Новини

Навчальні програми та підвищення кваліфікації: МОН відповідає на запитання щодо Держстандарту базової середньої освіти

30 вересня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив Державний стандарт базової середньої освіти, який створює умови для продовження реформи «Нова українська школа» у 5-9 класах із 2022 року. 

Для того, аби вчителі та керівники ЗЗСО краще та швидше розібралися у нюансах нового Держстандарту, МОН регулярно публікує відповіді на поширені запитання. Цього разу вони стосуються типових освітніх програм, типових навчальних планів, а також підвищення кваліфікації педагогів.

Зокрема, у Міністерстві пояснили, що:

  • школи матимуть можливість вибору навчальної програми, за якою будуть навчатись здобувачі освіти;
  • вивчення двох іноземних мов не обов’язкове, але є можливе;
  • у другому циклі базової освіти можуть бути введені окремі елементи допрофільної підготовки;
  • створення типової освітньої програми і підручників – не одночасні, а послідовні дії, тобто спочатку буде ухвалено типову освітню програму з переліком модельних навчальних програм, а потім на цій підставі будуть замовлятися підручники.

Одним із найважливіших запитань стала перепідготовка педагогів для викладення інтегрованих курсів. Яким чином вона здійснюватиметься? У МОН пояснюють, що підвищення кваліфікації включатиме у себе ознайомлення з основними принципами Стандарту та навчання практичному застосування цих принципів на практиці. Воно буде забезпечуватися Інститутами післядипломної освіти педагогічних працівників та іншими суб'єктами їхнього професійного розвитку, зокрема громадськими організаціями за підтримки міжнародних партнерів. 

Зазначається, що для вчителів буде спільна для всіх частина підвищення кваліфікації – ознайомлення з основними принципами Держстандарту та механізмами його впровадження, а також окреме навчання відповідно до обраного рішення (предметів або інтегрованих курсів). Автори відповідних програм будуть залучатися і до підвищення кваліфікації вчителів.

Підвищення кваліфікації стосуватиметься всіх учителів, незалежно від того, що вони викладатимуть – окремий предмет чи інтегрований курс. Безпосередньо навчання розпочнеться у 2021 році.

Запитання щодо Державного стандарту базової середньої освіти можна надсилати за посиланням.

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter