ці потреби».

Якщо ж говорити про забезпечення шкіл усім необхідним для роботи під час карантину, то, на думку Ігора Гарбарука, все залежатиме від закладу освіти. Там, де робота побудована ефективно, закупки відбуватимуться за рахунок виділених коштів. Якщо ж заклад працює неефективно, то з'являються проблеми. Кожний ЗЗСО має навчитися жити у сьогоднішніх умовах, а фінанси – та умова, з якою доведеться рахуватися. У МОН розуміють, що існує ряд проблем, які необхідно вирішувати, але зробити це можна лише разом: мають співпрацювати батьки, школа та міністерство. Але необхідно зважати на економічну ситуацію. Наприклад, зараз усі потреби задовольнити просто неможливо.

При цьому Ігор Грабарук зауважив, що саме освіта має бути на першому місці під час формуванні державної політики:

«Я взагалі вважаю, що освіта від дошкілля і до вишів має бути пріоритетом у формуванні державної політики. Саме освіта – основа економічного розвитку країни, тому вона потребує фінансування. І на рівні міністерства, і на рівні регіонів ми будемо робити все, аби зміни були постійними, систематичними і призводили до позитивних результатів».

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter