Новини

Освіта мовами національних меншин: які зміни пропонуються

Кабінет Міністрів України затвердив проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах». Документ спрямують на розгляд до Верховної Ради.

Головною метою цього законопроєкту є гармонізація українського законодавства відповідно до норм Європейського Союзу щодо реалізації прав представників нацменшин.

У сфері освіти пропонують наступні зміни: 

  • у класах (групах) із мовами навчання національних меншин, мови яких є офіційними мовами ЄС, гарантувати право на використання мови відповідної нацменшини в освітньому процесі;
  • визначити перелік предметів, які представники національних меншин зобовʼязані вивчати державною мовою, — українська мова та література, історія України і захист України. Ці ж предмети (крім предмета «Захист України») можна скласти на ЗНО (НМТ) виключно українською мовою, без перекладу;
  • заклади вищої освіти України приватної форми власності мають право вільного вибору мови навчання (серед офіційних мов ЄС), але повинні забезпечити вивчення державної мови як окремої навчальної дисципліни.

Законопроєкт також передбачає можливість дозволити представникам національних меншин, які розпочали навчання у школах до 1 вересня 2018 року (тобто до старту реформи НУШ), завершити повну загальну середню освіту за законодавством, що було чинним до цієї дати.

Окремо у МОН наголосили на тому, що запропоновані зміни стосуються суто національних меншин, мови яких є мовами Євросоюзу. Норма про те, що представники інших національних меншин здобуватимуть базову і профільну середню освіту державною мовою в обсязі не менше 80% річного обсягу навчального часу, лишиться чинною.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter