Ключові тези виступу Албула Артема.

Когнітивні помилки (когнітивні викривлення, біаси) – це систематичні відхилення від раціональних суджень. Вони не є індивідуальними, навпаки, – універсальні і широкопоширені. Про те, як мозок вводить нас в оману, розповів у своєму виступі Артем Албул у межах Всеукраїнської інтернет-конференції «На Урок»: «Мислення логічне, креативне, критичне».

За словами спікера, наш мозок має кілька систем мислення: система 1 і система 2. 

Для першої системи характерні автоматичність, швидкість і легкість. Наприклад, коли ми бачимо у кущах щось дуже схоже на тигра, хоч і не впевнені у цьому, то починаємо тікати – спрацьовує інстинкт самозбереження. Цей приклад ілюструє те, що ми отримуємо сигнал із навколишнього світу – бачимо потенційну небезпеку, але недовго аналізуємо достовірність інформації. 

Друга система є свідомою, повільною і складною. Тобто завдяки ній ми підключаємо аналітичне мислення і робимо з проаналізованої інформації логічні висновки. 

Види когнітивних помилок:

  • Систематична помилка уцілілого. Людина вважає, що добре розібралась у теоретичних питаннях, але у багато в чому залишається некомпетентною. 
  • Ефект Розенталя. Психологічний феномен, за якого очікування особистості сприяють тому, що вони стають реальністю.
  • Ефект прожектора. Переоцінка того, наскільки дії і зовнішній вигляд людини помітні для оточення.
  • Ілюзія прозорості. Переоцінка того, як люди розуміють ваш емоційний стан. 

Хочете дізнатися більше про хитрощі нашого мозку та про викривлене сприйняття успіху? Радимо переглянути виступ Албула Артема, автора науково-популярного каналу «Клятий раціоналіст».

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter