Новини

На період воєнного стану відсторонені через відсутність щеплення від COVID-19 освітяни можуть повернутися до роботи

Працівники закладів освіти повідомляють Службу освітнього омбудсмена про те, що керівники закладів відмовляються поновлювати на роботі працівника, відстороненого від виконання посадових завдань через відсутність щеплення проти COVID-19.

Утім, наразі такі дії є незаконними. 1 березня 2022 року набрав чинності наказ МОЗ від 25 лютого 2022 року №380, який зупинив дію наказу МОЗ від 04 жовтня 2021 року № 2153, що передбачав відсторонення від роботи нещеплених працівників. Дія наказу зупинена до завершення воєнного стану.

«Я вже неодноразово наголошував та хочу знову наголосити, що на період воєнного стану всі раніше не допущені до роботи через ухилення від вакцинації проти COVID-19 працівники мають бути офіційно поновлені на своєму робочому місці. Це означає, що керівник закладу освіти повинен видати відповідний наказ про поновлення на роботі такого працівника та виплачувати йому заробітну плату».

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Мінекономіки в роз’ясненні щодо сфери трудових відносин в умовах воєнного стану також зазначає, що всі накази про відсторонення працівників у зв’язку з відмовою або ухиленням від вакцинації мають бути визнані такими, що втратили чинність із 01 березня 2022 року та до завершення воєнного стану. Тож усі відсторонені особи мають бути допущені до виконання завдань за посадою.

Сергій Горбачов закликав керівників закладів освіти дотримуватися вимог чинного законодавства, а також робити все можливе для того, аби у важкі часи підтримати колег, а не створювати додаткові проблеми.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter