Цікаві прийоми тайм-менеджменту, які допоможуть налагодити робочий процес.

Новий навчальний рік ще не розпочався, а вчителі вже мають безліч планів і справ, які потребують щоденної уваги. Швидко впоратися з ними допоможе вміння контролювати свій час та розставляти пріоритети у роботі. 

Проте хіба можна чітко структурувати день, якщо вчительська праця передбачає постійні форс-мажори? А окрім творчої підготовки до занять є щоденна рутина, наприклад, заповнення журналу, перевірка зошитів та робіт. Багато хто з нас застосовує принципи тайм-менеджменту, проте, попри всі намагання, працювати ефективно все одно не вдається.

Як виділити найголовніше та дотримуватися плану впродовж тривалого часу? Змінити тактику та обрати прийоми, які корисні саме для вас!

Як же працювати радісно, творчо і натхненно в умовах планів, нарад, звітів та дзвінків?

Застосовувати прийом «Мислення рукою»

Для того, щоб точно нічого не забути, варто складати списки ідей та невідкладних справ. Запишіть питання, які слід розглянути на зустрічі з батьками, законспектуйте корисні поради, прослухавши вебінар для вчителів, складіть детальний план свого виступу на педагогічній нараді. Робити це краще ввечері: зранку вже буде приблизне розуміння того, чим зайнятися. Записи краще робити у тому порядку, в якому плануєте виконувати справи. І пам'ятайте: починати краще з важливої або важкої роботи.

Утримати у голові всі ідеї, які виникають упродовж дня, буває важко, тому створюйте численні нотатки – у діловому щоденнику, в телефоні, у ноутбуці. Все це допоможе не розгубити найрізноманітніші ідеї. Краще запам'ятати цілі, наміри та справи допоможе візуалізація – для цього намалюйте мету, що вас надихає, створюйте та використовуйте ментальні карти.

Корисно створити окремий перелік повторюваних справ, виконання яких потребує додаткових зусиль, а тому з'являється ризик зробити все невчасно або неналежним чином. Потрібний робочий настрій можна створити або дочекатися, поки він з'явиться. Але те, що не надихає, слід робити тоді, коли продуктивність і так на нулі.

Мати вибір, плануючи

Нестандартним прийомом тайм-менеджменту може стати імпровізація. Тож застосовуйте при плануванні щоразу нові рішення, з яких можна обирати. Можливо, для цього доведеться продумати власні переміщення, так, щоб мати додатковий запас часу, або шукати способи порозуміння з раціональними колегами, враховуючи сильні риси кожного з них. 

Зробіть для своїх поточних справ якомога більше робочих «чернеток» – це допоможе оперативно реагувати на зміни планів та реалізувати нові завдання у потрібний момент. Наприклад, готуючись до уроку, запишіть перелік прийомів, за допомогою яких можна влучно пояснити матеріал. Якщо дітям будуть потрібні додаткові пояснення, ви швидко усунете проблему.

Регулювати завдання, враховуючи спади та підйоми працездатності

Визначте час доби, коли ваша продуктивність максимальна. Якщо настрій дуже впливає на ваше самопочуття, відслідкуйте, що саме підвищить працездатність максимально швидко. Оскільки все, що зроблено без інтересу до роботи, потрібно вдосконалювати, краще зарядити внутрішню батарею. Це допоможе одразу робити справи ефективно. 

На мінімумі енергії краще робити механічну роботу, наприклад, рахувати бали, а коли сил вдосталь, хочеться творити, можна братися і за складні справи – саме час подумати про те, як провести уроки наступного тижня.

Визначати не лише кінцеві терміни та цілі, а й проміжні

Ми можемо працювати напружено та натхненно, але перемикаючись на інші справи, ризикуємо забути про попередні цілі та не дотримуватися термінів виконання роботи. Для того, щоб встигати виконати усе заплановане, у вчителя мають бути проміжні цілі, відповідність яким потрібно перевіряти, та проміжні терміни виконання. Так, можна виділяти у великих справах маленькі кроки, виконання яких можна перевіряти щотижня або кожні 10 днів. Наприклад, якщо ви запропонували дітям вивчити сто іноземних слів з параграфу, перевіряти в них варто кожні десять. Так легше визначити, з якими саме труднощами вони стикаються, що є для них найважчим. Це допоможе встигати вчасно та не відхилятися від курсу.

Дозволити собі багатозадачність

Сучасні люди мають цілий арсенал різноманітних цілей, бажають стати успішними одразу у декількох справах, тому часто перемикаються з однієї на іншу. Якщо монотонність не для вас, спонтанно змінюйте заняття протягом дня. Так, підготувавшись до наради, можна відволіктися на планування позакласної роботи, наприклад, зв'язатися з адміністрацією нового музею для школярів. Недарма кажуть, що відпочинок – це зміна діяльності, отже, ви зробите багато справ, не втомившись.

Робити уважно те, що потребує концентрації

Та рутинна робота, яку доводиться робити власноруч, має бути зроблена бездоганно! Як цього досягнути? По-перше, завдання, що потребують підвищеної уважності, потрібно визначити заздалегідь. Інколи потрібно лише підлаштуватися під загальноприйнятий спосіб ведення справ, наприклад, переносячи дані з паперового до електронного журналу, зробити 3-4 перерви у роботі та декілька разів перевірити дані. 

Як утримувати увагу, коли часу обмаль, а працювати необхідно? Налаштуватися на роботу легше, якщо пообіцяти собі приємну винагороду після вдалого завершення. Виконали всю паперову роботу – тепер можна випити смачну каву. 

Можна перетворити справи, що викликають напруженість, на ритуал. Так, щоб не спізнюватися на нараду, виходьте з дому заздалегідь, а звикнути до цього буде легше, якщо ви використовуватиме крокомір та почнете слідкувати за результатами. Це навчить вас вести здоровий спосіб життя. Якщо потрібно працювати з нецікавою інформацією, заздалегідь збираючи дані, заведіть красивий нотатник та улюблену ручку, чи, може, оберіть найзручніший додаток з приємним інтерфейсом для вашого смартфону. Це підвищить вашу продуктивність.

Мотивувати себе, уявляючи, як спокійно на душі від вдалого закінчення справ

Перспектива вчасно закінчити рутинну справу з гарним результатом мотивує будь-кого, хоча найсильніше вона впливає на тих, у кого переважає образне мислення. Наприклад, якщо ви готуєте учнів до контрольної роботи, уявіть, як чудово буде перегортати вже перевірені вами аркуші, де приклади розв'язані правильно. Нехай емоції, які виникають у цей час, допомагають прямувати до мети. 

Отже, парадокс нетрадиційного менеджменту полягає в тому, що риси характеру, з якими так старанно борються – мінливість настрою та схильність до багатозадачності – несуть у собі величезний потенціал. Застосування принципів, які є ефективними у роботі саме для вас, перетворюють блискучі ідеї на ефективні дії!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter