Новини

Мінекономіки: Роботодавці мають право, але не зобов'язані обмежувати тривалість щорічних відпусток

19 липня набув чинності Закон України від 1 липня 2022 № 2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин». Особливо чекали на нього освітяни, оскільки цей закон зокрема мав врегулювати порядок надання щорічних відпусток. Аби виключити додаткові запитання, Міністерство економіки України прокоментувало статті Закону.

Так, важливо розуміти, що змінами передбачається право, а не обов’язок роботодавця обмежити до 24 днів тривалість щорічної основної відпустки працівника у період дії воєнного стану.

Тож працівникам, тривалість щорічної основної відпустки яких становить більше 24 днів (зокрема йдеться про освітян), роботодавець може надати відпустку повної тривалості. 

Також зберігається можливість оформити навіть під час дії воєнного стану щоручну додаткову, соціальну, навчальну та інші відпустки. Їхня тривалість та умови визначаються законодавством про відпустки. 

Варто звернути увагу на той факт, що обмеження надання щорічної основної відпустки стосується виключно тієї відпустки, що надається за поточний робочий рік. На невикористані відпустки працівника за попередні робочі роки обмеження, передбачені частиною першою статті 12, не поширюються.

Абзацом третім частини першої статті 12 на період дії воєнного стану призупинено обов’язок роботодавця надавати невикористану щорічну відпустку протягом не більше ніж 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка, а також заборону ненадання щорічної відпустки повної тривалості протягом двох років підряд.

Абзац четвертий частини першої окремо наголошує на тому, що в разі звільнення працівника зберігається обов’язок роботодавця компенсувати всі належні йому дні щорічних відпусток та додаткової відпустки.

 

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter