Новини

Освітній омбудсмен про залучення освітян до роботи в Пунктах Незламності

Служба освітнього омбудсмена почала отримувати звернення від працівників закладів освіти, яких залучають до роботи із забезпечення діяльності Пунктів Незламності. Є випадки, коли керівниками пунктів призначають директорів шкіл. Про це розповів на своїй сторінці у Facebook освітній омбудсмен Сергій Горбачов. 

Він зауважив, що набагато кращим рішенням було б призначити керівниками пунктів представників місцевого самоврядування, які могли б звертатися до необхідних фахівців, швидко ініціювати закупівлі на рівні місцевої влади, залучати правоохоронні органи до роботи, ініціювати залучення працівників інших галузей до роботи тощо.

«Першочерговим завданням керівників закладів освіти є забезпечення безпеки усіх учасників освітнього процесу, організація освітнього процесу в надскладних умовах, утримання будівель та укриття, організація чергування працівників у пункті та багато іншого».

                   Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Ще одна проблема полягає в тому, що Пункти Незламності мають працювати цілодобово, тобто педпрацівники, яких також залучають до роботи, мають знаходитися там і вночі. Що ж робити? 

Як зазначає Сергій Горбачов, для організації роботи Пункту Незламності в будь-якому приміщенні, що належить до комунальної або державної власності,військова адміністрація має видати відповідний наказ чи розпорядження. Якщо його немає, то залучення працівників до чергування є незаконним. 

Для того, аби захистити свої права, зверніть увагу на наступні моменти:

  1. Згідно з Порядком залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, місцеві держадміністрації, органи місцевого самоврядування або військові адміністрації приймають рішення про запровадження трудової повинності та залучення працездатних осіб до виконання суспільно корисних робіт.
  2. Із кожною із залучених до таких робіт особою укладається строковий трудовий договір. За працівниками зберігається попереднє місце роботи (посада).
  3. Залучати до суспільно корисних робіт малолітніх дітей та дітей від чотирнадцяти до п'ятнадцяти років, жінок, які мають дітей до трьох років, а також вагітних жінок у разі, коли виконання таких робіт може негативно вплинути на стан їх здоров'я, заборонено.
  4. Працівникам за виконання суспільно корисних робіт забезпечується оплата відповідно до умов оплати праці, встановлених за професією (посадою), на яку їх зараховано. Розмір такої оплати не може бути нижчим від розміру середньої заробітної плати за основним місцем роботи.
  5. Фінансування суспільно корисних робіт здійснюється за кошти замовника або коштів місцевих держадміністрацій. Або за рахунок благодійних внесків чи пожертвувань. Або із інших джерел, не заборонених законодавством.

Також варто враховувати, що відповідно до ст. 3 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди. Звісно, якщо така робота не протипоказана людині за станом здоров’я. Робити це можна для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що становлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей. 

«Попереду три важкі зимові місяці, й передбачається, що робота Пунктів Незламності буде тривати увесь цей час. Тому необхідно визначити, чи можливо – і на яких підставах – залучати необхідних працівників до забезпечення діяльності пунктів Незламності».

                   Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Освітній омбудсмен закликав органи влади видати доручення чи розпорядження (або інший необхідний документ) про організацію Пунктів Незламності в кожній територіальній одиниці. Саме на їхній основі військові адміністрації та органи місцевого самоврядування мають видати свої розпорядження, де необхідно зазначити:

  • перелік пунктів та режим їхньої роботи;
  • порядок забезпечення необхідними матеріалами;
  • ініціювати закупівлю товарів та послуг;
  • порядок залучення працівників до роботи пунктів;
  • порядок охорони пунктів тощо.
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter